Dodaj do ulubionych

pokój małego chłopca

24.09.10, 05:41
Planuję urządzić pokój synka (rok i 3 miesiące) meblami podanymi w linku:
czterykaty.pl/czterykaty/51,57598,7854800.html?i=0
Zastanawiam się tylko, jak długo mu posłużą. Kiedy spodziewać się, że dziecko mi powie, że na te mebelki to on już jest za duży, meble są zbyt "dziecinne" i stanowczo zarząda zmiany?
Obserwuj wątek
    • camel_3d Re: pokój małego chłopca 24.09.10, 08:29
      ja mysle, ze urzadzanie pokoju dzieciecymi mebelkami wogole jest bez sensu.. dziecku wogole sa niepotrzebne,a za to rodzice maja roadosc.

posluza mu pewnie gdzies do 10-12 roku... ale ja bym sie skupil na ladnych estetycznych meblach plus dzieciece dodatki..
    • kanga_roo Re: pokój małego chłopca 24.09.10, 08:33
      nie podobają mi się takie meble. to znaczy są bardzo ładne, ale dają mało możliwości zmian, są takie charakterystyczne. my wybraliśmy zestaw dziecięcy z Ikea, w kolorze patynowanego drewna, ale sa tez białe. te same meble można wykorzystać dla chłopca, dziewczynki, niemowlaka, przedszkolaka czy dziecka w szkole. wszystko zależy od dodatków, poduch, narzuty, zasłonek i dywaników. a to taniej i łatwiej zmieniać niż meble.
      • camel_3d Re: pokój małego chłopca 24.09.10, 08:39
        oczywiscie meble i Ikea nie sa charakterystycznesmile)))

> nie podobają mi się takie meble. to znaczy są bardzo ładne, ale dają mało możli
        > wości zmian, są takie charakterystyczne. my wybraliśmy zestaw dziecięcy z Ikea,
        > w kolorze patynowanego drewna, ale sa tez białe. te same meble można wykorzyst
        > ać dla chłopca, dziewczynki, niemowlaka, przedszkolaka czy dziecka w szkole. ws
        > zystko zależy od dodatków, poduch, narzuty, zasłonek i dywaników. a to taniej i
        > łatwiej zmieniać niż meble.
        • heca7 Re: pokój małego chłopca 24.09.10, 09:15
          Myślę, że góra do 10 lat. Później na pewno bym ich nie chciaławink
        • kanga_roo Re: pokój małego chłopca 24.09.10, 22:03
          są charakterystyczne dla Ikea, nie dla dzidziusia. zestaw który mamy ma też meble "dorosłe", więc można dokupić komodę, krzesło, regał. nie mówię, że meble mają być nijakie, tylko że nie mają być tak ostentacyjnie dziecięce w formie. mój pięciolatek by takich nie chciał.
          a do autorki wątku - dzieci lubią żywe kolory, biel i pastele wyglądają ładnie na zdjęciach, w życiu przynajmniej dodatki warto dobrac kolorowe.
    • monazupa Re: pokój małego chłopca 24.09.10, 09:18
      ja tez nie polecam mebelkow typowych dla malego dziecka. Te, ktore wybralas mi osobiscie bardzo sie podobaja, ale np. syn mojej kolezanki gdy mial 5 lat chcial miec juz pokoj w "spidermana". Dlatego tez teraz urzadzalam pokoj swojemu synkowi 18 m-cy i kupilam mu mble neutralne z firmy vox (z zestawu Magellan wzielam szafe i regal) natomiast sciany zrobilam mu kolorowe, jedna to laka na ktorej nakleilam naklejki sicenne farme. Zaslonki wielam z ikea takie gdzie na dole sa zwierzatka kolorowe.... i jestem bardzo zadowolona z tego pomyslu. Pokoj jest bardzo dzieciecy a zarazem jak bedzie chcial miec inny motyw to zmienie tylko sciany. A to badz co badz mniejszy koszt niz zakup nowych mebli...
    • justcedr84 Re: pokój małego chłopca 24.09.10, 10:15
      Mi w ogóle się te meble nie podobają. Ale to kwestia gustu i zawartości portfela. Mój syn ma 1 rok i 4 miesiące zamierzam urządzić mu pokój na 2 urodziny, ale nie zamierzam mu kupować mebelek dla dzieci, tylko normalne przyozdobię, pomalujemy ściany na ładny kolor i ozdobimy je, jeszcze dodamy ładne firanki z motywami dziecięcymi i ewentualnie dywanik.
      • joanka-r Re: pokój małego chłopca 24.09.10, 14:22
        ''ale nie zamierzam mu kupować mebelek dla dzieci, tylko normalne przyozdobię, ''

a czym masz je zamiar przyozdobić?
    • pacynka27 Re: pokój małego chłopca 24.09.10, 11:36

Mebelki same w sobie mi się podobają. Jednak kupiłabym jakieś bardziej uniwersalne (zwykła prosta szafa, komoda lub bieliźniarka, regał na zabawki). Uważam że mebelki które zalinkowałaś nadają się dla dziecka do max 6 r. życia. Są bardzo dziecinne. Mój 8 letni syn na pewno nie chciałby na nie nawet spojrzeć.
    • zabulin Re: pokój małego chłopca 24.09.10, 11:39
      Jak dla mnie takie te mebelki "słodziutkie". Aż za bardzo smile

Ja własnie będę urzadzać pokój dla 2,5 latka.
      Zadnych "tiutiusiowych mebeliczków". Może i śliczne, ale zakładam, ze po dwóch dniach ta jasna szafa doczekałaby sie przynajmniej plamy z flamastra.

Syn bedzie miał pastelowy kolor ścian, jak chodzi o meble:
      - łóżko,
      -a całą jedną ścianę zajmie szafa/komplet szaf w kolorze ciemnego brązu.

Tak, zeby było dużo półek i dużo miejsca smile

Poza tym jakieś kufry, czy pojemniki na zabawki.

Tyle.

A pokój duzy -20 m2.
    • namrata86 Re: pokój małego chłopca 24.09.10, 12:07
      Ładne mebelki, ale pewnie na krótko. Wydaje mi się,że lepiej kupić coś normalnego,a nie typowo dziecinnego. Mój 16 miesięczny synek ma swoim pokoju normalne dorosłe meble w kolorze olchy. Ma szafę, i dwa słupki, jedne na ubrania, a drugi z półkami np na książki itd, i tyle mu wystarcza. Kiedyś dokupimy biurko, narazie korzysta ze stolika i krzesełek z Ikei. Meble mają normalny kolor, za to ma dziecięce dodatki jak np trochę naklejek na ścinach, kolorowy dywanik, zabawna firanka i zasłonki z postaciami z bajki. Do tego dwa pojemniki na zabawki i starczy, ma sporo miejsca na podłodze na zabawki. Będzie większy, zmieni się kolor ścian, firanki i dywan, a meble zostaną.
      • sonrisa06 Re: pokój małego chłopca 24.09.10, 13:13
        Mnie tez marzyły się dziecinne mebelki dla córci. Chciałam takie malutkie, delikatniutkie białe, ale stwierdziłam, że mnie po prostu nie stać. Nie będę co parę lat mebli zmieniała. W efekcie córka ma "dorosłe" meble "pod wymiar" zaprojektowane przeze mnie. A poza tym ma róziową tapetę we wróżki i róziowy dywan z "dzwoneckiem". Pokojem jest zachwyconasmile
        Myślę, że gdybym miała więcej kasy i byłoby mnie stac, to bym co parę lat całkowicie wystrój pokoiku zmieniała, bo to frajda jest.
        Jak Cię stać, żeby za np. pięć lat wymienić synkowi meble, to kup. Ładne są.
    • joanka-r Re: pokój małego chłopca 24.09.10, 14:21
      I tak co kilka lat musisz zmieniać meble. Nie da sie tak od urodzenie do pełnoletności na jednym zestawie jechać.
      • sonrisa06 Re: pokój małego chłopca 24.09.10, 14:36
        joanka-r napisała:

> I tak co kilka lat musisz zmieniać meble. Nie da sie tak od urodzenie do pełnol
        > etności na jednym zestawie jechać.

