Dodaj do ulubionych

Jakie fajne zabawki dla dziecka 1,5-2 lata?

24.11.10, 13:24
Napiszcie proszę czym naprawdę lubią/lubiły bawić się wasze dzieci w wieku 1,5 - 2 lata,
chodzi mi albo o jakieś kształcące, mądre zabawki służące rozwojowi i poznawaniu świata
albo o takie, które pochłaniały uwagę waszych dzieci na dłuższy czas i im się nie nudziły.
Obserwuj wątek
    • atucapijo re: Jakie fajne zabawki dla dziecka 1,5-2 lata? 24.11.10, 13:45
      czesc,

moj dostal na 1.urodziny mase grajacych i spiewajacych zabawek: stoliczek Chicco, magiczne drzewo Kubusia Puchatka, i bawil sie nimi chetnie do ok1.5 roku, przyprawiajac nas o bol glowy - stoliczek wlaczony latem o 5 nad ranem slychac na pol bloku... teraz te zabawki leza, ale dalej sobie jezdzi na jezdziku na pych 8 nogi ma takie dlugie, ze mu juz niewygodnie, ale codzinie jezdzi )
      . od czasu jak odkryl pociag Duplo ( ok 1.5 roku), to sie nim bawi codzinnie. wraca chetnie tez do kulek z Ikei, www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80014041
      poza tym, uwielbia rysowac - znalazlam z firmy Crayola i Giotto mazaki, ktore sie spieraja sama woda, albo rtakie, ktorymi sie da rysowac tylko po spacjalnych kaertkach ( w zestawie). szkoda tylko, ze znalazlam to dopiero teraz, jak mam wszystkie scany w domu pomalowane kredkami swiecowymi..
      aha - i ciastolina sie ladnie bawi .i oczywiscie wszelkiej masci samochodami, ale to juz standard dla faceta.
      mama od 24-11-2008
      *** nie czepiajcie sie braku polskich liter! ***
    • 18_lipcowa1 zdecyduj sie 24.11.10, 13:50
      to ma być mądre czy ma pochłaniac uwagę? wink

ja mam wprawdzie roczniaka, ale 2-3 latki przychodzące do mnie bawią się :
      krzesełkiem uczydełkim
      sorterami
      warsztatem FP
      gąsienicą FP
      Pewnie i domkiem kiddielandu też będa, chociaz stawiam na to że będę chować.
      z resztą te zabawki są do 36 miesiecy zdaje się
      • zuzankas Re: zdecyduj sie 25.11.10, 22:04
        Nie rozumiem - dlaczego "mądra" zabawka ma nie pochłaniać uwagi??
    • namrata86 Re: Jakie fajne zabawki dla dziecka 1,5-2 lata? 24.11.10, 14:21
      Mój 18 miesięczny synek ma po prostu świra na punkcie duplo i klocków z wadera. Prawdę powiedziawszy już nie mogę na owe klocki patrzeć, bawi się nimi całymi dniami. Na drugim miejscu jest tablica magnetyczno/kredowa. Rysuje, układa magnetyczne literki. Na trzecim miejscu jest farma z fp. Potrafi siedzieć przy niej dobrą godzinę, karmi zwierzęta, układa je, przestawia, wozi na traktorze.

Po za tym mamy całą masę innych zabawek, które go już nie interesują np gąsienica gawędziarka, garnuszek, szczeniaczek uczniaczek, jeździk itd. A gdy ma już dość wszystkiego zbiera wszystkie piłki w domu i wozi je w małym koszyku na zakupy smile
    • iwoniaw Re: Jakie fajne zabawki dla dziecka 1,5-2 lata? 24.11.10, 14:58
      Znikopis. Moi kochali go odkąd byli w stanie utrzymać rysik i kochają do dziś (z 6-letnim uczniem włącznie) Im większy i porządniej wykonany, tym lepiej; fajnie, jeśli ma stempelki w różnych kształtach.
      • kasialip5 Re: Jakie fajne zabawki dla dziecka 1,5-2 lata? 24.11.10, 15:09
        U nas znikopis, ciastolina, klocki, motor na akumulator lub rower (nasz dwulatek spędza na nim co najmniej godz. dziennie jeżdżąc po domu) zabawkami z fp też jeszcze się bawi, ale już mniej chętnie.
    • picabo1 Re: Jakie fajne zabawki dla dziecka 1,5-2 lata? 24.11.10, 15:52
      Synek ma 2 lata i od pół roku nie nudzi mu się pociąg z Ikei oraz przeróżne samochodziki. Lubi Duplo, ale bawi się rzadziej niż wcześniej wymienionymi zabawkami. Do tego zamiennie kredki lub ciastolina. Fajne są też puzzle, ale tu się nie należy łudzić, że jedne starczą na długo. Inne zabawki tylko od czasu do czasu. A wspomniane krzesełko-uczydełko u nas akurat przestało być atrakcją już jakieś pół roku temu i zostało schowane dla następnego dziecka, choć w okolicach pierwszych urodzin faktycznie było hitem.
    • mikams75 Re: Jakie fajne zabawki dla dziecka 1,5-2 lata? 24.11.10, 15:54
      ciastolina, znikopis, mata wodna
      • sabrina_30 Re: Jakie fajne zabawki dla dziecka 1,5-2 lata? 24.11.10, 18:10
        u mnie przy 2 dzieci hitem jest jeżdzik. Funkcji edukacyjne to nie ma ale za to ile frajdy i radochysmile)) Dom mam duży więc w zimie i w domu jeżdząwink)) Po za tym kolorowanki z flamastrami oraz pralka smile)))
    • aniasa1 Re: Jakie fajne zabawki dla dziecka 1,5-2 lata? 24.11.10, 18:16
      garaz. Ma juz milony samochodizkow i tylko slysze wrrrrr i brrrrrrrr. Na drugim miejscu kolejka z tesco. Zrobilismy mu taka makiete i choc zajmuje to pol salonu to warto.
      • donasss Re: Jakie fajne zabawki dla dziecka 1,5-2 lata? 25.11.10, 13:54
        Cześć aniasa1 !

Ja jestem wielką fanką zabawek wykonywanych samemu, uważam że uczą dzieci m.in. kreatywności - napisz coś więcej o tej makiecie, z czego ją zrobiliście, z kartonu? Może dałoby radę wrzucić jakieś zdjęcia? Z góry dzięx!
    • joanka-r Re: Jakie fajne zabawki dla dziecka 1,5-2 lata? 25.11.10, 19:36
      Seria mula z Ikea, do tego wszelakie zabawki uczące Fisher Price, u nas sie sprawdzały.
    • leneczkaz :D marzycielka... 25.11.10, 21:11
      mądre zabawki służące rozwojowi i poznawani
      > u świata
      > albo o takie, które pochłaniały uwagę waszych dzieci na dłuższy czas i im się n
      > ie nudziły.

Matka. Czasami też ojciec.
      • zuzankas Re: :D marzycielka... 25.11.10, 22:06
        leneczkaz lubię czytać Twoje odpowiedzi. Trafne wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka