dorek3 10.04.11, 14:06 Mój syn zażyczył sobie takowa na imieniny. Znalazłam na allegro ale koszt przesyłki równy kosztowi zakupu wiec chciałabym coś na miejscu (Warszawa). Macie pojecie gdzie coś takiego znaleźć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paproszek57 Re: siatka na motyle 10.04.11, 15:37 w dechatlonie, sitka i wiaderko ok.40 Odpowiedz Link Zgłoś
muchomorek23 Re: siatka na motyle 11.04.11, 10:36 on chce te motyle łapać? lepiej wyłumacz, że przyrodę trzeba chronić Odpowiedz Link Zgłoś
tempera_tura Re: siatka na motyle 11.04.11, 12:37 Poucz lepiej dziecko ze to nie zabawka a narzęcie niosące śmierć i zniszczenie w świecie biednych niewinnych motyli!! Odpowiedz Link Zgłoś
jagodasoft2 Re: siatka na motyle 11.04.11, 14:09 Boże myślałam ze wy żartujecie. Przecież to normalne ze dzieci łapią motyle, biedronki, depczą mrówki (ba moja to nawet i ślimaka rozgniecie fuuj), łapią dozownice do słoika. To sie nazywa poznawanie świata i jest normalnym etapem. A siatki ma motyle są w zwykłych zabawkowych (nie smykach czy innych), koszt ok 10zł, my mamy zestaw z lupą i przeźroczystymi pudełkami np na pająki za chyba 20zł Odpowiedz Link Zgłoś
dzidaa Re: siatka na motyle 11.04.11, 14:23 no no rozgniatanie to normalny etap w życiu tiaaaaaaa a później poznaje się świat rzucając kotami, wyrywając muszkom skrzydełka albo podpalając psiaki no no brawo Odpowiedz Link Zgłoś
jagodasoft2 Re: siatka na motyle 11.04.11, 14:33 Gratuluje optymistycznego podejścia do zycia, najlepiej zamknij dziecko w złotej klatce to nic mu nie zagrozi. Najlepiej nie wypuszczaj dziecka z domu bo jak zobaczy kogoś pijącego piwo to zostanie alkoholikiem, a jak w telewizji powiedzą o narkotykach to narkomanem będzie. Oczywiście jesteście jaroszami, bo przecież zwierzęta na ubój są tak strasznie katowane że wy nie macie z tym nic wspólnego... Kurcze ja z siostrą, jak również mój mąż ze swoim bratem wyszliśmy na ludzi mimo tylu zamordowanych z premedytacją owadów, tylko dziękować że nam sie udało. Odpowiedz Link Zgłoś
dzidaa Re: siatka na motyle 11.04.11, 14:45 mam wątpliwości co do twojego "wyjścia na ludzi" skoro "z premedytacją zamordowałaś" cokolwiek/kogokolwiek. Świat można poznawać nie robiąc nikomu szkody. Ciekawy tok myślenia:"bo jak zobaczy kogoś pijącego piwo to zostanie alkoholikiem" he he usmiałam się naprawdę Odpowiedz Link Zgłoś
jagodasoft2 Re: siatka na motyle 11.04.11, 18:57 To taka sama przesada i popadanie w skrajności jak porównywanie złapania motyla do morderstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
tempera_tura Re: siatka na motyle 11.04.11, 20:09 Ograniczona jesteś i tyle...... Nie wiem co ma to do zamykania w złotej klatce.... Poczytaj może więcej a dowiesz jakie jest znaczenie tego zwrotu. Odpowiedz Link Zgłoś
patatajowa Re: siatka na motyle 13.04.11, 00:29 dzidaa napisała: > no no rozgniatanie to normalny etap w życiu tiaaaaaaa a później poznaje się świ > at rzucając kotami, wyrywając muszkom skrzydełka albo podpalając psiaki no no brawo>> tak,przyznaję ze u mnie w domu to normalne ze biedne muszki,pajączki i komary są z premedytacją i bez współczucia rozgniatane a niekiedy giną w męczarniach zatruwane środkami owadobójczymi. i o zgrozo odczuwam potem nawet pewną taka satysfakcję jak widze plamę na scianie Odpowiedz Link Zgłoś
barbie09.07 Re: siatka na motyle 15.04.11, 16:05 > Boże myślałam ze wy żartujecie. Przecież to normalne ze dzieci łapią motyle(...) To nie jest normalne. Trzeba uczyć dziecko,że życie jest bezcenne, nieważne w jakiej postaci!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: siatka na motyle 12.04.11, 22:52 Wasze obawy są naprawdę nieuzasadnione. Syn jest wielkim fanem szeroko rozumianej przyrody. Motyle i ewentualnie inne żyjątka chce sobie tylko obejrzeć z bliska bez robienia im krzywdy. Dziadek biolog już się cieszy... A na dzień dziecka dostanie wędkę o zgrozo. Wolę to niż bakugany czy inny szajs w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
patatajowa Re: siatka na motyle 13.04.11, 00:19 dorek3 napisała: > A na dzień dziecka dostanie wędkę o zgrozo. Wolę to niż bakugany czy inny szajs > w tym temacie.> to straszne co piszesz...twój syn bedzie przekłuwał biedne niewinne dżdżownice ostrym haczykiem wędki.....a potem cieszył się z cierpienia ryby której ten ostry hak wbije sie w pysk....i jeszcze pewnie ją potem zjecie...no szok Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: siatka na motyle 13.04.11, 21:25 Spoko, w Wiśle w Warszawie to sobie co najwyżej kij pomoczy. Odpowiedz Link Zgłoś
muchomorek23 Re: siatka na motyle 13.04.11, 09:09 a może zamiast łapania zachęć go do robienia zdjęć i kolekcjonowania różnych gatunków? Odpowiedz Link Zgłoś
patatajowa Re: siatka na motyle 13.04.11, 15:00 muchomorek23 napisała: > a może zamiast łapania zachęć go do robienia zdjęć i kolekcjonowania różnych ga > tunków? >> dawniej zeby kolekcjonowac motyle trzeba je było najpierw złapać siatką, uśmiercić i przybić szpilą w pudełku pod szybką. teraz to niehumanitarne. ponizej kolekcja motyli z Ustki. Odpowiedz Link Zgłoś
dzidaa Re: siatka na motyle 13.04.11, 07:50 no jeśli wy stawiacie znak równości między łowieniem ryb w celach konsumpcyjnych a wyrywaniem motylowi czy innemu robalowi nóżek/skrzydełek dla uciechy to sorrrrry-gratuluję!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: siatka na motyle 13.04.11, 21:27 Nie ma jak E-mamy. Ja się pytam o siatkę na motyle a dostaje tyrady na temat nie wyrywania nóżek robaczkom. Odpowiedz Link Zgłoś
edyta0 Jak zwykle pytanie Foremki 13.04.11, 20:13 sprowadzilo sie do zenujacej dyskusji. Pytam patatajowa, czy kiedykolwiek klapnela komara czy z zamilowaniem patrzyla jak wypija jej krew? Toz to taki sam owad jak motyl, mucha, rybka itp. Foremka zadala konkretne pytanie a tutaj tworza sie zbedne dialogi. Pomysl na siatke fajny ale nie wiedzialam, ze sa specjalne na motyle, moze w podbierak je lapac? W kazdym razie lepsze to jak siedzenie przed kompem. Autorka nie wspomniala nic o mordzie owada. Odpowiedz Link Zgłoś
patatajowa Re: Jak zwykle pytanie Foremki 13.04.11, 20:21 edyta0 napisała: > Pytam patatajowa, czy kiedykolwiek klapnela komara czy z zamilowaniem patrzy > la jak wypija jej krew? Toz to taki sam owad jak motyl, mucha, rybka itp. >>> ale nie rozumiem kto klapnął? ja czy założycielka wątku? bo jeśli ja to tak, nie raz nie dwa mysle ze nie zrozumiałaś ironi ukrytej w moich postach bedacych odpowiedzią na pełne oburzenia posty uzytkownika dzidka. Odpowiedz Link Zgłoś
edyta0 Re: Jak zwykle pytanie Foremki 13.04.11, 20:29 zwracam honor, przepraszam, chodzi mi o te inne posty pelne pouczen, wynurzen i krytyki. Normalnie tylko w ramki oprawic owe swietosci. Odpowiedz Link Zgłoś
muchomorek23 Re: Jak zwykle pytanie Foremki 14.04.11, 08:42 Z tego co się słyszy w ostatnich latach to komarów i innych gryzących owadów z roku na rok jest coraz więcej i są organizowane całe akcje ich trucia. Jakoś nie słyszłam o zorganizowanych akcjach trucia motyli bo jest ich coraz mniej chociażby ze względu na wszechobecne środki ochrony roślin i ogólne zanieczyszczenie środowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: siatka na motyle 14.04.11, 10:33 A zobacz w takich zwykłych "zabawkowych", ja rok temu młodemu kupiłam w zestawie z wiaderkiem-równie dobrze sprawdziła się w wodzie jak i w powietrzu. A do pozostałych e-mam-to normalna ciekawośc przyrody,żyjatek,świata maluszka, a nie jakieś masakryczne plany na owadzi ród.A czy Wy muchom, komarom czy innym meszkom pozwalacie bezskarnie korzystać z np.własnego ciała?Ble... Odpowiedz Link Zgłoś
olaj Re: siatka na motyle 15.07.11, 18:02 Szukając siatki na motyle dla małej fanki wszystkiego, co żyje, trafiłam na ten wątek sprzed jakiegoś czasu i pytanie mam - czy udało się Tobie znaleźć siatkę? Moje dziecię uwielbia faunę w każdej postaci (właśnie łapie kotki do głaskania i żabki o potrzymania i rybkii durszlakiem - tylko te ostatnie nie ały się złapać hehehhe). Moje chce zapolować na bielinki, a że szybkie są, skubane, to musze mieć siatkę. Ola Odpowiedz Link Zgłoś
mruu1 Re: siatka na motyle 15.07.11, 22:30 Siatki na motyle można kupić w sklepach ze szkolnymi pomocami dydaktycznymi np. tu www.przyrodnicze.pl/siatka-na-motyle-cat-407-id-8986.aspx. Jednak siatka to nie najlepszy pomysł. Motyle mają delikatną powierzchnię skrzydeł i siatka ją niszczy. Lepiej kupić pojemnik do obserwacji owadów (innych niż motyle) z wbudowaną lupą. Dopiero teraz przeczytałam wątek i przyznaję, że pogląd "Przecież to normalne ze dzieci łapią motyle, biedronki, depczą mrówki (ba moja to nawet i ślimaka rozgniecie fuuj), łapią dozownice do słoika. To sie nazywa poznawanie świata i jest normalnym etapem. " jest oburzający. Oznacza to dla mnie tyle, że dziecko nie ma żadnej wrażliwości na otaczjącą je przyrodę. Rodzic tej wrażliwości w dziecku nie wykształcił. Widziałam wielokrotnie dzieciaki (nie tylko moje) przyglądające się zwierzętom i uważające żeby tylko chrząszcza, czy ślimaka przez przypadek nie nadepnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
patatajowa Re: siatka na motyle 16.07.11, 00:03 tego typu siatke kupiłam w decathlonie podczas pobytu nad morzem za 4,90 zł. oprocz łapania motyli mozna w nia łowic ryby,glony i muszle Odpowiedz Link Zgłoś
pasik Re: siatka na motyle 16.07.11, 00:03 w moich dzieciach wrażliwość zanika po deszczach kiedy to ślimaki tłumnie poginają chodnikami. Giną wtedy dziesiątkami...mordercy Siatki nie kupiłabym choć taką miałam w dzieciństwie bo rzeczywiście siatki niszczą skrzydła. Dżdżownice łapiemy..urządzamy rajdy chodnikowo- korytkowe.. Domy dla mrówek są budowane .Nie piszę co robili moi koledzy lat temu z żabkami i rurkami. Dzieciom o tym też nie opowiadam. Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: siatka na motyle 16.07.11, 00:47 Kupiła ma allegro. Młody łapie głównie muchy. Ale parę motylków też było. Wszystkie przeżyły i mają się dobrze (przynajmniej miały się w chwili kiedy były wypuszczane). Odpowiedz Link Zgłoś
architekt84 Re: siatka na motyle 20.07.11, 11:09 witam, trochę siedzę w temacie lepidopterologi (nauki o motylach), Przede wszystkim, poszanowanie życia jest bardzo ważne, nawet tych najmniejszych istot. Jeśli już decydujemy się na kolekcjonowanie tych owadów trzeba je uśmiercać bardzo szybko. Każdy złowiony okaz powinien mieć etykietkę z miejscem datą oraz danymi zbieracza. Sama preparacja motyli to już osobny temat. W Polsce żyje ok 150 gat. motyli dziennych z czego 40% jest narażona w różnym stopniu na wyginięcie. Chronionych też jest parę gatunków m. in. paź żeglarz, przeplatka maturna, modraszek telejus etc. Siatkę najlepiej zrobić samemu z szyfonu, wszelkie sztuczne tworzywa, które są w dotyku szorstkie (też firanki) niszczą skrzydła tych owadów. Siatkę zróbcie sami, nie ma w tym żadnej filozofii. Wystarczy zszyć prostokątny fragment materiału. Ramę siatki można zrobić np z drutu od wieszaka i obszyć szerszą taśmą. Zostawić dwa wystające odcinki drutu, które można zalać klejem wewnątrz rurki. Odradzam jednak to hobby, później jest przechlapane łowienie ciem po nocach, wyprawy w największe dzicze i niedostępne miejsca, hodowla wszelkiego robactwa w domu etc. Ps. Polecam książkę: Motyle dzienne Polski prof. Jarosława Buszki. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: siatka na motyle 20.07.11, 11:18 > Ps. Polecam książkę: Motyle dzienne Polski prof. Jarosława Buszki.[/b] O, dzięki za polecenie. Akurat stwierdziłam, że zakup ksiązki o motylach stał się u nas konieczny. Co prawda, nie zachęcam dzieci do łapania, ale podczas wycieczek po Polsce spotykamy nieraz bardzo ciekawe okazy i chcialoby sie o nich wiedzieć cos więcej Odpowiedz Link Zgłoś