Co Ty powiesz? Nie da się? To dziwne, bo ja się wychowałam o jednych meblach. Które zresztą były w domu na długo przed moim urodzeniem. Moich rodziców po prostu nie było stać, żeby podążać za modą i meble co chwilę wymieniać. Raczej się zastanawiali za co buty i podręczniki kupić.
        Meble dla córci (teraz ma 4 l.) kupiłam w tym roku myślę, że spokojnie do pełnoletności jej wystarczą.
        • joanka-r Re: pokój małego chłopca 24.09.10, 18:04
          ''Co Ty powiesz? Nie da się? To dziwne, bo ja się wychowałam o jednych meblach. Które zresztą były w domu na długo przed moim urodzeniem. Moich rodziców po prostu nie było stać, żeby podążać za modą i meble co chwilę wymieniać. Raczej się zastanawiali za co buty i podręczniki kupić.''

a to juz twój problem nie mój.
          Wiesz dać to sie da, ja nikogo nie zmuszam do kupowania nowych. Ale dziecku potrzebne meble dopasowane do jego wieku. Roczniakowi nie kupisz meblościanki z biurkiem bo mu zbędne a nastolatce sama komoda i szafa nie wystarczy.
          • sonrisa06 Re: pokój małego chłopca 24.09.10, 18:29
            Czyli jednym słowem chodzi tylko o biurko. Dużo łatwiej jest dokupić biurko, niz wymienić całe meble. Wiadomo, że w pokoiku dziecięcym zachodzą zmiany np. wymiana łóżeczka na normalne łóżko, dokupienie biurka.
            Mnie chodziło o wymianę całego umeblowania pokoju od A do Z i zakup nowego, uważam, że coś takiego nie jest konieczne. Jednak takich drobnych zmian się nie uniknie.
      • pacynka27 Re: pokój małego chłopca 24.09.10, 16:02
        joanka-r napisała:

> I tak co kilka lat musisz zmieniać meble. Nie da sie tak od urodzenie do pełnol
        > etności na jednym zestawie jechać.

Oczywiście że się da. Jak się kupi szafę, komodę, regał (na zabawki a potem książki) itp. , proste bez udziwnień z litego drewna. Takie meble wyglądają dobrze w pokoju niemowlaka i nastolatka.
        • joanka-r Re: pokój małego chłopca 24.09.10, 18:05
          ''Oczywiście że się da. Jak się kupi szafę, komodę, regał (na zabawki a potem książki) itp. , proste bez udziwnień z litego drewna. Takie meble wyglądają dobrze w pokoju niemowlaka i nastolatka.''

ale nawet do takiego zestawu będziesz musiała dokupić kiedyś biurko.....
      • gwen_s Re: pokój małego chłopca 24.09.10, 21:29
        dokładnie myślę tak samo...
        U nas przed drugimi urodzinami zrobiliśmy młodemu pokoik, kolor zielony, mebelki z ikei seria trofast, do tego naklejki na ścianę, nie ma firanki tylko lambrekin z wiszącymi listkami... do tego pierdołki, typu dywaniki, pojemniki wiszące kieszenie też z ikei, wg mnie pokój jest boski, każdy kto widzi go pierwszy raz zachwyca się nim... obecnie chcemy wymienić mu jeszcze łóżko, śpi na łóżeczku, z którego ściaga się boki i szczeble, ale, że czekamy na drugie dzidzi to nie chce kupować drugiego łóżeczka tylko młodemu kupić takie a la piętrowe.... takie na niecały metr wysokie z niską drabinką i zjeżdżalnią...
        początkowo zastanawiałam się na ile mu starczy, ale z drugiej strony, sama pamiętam, ze wiecznie miałam te same "dorosłe" meble i zawsze mi to przeszkadzało... myślę, że jak pójdzie do szkoły to zmienimy pokój na młodzieżowy...
        • marika012 Re: pokój małego chłopca 24.09.10, 22:33
          gwen_s napisała:
          > początkowo zastanawiałam się na ile mu starczy, ale z drugiej strony, sama pami
          > ętam, ze wiecznie miałam te same "dorosłe" meble i zawsze mi to przeszkadzało..

Też tak miałam ale była to paskudna, wielgachna meblościanka. Szafa, komoda, drewniana oczywiście, może być fajna przez wiele lat. Można co jakiś czas a to uchwyty zmienić, a to kolorek walnąć, potem oczyścić i wrócić do koloru drewna smile
          • joanka-r Re: pokój małego chłopca 25.09.10, 10:46
            Wejdz na forum Wnętrza mieszkań, jest wątek pokoiki dzieci, tam znajdziesz pewnie jakieś fajne inspiracje. Typowa mebloscianka , ktora ma poslużyć przez 18 lat jest chyba najgorszym rozwiązaniem.
            • shinee5 Re: pokój małego chłopca 25.09.10, 16:54
              Joanka, też tak uważam. Forum znam, dawno już tam buszuję. Pozdrawiam smile
    • an_ni Re: pokój małego chłopca 24.09.10, 15:11
      dziewczynce podobalyby sie dlugo, mozna byloby je przyozdabiac na rozne sposoby
      dla chlopca sa zbyt grzeczne
      znajdz cos innego
      ja widze sens meblowania pokoju pod dziecko i dzieciecymi meblami, tak aby moglo siegnac chocby na polke po zabawki , otworzyc sobie bezpiecznie szuflade, czy drzwi od szafy
      • pelapa Re: pokój małego chłopca 24.09.10, 15:30
        Mój 5 latek zbliża się do wieku w którym takie meble musiałabym wyrzucić/sprzedać. Jakbym sie uparła to może jeszcze z rok mogłyby postać, oblepione wyscigówkami aby nie było ich widać. Przymierzam się do rozdzielenia pokoi dzieci. Chce urządzic mu pokój w stylu: - stal, szarość i ciepłe, jasne drewno. I motywy "techniczno - mechaniczne", łatwo wymienialne typu obrazki.
        Pytanie pomocnicze: czy Twój synek bawi się w swoim pokoju? Bo moje wszystko ciągneły do salonu i jadalni, tam gdzie przebywali inni. W pokoju tylko spały. W takim przypadku mebelki są tylko dla rodziców.
    • shinee5 Re: pokój małego chłopca 24.09.10, 17:21
      Dziękuję wszystkim za opinie. Sporo mi się wyjaśniło.
      Chciałabym, aby zakupione meble "starczyły" tak do 8-10 lat, 5 lat to jednak trochę za mało. Nie chciałabym wymieniać mebli za 3,5 roku... Ale 8,9 lat użytkowania już byłoby akceptowalne.
      Oglądam się za białymi mebelkami do pokoju malucha, ponieważ w takiej stylistyce (deski bielone na podłodze, białe ściany, białe meble i ewentualnie czarne plus kolory w postaci poduszek, zasłon, obrazów, bibelotów) planuję całe mieszkanie. Zastanawiam się jednak, jak pogodzić upodobania chłopców z tym stylem.
      Podpowiedźcie jeszcze proszę, czy dla chłopca dajmy na to 7-8 letniego pokój pokazany poniżej byłby jeszcze akceptowalny, czy też już "obciachowy"?
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2437248,2,1,oliver-furniture.html
    • joanka-r Re: pokój małego chłopca 24.09.10, 18:06
      ''Zastanawiam się tylko, jak długo mu posłużą''
      myśle, ze w 1 klasie będziesz musiała dokupić biurko, ale góra do 9 roku życia.
    • tijgertje Re: pokój małego chłopca 24.09.10, 19:08
      Jesli chcesz kupic te meble marynarskie, to odradzam. Wiekszosc tego typu mebli to meble tytpowo niemowlece i mimo, ze calkiem fajnie wygladaja, sa malo pojemne, na drazku ubran 3-latka juz nie zawiesisz bo sie nie zmieszcza. No i co z lozkiem? Lepiej wybrac bardziej neutralne meble i pobawic sie dodatkami.
      • dorota.k2 Re: pokój małego chłopca 28.09.10, 20:23
        a co sądzicie o meblach VOX? znacie? może ktoś ma i może coś na ich temat powiedzieć?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka