Dodaj do ulubionych

Odcisk dłoni i stopy - Czym?

10.10.10, 08:46

Robiła któraś z was domowym sposobem? Chciałabym zrobić, ale nie taki odcisk gipsowy, tylko taki na kartce, ale nie wiem czym. Farbki nie są chyba najlepszym pomysłem, sama chemia i trudno się zmywa,więc nie próbowałabym nawet.
Obserwuj wątek
    • ciociacesia moze farbki do twarzy kup 10.10.10, 10:00
      takie dla dzieci. ewentualnie barwniki spozywcze jakies
      • ciociacesia albo błyszczyk 10.10.10, 10:01
        taki dla dzieci smile one zawsze go zjadaja wiec nie moze byc zabójczy smile
    • anettchen2306 Re: Odcisk dłoni i stopy - Czym? 10.10.10, 12:01
      Trzeba zmieszac troche maki z woda, zeby powstala gesta zwiesina. Potem rozpuscic w tym toche barwnika spozywczego (sa takie w tubkach, w 4 kolorach, firmy schwartau zdaje sie, uzywa sie ich do deserow i wypiekow dla dzieci, mozne je zjesc wiec nie maja zadnych paskudztw smile ). No i potem mozna do woli robic "pieczatki" nozka lub raczka, latwo sie zmywa. Pozostala trwaly slad o ladnej strukturze, nie splywa z kartki. Uzywaja tej mikstury u mojej malej w zlobko-przedszkolu.
      • pankracy2010 Re: Odcisk dłoni i stopy - Czym? 10.10.10, 14:27
        przepraszam że się podepnę pod wątek - a jak robicie 'gipsowe' odlewy? tylko nie chodzi mi o te gotowe do kupienia
        • anettchen2306 Re: Odcisk dłoni i stopy - Czym? 10.10.10, 16:38
          Chodzi ci o typowy odlew ( i1.ebayimg.com/06/i/000/a2/cb/1cb5_2.JPG)
          czy tez odcisk w masie gipsowej? Odlew nie wiem jak zrobic (tak, zeby np. piastka dziecka byla w 3D), wiem natomiast, jak mozna uwiecznic odciski w innej masie niz gipsowa. Mozna zrobic mase solna, potem zostawic na kilka dni do wyschniecia albo zapiec w piekarniku w temp. 130-150 stopni cels. Mozna tez ta mase uformowac w formie ramki na zdjecia www.baby-markt.de/cosmoshop/pix/art/n/n_A008878.jpghttp://dawandaimages.s3-external-3.amazonaws.com/Product/7880/7880850/big/1264599712-954.jpg
          ... a jak dobrze zaschnie pomalowac lakierem, farba, lub specjalna farbka do malowania naczyn lub szkla. Mase solna robi sie tak:
          1 szklanka wody
          2 szklanki soli
          4 szklanki maki
          zagniatac tak dlugo, az masa przybierze konsystencje plasteliny. Jak zbytnio sie kleji do rak dodac nieco maki.
          • anettchen2306 Re: ups 10.10.10, 16:41
            ... blad w linkowaniu:
            ramka ze zdjeciem i odciskiem, np.
            dawandaimages.s3-external-3.amazonaws.com/Product/7880/7880850/big/1264599712-954.jpg
            albo bez zdjecia:
            www.baby-markt.de/cosmoshop/pix/art/n/n_A008878.jpg
            • mamausi Re: ups 10.10.10, 20:27
              ja kupiłam w Tesco glinkę ceramiczną/ w dziale z przyborami szkolnymi,plasteliną itp.../, taka bez wypalania,tesco firmy tesco smile
              mięciutka kremowa masa, odcisnęłam rączkę i stópkę na drugi dzień były już jak kamień, włożyłam w ramkę i wyglada pieknie, kosztowało mnie to niecałe 10zł smile
              a masy zostało jeszczy tyle że starsza córka miałą do zabawy.
              • pankracy2010 Re: ups 10.10.10, 21:56
                dzięki za rady! nieprecyzyjnie się wyraziłam a chodziło mi właśnie o odcisk a nie odlew. będziemy działać wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka