Dodaj do ulubionych

Allegro - pytanie

07.07.11, 09:43
Dziewczyny możecie napisać jeśli cena z licytacji nie jest dla mnie satysfakcjonująca, to muszę to sprzedać czy nie? jestem początkująca, więc wybaczcie być mże oczywiste pytanie smile
Obserwuj wątek
    • paproszek57 Re: Allegro - pytanie 07.07.11, 09:46
      jeśli nie ustawiłaś ceny minimalnej której przedmiot nie osiągnął to musisz sprzedać
      • red_ladybird_1 Re: Allegro - pytanie 07.07.11, 11:04
        Dziękuję za odp. Czyli powinnam więc ustawiać cenę minimalną. A czy cenę maksymalną też powinnam ustawić?
        • red_ladybird_1 Re: Allegro - pytanie 07.07.11, 11:34
          Co to jest cena wywoławcza?
          • sylki Re: Allegro - pytanie 07.07.11, 11:35
            Cena wywoławcza, to cena od jakiej zaczyna się licytacja.
        • sylki Re: Allegro - pytanie 07.07.11, 11:34
          Nie ma czegoś takiego jak cena maksymalna, którą ustawia sprzedawca, owszem może nią być cena Kup Teraz smile

Co do sprzedaży przedmiotu, gdy cena cie nie zadowala, nikt nie zmusi cię do wydania przedmiotu, ale musisz się liczyć z negatywem oraz otrzeżeniem od serwisu allegro (3 takie i konto ci wisi).
          Czasami też uparty kupujący może wnieść sprawę do sądu, a wtedy po przegranej sprawie ty płacisz wszystkie koszty sprawy.
        • vanilka89 Re: Allegro - pytanie 07.07.11, 11:35
          Sprzedajesz, np sukienką i cena np 30 zł juz Cię satysfakcjonuje i od tej kwoty wystawiasz. Jak licytacja się rozwinie to sprzedasz drożej, ale czasem sprzedasz w tej cenie co wystawiłaś a czasem wcale. Nie ustawiaj tzw ceny minialnej ukrytej, bo wiele alegrowiczów tego nie lubi.
          • red_ladybird_1 Re: Allegro - pytanie 07.07.11, 12:20
            Jak więc powinnam zacząć? czy ustawiać cenę minimalną? gdy np ustawię cenę minimalną 50 zł i nikt nie da więcej a ja chciałabym osiągnąć np 100 zł, to co powinnam zaznaczyć? bardzo wam dziękuję za pomoc, bo nie ukrywam, że jest to trochę skomplikowane dla początkującej
            • maggi9 Re: Allegro - pytanie 07.07.11, 12:37
              red_ladybird_1 napisała:

> Jak więc powinnam zacząć? czy ustawiać cenę minimalną? gdy np ustawię cenę mini
              > malną 50 zł i nikt nie da więcej a ja chciałabym osiągnąć np 100 zł, to co powi
              > nnam zaznaczyć?

No to wtedy nie powinnaś na poczatku dawać ceny minimalnej 50zł tylko 100zł.
              Cena wywoławcza-ta od której wystawiasz przedmiot.Cena minimalna-cena ukryta poniżej, której nie jestes zobowiązana sprzedać przedmiotu.Jeśli w licytacji nikt z licytujących nie trafi w cene minimalną to przedmiotu nie sprzedasz.Ale jest to opcja dodatkowa i płatna.Lepiej wystawić z ceną wywoławczą wyższą np. te 100zł niż od 1 zł z ceną minimalną 100zł.
              Po 1 zanim wystawisz przedmiot zastanów się ile dla Ciebie jest wart i za ile minimalnie możesz go "oddać".
              Po drugie jak masz już licytujących w auckji to nic w niej nie zmienisz ani ceny ani opisu tak więc zastanów się dobrze.
              Po trzecie według prawa powinnaś to sprzedać nawet jeśli cena Cie nie satysfakcjonuje ale praktycznie nikt Cie nie zmusi.Ale dostaniesz negatywa i ostrzeżenie.
            • mea8 Re: Allegro - pytanie 07.07.11, 12:40
              Spróbuje wyjasnicsmile Jesli wystawiasz rzecz, za ktora chcesz konkretna cene, powiedzmy 10 zl, to masz 2 mozliwosci. Albo wystawiasz po prostu od 10 zl,w opcjach wystawiania zaznaczasz kwadracik odpowiedni i wpisujesz 10zl. Wtedy kupujacy, o ile sie znajda, licytuja od tych 10 zl. Moze sie udac, ze rzecz sie sprzeda duzo drozej. Mozesz rowniez wystawic z tzw. cena minimalna, znow zaznaczasz odpowiedni kwadracik i wpisujesz sume. Jednak, ta suma jest niewidoczna dla potencjalnych kupujacych, licytuja jakby jej nie bylo. Jesli wylicytuja za sume wieksza niz cena minimalna to sprzedajesz, jesli nie to towar zostaje u Ciebie. Jest tez ostatnia mozliwosc, potencjalnie najlatwiejsza. Opcja KUP TERAZ, ustawiasz cene jaka chcesz dostac, nie ma licytacji, jak sie znajdzie ktos chetny, to kupuje od razu.

Mam nadzieje, ze nie namotalam za bardzo.
              Polecam zrobienie sobie aukcji na probe, poogladaj spokojnie wszystkie mozliwosci, tylko NIE kliknaj na koniec "wystaw"smile
              • red_ladybird_1 Re: Allegro - pytanie 07.07.11, 13:34
                Bardzo, bardzo tobie i wszystkim życzliwym dziękuję, trochę mi się już rozjaśniło w głowie smile nie namotałaś, wręcz przeciwnie smile
          • pasik Re: czy Ty byłaś zahibernowana red_ladybird_1? 07.07.11, 12:21
            No paczki przeszły choć dziwiłam się że ktoś się kompletnie na tym nie zna, ale allegro.
            Czy Ty wogóle korzystasz z pomocy ..na każdej stronie np allegro, PP są informacje jak korzystać z usług
            wystarczy poszukać bo poziom pyta zabijasmile
            allegro.pl/help.php?mm=1
            a na serio podszkol się bo tacy sprzedawcy lądują często na czarnej liście z negatywem....bo za tanio sprzedałem, a chcę więcej.
            powodzeniasmile
            • red_ladybird_1 Re: czy Ty byłaś zahibernowana red_ladybird_1? 07.07.11, 12:28
              właśnie się szkolę, bo nie wszystko jest zrozumiałe, dlatego dopytuję. Większość ludzi tutaj jest życzliwych i wyjaśnia wątpliwe kwestie, natomiast dla ciebie pasik wszystko jest takie oczywiste i zrozumiałe. Jedyne co potrafisz to robić z ludzi imbecyli, jak to można nie wiedzieć tego czy tamtego? nie odpowiadaj na moje pytania ok. Nie życzę sobie twoich komentarzy.
              • pasik Re: czy Ty byłaś zahibernowana red_ladybird_1? 07.07.11, 12:42
                a ostatnio byłaś taka miła..jak chorągiewka jesteś
                słabo ustawiona asertywność na ataki sieciowetongue_out
                Aukcja (z licytacją) Licytacja
                Nie znasz ostatecznej ceny, jaką osiągnie przedmiot. Kupujący składają oferty i przebijają stawki innych osób za pomocą systemu automatycznej licytacji - aż do końca trwania aukcji.
                Możesz wystawić przedmiot za 1 zł, za 30 zł za ile chcesz go sprzedać..jesli ktoś zalicytuje 1 zł i nie będzie innych ofert sprzedajesz za 1 zł.
                --------------------
                moższe ustalić cenę min która jest ukryta czyli : np chcesz sprzedac przedmiot za min 30 zł, kupjący tej ceny nie widzi , aukcja zaczyna się od 1 zł jesli osiągnie twój ustalony pułap 30 zł wtedy jestes zobowiązana przedmiot sprzedać..jeśli ponieżej aukcja kończy się bez sprzedaży
                allegro.pl/help_item.php?item=46
                tu o cenie minimalnej

Licytacja z opcją Kup Teraz!
                Kupujący mogą licytować lub kupić przedmiot natychmiast po stałej cenie.
                jesli kupujący zalicytuje opcja kup teraz znika

Tylko Kup Teraz!
                Ustalasz stałą cenę - Kupujący znają cenę przedmiotu i mogą go kupić natychmiast bez licytowania (więcej o stałej cenie).
                ustawiasz sobie

to warto czytać przed zadawaniem pytań..bo one sa makabrycznie podstawowe
                • red_ladybird_1 Re: czy Ty byłaś zahibernowana red_ladybird_1? 07.07.11, 13:00
                  Nie jestem jak chorągiewka, po prostu mam dość ataków z twojej strony, tyle. Naprawdę nie każdy siedzi codziennie na allegro i jest obcykany w każdym zagadnieniu. Jest tam tyle opcji, i nie wszystkie są zrozumiałe a przed wystawieniem wolałabym mieć jakieś pojęcie. Mam do sprzedania naprawdę porządne rzeczy po dziecku i nie zamierzam ich sprzedać za złotówkę dlatego dopytuję jak mam się do tego zabrać, na co zwrócić uwagę.
                  Rozumiem, że jeśli przedmiot nie osiągnie ceny minimalnej, nie jestem zobowiązana do sprzedaży. Nie wiem czy warto wystawić opcję "Kup teraz", bo owszem wyjaśnienia są, ale jak to się sprawdza w praktyce to inna kwestia. Chciałabym po prostu zasięgnąć porady na co zwrócić uwagę, jakie opcje warto wziąść pod uwagę
                  • pasik Re: czy Ty byłaś zahibernowana red_ladybird_1? 07.07.11, 13:06
                    n p jeżeli chcesz za ubranko 30 zł wpisz w okno ceny początkowej 30 zł i dodatkowo ustaw kup teraz na górkę na 35, 40 zł ile tam dusza zapragnie
                    Jesli komuś się spieszy bo chce kupic szybko kombinezon przed wyjazdem , sandałki na wakacje to skorzysta z opcji kup teraz. Mam sporo takich osobników i skrzętnie korzystam z tej opcji.
                    wilk syty , owca cała
                    ostatnio mi dziękowałaś znajdź wątek z paczką..no chyba że "pomroczność jasna"
              • verika red_ladybird_1 07.07.11, 13:10
                Wiesz, red_ladybird_1 z niektórych ludzi naprawdę nie trzeba robić imbecyli, bo sami się zrobili. Ty po prostu swoim poziomem pytań sama się wpisałaś w tą grupę. No sorry, ale czytać ze zrozumieniem uczą w podstawówce, jak widać dużo chorowałaś w dzieciństwie i pewnie połowę zajęć w szkole cię ominęło.... Z allegro korzystają miliony osób i jakoś ty jedyna masz problemy z odczytaniem i zrozumieniem regulaminu, albo z przeczytaniem zasad funkcjonowania poczty polskiej. Pisz co chcesz, ale twoje pytania są tak infantylne, że wręcz wydają się być jakimś tandetnym żartem, aż trudno uwierzyć, że ktoś je traktuje serio.
                • red_ladybird_1 Re: red_ladybird_1 07.07.11, 13:26
                  Oczywiście pasik, że ci dziękowałam, nie wypieram się tego. Udzieliłaś mi rzeczowych informacji, ale naprawdę nie wszyscy wszystko wiedzą. Nigdy wcześniej nie korzystałam z allegro,bo nie miałam takiej potrzeby, a nie chcę wyjść na jakiegoś nieuczciwego sprzedawcę tylko dlatego, że czegoś nie wiedziałam i źle zaznaczyłam jakieś tam opcje. Pytań o allegro jest tutaj mnóstwo, więc nie tylko ja czegoś tam nie wiem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka