Dodaj do ulubionych

Fotelik 15-36 isofix 4* jaki polecacie Cybex?

16.07.11, 21:13
Przymierzam się do zakupu fotelika 15-36 z isofixem z 4* w testach. Oglądałam fotelik Cybex Solution X2 isofix - fotelik podoba mi się, jednak mam obawy co do jego szerokości. Czy nie jest on wąski, a jeśli jest to czy wygodnie jest jeździć w nim dziecku? Przymierzałam synka (prawie 6 lat, 20 kg) teraz w letnim ubranku to jest ok, ale nie wiem, jak będzie w zimie, czy w kurtce zimowej nie będzie wąski, a przez to ciasny?
W sumie chciałam kupić fotelik do 550 zł. Jakie macie doświadczenia z tymi fotelikami?
Jak dla mnie to najwygodniejsze są foteliki 9-18 (teraz mamy Maxi Cosi Priori XP, ale głowa to jest już wyżej od fotelika), idealny na długie trasy, nie wyobrażam szczerze sobie jazdy w długie trasy - kilkugodzinne w fotelikach 15-36! Jak sobie z tymi fotelikami radzicie.
Proszę o poradę.
Obserwuj wątek
    • lolapalola Re: Fotelik 15-36 isofix 4* jaki polecacie Cybex? 16.07.11, 21:41
      Z tego co slyszalam fotelik 9-18 nie powinno sie patrzec na wage dziecka tylko na wzrost one so maksymalnie do 100 cm wzrostu .
      My kupilismy FOTELIK SAMOCHODOWY SOLUTION X welurowa tapicerka za 450 zł w warszawie w blue city na allegro sa takie po 550 zł wiec lepiej poszukac o ile jest mozliwosc stacjonarnie i zobaczyc cene i przymierzyc dziecko do fotelika.
      • zuzanka79 Re: Fotelik 15-36 isofix 4* jaki polecacie Cybex? 16.07.11, 21:50
        lolapalola napisała:

> Z tego co slyszalam fotelik 9-18 nie powinno sie patrzec na wage dziecka tylko
        > na wzrost one so maksymalnie do 100 cm wzrostu .
        Boże, widzisz i nie grzmisz. Co ty za bzdury wypisujesz !
        Po to określa się wagę przy foteliku bo do tej wagi ( jej górnej granicy) są testowane pasy, a raczej ich wytrzymałość. Z fotelika 9-18 głowa może wystawać jednak nie więcej niż do linii wzroku.
        Poza tym fotelik 15-36 to wydatek na kilka lat więc nie kwestia finansowa a kwestia bezpieczeństwa powinna być priorytetowa przy jego wyborze.
        • lolapalola Re: Fotelik 15-36 isofix 4* jaki polecacie Cybex? 17.07.11, 12:29
          zuzanka79 napisała:

> lolapalola napisała:
          >
          > > Z tego co slyszalam fotelik 9-18 nie powinno sie patrzec na wage dziecka
          > tylko
          > > na wzrost one so maksymalnie do 100 cm wzrostu .
          > Boże, widzisz i nie grzmisz. Co ty za bzdury wypisujesz !
          > Po to określa się wagę przy foteliku bo do tej wagi ( jej górnej granicy) są te
          > stowane pasy, a raczej ich wytrzymałość. Z fotelika 9-18 głowa może wystawać j
          > ednak nie więcej niż do linii wzroku.
          > Poza tym fotelik 15-36 to wydatek na kilka lat więc nie kwestia finansowa a kwe
          > stia bezpieczeństwa powinna być priorytetowa przy jego wyborze.
          >
          KOBIETO CZYTAJ TEKST OSOBY KTORA ZALOZYLA WATEK
          DZIECKO MA PRAWIE 6 LAT I MA PRAWIE 20 KILO WIEC
          AZ DZIW, ZE SIE MIESCI JESZCZE DO 9-18 ?????????????
          CHCIALABYM TO ZOBACZYC
          MOZE JAKAS FOTKE MOZEMY DOSTAC BO TO JAKIS CUD NATURY !!!!
          CO TY WYGADUJESZ, ZE NIE MAM RACJI CHCESZ SIE POKLUCIC
          TO IDZ NA BAZAR !!!!
          • zuzanka79 Re: Fotelik 15-36 isofix 4* jaki polecacie Cybex? 18.07.11, 19:48
            Po pierwsze - nie krzycz.
            po drugie- sama napisałaś :
            > > lolapalola napisała:
            > > Z tego co slyszalam fotelik 9-18 nie powinno sie patrzec na wage dziecka
            > > tylko
            > > na wzrost one so maksymalnie do 100 cm wzrostu .
            Więc ja ci napisałam, że jednak waga dziecka odgrywa w tym przypadku priorytetowe znaczenie, a że waga dziecka autorki wątku jest już dawno poza górną granicą dopuszczalną dla fotelików 9-18 to zupełnie inna bajka.

Więc to ja nie rozumiem o co to całe bazarowe haloo uncertain
    • zuzanka79 Re: Fotelik 15-36 isofix 4* jaki polecacie Cybex? 16.07.11, 21:44
      Zanim ci tutaj jakieś dyrdymały napiszą zadaj pytanie na tym forum forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html
      • evi26 Re: Fotelik 15-36 isofix 4* jaki polecacie Cybex? 16.07.11, 21:58
        Ja mam Cybexa isofix i jestem zadowolona czesto jeździmy w długie trasy i jest dla dzieci wygodny trzyma fajnie główke, u mnie jeździ 5 latka i 3 latek.
        • lolapalola Re: Fotelik 15-36 isofix 4* jaki polecacie Cybex? 17.07.11, 12:24
          CO TY BREDZISZ ZUZANKA GDZIESZ DZIECKO 6 LETNIE WOZIC W FOTELIKU 9-18 KILO SORRY ALE ZAPYTAJ SIE PIERWSZEGO POLICJANTA NA DRODZE TO CI POWIE, ZE DZIECKO MA ZLY FOTELIK
          WIELKI SPEC SIE ZNALAZL !!!!!!!!!!!
    • sdec Maxi Cosi Ferofix? 16.07.11, 22:44
      A fotelik Maxi Cosi Ferofix - minusem jest wysoka cena, a jak ten fotelik się sprawdza?
      • patatajowa Re: Maxi Cosi Ferofix? 16.07.11, 23:03
        mamy cybexa ale starszy typ kupionego kilka lat temu, miesci sie jeszcze 5 letni syn oraz -ale z ledwością- 10-latka. wygodny i podobno bezpieczny, ja polecam.
        a tobie do fotelika 9-18 miesci sie jeszcze 6-latek???
        • sdec Re: Maxi Cosi Ferofix? 17.07.11, 10:04
          Mieści się, szerokościowo to nie ma problemu, tyle, że głowa to jest w 3/4 wysokości powyżej fotelika, no i uznałam, że to już nie jest bezpieczne.
          Co do Cybexa, to jego szerokość jest chyba węższa niż Ferofixa - w ramionach? Sama nie wiem, Cybex ma cenę dla mnie przystępniejszą, ale fotelik ma być już ostatnim i nie chcę kupować kolejnego, jakby Cybex okazał się za ciasny.
        • lolapalola Re: Maxi Cosi Ferofix? 17.07.11, 12:25
          patatajowa napisała:

> mamy cybexa ale starszy typ kupionego kilka lat temu, miesci sie jeszcze 5 letn
          > i syn oraz -ale z ledwością- 10-latka. wygodny i podobno bezpieczny, ja polecam
          > .
          > a tobie do fotelika 9-18 miesci sie jeszcze 6-latek???

DOKALDNIE CO ZA BREDNIE KOBIETO WYPISUJESZ
          GDZIE 5 LATEK MOJA CORCIA MA 3 LATA I JEZDZI JUZ W 15-36 BO SIE NIE MISCILA JUZ ZIMA W 9-18 A MA 98 CM TYLE ZE SZCZUPLA JEST
          • sdec Re: Maxi Cosi Ferofix? 17.07.11, 12:38
            U mnie do wiosny dla 5,5-latka fotelik 9-18 był ok, tzn. waga 18-19 kg, koniec fotelika był na wysokości uszu, w szerokości to i teraz jest ok. Ale trochę podrósł i właśnie szukam fotelika bezpiecznego i w miarę wygodnego. A może niektóre 4-latki są wysokie, cięższe, więc fotelik trzeba wymienić wcześniej. Tylko z tego co widzę, żaden fotelik 15-36 nie będzie tak wygodny do długiej jazdy jak foteliki z grupy 9-18.
      • aribeth1 Re: Maxi Cosi Ferofix? 17.07.11, 07:27
        Mam Ferofixa i jestem bardzo zadowolona - porządnie wykonany, wygodny dla małego, a do tego, gdy młody zasypia - nie leci mu głowa, bo fotelik ma przyzwoita pozycję spoczynkową (oczywiście na tyle, na ile w przypadku foteli 15-36 można mówić o pozycji spoczynkowej) oraz dobrze wyprofilowany zagłówek. Przyznam szczerze, że jestem bardzo miło zaskoczona, bo w poprzednim foteliku (9-36, bo z 9-18 mały wyrósł mając 2,5 roku, a nie chciałam tak wcześnie przesadzać go do fotelika bez własnych pasów) przywykłam już do trzymania dziecku głowy, gdy zasypiał. Trzeba tylko pamiętać, że producent zaleca, aby ustawianie Ferofixa do spoczynku odbywało się bez dziecka w foteliku - dla mnie to nie problem, bo dzieć zawsze podróżuje w tej pozycjismile
    • aniakoles Re: Fotelik 15-36 isofix 4* jaki polecacie Cybex? 17.07.11, 12:11
      obejrzyj fotelik sunshine kids monterey. jest z isofixem i ma regulowaną szerokość. ocena w testach tak jak cybex, a cena połowę mniej.
    • beatazet Re: Fotelik 15-36 isofix 4* jaki polecacie Cybex? 17.07.11, 21:50
      Mamy Cebnex Salution Plussprzed kilku lat, welurowa tapicerka, jeździ prawie sześciolatka ( za miesiąc), jakies 122 cm wzrostu i 28 wagi , polecam
    • ju_mi Re: Fotelik 15-36 isofix 4* jaki polecacie Cybex? 18.07.11, 10:16
      Syn od roku jeździ w foteliku Cybex Solution X-fix. Jesteśmy zadowoleni. Oczywiście fotelik jest już zupełnie inny niż 9-18kg - nie odchyla się do spania, ale synowi to nie przeszkadza i zdarza mu się w nim spać nawet kilka godzin podczas dłuższych podrózy.
      Wcześniej używaliśmy Maxi Cosi Cabrio fix i PrioriFix, ale po namysle 15-36kg postanowiliśmy kupić Cybexa.
      • magda79bb Re: Fotelik 15-36 isofix 4* jaki polecacie Cybex? 18.07.11, 20:03
        Ja mam cybex cybex-solution, kupiłam go tanio na allegro. Jestem zadowolona. Co ro jeżdzimy na wakacje ok 1400km, córka nie narzeka. Oparcie fotelika można odchylić do tyłu.
    • agus-ka Re: Fotelik 15-36 isofix 4* jaki polecacie Cybex? 18.07.11, 10:25
      Niedawno zmieniałam fotelik, wybrałam recaro monza, co prawda wersja z isofixem kosztowała prawie 700 zł, ale jestem zadowolona. Wczoraj wróciłam z nad morza i 8 godzinna podróż (z jedną godzinną przerwą) nie była opatrzona marudzeniem, głowa w czasie snu nie opadała, córka odpytana czy wygodnie jej się jechało mówiła, ze tak. Ten fotelik jest szerszy od cybexa, ale to już wiadomo wybór każdego rodzica. Najlepiej jedź i przymierz syna, czy mu wygodnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka