Dodaj do ulubionych

laptopik:)

03.07.11, 14:52
zanim mnie wywalą z wątku, proszę poradźcie jak krowie na rowie: chce kupić laptopik (notebook?) w każdym razie coś, co by mnie uniezależniło od domowego komputera i kiedy potomek ogląda na nim bajkę - bym mogła np. odpisać na maile lub popracować nad stroną www. Do czego go potrzebuję? ano właśnie do internetu (maile, przeglądanie stron ewentualnie), przydałaby się też możliwość edycji tekstu, w żadne gry nie zamierzam grać ani melomanem nie jestem więc od tej strony być wypasiony nie musi. Co jeszcze ważne to gabaryty - ma być mały i lekki bym mogła go zabrać na spacer z dzieckiem, zahaczyć o jakiś hot spot i sprawdzić czy klient czegoś nie pisze ewentualnie odpisać. hce kupić nowy, zeby była gwarancja i żebym dostała rachunek. Co poradzicie? czy za ok. 1000 zł coś takiego sie nabędzie drogą kupna?
Obserwuj wątek
    • vivibon Re: laptopik:) 03.07.11, 14:57
      Netbook z matrycą 10.1" kupisz za tę cenę spokojnie.
      • szyszunia11 Re: laptopik:) 03.07.11, 14:59
        mąż mnie cały czas stresuje, że pewnie jakieś badziewie kupięsmile tylko, ze mi naprawdę żadne cuda potrzebne nie są...
        • kajak75 Re: laptopik:) 03.07.11, 15:29
          KuP Ipada 1 w wersji 16 gb. Jeżeli nie robisz nic na stronie www we flashu powinien wystarczyć.
          Miałam netbooka MSI 10 calowego. Generalnie był fajny, ale po 3 miesiącach przestał być mobilny - bateria wystarczala na godzinę pracy. Mimo dosyć dużej dyscypliny dosyć szybko zaczął mulic. Od włączenia do możliwości pracy mijala wieczność.
          Służbowy asus eee 10 cali był trochę lepszy, ale niewiele. Koleżanka pracowała na jeszcze mniejszym chyba 9 cali - zdecydowanie niewygodny.

W styczniu zamienilam na Ipada i to jest to czego szukałam. Dużo lżejszy od poprzedników, bateria przy codziennym uzywaniu dalej starcza na ponad 8 godzin pracy. Nie wiem co rozumiesz w praktyce pod edycja tekstów. Na Ipada mam applowski edytor, który pozwala na napisanie i obrobienie prostych tekstów. Do długich materiałów, z możliwością robienia np. Spisow treści, skomplikowanego formatowania, śledzenia zmian scalania dokuemntow itd się nie nadaje, ale nawet na netbooku robienie takich rzeczy było mordęgą.
          • szyszunia11 Kajak 03.07.11, 15:37
            kajak75 napisała:

> KuP Ipada 1 w wersji 16 gb. Jeżeli nie robisz nic na stronie www we flashu powi
            > nien wystarczyć.
            > Miałam netbooka MSI 10 calowego. Generalnie był fajny, ale po 3 miesiącach prze
            > stał być mobilny - bateria wystarczala na godzinę pracy. Mimo dosyć dużej dyscy
            > pliny dosyć szybko zaczął mulic. Od włączenia do możliwości pracy mijala wieczn
            > ość.
            > Służbowy asus eee 10 cali był trochę lepszy, ale niewiele. Koleżanka pracowała
            > na jeszcze mniejszym chyba 9 cali - zdecydowanie niewygodny.
            >

dziękuję Ci za wyczerpująca odpowiedź!! a powiedz jeszcze na czym rzecz polega, że od właćzenia do rozpoczęcia pracy mija wieczność mimo duzej dyscypliny tzn. w czym trzeba się dyscyplinować?
            • szyszunia11 Re: Kajak 03.07.11, 15:40
              szyszunia11 napisała:

> kajak75 napisała:
              >
              > > KuP Ipada 1 w wersji 16 gb.

kurcze, ale to drogie! na allegro znalazłam za 1800 zł... nie wiem, czy na potrzeby mailowania i napisania tekstu w wordzie to nei trochę szalona cena...
              • kajak75 Re: Kajak 03.07.11, 16:12
                Jeśli chodzi o cenę, to myśle, ze można znaleźć taniej. Obecnie jest w sprzedaży kolejna generacja- IPad 2, wiec jedynka nie jest nowością. Nie potrzebujesz tez wersji z modulem 3 g ( karta GSM dostępu do internetu) jeśli zamierzasz bazowac na hot spotach i Wifi.

Na szczęście nie miałam z moim egzemplarzem problemów, ale o ile wiem iPad ma światowa gwarancje. W przypadku problemów nie musisz zgłaszać się do sprzedawcy, ale do producenta. Taka informacje znalazłam na forum myapple.pl

Co do dyscypliny na netbooku, to podobnie jak przy dużym Pc starałam się nie wgrywac zbędnych programów, czyścić pamięć, robić partycje na dysku na programy i dane itd. Ale i tak miałam wrażenie, że ciagle jest tam niezły śmietnik.
                • szyszunia11 Re: Kajak 03.07.11, 16:16
                  kajak75 napisała:

> Jeśli chodzi o cenę, to myśle, ze można znaleźć taniej. Obecnie jest w sprzedaż
                  > y kolejna generacja- IPad 2, wiec jedynka nie jest nowością. Nie potrzebujesz t
                  > ez wersji z modulem 3 g ( karta GSM dostępu do internetu) jeśli zamierzasz bazo
                  > wac na hot spotach i Wifi.

hmm, coraz ciekawsze rzeczy piszesz. Mogłabyś jeszcze doprecyzowac co to jest ta karta GSM dostepu do netu? wujek google wyraża się jak dla mnie mało jasno...
                  • kajak75 Re: Kajak 03.07.11, 16:41
                    smile
                    Boje się trochę, ze moja odpowiedz będzie z cyklu: skąd się bierze prąd? Z kontaktusmile

Obecnie w telefonach komórkowych masz abonament lub jakiś rodzaj opłat za połączenia. Możesz tez mieć jakiś pakiet pozwalający na korzystanie z internetu - transmisje danych.

Niektóre modele ipada maja dołączony dodatkowy moduł GSM. Nie można z nich dzwonić, natomiast można włożyć kartę sim i korzystać z internetu jak w komorce.
    • czarnaalineczka Re: laptopik:) 03.07.11, 15:10
      netbooka kup big_grin
      • szyszunia11 Re: laptopik:) 03.07.11, 15:14
        no właśnie, może powinnam kupić netbuka? raczej powinien spełnić moje wymagania, a przy tym mały i poręczny, no nie?
        • czarnaalineczka Re: laptopik:) 03.07.11, 15:22
          dokladnie
          bo klasyczne notebooki jakos ostatnio niebezpiecznie rosna uncertain
          moja kolezanka ma notebooka samsunga
          maly wygodny lekki smile
          i sliczny bordowy big_grin
    • krolowanocy Re: laptopik:) 03.07.11, 15:29
      ja mam netbooka HP mini Vivienne tam - waży kilogram, świetny do noszenia w torebce
      ten jest droższy, bo lanserski, ale jakiś inny HP spokojnie kupisz za ok 1000 zł
    • mancipi Re: laptopik:) 03.07.11, 18:50
      proponuję netbooka, ale musisz przemyśleć do czego jest ci potrzebny. ja stawiałam na mobilność-czyli najmniejszy ekran 10'1, tak aby zmieścił się do torebki (ma format ok A5), aczkolwiek z perspektywy czasu uważam że jakbym kupiła 13, to mógłby być to jedyny komputer,a ciągle byłby mocno mobilny.
      mam asusa 10'1 PEM, pół roku temu kosztował 1300, teraz pewnie jest tańszy. mi zależało na dobrej baterii-trzyma nawet 6 h, przy włączonym wifi, wordzie i jeszcze jakiś stronkach lub muzyce. ostatnio zabraliśmy go na wakacje (tylko bagaż podręczny), sprawdzał sie świetnie, wystarczył aby przejrzeć pocztę, odszukać atrakcje, a nawet obejrzeć całą serię the killing big_grin
      co kupić-polecam asusa, fajne są też samsungi. ipada bym nie kupowala-wg mnie cena zawyzona co do możliwości (no ale ja nie mam świra na punkcie appla)
    • imasumak Re: laptopik:) 03.07.11, 22:06
      Hucznie i z czystym sumieniem polecam Acera Aspire ONE AOE100-13Dbb
      Świetnie się sprzedaje, klienci są b. zadowoleni.
      https://www.alsen.pl/files/photos/67/166167/83974/original.jpg
    • izabellaz1 Re: laptopik:) 03.07.11, 22:11
      Za 1000 zł to niebałdzo. Aha i jak do tworzenia stron www, to jeszcze trzeba będzie doliczyć jakieś licencje programów graficznych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka