Dodaj do ulubionych

Wyprzedaż a Wat

07.01.11, 08:29
witam serdecznie.
Zauwazyłam iż na wyprzedażach sąjeszcze stare ceny, choć przecież obowiazuje nowy Vat. Czy warto więc czekać z kupnem. Jak już pytałam w innym wątku zastanwiam sie nad kupnem kurtek dla dzieci ( młodsze miało by po starszym ) a i jeszcze stara cena a i jeszcze - 70 % jest. Tylko czy warto się rzucać ? Czy w lato nie będzie taniej, albo tak samo ? nigdy nie kupowałam na zaś, ale od jakiegoś czasu kupuje rzeczy na wyrost, np buty 31. 12 kupiłam na rok. no i nie wiem czy trafię z rozmiaówką. Więc czy warto wydac duzo kasy na raz ?
Obserwuj wątek
    • leigh4 Re: Wyprzedaż a Wat 07.01.11, 08:54
      Nie sądze, aby ceny podskoczyły dramatycznie w górę. Była już raz podwyżka podatku vat(chyba w 2004 roku) na rzeczy dla niemowląt chyba. Również była panika, w praktyce okazało się, że nic nie podrożało. Znaczne podwyżki natomiast były wówczas, gdy skoczyło do góry euro i pomimo spadku wartości euro ceny nie spadły. Myslę, że nic nie podrożeje za bardzo, to w końcu tylko 1% podwyżka( wtedy wzrost vatu był chyba o 7 % z zerowego).
      Z doświadczenia kilkuletniego(mój synek ma 7lat) widze, że nie warto kupować na wyrost. Dzieci rosną nieprzewidywalnie, mnóstwo nowych ubrań i butów synek nigdy nie miał na sobie, bo nie trafiłam z rozmiarówką i w wefekcie wydałam dwa razy więcj, bo i tak w sezonie musiłam kupować coś, czego zabrakło, a będzie miało dobry rozmiar.
      • echoo Re: Wyprzedaż a Wat 07.01.11, 09:47
        vat wzrasta z 7 do 23% niestety...
        • bluestarfish Re: Wyprzedaż a Wat 07.01.11, 11:31
          Z 7% do 23% wzrastają jedynie rzeczy niemowlęce (do rozm. 86) oraz buty do rozm. 35. Tutaj zmiany cen mogą być odczuwalne. Dla starszych dzieci już było 22% na odzież od dawna, więc podwyżka na 23% specjalnie odczuwalna nie będzie. Patrzyłam w H&M na rzeczy z nowej kolekcji rozm. 86-128 - ceny dokładnie takie same, jak za porównywalne rzeczy rok temu.
    • katrio_na Re: Wyprzedaż a Wat 07.01.11, 12:28
      Mając starsze dziecko nie kupowałbym specjalnie ubrań na zapas - najwyżej myśląc w dal o rok. Raczej kupowałabym uniwersalne rzeczy, które można nosić cały rok.
      Od 8 lat robię zapasy na wyprzedażach i źle na tym nie wychodzę. Wszystko nosimy prędzej czy później.
      Buty również.
      Teraz zrobiłam większe zakupy w Mothercare i vat na rachunku był 23% - jednak ceny jak sprzed roku, dwóch lat. W H&M generalnie dla starszych chłopców przeceny w tym roku były marne i mało atrakcyjne - nawet przed świętami.
    • helly.g Re: Wyprzedaż a Wat 07.01.11, 19:36
      Z tego co mówią sprzedawcy wiem, że nie chce im się zmieniać cen o ten 1%. Nowe produkty będą droższe, a na razie po staremu. Jednak tak jak pisała bluestarfish odczuwalny będzie wzrost VAT na buty do rozmiaru 35 z 7 do 23%, ale to chyba za miesiąc, a może dwa?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka