tempera_tura
30.06.10, 10:05
Z uwagi na kłopot z dobraniem rozmiaru pieluchy dla Syna zakupiłam pieluchy wiodących marek. Postanowiłam zrobić test Tak, tak mam za dużo wolnego czasu Testowane pieluchy: Pampers Activ (PA), Pampers Premium Care (PPC), Huggies Premium (H), Bella Happy (BH). Wszystkie rozmiar 4.
Na każdą pieluchę wylałam 3x 90 ml wody. Odstęp czasu jakieś dwie minuty. Wylewałam nie po całości tylko koncentrując się na „przodzie” (chlopiec). Obserwacje:
1. Materiał: BH jakaś taka papierowa i szeleszcząca, brak zwężenia między nogami, PPC siateczka wewnątrz, H dość sztywny wkład, ściągacz na pleckach PA i PPC mają mało miejsca na rzep, H i BH zdecydowanie więcej powierzchni do przyczepienia. W tej kategorii zwycięscy to PPC i H.
2. Chłonność: Ogólnie jestem miło zaskoczona tempem i możliwościami chłonięcia wody…. Naprawdę dzieje się to błyskawicznie we wszystkich pieluchach. PA – wszystkie zalania bez zastrzeżeń, suchutka, lekko pachnie czymś dziwnym. PPC- zalania bez zastrzeżeń, suchutka, robi się ciepła podczas tego procesu co wydaje mi się podejrzane. Wkład mięciutki dostosowuje się fajnie do układu ciała (przelewa się), pachnie lekko chemią ale mniej niż PA. H – suchutka, bez zastrzeżeń, nie pachnie, wkład robi się nieco sztywny i cięższy niż pozostałe, brak zapachu. BH – dwa pierwsze zalania bez zastrzeżeń, trzeciego nie wytrzymała, pochłonęła ale była zdecydowanie wilgotna. Po naciskaniu mocnym wyraźnie mokra. Bez zapachu, dość miękka. Dwa pierwsze zalania super, suchutka, przyjemna.
Moje wnioski: Zdecydowanie najprzyjemniejsza jest faktycznie PPC ale jest ciepła i to jest dziwne (wyraźnie się nagrzewa), nie wiedze aż takiej różnicy między PA. PA ma dziwny zapach ale wszystko inne naprawdę super, myślę że nie warto kupować PPC. BH odpada moim zdaniem na lato i na noc, w innych okolicznościach ze względu na cenę uważam że jest ok ( nie ma aż takiej różnicy jakiej się spodziewałam biorąc pod uwagę cene). H jest ok. tylko zdecydowanie najcięższy i wkład sztywniejszy za to lepiej te granulki żelu oddzielone są od ciała dziecka (dodatkowy wkład).
Mój zwycięzca to Pampers Activ, drugie miejsce na spółe dla Huggies i Pampers Premium Care. Bella na trzecim ale nie wiem czy do końca słusznie biorąc pod uwagę cene…Będę używała PA, okazjonalnie H.
Fajna zabawa była