Dodaj do ulubionych

poczta - zwrot paczki

01.06.11, 23:21
Wysyłałam paczkę pocztą - odbiorca nie odebrał, ponieważ opakowanie było zniszczone (tzn papier podarty), odmówił odbioru i paczka do mnie wraca.

Czy wiecie, jak długo idzie taka paczka zwrotna?
Podejrzewam, że poniosę koszt tego zwrotu - tak?

Wysyłałam rzecz sprzedaną na Allegro. Kupujący nawet nie obejrzał, tzn nie zajrzał do środka, tylko odsyła i oczekuje zwrotu pieniędzy kiedy paczkę otrzymam z powrotem...Trochę tak, jakby rozmyślił się i podarty papier potraktował jako pretekst do zerwania transakcji.
Ale może się mylę... Może okaże się, że opakowanie jest tak zniszczone, że wiadomo z góry że zawartość też sad

Co zrobić w takiej niezręcznej sytuacji?
Obserwuj wątek
    • sylki Re: poczta - zwrot paczki 01.06.11, 23:54
      Czekać na paczkę, póki co nic nie rób.
      • kimura Re: poczta - zwrot paczki 02.06.11, 00:08

Ale niestety za zwrto musisz zapłacić, tyle ile zapłaciłaś przy nadaniu
        • sylki Re: poczta - zwrot paczki 02.06.11, 00:13
          hmmm przy listach jest to połowa kwoty nadania, czyli przy paczkach tyle samo powinno być.
          Czy może jest inaczej
          • beata985 Re: poczta - zwrot paczki 02.06.11, 01:03
            na pewno mniej niż kwota nadania ale nie jestem pewna czy to jest połowa
            • malpa513 Re: poczta - zwrot paczki 02.06.11, 10:00
              hm...ja zawsze płacę tyle samo co przy nadaniu
    • aurinko Re: poczta - zwrot paczki 02.06.11, 07:34
      Zapłacisz za zwrot trochę mniej niż kwota nadania, płacisz doręczycielowi albo prosisz o awizo i odbierasz na poczcie i tam płacisz. Paczka idzie tak samo jak każda inna czyli ryzyk fizyk albo dojdzie w 2 dni albo w 2 tygodnie.
      Kupujący może obawiał się, że jeśli opakowanie paczki jest zniszczone to zawartość również, albo coś zostało skradzione z paczki czy zgubione. Wyjaśnij to z Kupującym po odbiorze paczki.
      • konwalia-82 Re: poczta - zwrot paczki 02.06.11, 11:39
        zapłacisz koszt paczki, ale ekonomicznej, bo zwroty nie idą priorytetem, to jedyna różnica
        jesli kupujący zaznaczył powód odmowy odbioru na poczcie, to możesz próbować składać reklamacje na PP, zeby ci za te przesyłki zwrócili
        • patyczako Re: poczta - zwrot paczki 02.06.11, 15:48
          tak dokładnie - odbierz paczkę tylko na poczcie i obejrzyj jej stan faktyczny i w razie potrzeby składaj reklamacje.... jezeli klient przesadził z tym podarciem paczki ja bym zwrócila mu tylko za towar i umniejszyła te kwote o koszty wysylki
          • emma6666 Re: poczta - zwrot paczki 02.06.11, 16:25
            za zwrot zapłacić musisz, w przeciwnym razie pójdzie do Koluszek na licytację.
            Zwrot kosztuje tyle, ile paczka ekonomiczna w danym przedziale wagowym, tzn jeżeli wysłałaś paczkę ekonomiczną to za zwrot zapłacisz tyle samo, jeżeli priorytet to mniej więcej 1,5 zł mniej.
            Do 1 kg 9,5
            1-2 kg 11 zł
            dalej nie pamiętam

Jeżeli kupujący chce zwrotu pieniędzy to oddaj pomniejszone o kwotę którą musisz zapłacić za zwrot. Zwrot będzie szedł tyle co paczka ekonomiczna czyli do 3 dni od dnia w którym kupujący odmówił jej przyjęcia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka