Dodaj do ulubionych

Komunia z problemem

08.06.11, 10:38
Bardzo proszę wszystkich Zakupowiczów o radę.
W czerwcu wybieram się na komunię do młodszej o 20 lat kuzynki.
Problemem jest prezent. Dziewczynka ma 9 lat i Zespół Downa.
Na małe okazje przerabiamy klocki, puzzle, zestaw naczyń do gotowania.
Ale to jest komunia.....
Może ktoś już przerabiał ten temat, a może jakiś rodzic coś mi podpowie.
Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.

Obserwuj wątek
    • pia_ Re: Komunia z problemem 08.06.11, 10:51
      Napisz coś więcej, czy chodzi do szkoły specjalnej, czy integracyjnej? W jakim stopniu jest upośledzona, czy lubi czytać, jeździć na rowerze, czy nosi kolczyki?
      • ini80 Re: Komunia z problemem 08.06.11, 11:14
        Dziewczynka ma upośledzenie w stopniu średnim.
        Chodzi do szkoły specjalnej.
        W kolczykach nie bedzie chodziła bo drapałaby uszy.
        Złoty łańcuszek jest o.k. ale jego zakup zaklepała sobie babcia.
        Nie potrafi jeździć na rowerze, ale ma go dostać od swoich sióstr.
        Myślałam o wykupieniu zajęć nazwijmy to "z koniem" jakąś terapię albo lekcje, ale nie będzie miał jej kto wozić.
        Często układa klocki, lubi spędzać czas w ogródku, od niedawna ogląda bajki - wcześniej nie interesował jej telewizor - ale nie ma żadnej ulubionej.
        Zastanawiam się czy szukać jakiegoś pomysłu i kupić prezent, czy dać pieniądze i jakąś pamiątkę.
        Z tym że pieniądze wiadomo pójdą do domowej kasy - więc może pomożwecie mi sie jednak wysilić i zrobić coś tylko dla niej.
        • gocha500 Re: Komunia z problemem 08.06.11, 12:04
          trudno doradzic bo rozwoj jak widze jest pi razy drzwi na poziomie chyba 3-4 latki,komunia zas jakby nie bylo okazja doc wziosla!tylko ze dla dzieciaka z takim rozwojem umyslolowym wznioslosc ie ma tu nic do rzeczy a wydac pieniadze zeby ljakas rzecz lezala to tez nie bardzo.
          jesli mja dom i ogrodek to moze jakas hustawke,moze zjezdzalnie,trampoline.

hipoterapia swietna by byla(to zajecia z koniem wink) no ale jak nie ma jej kto wozic to fakt porblem.moze jakies zajecia na basenie no chyba ze u tez nie ma jej kto wozic!
          z pamiatek to hm jesli to komunia to biblie dla dzieci, albo specjalna ksiazeczke
          www.bajkoweupominki.pl/index.php/dedykacje
          moe byc jakas bransoletka badz zawieszka z imieniem dedykacja czy cos w tym stylu.
          • magda79pn Re: Komunia z problemem 08.06.11, 12:14
            mnie też do głowy przyszła trampolina (jeśli mają ogródek)
            a może telewizor? (nie wiem do jakiej kwoty szukasz prezentu) lub dvd?

skoro nie umie jeździć na rowerze, to może hulajnoga? widziałam takie które mają z przodu dwa koła...
            • pia_ Re: Komunia z problemem 08.06.11, 12:22
              Trampolina to super pomysł smile
        • pia_ Re: Komunia z problemem 08.06.11, 12:20
          Myślę, że coś pamiątkowego by się przydało, może np brasoletka sznurkowa ze srebrną zawieszką Lilou (można bezpłatnie wygrawerować jakiś napis).
          www.lilou.pl/web/pl/product/show/id/284/tag/aniol-2-cm-srebro
          www.lilou.pl/web/pl/product/show/id/243/tag/medalik-1%2C5-cm-sr.aniolek-srebro-zestaw
          Jak nie teraz to za jakiś czas będzie chciała nosić coś babskiego, a ta biżuteria jest bezpieczna. No i coś do tego przyjemnego co lubi, czyli nowy zestaw klocków, układanek.
    • gonia0012 Re: Komunia z problemem 08.06.11, 12:28
      Może odtwarzacz cd z dużą ilością słuchowisk,bajek.W zeszłym roku byliśmy w Hiszpanii i w pokoju obok była Taka dziewczynka-Niemka.Przez całe dnie słuchała bajki,piosenki dziecięce nawet na plażę brała.Miała taki niewielki,ale z głośnikami.
      • ariella Re: Komunia z problemem 08.06.11, 12:34
        dzieci z ZD maja sklonnosc do tycia, wiec popieram prezent typu Trampolina. To jednak ok 500 zl. Moze jakies zajecia z tanca czy cos takiego, jesli jest w okolicy? Moze mata do tanczenia w domu jakas lepsza?
        Pamiatki to e tam,, i tak bedzie miala zdjecia, laurke, pewnie cos tam jeszczce. Albo pojdz na calosc i usczesliw ja strojem ksiezniczki czy innej wrozki, baletnicy. Dziewczynki to koachaja smile))
        Pierscionek?
        pozdr
        • agar2208 Re: Komunia z problemem 09.06.11, 00:19
          A może jakiś mały aparat fotograficzny. Takie aparaty są proste w obsłudze a będzie miała frajdę.
          • ini80 Re: Komunia z problemem 09.06.11, 09:19
            Dziękuje Wszystkim za podpowiedzi.
            Po dyskusji ze Ślubnym chyba kupimy sprzęt grający i kilka bajek z serii Bajki Grajki.
            Mam nadzieję że Młoda będzie miała co najmniej tyle radości ile ja problemu z wymyślaniem;o))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka