Dodaj do ulubionych

płacę z Allegro

20.11.10, 21:47
Jestem początkującym Allegrowiczem i mam pytanie;sprzedałam rzeczy i dostałam maila jednego z Allegro że kupujący odbiera osobiście i kolejny maila z A, że Płacę z Allegro i moje dane i nr konta. Rozumiem, że kupujący zapłacił kasę i teraz A mi ją wysłało, a że był to piątek wieczór to ta kasa jeszcze nie zasiliła mojego konta. No i moje pytanie czy mogę już wydać rzecz kupującemu, który chce jutro do mnie przyjść, czy czekać na kasę na koncie i umówić się na inny termin???
Obserwuj wątek
    • sinceramente Re: płacę z Allegro 20.11.10, 22:01
      Kiedy masz wpłatę od kupującego dostajesz od allegro maila o temacie: "Nowa wpłata od kupującego X".

Wcześniej dostajesz maila, że kupujący wybrał sposób zapłaty, ale nie jest to równoznaczne z tym, że wpłacił.

Allegro z PzA nie przeleje pieniędzy na Twoje konto od razu, no chyba, że masz ustawione automatyczne wypłaty. Poza tym przelew z PzA na Twoje konto idzie od 12 do 48 godzin zazwyczaj (poza weekendami - wtedy nie wychodzą przelewy).

A ten Twój kupujący, to przez przypadek nie będzie płacił przy odbiorze? Bo to jest najczęściej praktykowane przy odbiorze osobistym.
      • agafu Re: płacę z Allegro 20.11.10, 22:50
        no właśnie niestety nie, w formularzu "Sposób i koszt dostawy" zaznaczył odbiór po przedpłacie, a potem kolejny mail z A i w temacie maila "Płacę z Allegro. Wypłata środków" i tabelka z moimi danymi, dane do wypłaty i mój nr konta. poniżej "zestawienie transakcji składających się na wypłatę, czyli od kogo, tytuł aukcji, kwota, data wypłaty 2010-11-19 19:27.

nie wiem co robić, bo kiedyś jak też ktoś zapłacił przez A to miałam maila że ...coś w tym stylu Kupujący dokonał zapłaty za towar i wiedziałam że mogę już iść na pocztę a tu tego nie ma, czy dlatego że było po 19-ej i że Allegro odebrało przelew od kupującego ale go nie zdążyło wysłać.

No nie wiem, czy wydać towar?
        • clonek13 Re: płacę z Allegro 20.11.10, 23:14
          zaloguj się ,wejdź PŁACĘ Z ALLEGRO (w sprzedaży) --> SALDO I WYPŁATA ŚRODKÓW--> czy jakaś kwota jest tam wyświetlona? jesli tak to kliknij wypłać i spradz jaki nick sie wyswietla kto wplacil?,jesli nie to wejdź --> PŁACĘ Z ALLEGRO--> WPŁATY OD KUPUJĄCYCH--> pokaże sie lista osob ktore Ci wpłacila przez ten system ,od góry najnowsze wpłaty...

jesli masz w ustawieniach o płatnosciach z allegro AUTOMATYCZNIE --to bedzie kasa szla autoamtycznie na Twoje konto gdy ktoś wpłac, a Ty sobie sprawdz w zakladce tylko wpłaty od kupujących i patrz na nicki, jesli ktos jest na liscie to mozesz wyslac, jesli kasa wedruje z jego konta na Twoje to pisze w statusie platnosci : ROZPOCZĘTA, gdy już jest na Twoim koncie ZAKOŃCZONA, nie wysyłaj albo wyjaśniaj sprawe gdy pisze w statusie wpłaty: ANULOWANA
          • agafu Re: płacę z Allegro 20.11.10, 23:24
            do tego doszłam, mam status ROZPOCZĘTA a w ustawieniach moich automatycznie codziennie.

To chyba powinnam umówić Panią na odbiór???? bo kasa jest w drodze.
            • agafu Re: płacę z Allegro 20.11.10, 23:38
              Definicja ze strony Allegro "Rozpoczęta – wypłata środków z konta Płacę z Allegro została zlecona, ale nie ma jeszcze informacji o jej zrealizowaniu przez Operatora. "

Operator to kto bo nie ma objaśnienia, bank mój?

Kto mi to wyjaśni? Nie chcę zaraz dostać negatywa że wysłała a ja jej nie chcę wydać, bo potem (poza jutrem) to może wpaść dopiero za tydzień po towar.
              • clonek13 Re: płacę z Allegro 21.11.10, 00:15
                wg mnie powinnas wydac towar
                • anaq Re: płacę z Allegro 21.11.10, 17:40
                  Skoro wypłata już rozpoczęta, to powinny pieniądze być w drodze i najprawdopoobniej je dostaniesz... Mi tak pieniądze szły kiedyś tydzień - pośrednik allegro te PayU coś tam tak długo trzymało.
                  • monia111175 Re: płacę z Allegro 21.11.10, 20:00
                    nie wiem czemu--ale u mnie zaraz po meilu--ze kupujący wybrał spsób zapłąty PZA---nastepny meil za pare minut jest--ze pieniadze juz sa.
                    Raz tylko czekałąm na pieniazki długo--ze 3 dni--ale to było pierwszy raz i kwota poniżej 20 zł--a ja nie wiedziałam co i jak.
                    A teraz jak tylko mam meila ze kupujący wybrał sposób zapłąty PZA--od razu wysyłamsmile
                    • anjazzielonego Re: płacę z Allegro 21.11.10, 21:34
                      Przecież to, że wybrał sposób zapłaty, NIC nie znaczy!! Wybrał, ale może się rozmyślić, może nie wpłacić w ogóle.
                      Jeśli otrzymasz mail od allegro, że dokonał wpłaty (nowa wpłata od kupującego), masz pewność, że zapłacił poprzez PZA!!!
                      • agafu Re: płacę z Allegro 21.11.10, 23:29
                        masz rację anjazzielonego, napisałam do Pani że nie mam informacji że Operator czyli PayU Allegro otrzymało środki z jej konta. Powiedziała ok i że czeka na info jak dotrą, więc po problemie.

Ja trzeci raz korzystam z PzA i również od razu miałam maila że kupujący zapłacił za towar. No nie wiem może teraz ta późna pora zamieszała troszeczkę.

Dzięki za pomoc!
                        • agafu Re: płacę z Allegro 22.11.10, 10:03
                          no i nadal mam transakcja ROZPOCZĘTA. Jak mogę się szybko (telefonicznie czy można) skontaktować z Allegro? Wysłałam formularz zgłoszenia i dostałam odp. ze mają na odp 5 dni. To za długi czas czekania.
                          • aurinko Re: płacę z Allegro 22.11.10, 10:20
                            agafu napisała:

> no i nadal mam transakcja ROZPOCZĘTA. Jak mogę się szybko (telefonicznie czy mo
                            > żna) skontaktować z Allegro? Wysłałam formularz zgłoszenia i dostałam odp. ze
                            > mają na odp 5 dni. To za długi czas czekania.

Telefonicznie się nie skontaktujesz z Allegro.
                            • agafu Re: płacę z Allegro 22.11.10, 17:32
                              i po sprawie, status mam ZAKOŃCZONY i umówiłam już się z panią. Kasa pewnie jutro wpłynie ale wydac towar już mogę smile.

dzięki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka