Dodaj do ulubionych

Jakość sprzętu IKEA?

02.02.11, 10:16
Proszę użytkowników kuchni IKEA o wyrażenia opinii o sprzęcie IKEA. Chodzi mi o lodówkę, zmywarkę, kuchenkę i okap? Przeczytałam już opinie o samych meblach a widziałam, ze mają też trochę sprzętu, czy warto u nich zamówić odrazu?z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • gwen_s Re: Jakość sprzętu IKEA? 02.02.11, 12:19
      jeszcze dwa lata temu z zamkniętymi oczyma bym kupowała, dziś bym się zastanowiła 10 razy, porównała ceny itd...
      Meble, dodatki i drobne rzeczy straciły wiele na swej jakości, jeżeli ikea tak samo oszczędza na sprzędzie jak na pozostałym asortymencie to bym sobie odpuściła.
    • kinder0610 Re: Jakość sprzętu IKEA? 03.02.11, 22:27
      może jescze ktoś doradzi? smile
      • ciotka_lilka Re: Jakość sprzętu IKEA? 03.02.11, 23:35
        ja mam lodówke z ikei (whirlpool for ikea) od 2,5 roku i (póki co, tfu tfu tfu) jest OK

jest dość głośna, ale w niewielkim mieszkaniu to każda lodówka w tej cenie zapewne byłaby za głośna
    • klaipio Re: Jakość sprzętu IKEA? 04.02.11, 09:56
      Ja ostatnio kupiłam kuchenkę mikrofalową i piekarnik. Jeszcze nie używaliśmy bo się dopiero montuje. Dla ikei sprzęt robi albo whirpool albo mastercook, podejrzewam że jakość jest porównywalna do produktów tych firm dostępnych po za ikeą, cena jest ciut wyższa. Dla nas ważne było, żeby nie musieć przerabiać szafki pod piekarnik, lub mikro, bo wymiary tych sprzętów są różne. Zwróć uwagę, że jeśli chcesz mieć lodówkę zabudowaną, to te w ikei są troszkę węższe, niż zwykle i ja w takiej sytuacji kupiłabym ikeoską, żeby nie kombinować smile Sama mam nadzieję, że jakość sprzętu jest co najmniej dobra. smile
    • abigail83 Re: Jakość sprzętu IKEA? 04.02.11, 10:40
      Ja kupiłam piekarnik - bo podobał mi się front, taki lekko oldschoolowy wink i okap, bo to sprzęt nie majacy dla nas wielkiego znaczenia, a byl przeceniony akurat teleskopowy.
      Sprzet dla Ikei robi Whirlpool.
      Wymiary sprzetu pod zabudowe maja "rynkowe", wiec tym akurat nie trzeba sie przejmowac, w zabudowe ikeowska "wejda" nieikeowskie sprzety. Natomiast ceny ich sprzetow sa moim zdaniem przesadzone, biorac pod uwage parametry, a wybor zaden - mam na mysli lodowki, zmywarki do zabudowy i plyty indukcyjne. Lodowka taka jak mnie interesowala byla jedna - do zabudowy i zamrazarnik na dole. JEDNA. W cenie, w ktorej w necie bez trudu kupilam bezszronową lepszej marki.
      • kaka73 Re: Jakość sprzętu IKEA? 04.02.11, 10:49
        • abigail83 Re: Jakość sprzętu IKEA? 04.02.11, 11:17
          Ceneo wyrzuca 58 tanszych płyt indukcyjncyh niz najtansza z ikei, czyli za 1299 pln...
        • kinder0610 Re: Jakość sprzętu IKEA? 04.02.11, 14:35
          Dzięki, właśnie zastanawiam się nad wyborem i wolałabym sprzęt innej firmy, moim zdaniem leszej a cenowo wyszłoby mnie taniej niż IKEA. Caly czas tylko się boję, że napewno te sprzęty pasowały do szfek IKEI??
          • abigail83 Re: Jakość sprzętu IKEA? 04.02.11, 15:07
            Porównaj wymiary. Lodówki do zabudowy są raczej standardowe, zmywarki też... w razie wątpliwości ja bym zadzwoniła na infolinie ikei i poprosila o polaczenie z kims z rhenius logistic - tzn taka firma jest w Wawie, chodzi mi o tych od transportu i montażu
            z ekspedientami w sklepie nie gadaj, nie znają się na montażu
            • iwek33 Re: Jakość sprzętu IKEA? 04.02.11, 15:28
              Ja mam kuchnię ikea, a sprzęt nie ikeowski. O ile z kuchenką i zmywarką nie było problemu ( pasują do szafek Ikea) o tyle z lodówkami jest spory kłopot i trzeba szafki przerabiać. Kupiliśmy lodówkę Siemens sugerując się wysokością i szerokością szafki, tymczasem okazało się, że szafka do zabudowy lodówki z ikea ma na innej wysokości drzwiczki poszczególnych części lodówki: drzwiczki w szafce które miały pokrywać drzwiczki w części zamrażalnika Siemensa niestety kończą się wyżej, to samo część lodówkowa- drzwi lodówki Siemensa nie pokrywają się z drzwiczkami szafki ikea- nie wiem, czy jasno to opisałam, bo trudno to wytłumaczyć, ale szafkę do zabudowy lodówki musieliśmy trochę przerabiać. Dlatego jeśli planujesz zabudowę lodówki to sprawdź 50 razy, czy inna niż Ikeowa będzie pasować.
              • abigail83 Re: Jakość sprzętu IKEA? 04.02.11, 15:44
                Wiem, o czym piszesz, pytała mnie o to ekipa przed montazem, ponoc jedna na 20 lodowek do zabudowy ma taki myk. U mnie np nie bylo problemu.
                • melka2006 Re: Jakość sprzętu IKEA? 06.02.11, 21:25
                  mam kuchnie z ikea w tym min. szafkę do piekarnika i płyty- piekarnik mam gazowy-Candy, a płytę też gazową Aristona- pasuja idealnie. Pozrawiam
                  • kinder0610 Re: Jakość sprzętu IKEA? 06.02.11, 22:07
                    dzięki, to już więcej wiem smile. Chyba lodówki nie będę obudowywać - jakoś tak wolę, natomiast zabuduję zmywarkę i piekarnik z plytą ceramiczną.
    • mewamac1 Re: Jakość sprzętu IKEA? 06.02.11, 22:09
      Mam kuchnię IKEA wraz ze sprzetem (lodówka, płyta gazowa, piekarnik) od trzech lat i jestem zadowolona. Nic się nie psuje, działa jak należy. Dzisiaj kupiłabym to samo.
    • c_kalla Re: Jakość sprzętu IKEA? 07.02.11, 22:43
      Moi rodzice mają od kilku lat. Nic się nie dzieje, to Whirpool, więc chyba warto. My w tym roku też planujemy.
    • rax13 Re: Jakość sprzętu IKEA? 29.06.18, 09:58
      Zdecydowanie odradzam sprzęt AGD kupować w IKEA a przede wszystkim lodówek do zabudowy. Zakupiłem kuchnię ze sprzętem IKEA do zabudowy. Wszystko było pięknie, kiedy to po 3 latach lodówka się zaczęła psuć, więc zgłosiłem reklamację, przyjechał serwis obejrzał lodówkę, i po miesiącu wymienili mi na nową. Bardzo się ucieszyłem, kiedy usłyszałem od pracowników IKEA oraz serwisu że jak wymieniają lodówkę na gwarancji na nową, to od wymiany dają kolejne 5 lat gwarancji. Po 4 latach użytkowania lodówka znowu się zepsuła, ale już totalnie, nie mrozi, nie włącza się itp. Pojechałem do Sklepu IKEA Janki złożyć reklamację, bo oczywiście dzwoniąc na infolinię nie mogli znaleść informacji o wymianie sprzętu itp. W sklepie usłyszałem ponownie informację, że jak najbardziej dalej mam 5 lat gwarancji przyjęli reklamację i trzeba czekać na kontakt z infolinii z informacją o wizycie serwisu. (lodówka już przestałą działać więc prosiłem o pilne potraktowanie sprawy). Po 4 dniach nikt się nie odzywał, więc sam zacząłem dzwonić i się upominać co się dzieje, bo jak żyć w dzisiejszych czasach i upałach bez lodówki. Uzyskałem informację, że muszę czekać na pewno się ktoś skontaktuje. Po 5 godzinach od mojej interwencji dostaję telefon i słyszę w słuchawce, że moja lodówka nie ma już gwarancji i mogę sobie naprawić lodówkę na własny koszt, a pomoc ze strony IKEA jest taka, że prześlą mi sms-em numer do serwisu. Oczywiście zacząłem się dopytywać jak to jest, że każdy pracownik mówi co innego, wszyscy do tej pory potwierdzali przedłużenie gwarancji po wymianie o kolejne 5 lat, a teraz Pani z infolinii twierdzi, że źle informowali i ona ma rację, gwarancji nie ma. Zadzwoniłem do serwisu umówiłem się na wizytę, przyjechał serwisant, dotknął lodówki i skasował 160zł, że naprawa nie gwarancyjne, jednak po chwili stwierdził. dlaczego to nie jest na gwarancji. Skoro on pracuje długo w serwisie dla IKEA i zawsze po wymianie sprzętu na nowy dają kolejne 5 lat gwarancji. Doradził żeby pojechać i złożyć kolejną reklamację,bo to standard że lodówki od IKEA wytrzymują max 3-4 lata a nawet krócej. Pojechałem i znowu na dzień dobry uzyskałem informację, że tak mam gwarancję, jednak po godzinie szukania reklamacji mojej (nie znaleźli historii wymiany i żadnych dokumentów) ja oczywiście mam wszystkie dokumenty z serwisu i ikea. Poszedł do przełożonego i wrócił z informacją, że jednak gwarancji nie ma, bo nie. Wszystkie informację dostałem na infolinii i to jest zakończenie sprawy. Jak to jest tak naprawę to Bóg sam raczy wiedzieć. Kilkukrotna informacja pracowników IKEA oraz serwisu współpracującego z IKEA mówiąca o przedłużeniu gwarancji można wsadzić sobie w buty, bo Pani z infolinii stwierdziła inaczej i koniec.
      • dorga1 Re: Jakość sprzętu IKEA? 29.06.18, 11:05
        No fakt, Ikea schodzi na psy i to mocno. Chciałam kupić kilka dni temu synowi materac na łóżko. Mieliśmy konkretny wybrany, ale chcieliśmy sprawdzić jeszcze jeden, ponieważ ten przez nas wybrany był niedostępny w sklepie. Niestety dodatkowo dział z materacami był w remoncie, nie wszystkie materace były dostępne do sprawdzenia. Oczywiście nie było naszego, a obsługa oburzona powiedziała, że nie będą udostępniać wszystkich materacy, bo co oni z tym później zrobią. Wybrany przez nas materac był dostępny w innych ich sklepach, w internetowym niestety też nie. Ale również tutaj nic nie dało się zrobić. Nie ma przesunięć międzysklepowych. Za to na allegro znalazłam aukcje z kosmicznymi ilościami (po kilka tysięcy) tych właśnie materaców, no i oczywiście droższych.
        • beverlyja90210 Re: Jakość sprzętu IKEA? 29.06.18, 18:30
          Tylko nie zmywarki!!!! Będę o tym pisała wszedzie moja dwuletnia już dwa razy była naprawiana i teraz znowu się psuje,najlepsze jest to ze jak dzwonię do serwisu to obi z gory nie widząc sprzętu mówią ze będzie to naprawa płatna bo usterka z mojej winy!!!nosz ku.wica mnie bierze
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka