Dodaj do ulubionych

siatka na motyle

10.04.11, 14:06
Mój syn zażyczył sobie takowa na imieniny. Znalazłam na allegro ale koszt przesyłki równy kosztowi zakupu wiec chciałabym coś na miejscu (Warszawa). Macie pojecie gdzie coś takiego znaleźć?
Obserwuj wątek
    • paproszek57 Re: siatka na motyle 10.04.11, 15:37
      w dechatlonie, sitka i wiaderko ok.40
    • muchomorek23 Re: siatka na motyle 11.04.11, 10:36
      on chce te motyle łapać? lepiej wyłumacz, że przyrodę trzeba chronić
    • dzidaa Re: siatka na motyle 11.04.11, 10:52
      kto taką zabawkę wymyslił???
    • tempera_tura Re: siatka na motyle 11.04.11, 12:37
      Poucz lepiej dziecko ze to nie zabawka a narzęcie niosące śmierć i zniszczenie w świecie biednych niewinnych motyli!!
      • jagodasoft2 Re: siatka na motyle 11.04.11, 14:09
        Boże myślałam ze wy żartujecie. Przecież to normalne ze dzieci łapią motyle, biedronki, depczą mrówki (ba moja to nawet i ślimaka rozgniecie fuuj), łapią dozownice do słoika. To sie nazywa poznawanie świata i jest normalnym etapem.
        A siatki ma motyle są w zwykłych zabawkowych (nie smykach czy innych), koszt ok 10zł, my mamy zestaw z lupą i przeźroczystymi pudełkami np na pająki za chyba 20zł
        • dzidaa Re: siatka na motyle 11.04.11, 14:23
          no no rozgniatanie to normalny etap w życiu tiaaaaaaa a później poznaje się świat rzucając kotami, wyrywając muszkom skrzydełka albo podpalając psiaki no no brawo
          • jagodasoft2 Re: siatka na motyle 11.04.11, 14:33
            Gratuluje optymistycznego podejścia do zycia, najlepiej zamknij dziecko w złotej klatce to nic mu nie zagrozi. Najlepiej nie wypuszczaj dziecka z domu bo jak zobaczy kogoś pijącego piwo to zostanie alkoholikiem, a jak w telewizji powiedzą o narkotykach to narkomanem będzie. Oczywiście jesteście jaroszami, bo przecież zwierzęta na ubój są tak strasznie katowane że wy nie macie z tym nic wspólnego...
            Kurcze ja z siostrą, jak również mój mąż ze swoim bratem wyszliśmy na ludzi mimo tylu zamordowanych z premedytacją owadów, tylko dziękować że nam sie udało.
            • dzidaa Re: siatka na motyle 11.04.11, 14:45
              mam wątpliwości co do twojego "wyjścia na ludzi" skoro "z premedytacją zamordowałaś" cokolwiek/kogokolwiek. Świat można poznawać nie robiąc nikomu szkody.
              Ciekawy tok myślenia:"bo jak zobaczy kogoś pijącego piwo to zostanie alkoholikiem" he he usmiałam się naprawdę big_grinbig_grinbig_grinbig_grin
              • jagodasoft2 Re: siatka na motyle 11.04.11, 18:57
                To taka sama przesada i popadanie w skrajności jak porównywanie złapania motyla do morderstwa.
                • tempera_tura Re: siatka na motyle 11.04.11, 20:09
                  Ograniczona jesteś i tyle......
                  Nie wiem co ma to do zamykania w złotej klatce.... Poczytaj może więcej a dowiesz jakie jest znaczenie tego zwrotu.
          • patatajowa Re: siatka na motyle 13.04.11, 00:29
            dzidaa napisała:
            > no no rozgniatanie to normalny etap w życiu tiaaaaaaa a później poznaje się świ
            > at rzucając kotami, wyrywając muszkom skrzydełka albo podpalając psiaki no no brawo>>

tak,przyznaję ze u mnie w domu to normalne ze biedne muszki,pajączki i komary są z premedytacją i bez współczucia rozgniatane a niekiedy giną w męczarniach zatruwane środkami owadobójczymi. i o zgrozo odczuwam potem nawet pewną taka satysfakcję jak widze plamę na scianie wink
        • barbie09.07 Re: siatka na motyle 15.04.11, 16:05

> Boże myślałam ze wy żartujecie. Przecież to normalne ze dzieci łapią motyle(...)

To nie jest normalne. Trzeba uczyć dziecko,że życie jest bezcenne, nieważne w jakiej postaci!!!
    • dorek3 Re: siatka na motyle 12.04.11, 22:52
      Wasze obawy są naprawdę nieuzasadnione. Syn jest wielkim fanem szeroko rozumianej przyrody. Motyle i ewentualnie inne żyjątka chce sobie tylko obejrzeć z bliska bez robienia im krzywdy. Dziadek biolog już się cieszy...
      A na dzień dziecka dostanie wędkę o zgrozo. Wolę to niż bakugany czy inny szajs w tym temacie.
      • patatajowa Re: siatka na motyle 13.04.11, 00:19
        dorek3 napisała:
        > A na dzień dziecka dostanie wędkę o zgrozo. Wolę to niż bakugany czy inny szajs
        > w tym temacie.>
        to straszne co piszesz...twój syn bedzie przekłuwał biedne niewinne dżdżownice ostrym haczykiem wędki.....a potem cieszył się z cierpienia ryby której ten ostry hak wbije sie w pysk....i jeszcze pewnie ją potem zjecie...no szok
        wink

• dorek3 Re: siatka na motyle 13.04.11, 21:25
          Spoko, w Wiśle w Warszawie to sobie co najwyżej kij pomoczy.
      • muchomorek23 Re: siatka na motyle 13.04.11, 09:09
        a może zamiast łapania zachęć go do robienia zdjęć i kolekcjonowania różnych gatunków?
        • patatajowa Re: siatka na motyle 13.04.11, 15:00
          muchomorek23 napisała:

> a może zamiast łapania zachęć go do robienia zdjęć i kolekcjonowania różnych ga
          > tunków? >>
          dawniej zeby kolekcjonowac motyle trzeba je było najpierw złapać siatką, uśmiercić i przybić szpilą w pudełku pod szybką. teraz to niehumanitarne.
          ponizej kolekcja motyli z Ustki.
          https://www.noclegi-ustka.com.pl/images/stories/Muzeaustka/motyle-gablota.jpg
    • dzidaa Re: siatka na motyle 13.04.11, 07:50
      no jeśli wy stawiacie znak równości między łowieniem ryb w celach konsumpcyjnych a wyrywaniem motylowi czy innemu robalowi nóżek/skrzydełek dla uciechy to sorrrrry-gratuluję!!!
      • dorek3 Re: siatka na motyle 13.04.11, 21:27
        Nie ma jak E-mamy. Ja się pytam o siatkę na motyle a dostaje tyrady na temat nie wyrywania nóżek robaczkom.
    • edyta0 Jak zwykle pytanie Foremki 13.04.11, 20:13
      sprowadzilo sie do zenujacej dyskusji.
      Pytam patatajowa, czy kiedykolwiek klapnela komara czy z zamilowaniem patrzyla jak wypija jej krew? Toz to taki sam owad jak motyl, mucha, rybka itp.
      Foremka zadala konkretne pytanie a tutaj tworza sie zbedne dialogi.
      Pomysl na siatke fajny ale nie wiedzialam, ze sa specjalne na motyle, moze w podbierak je lapac? W kazdym razie lepsze to jak siedzenie przed kompem. Autorka nie wspomniala nic o mordzie owada.
      • patatajowa Re: Jak zwykle pytanie Foremki 13.04.11, 20:21
        edyta0 napisała:
        > Pytam patatajowa, czy kiedykolwiek klapnela komara czy z zamilowaniem patrzy
        > la jak wypija jej krew?
        Toz to taki sam owad jak motyl, mucha, rybka itp. >>>

ale nie rozumiem kto klapnął? ja czy założycielka wątku? bo jeśli ja to tak, nie raz nie dwa wink
        mysle ze nie zrozumiałaś ironi ukrytej w moich postach bedacych odpowiedzią na pełne oburzenia posty uzytkownika dzidka.
        • edyta0 Re: Jak zwykle pytanie Foremki 13.04.11, 20:29
          zwracam honor, przepraszam, chodzi mi o te inne posty pelne pouczen, wynurzen i krytyki. Normalnie tylko w ramki oprawic owe swietosci.
          • muchomorek23 Re: Jak zwykle pytanie Foremki 14.04.11, 08:42
            Z tego co się słyszy w ostatnich latach to komarów i innych gryzących owadów z roku na rok jest coraz więcej i są organizowane całe akcje ich trucia. Jakoś nie słyszłam o zorganizowanych akcjach trucia motyli bo jest ich coraz mniej chociażby ze względu na wszechobecne środki ochrony roślin i ogólne zanieczyszczenie środowiska.
    • scarlett74 Re: siatka na motyle 14.04.11, 10:33
      A zobacz w takich zwykłych "zabawkowych", ja rok temu młodemu kupiłam w zestawie z wiaderkiem-równie dobrze sprawdziła się w wodzie jak i w powietrzu.
      A do pozostałych e-mam-to normalna ciekawośc przyrody,żyjatek,świata maluszka, a nie jakieś masakryczne plany na owadzi ród.A czy Wy muchom, komarom czy innym meszkom pozwalacie bezskarnie korzystać z np.własnego ciała?Ble...
    • olaj Re: siatka na motyle 15.07.11, 18:02
      Szukając siatki na motyle dla małej fanki wszystkiego, co żyje, trafiłam na ten wątek sprzed jakiegoś czasu i pytanie mam - czy udało się Tobie znaleźć siatkę?

Moje dziecię uwielbia faunę w każdej postaci (właśnie łapie kotki do głaskania i żabki o potrzymania i rybkii durszlakiem - tylko te ostatnie nie ały się złapać hehehhe).

Moje chce zapolować na bielinki, a że szybkie są, skubane, to musze mieć siatkę.

Ola
      • mruu1 Re: siatka na motyle 15.07.11, 22:30
        Siatki na motyle można kupić w sklepach ze szkolnymi pomocami dydaktycznymi np. tu www.przyrodnicze.pl/siatka-na-motyle-cat-407-id-8986.aspx. Jednak siatka to nie najlepszy pomysł. Motyle mają delikatną powierzchnię skrzydeł i siatka ją niszczy. Lepiej kupić pojemnik do obserwacji owadów (innych niż motyle) z wbudowaną lupą.

Dopiero teraz przeczytałam wątek i przyznaję, że pogląd "Przecież to normalne ze dzieci łapią motyle, biedronki, depczą mrówki (ba moja to nawet i ślimaka rozgniecie fuuj), łapią dozownice do słoika. To sie nazywa poznawanie świata i jest normalnym etapem. " jest oburzający. Oznacza to dla mnie tyle, że dziecko nie ma żadnej wrażliwości na otaczjącą je przyrodę. Rodzic tej wrażliwości w dziecku nie wykształcił. Widziałam wielokrotnie dzieciaki (nie tylko moje) przyglądające się zwierzętom i uważające żeby tylko chrząszcza, czy ślimaka przez przypadek nie nadepnąć.
        • patatajowa Re: siatka na motyle 16.07.11, 00:03
          tego typu siatke kupiłam w decathlonie podczas pobytu nad morzem za 4,90 zł. oprocz łapania motyli mozna w nia łowic ryby,glony i muszle wink
        • pasik Re: siatka na motyle 16.07.11, 00:03
          w moich dzieciach wrażliwość zanika po deszczach kiedy to ślimaki tłumnie poginają chodnikami.
          Giną wtedy dziesiątkami...mordercysmile
          Siatki nie kupiłabym choć taką miałam w dzieciństwie bo rzeczywiście siatki niszczą skrzydła.
          Dżdżownice łapiemy..urządzamy rajdy chodnikowo- korytkowe.. Domy dla mrówek są budowane .Nie piszę co robili moi koledzy lat temu z żabkami i rurkami.
          Dzieciom o tym też nie opowiadam.
      • dorek3 Re: siatka na motyle 16.07.11, 00:47
        Kupiła ma allegro. Młody łapie głównie muchy. Ale parę motylków też było. Wszystkie przeżyły i mają się dobrze (przynajmniej miały się w chwili kiedy były wypuszczane).
        • architekt84 Re: siatka na motyle 20.07.11, 11:09
          witam,
          trochę siedzę w temacie lepidopterologi (nauki o motylach),
          Przede wszystkim, poszanowanie życia jest bardzo ważne, nawet tych najmniejszych istot. Jeśli już decydujemy się na kolekcjonowanie tych owadów trzeba je uśmiercać bardzo szybko. Każdy złowiony okaz powinien mieć etykietkę z miejscem datą oraz danymi zbieracza. Sama preparacja motyli to już osobny temat. W Polsce żyje ok 150 gat. motyli dziennych z czego 40% jest narażona w różnym stopniu na wyginięcie. Chronionych też jest parę gatunków m. in. paź żeglarz, przeplatka maturna, modraszek telejus etc.

Siatkę najlepiej zrobić samemu z szyfonu, wszelkie sztuczne tworzywa, które są w dotyku szorstkie (też firanki) niszczą skrzydła tych owadów. Siatkę zróbcie sami, nie ma w tym żadnej filozofii. Wystarczy zszyć prostokątny fragment materiału. Ramę siatki można zrobić np z drutu od wieszaka i obszyć szerszą taśmą. Zostawić dwa wystające odcinki drutu, które można zalać klejem wewnątrz rurki.

Odradzam jednak to hobby, później jest przechlapane wink łowienie ciem po nocach, wyprawy w największe dzicze i niedostępne miejsca, hodowla wszelkiego robactwa w domu etc.

Ps. Polecam książkę: Motyle dzienne Polski prof. Jarosława Buszki.
          • agni71 Re: siatka na motyle 20.07.11, 11:18
            > Ps. Polecam książkę: Motyle dzienne Polski prof. Jarosława Buszki.[/b]

O, dzięki za polecenie. Akurat stwierdziłam, że zakup ksiązki o motylach stał się u nas konieczny. Co prawda, nie zachęcam dzieci do łapania, ale podczas wycieczek po Polsce spotykamy nieraz bardzo ciekawe okazy i chcialoby sie o nich wiedzieć cos więcej smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka