Dodaj do ulubionych

fotelik samochodowy - dylemat???

20.02.11, 10:03
Witam
Jestem na etapie kupna foteliku samochodowego i szczerze mówiąc po zapoznaniu się z ofertą na internecie i w sklepach jestem zielona. Nie mam pojęcia jakiej firmy będzie w miarę bezpieczny i od ilu do ilu kg. Mała ma 14 miesięcy i waży ok 10,5 kg. Oczywiście jeśli chodzi o cenę to biorę pod uwagę mniej więcej 300zł, bo wiem że są też takie za 1500 wink. proszę o radę od znających się na fotelikach wink
Obserwuj wątek
    • czekolada85 Re: fotelik samochodowy - dylemat??? 20.02.11, 10:08
      Proponuję maxi cosi cabrio fix dobry fotelik wmiarę duży po za tym ma dobre oceny w testach bezpieczeństwa.
      Kategoria 0-13
      • aleksandra1357 Re: fotelik samochodowy - dylemat??? 20.02.11, 10:13
        Czekolada, Cabrio to fotelik dla niemowlaka! Nie nadaje się absolutnie dla 14-miesięcznego dziecka, a waga to jest dla małych grubasów. Moje dzieci ok. 8-9 miesiąca przestawały się mieścić w cabrio i nie chciały już jeździć na leżąco, więc ja polecam maxi cosi priori, jest wbrew pozorom lepszy niż Tobi, bo stabilniejszy. Można kupić na allegro używany za 200-300. Moje dziecko jeździ w venus ramatti, tanim, polskim foteliku (nowy ok. 200 zł), bo dostaliśmy od znajomych. Nie narzekam, sprawdza się dość dobrze, rozkładany i w ogóle, ale w razie wypadku to chyba lepiej mieć maxi cosi.
        Te foteliki starczają tak do ok. 3-4 roku życia, a potem to już takie całkiem duże i na wiele lat smile
        • annie_laurie_starr Re: fotelik samochodowy - dylemat??? 20.02.11, 10:16
          Moja starsza po ukonczeniu roczku tez jezdzila w Ramatti (ok. 300 PLN) - nie bylo problemow.
        • aniakoles Re: fotelik samochodowy - dylemat??? 20.02.11, 11:31
          > Nie narzekam, sprawdza się dość dobrze, rozkładany i w ogóle, ale w razie wypad
          > ku to chyba lepiej mieć maxi cosi.
          czyli jak już będziesz wiedziała, że będzie wypadek, to naciśniesz pauzę, skoczysz do sklepu, kupisz bezpieczny fotelik, zamontujesz i posadzisz w nim dziecko i puścisz start??? sprytne.
          tak na poważnie, to polecam to forum, tam ci ekspert doradzi forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html
          fotelik dobiera się nie tylko do dziecka, ale tez do samochodu. Maxi cosi priori faktycznie jest dobry i pasuje do wielu aut. te za 200-300 zł z allegro są prawdopodobnie z wystawek zagranicznych i lepiej ich nie kupować. używany można kupić tylko z wiarygodnego źródła, np. od znajomych. powodzenia i bezpiecznych podroży życzęsmile
    • gardenia_nowak Re: fotelik samochodowy - dylemat??? 20.02.11, 11:00
      Za trzy stówy nie kupisz bezpiecznego fotelika w tej klasie wagowej. Jeśli pieniądze to problem, proponuję kupić od razu fotelik 9-36 kg, np. Cybex Pallas. Ocena 4 w 2010 roku. Cena około 750 zł.

Np. tu:
      www.e-foteliki.pl/stProduct/show?url=cybex-pallas-lipstick
      Pooglądaj sobie dane na stronie fotelik.info, a przede wszystkim filmiki z crash testów np. Chicco. Otwierają oczy, zapewniam Cię.
    • semi-dolce Re: fotelik samochodowy - dylemat??? 20.02.11, 11:31
      300 złotych to za mało na bezpieczny fotelik.

My mamy maxi cosi tobi i, rzadziej używany, maxi cosi priori. Tobi w codziennym użytkowaniu jest fajniejszy, wyższy, wygodniejszy, no i ma lepszą ocenę w testach. Cena około 800 złotych.
    • agni71 Re: fotelik samochodowy - dylemat??? 20.02.11, 13:19
      W tej kategorii wiekowej (9-18 kg) akurat dobre foteliki sa najdroższe. W 300 zł za nowy, z dobrymi ocenami ADAC raczej sie nie zmieścisz. Może dziadkowie sie dorzucą w ramach jakichs prezentow urodzinowo-imieninowych? Uzywanego na Allegro w zyciu bym nie kupiła. Jesli uzywany, to tylko ze znanego żródła, np. od znajomych, kiedy możesz wiedzieć, czy fotelik nie brał udziału w wypadku, czy nie ma 10 lat itd.
      • aneksis85 Re: fotelik samochodowy - dylemat??? 20.02.11, 13:38
        My mamy taki (koszt ok 400 zł):
        CHICCO KEY 1 X-PLUS
        allegro.pl/chicco-fotelik-samochodowy-key-1-x-plus-2011-i1455739432.html
        Drogi nie jest a najważniejsze, że przeszedł testy bezpieczeństwa ADAC!
        Synek jeździł w nim od 9 mca życia smile (w kołysce darł się w niebogłosy a w tym już mu pasowało)!
        Do wyboru masz jeszcze Maxi-Cosi Priori, choć ten już nieco droższy a w testach wypadł podobnie jak CHICCO!
        Zagłowek w CHICCO bardzo fajna spawa.... ja polecam !!!
        • anna090481 Re: fotelik samochodowy - dylemat??? 20.02.11, 14:54
          Nie chodzi o to żeby fotelik przeszedł testy, bo może przejsc nawet z oceną 1 sad
          najlepsze jest forum forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html

a chicoo key dostal ocene 3 w testach

tak jak któraś już wspomniała poproś o dorzucenie się do fotelika w ramach prezentów.
          300 zł to za mało na ten przedział wagowy
          • silje78 Re: fotelik samochodowy - dylemat??? 20.02.11, 15:24
            tobi bez isofix'a też dostał 3-kty za bezpieczeństwo.
            ja polecam chicco key. miałam równocześnie key'a i tobiego. co prawda oba z isofix'em ale w użytkowaniu tak samo to wyglada jak bez (pomijam bezpieczeństwo). w tobim pekła obudowa przy tym jak w tył wjechał nam facet toyotą hilux. dziwne dla mnie było to, że mieliśmy duze kombi (samochód wówczas dwuletni), uszkodzeń nie było wielkich w aucie, a obudowa pękła. dokupiliśmy drugi key. key był wygodniejszy dla małej, wiekszy. szerszy i miał nieco wyższe oparcie. mam dosć wysokie dziecko i niestety z fotelika 9-18 wyrosła jak miała ponad trzy lata. ostatni raz w nim jechała w zeszłym roku na jesieni.
            tak wiec szukaj tego keya. z tego co dziewczyny piszą jest już za 400zł, a myśle, ze warto dokupić. co prawda tapicerka nieco się "posiepała", ale fotelik jest bezpieczny i wygodny.
            nie każdego stać na foteliki za 1000zł, a tyle przynajmniej trzeba zapłacić fotelik z isofix'em. pomijam, ze nie wszystkie auta isofix mają.
          • aneksis85 Re: fotelik samochodowy - dylemat??? 20.02.11, 19:56
            > Nie chodzi o to żeby fotelik przeszedł testy, bo może przejsc nawet z oceną 1 :
            > -(
            'PRZESZEDŁ' tzn. że otrzymał ocenę pozytywną, czyli w przypadku KEY'a - 3 !!! Ocena 1 lub 2 oznacza, że fotelik nie spełnia norm bezpieczeństwa a co więcej może być wręcz niebezpieczny!
            > tak jak któraś już wspomniała poproś o dorzucenie się do fotelika w ramach prez
            > entów.
            Jeżeli jest taka możliwość to pewnie że może kupić droższy fotelik... a co jeśli nie ma ?
            > 300 zł to za mało na ten przedział wagowy
            W tym przedziale wagowym foteliki spełniajace normy bezp. ADAC otrzymały oceny 3 i 4! Jeśli chodzi o przedział cenowy to najtaniej wychodzi właśnie CHICCO KEY 1 X-PLUS, następnie Maxi-Cosi Priori a potem to już ceny tylko wzwyż uncertain

• zjawa1 juz linkowalam strone 20.02.11, 20:03
              zalinkuje ja jeszcze raz. Na tej stronie masz 100% obiektywne oceny jakosci, bezpieczenstwa fotelikow na naszym rynku:
              fotelik.info/pl/testy/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka