Dodaj do ulubionych

telewizor - porady potrzebne

15.12.10, 11:04
Kusi mnie, żeby z rocznej premii strzelić sobie nowy telewizor. Obecnie mam zwykły kineskop 21 cali, który zaczyna szwankować, i o tych nowych, płaskich niestety nie wiem NIC.

Otóż, moje drogie, chciałabym go sobie powiesić na ścianie, mam nawet ładną miejscówkę pod półką z książkami. Czy posiadaczki kotów nie zaobserwowały wzmożonych ataków na zwisające kable? A może lepiej stojący?

Co do rozmiaru to myślę, że 40 cali będzie git.

Jaki odbiornik kupić, żeby nie było rozciągniętych gęb na ekranie? Dlaczego w ogóle one się pojawiają?
Obserwuj wątek
    • morgen_stern Re: telewizor - porady potrzebne 15.12.10, 11:07
      Moderatorki, nie wywalajcie mnie na Zakupy, przynajmniej dziś smile
      • margarettka Re: telewizor - porady potrzebne 15.12.10, 11:12
        mam sony bravia, superowy jest, kable nie wisza, bo maz tak to sprytnie powiesil na scianie, pochowal wszystko, ze telewizor wyglada jak obraz big_grin
        polecam ten model
        • morgen_stern Re: telewizor - porady potrzebne 15.12.10, 11:13
          A jak pochował kable? A gęb rozciągniętych nie ma?
      • krapheika Re: telewizor - porady potrzebne 15.12.10, 11:13
        Telewizory w tych czasach,przynajmniej te dobrych firm nie rozciagaja geb.Jakie zwisajace kable?jak sie ma telewizor na scianie to kupuje siet taka oslonke,listwe gdzie kable sa w srodku i przymocowuje do sciany.Nie ma zadnego kabla dla kota.
    • ceide.fields Re: telewizor - porady potrzebne 15.12.10, 11:14
      Wiszący tv to wiszące kable, możesz ukryć w ścianie, ale to już wymaga kucia. Są maskownice, ale jak dla mnie nieestetyczne. Moim zdaniem lepiej jest kupić tv z obrotową podstawą, i postawić na niskim stoliku, wtedy masz dodatkowo pole manewru jeśli chodzi o usytuowanie widza, przy wiszącym tv musisz "sztywno" siedzieć na wprost tv aby mieć najlepsze warunki oglądania.

TV oczywiście full HD z dekoderem MPEG4.

Jeśli masz kablówkę albo satelitę, to LCD/LED.

Rozciągnięty ekran to nie problem tv tylko nadawcy i formatu w jakim nadaje. Każdy tv ma lepszy lub gorszy system zmiany formatu ekranu, mający zadanie to kompensować.
      • morgen_stern Re: telewizor - porady potrzebne 15.12.10, 11:20
        O, dzięki. Mam dekoder Polsatu, jeśli coś to zmienia.
        Co do podwieszenia tv, to zyskałabym dzięki temu sporo miejsca, mam nieduże mieszkanie, a jedyne sensowne miejsce na tv jest w ciągu komunikacyjnym - skończyłoby się omijanie stolika z odbiornikiem.
        • kosmitka06 Re: telewizor - porady potrzebne 15.12.10, 11:24
          Hmmm... nieduże mieszkanie powiadasz? To nie wiem czy 40-tka nie będzie za olbrzymia uncertain
          • ib_k Re: telewizor - porady potrzebne 15.12.10, 11:26
            kosmitka06 napisała:

> Hmmm... nieduże mieszkanie powiadasz? To nie wiem czy 40-tka nie będzie za olbr
            > zymia uncertain

prawdopodobnie nie będzie za duży, cienkie tv paradoksalnie zawsze wydają się za małesmile)
          • morgen_stern Re: telewizor - porady potrzebne 15.12.10, 11:26
            Ja jestem ślepa i siedzę po drugiej stronie salonu, więc chyba będzie ok.
      • ib_k Re: telewizor - porady potrzebne 15.12.10, 11:24
        ceide.fields napisała:

> Wiszący tv to wiszące kable, możesz ukryć w ścianie, ale to już wymaga kucia

nieprawda, poza kłuciem jest jeszcze kilka innych opcji, np.specjalne maskownice

tv
        > z obrotową podstawą

każdy ma podstwę

wtedy masz dodatkowo pole m
        > anewru jeśli chodzi o usytuowanie widza, przy wiszącym tv musisz "sztywno" sied
        > zieć na wprost tv aby mieć najlepsze warunki oglądania.

bzdura, są różne stelaże do wieszania, również pozwalające na odwracanie tv

do autorki
        jeżeli masz jasne (np okna) miejsce lepsza będzie plazma lub led, jeżeli masz możliwość zaciemnienia może być lcd
        • ceide.fields Re: telewizor - porady potrzebne 15.12.10, 11:31
          ib_k napisała:

> ceide.fields napisała:
          >
          > > Wiszący tv to wiszące kable, możesz ukryć w ścianie, ale to już wymaga ku
          > cia
          >
          > nieprawda, poza kłuciem jest jeszcze kilka innych opcji, np.specjalne maskownic
          > e
          >

Nieestetyczne.

> tv
          > > z obrotową podstawą
          >
          > każdy ma podstwę

Nie zawsze obrotową.

>
          > wtedy masz dodatkowo pole m
          > > anewru jeśli chodzi o usytuowanie widza, przy wiszącym tv musisz "sztywno
          > " sied
          > > zieć na wprost tv aby mieć najlepsze warunki oglądania.
          >
          > bzdura, są różne stelaże do wieszania, również pozwalające na odwracanie tv
          >
          > do autorki

Jasne, stelaż fajnie wygląda.

> jeżeli masz jasne (np okna) miejsce lepsza będzie plazma lub led, jeżeli masz m
          > ożliwość zaciemnienia może być lcd

Nie ma różnicy
          • ib_k Re: telewizor - porady potrzebne 15.12.10, 11:39
            ceide.fields napisała:
            > Nieestetyczne.

poczucie estetyki jest sprawą względną, na szczęście mamy możliwość wyboru, ja nie toleruję "niskich stolików",

> Nie zawsze obrotową.

szczerze mówiąc nie widziałam tv bez podstawy nieobrotowej ale dopuszczam możliwość istnienia takich

> Nie ma różnicy

jasność pomieszczenia ma bardzo duże znaczenie w wyborze tv, poczytaj na ten temat
            • burina Re: telewizor - porady potrzebne 15.12.10, 13:48
              ib_k napisała:

> ceide.fields napisała:
              > > Nieestetyczne.
              >
              > poczucie estetyki jest sprawą względną, na szczęście mamy możliwość wyboru, ja
              > nie toleruję "niskich stolików",
              >
              > > Nie zawsze obrotową.
              >
              > szczerze mówiąc nie widziałam tv bez podstawy nieobrotowej ale dopuszczam możli
              > wość istnienia takich
              >

No i tutaj zupełnie zgadzasz się z ceide.fields smile
    • kosmitka06 Re: telewizor - porady potrzebne 15.12.10, 11:18
      Ja mam 40 calowy Thomsona. Coś na ten styl allegro.pl/telewizor-thomson-26hr5234-26-mpeg-4-usb-i1352210673.html
      Jestem bardzo zadowolona a użytkujemy go już ponad rok.
      U mnie wisi na ścianie, wszystkie kable mąż ukrył pod taką listwą a tymi co wystają kot nie jest zainteresowany wink Gorzej ze świnką morską ale Ciebie ten problem raczej nie dotyczy wink

Rozciągniętych gęb na ekranie nie ma, poza tym sama sobie ustawiasz w jakiej formie chcesz oglądać wink
      Jak dla mnie super, ma funkcję nagrywania, zatrzymywania gdy np. zachce Ci się do toalety wink Kiedy coś przegapisz możesz sobie cofnąć wink Itp. itd.
      Ja żałuję tylko tego, że tak długo mąż musiał mnie namawiać na zmianę tv tongue_out
      Pozdrawiam
    • mdro Re: telewizor - porady potrzebne 15.12.10, 11:43
      Rozciągnięte gęby to, jak piszą dziewczyny, nie problem - to tylko kwestia ustawienia złego formatu (masz kilka do wyboru, ustawiasz w zależności od tego, jak nadawany jest dany kanał, możesz też wybrać powiększenie na całą szerokość bez rozciągania, ale wtedy może obciąć trochę z góry i dołu). Jeśli małe mieszkanie, to może 40 cali być za duży - i pamiętaj, że jakość obrazu zależeć będzie przede wszyskim od jakości sygnału, tzn. nie ma siły, żeby mieć HD, jak kanał nie jest w takiej jakości nadawany wink.

Lepiej kupić z podświetlaniem LED, tzw. telewizory LED (tzn. one są też LCD, ale różnią się właśnie podświetleniem) - trwalsze, mniej zżera energii i chyba lepsze dla oczu. Co do marki, to mój osobisty w kwestii cena/jakość poleca znajomym Samsungi.

Jeśli będziesz chciała wieszać, to pamiętaj, że musisz gdzieś blisko postawić dekoder i pewnie DVD.
      • morgen_stern Re: telewizor - porady potrzebne 15.12.10, 11:49
        Zmierzę sobie odległość od miejsca, gdzie ma wisieć tv, do kanapy i sprawdzę w necie, podobno są jakieś wskaźniki pozwalające określić, czy telewizor nie będzie zbyt duży.
        Właśnie ta miejscówka jest idealna, zaraz nad nią jest półka z dekoderem.
    • marianna1970 Re: telewizor - porady potrzebne 15.12.10, 11:47
      Jeżeli chesz super obraz ładne kolory, ekstra czerń (ważne przy oglądaniu ciemnych scen) to kupuj tylko plazmę idealna do odbioru SD, nie kupuj LCD ani LED, nie ufaj sprzedawcom w supermarketach ani temu co tam widzisz, przyniesiesz będziesz zawiedziona, a najlepiej kup sobie telwizję "n", odtwarzacz blue ray bo jak podłączysz do zwykłej anteny dachowej będziesz zawiedziona że gorzej odbiera niż stary odbiornik. Jeszcze bardzo ważne podłącz odpowiednimi kablami typu HDMI lub Component, więcej możesz poczytać na specjalistycznych forach, hdtvpolska.com/ , www.hdtv.com.pl/
      • morgen_stern Re: telewizor - porady potrzebne 15.12.10, 11:50
        Mam cyfrowy Polsat, pisałam wyżej.
        • ib_k Re: telewizor - porady potrzebne 15.12.10, 11:54
          zmień polsat na n, płacisz mniej za więcej

i jaki już ktoś napisał, kable są b. ważne
          • morgen_stern Re: telewizor - porady potrzebne 15.12.10, 11:57
            Zamieniłam n-kę na Polsat i płacę mniej, jestem zadowolona smile
            • marianna1970 Re: telewizor - porady potrzebne 15.12.10, 12:04
              Cyfrowy Polsat oferuję najgorszą jakośc obrazu, potem jest Cyfra a najlepsza "n" najwięcej kanałów HD, jeżeli kupujesz nowy telewizor HD to powinnaś mieć dobre źródło sygnału HD, "n" albo Blue Ray inaczej bedziesz rozczarowana że stary telewizor odbierał lepiej niż nowy
              • ib_k Re: telewizor - porady potrzebne 15.12.10, 12:10
                marianna1970 napisała:

> Cyfrowy Polsat oferuję najgorszą jakośc obrazu, potem jest Cyfra a najlepsza "n
                > " najwięcej kanałów HD, jeżeli kupujesz nowy telewizor HD to powinnaś mieć dobr
                > e źródło sygnału HD, "n" albo Blue Ray inaczej bedziesz rozczarowana że stary t
                > elewizor odbierał lepiej niż nowy

dokładnie,smile
                • morgen_stern Re: telewizor - porady potrzebne 15.12.10, 12:15
                  Nie mam aż takich wymagań co do jakości obrazu, poza tym umówmy się - KAŻDY telewizor będzie mi odbierał lepiej, niż obecny wink
                  Napisałam, co jest dla mnie ważne, oglądam niewiele programów, naprawdę Blue Ray nie jest mi do szczęścia potrzebne smile
                  • ib_k Re: telewizor - porady potrzebne 15.12.10, 12:21
                    > Napisałam, co jest dla mnie ważne, oglądam niewiele programów, naprawdę Blue Ra
                    > y nie jest mi do szczęścia potrzebne smile

skoro tak piszesz...ale myślę że za jakiś czas zapytasz jaki br kupić albo na co zmienić polsatsmile)
                    • morgen_stern Re: telewizor - porady potrzebne 15.12.10, 12:23
                      Cytat> skoro tak piszesz...ale myślę że za jakiś czas zapytasz jaki br kupić albo na c
                      > o zmienić polsatsmile)

wtedy na pewno zapytam ciebie!
            • ib_k Re: telewizor - porady potrzebne 15.12.10, 12:06
              Zamieniłam n-kę na Polsat i płacę mniej, jestem zadowolona smile

ale miałaś gorszy tv, jak zobaczysz programy w hd zobaczysz różnicę, a n ma najwięcej programów w hd
              • morgen_stern Re: telewizor - porady potrzebne 15.12.10, 12:22
                Oglądam kilka programów na krzyż. Naprawdę nie ma to dla znaczenia.
                • morgen_stern Re: telewizor - porady potrzebne 15.12.10, 12:22
                  Uciekło mi "mnie".
          • ceide.fields Re: telewizor - porady potrzebne 15.12.10, 12:01
            Przy podobnym pakiecie jakie mam obecnie na C+, n-ka wychodzi 12z ł drożej co miesiąc.
      • ceide.fields Re: telewizor - porady potrzebne 15.12.10, 11:59
        LCD z wyższej pólki nie ustępują plazmom. LCD/LED są trwalsze i lżejsze od plazm.

Telewizja N, Cyfra+ czy Polsat cyfrowy nie różnią się wiele od siebie.

Component nie zapewnia cyfrowego przesyłu sygnału, tylko HDMI. Przy zwykłym sygnale niewidać różnicy, ale na bluerayu już tak.

Poza tym takie rożważania dobre są dla łowców pikseli, a nie dla laika chcącego obejrzeć film czy program kucharski, generalnie wszystkie firmy z podobnej pólki są jakościowo zbliżone do siebie.

Z Samsungiem mam złe doświadczenia, kilka dni po wygaśnięciu gwarancji pojawiło mi się przebarwienie na matrycy. Koszt naprawy zbliżony do kupna nowego tv, oczywiście przedstawicielstwo Samsunga w Polsce wypięło się na prośbę o "promocyjne" podjeście do naprawy. Niedawno znajomi też mieli ten sam problem Może i my i oni mieli pecha, ale Samsungi omijam szerokim łukiem. Kupiliśmy nowy tv, też na literę S, chodzi jak żyleta wink
        • marianna1970 Re: telewizor - porady potrzebne 15.12.10, 12:10
          Za takiej samej klasy LCD co plazma musisz zapłacic dwa razy więcej pieniędzy, Component jest tak samo cyfrowym złączem jak HDMI, Telewizja N, Cyfra+ czy Polsat cyfrowy różnią się bardzo od siebie najlepsza jest "n" "Poza tym takie rożważania dobre są dla łowców pikseli", jeżeli dla kogoś nie ma znaczenia jakiej jakości ogląda film to niech zostanie przy tym co ma i radzę trochę więcej poczytać i sie douczyć
          • morgen_stern Re: telewizor - porady potrzebne 15.12.10, 12:20
            Cytatjeżeli dla kogoś nie ma znaczenia jakiej ja
            > kości ogląda film to niech zostanie przy tym co ma i radzę trochę więcej poczyt
            > ać i sie douczyć

Ale powiedz mi, po co ta pogarda? Dla ciebie to ma znaczenie, dla mnie nie, jeżeli nie ma moich ulubionych rozciągniętych gęb, jest dobry obraz i dźwięk, ja nie widzę różnicy. Ale skoro masz ochotę poczuć się dzięki mnie lepsza, to proszę bardzo, tylko pozwól mi, prooooszę, sobie kupić nowy telewizor, bo w starym siada dźwięk i jest za mały, mogę? Nawet do oglądania programów kulinarnych?
            • marianna1970 Re: telewizor - porady potrzebne 15.12.10, 12:25
              To nie było do ciebie
              • morgen_stern Re: telewizor - porady potrzebne 15.12.10, 12:27
                Ale mogłam to odnieść do siebie, bo nie potrzebuję, nie znam się i Blue Ray mi wisi. No i nie będę oglądała setki programów z HD.
                Wiem, że są ludzie z bzikiem na punkcie sprzętu, znam takich, ale ja nie należę do tego gatunku.
                • ib_k Re: telewizor - porady potrzebne 15.12.10, 12:34
                  morgen! spokojnie, zadałaś pytanie starałyśmy ci się odpowiedzieć i poradzić jak najlepiej, nie widzę powodu abyś się na nas obrażała za to że zwróciłyśmy ci uwagę na kilka rzeczy o których być może jeszcze nie wiesz skoro pytasz jaki tv kupić! poza tym są takie specjalne znaczki (np taki "smile)" który oznacza sympatię i żart, a nie chęć dokuczenia

część polemicznych odpowiedzi nie była do ciebie ale do innych osób piszących w tym wątku...
                  • morgen_stern Re: telewizor - porady potrzebne 15.12.10, 12:37
                    No bardzo ładnie mi poradziłyście, dzięki, na pewno skorzystam, ale nie lubię, kiedy ktoś mi wmawia, że czegoś potrzebuję, podczas, gdy ja tego naprawdę nie potrzebuję.
                    • ceide.fields "najlepsza jest n" 15.12.10, 13:13
                      Niech zgadnę: masz n-kę?
        • mdro Re: telewizor - porady potrzebne 15.12.10, 13:56
          No to faktycznie mieliście pecha, bo panele LCD produkcji Samsunga są w co 4 sprzedawanym telewizorze wink. My akurat sobie chwalimy, ale pewnie możne i źle trafić.
    • niezwykladziewczyna Re: telewizor - porady potrzebne 15.12.10, 11:56
      www.poradopedia.pl/dom-i-mieszkanie/z-jakiej-odleglosci-ogladac-telewizje-przy-okreslonej-przekatnej-ekranu,1319.html
      tu masz odległości od telewizora
      • maghdalena33 Re: telewizor - porady potrzebne 15.12.10, 12:37
        Mam sharpa Aquos Led z technologią Quatron i szczerze polecam.
        Obraz masz piękny i nie potrzebna Ci do tego żadna n-ka czy odtwarzacz blue ray.

• krejzimama Re: telewizor - porady potrzebne 15.12.10, 13:10
          Zarówno LCD i jak plazma oddają swoją całą moc dopieró po podłaczeniu cyfrowgo sygnału i to najlepiej w jakości HD. Jesli nie widziałas filmy w jakości HD 1080i albo BluRay -1080p to nie widziałas pięknego obrazu
    • babsee Re: telewizor - porady potrzebne 15.12.10, 12:41
      Kupowalismy pol roku temu i maz posiwecil na to miesiac czytania info w necie.
      Wnioski byly nastepujące:najlepsza plazma,potem LCD na koncu LED.Nie stac nas bylo na plazme wiec kupilismy LCD z gornej polki.
      Mamy 5,5 m dlugosci pokoju i mimo to kupilismy 32 cale i powiem Ci ze przy mojej wielkiej krotkowrocznosci widze obraz bez okularow.Znajomi kupili 40 cali ja sie męcze przy tym telewizorze,mam wrazenie ze obraz mi wchodzi na glowe,bardzo niekomfortowe uczucie ale oni z tych co siadaja w 1 rzedzie w kinie(ja siadam w ostatnim)
      Wczesniej mielismy 28 cali i przy przejsciu na nowa generacje telewizora i na te 32 cale to i tak on mi sie wydaje wielgachny na maxa.

Osobista uwaga-wiekszosc telewizorow ma kretynsko na maxa ukryty panel sterowania -jest na boku telewizora, na listwie wokól ekranu(tej czarnej pieknie lśniacej)co sprawia ze gowno a nie ją wiadc.Szlag mnie trafial bo musialam macac za oslep albo zapalac swiatlo i patrzec pod katem zeby cokowliek zobaczyc.jakis debil to wymyslil.Na Sonym znajomych jest tak amo idiotycznie.Ja nakleilam wreszcie naklejke zeby trafiac ale zwroc na to uwage,moze znajdziesz jakies lepsze rozwiązanie.
      • krejzimama Re: telewizor - porady potrzebne 15.12.10, 13:06
        > Osobista uwaga-wiekszosc telewizorow ma kretynsko na maxa ukryty panel sterowan
        > ia -jest na boku telewizora, na listwie wokól ekranu(tej czarnej pieknie lśniac
        > ej)co sprawia ze gowno a nie ją wiadc

Ale o co chodzi? Po podłączeniu wszystkich urządzen do tv zblizam sie do niego tylko po to by kurz zetrzeć. Po co mam uzywac jakiego panelu?
        • babsee Re: telewizor - porady potrzebne 15.12.10, 13:12
          Dzieci posiadam w ilosci sztuk 2, ktore notorycznie i nagminnie chowają mi pilot do telewizora...czasem korzystam z tego panela klika razy dziennie.
          Ewentualnie pilot lezy w kuchni(bo zabralam dzieciom) a dzowni telefon, odbieram(telefon stoi kolo tv)i chce zciszyc i nie moge wlasnie na panaleu bo nic tam kurna nie widac!
          • ceide.fields Re: telewizor - porady potrzebne 15.12.10, 13:19
            Panel w tv służy tylko włączaniu, wyłączaniu, zmianie kanałów, regulacji siły głosu.

Cała reszta jest w pilocie, rozumiem, że nie wykorzyrstujesz w ogóle możliwości telewizora?

32" to stanowczo za mało jak na odległośc ponad 5 metrów, tracisz wszystkie korzysci z racji posiadania tv full HD. Dla takiej odległości minimum to 42". Efekt "prztyłoczenia" wielkością jest powszechny i typowy dla tych co przesiadają się z kineskopu na plazmę albo LCD szybko mija.
            • joanna_poz Re: telewizor - porady potrzebne 15.12.10, 14:23
              > 32" to stanowczo za mało jak na odległośc ponad 5 metrów, tracisz wszystkie kor
              > zysci z racji posiadania tv full HD. Dla takiej odległości minimum to 42". Efek
              > t "prztyłoczenia" wielkością jest powszechny i typowy dla tych co przesiadają s
              > ię z kineskopu na plazmę albo LCD szybko mija.

dokładnie.
              przy ponad 5 metrach mamy 46", jest ok. aczkolwiek mogłoby być nawet 52.
    • june_girl Re: telewizor - porady potrzebne 15.12.10, 13:05
      Wszystko jedno jaki byle nie PHILIPS. No chyba że masz ochotę użerać się z serwisem a na pytanie o najkrótszy czas naprawy usłyszeć, że to może być zarówno trzy miesiące jak i trzydzieści trzy.
    • tempera_tura Re: telewizor - porady potrzebne 15.12.10, 14:03
      Ja mam Bravię. Też mam Polsat.
      Jestem zadowolona, koty leją na kable. Znaczy olewaja a nie sikająsmile
      Jakość sygnału różna, też ma znaczenie jaka stacja.... jest lepiej, nadają już normalny obraz, kiedyś TVP byla kiepska (rozciągniete geby).
      Ale ja sie nie znam, obserwuje tylko zmiany w moim domusmile
      Mam uczucie tylko że w Soniakach jest lepszy kolor tzn naturalniej to wszystko wygląda.
      Lepiej postawić chyba jednak i kable schować za szafka, zawsze jak powiesisz bedzie to widać chyba ze sie wkujesz w sciane albo zamontujesz takie dość paskudne listwy i osłony...
    • ruda_henryka Re: telewizor - porady potrzebne 15.12.10, 14:10
      ja mam sharp aquos, kupiony już 2 lata temu i do tej pory sprawdza się bez zarzutów, ale....
      dopiero po roku od zakupu tv doceniłam nie tylko full hd ale i odbiór telewizji przez złącze hdmi. Na początku mieliśmy zwykły dekorer i potem zmieniliśmy na hd i dopiero jak podłączyłam wszystkie kanały na hdmi do pokazały się cudowne czyste kolory i pięknie ostry obraz. Dekodery hd są nie tylko dobre do odbioru kanałów hd, ale i reszta działa zupełnie inaczej niż zwykle.
      a porozciągane gęby są od tego ze w tv jest niedobrany obraz programu do formatu telewizora. przy tv cyfrowej mam teraz tak ustawione, że sam się dopasowuje format programu do telewizora.
      Pokój mam ok 17 m2 ( 4x4 ) gdzie jest telewizor i u mnie 32 cale się sprawdza najlepiej. aha i podwieszenie na ścianę jest super, ja ma ściany zaprane książkami i nie ma gdzie powiesić niestety
    • pszczolaasia pobieznie przestudiowawszy 15.12.10, 14:35
      caly wątek odwaznie przyznam sie ze rok temu zakupilismy 37 LG i wisi na scianie, sa maskownice ale u nas akurat wisza sobie spokojnie za komoda ktora stoi pod telewizorem. mamy enke.
      bac sie czy nie? taki plebejski wybor...
      nam sony brawia ani inny gadzet nie byl potrzebny. jak bede miala wlasny dom z salonem na 168 metrow to se moze trzasne taki. a na moje 25 metrow pokoj starczy eldżik. howgh!
      • tacomabelle jest Bravia i Bravia 15.12.10, 21:29
        W skrócie ta linia telewizorów Sony nazywa się od opatentowanego przez Sony systemu przetwarzania obrazu. Kupując Sony warto kupić Bravia 3 czyli najnowszą generację. W sklepach większość to wciąż Bravia 2 nieco tańsza od trójki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka