Dodaj do ulubionych

Znowu kozaki ecco-pytanie organizacyjne ;-)

29.07.11, 19:32
Szarpnęłam sie na kozaki dla Młodej, bo co jak co ale buty dziecko dobre musi miec.

I teraz mam do Was pytanie, bo jak pytałam jaki rozmiar kupic to mi doradzalyscie, była mowa o jakichs grubych skarpetach, że wiecej miejsca musi byc itp.

Więc: w takich ciepłych jak twierdzicie butach, nieprzemakających- ile wkladacie dzieciom warstw skarpet? Tzn rajstopy, skarpety i buty?
Tak, czy same rajstopy i styka?
Obserwuj wątek
    • mamaemmy Re: Znowu kozaki ecco-pytanie organizacyjne ;-) 29.07.11, 19:36
      skarpety takie zimowe-z h&M,one sa grubsze niz te lekkie.
      I stykasmile
      które kupilas?smile
      • agni71 Re: Znowu kozaki ecco-pytanie organizacyjne ;-) 29.07.11, 19:40
        To zalezy od wieku dziecka, a raczej intensywności jego ruchu na powietrzu i wielkości buta.
        Dziecku młodszemu, które jeszcze korzysta z wózka, albo jest wożone zimą duzo na sankach, wolałabym kupic buty z większym zapasem, żeby weszła cieplejsza skarpetka na rajstopy (oczywiście jesli jest na tyle zimno). Starszemu dziecku, ktore rusza sie więcej, nie siedzi za duzo na sankach - kupuje buty z mniejszym zapasem (0,5 - 0,7 mm) i wystarcza tylko skarpeta lub rajstopy.
        • 18_lipcowa1 Re: Znowu kozaki ecco-pytanie organizacyjne ;-) 29.07.11, 19:42
          . Starszemu dziecku, kto
          > re rusza sie więcej, nie siedzi za duzo na sankach - kupuje buty z mniejszym za
          > pasem (0,5 - 0,7 mm) i wystarcza tylko skarpeta lub rajstopy.

No toż moje takie bedzie.
          To teraz tylko sie modlic co by do grudnia noga jej urosła wink
          • aaangel Re: Znowu kozaki ecco-pytanie organizacyjne ;-) 29.07.11, 19:45
            My nic dodatkowo nigdy nie nosiliśmy, jedynie jak dzieci w wózku to przykrywane były.
            • 18_lipcowa1 Re: Znowu kozaki ecco-pytanie organizacyjne ;-) 29.07.11, 19:48
              aaangel napisała:

> My nic dodatkowo nigdy nie nosiliśmy, jedynie jak dzieci w wózku to przykrywane
              > były.

tzn w siarczyste mrozy pod spodniami były golusienkie, znaczy tylko skarpety?
              no nie wierz..
      • 18_lipcowa1 Re: Znowu kozaki ecco-pytanie organizacyjne ;-) 29.07.11, 19:41
        mamaemmy napisała:

> skarpety takie zimowe-z h&M,one sa grubsze niz te lekkie.
        > I stykasmile
        > które kupilas?smile

Snowride 24, te czarne ( nie lubię różu , zwłaszcza przy butach wink)))
        • mamaemmy Re: Znowu kozaki ecco-pytanie organizacyjne ;-) 29.07.11, 20:22
          18_lipcowa1 napisała:

>
          >
          > Snowride 24, te czarne ( nie lubię różu , zwłaszcza przy butach wink)))

nooo tez fajnesmile)))
          u mnie by sie sprawdziły gdyby nie to ze ja odwrotnie-lubie ciemne plaszczyki,kurtki,kombinezony a dodatki kolorowe i czesto jest to roz lub fioletsmile
          dziecko całe na czarna byłoby niefajniesmile)
          • 18_lipcowa1 Re: Znowu kozaki ecco-pytanie organizacyjne ;-) 29.07.11, 20:32

> nooo tez fajnesmile)))
            > u mnie by sie sprawdziły gdyby nie to ze ja odwrotnie-lubie ciemne plaszczyki,k
            > urtki,kombinezony a dodatki kolorowe i czesto jest to roz lub fioletsmile
            > dziecko całe na czarna byłoby niefajniesmile)

u mnie bedzie czapa z zeszlego roku jeszcze, taka z uszami
            jest we wzorki rózowo- fioletowo- siwe- dlka mnie to wystarczająco duzo kolorow
            tak wiec kurtke tez staram sie wcelowac spokojna
            za to ma wszystkie kolory spodni wink
    • magda79pn Re: Znowu kozaki ecco-pytanie organizacyjne ;-) 29.07.11, 19:37
      przepraszam, ja nie o ecco, więc trochę nie na temat napiszę, ale moje dzieci nigdy nie nosił żadnych dodatkowych skarpet, nawet w górach, do żadnych butów (ecco nie mieliśmy, mieliśmy barki, mrugała, gaspar itp)
      • 18_lipcowa1 Re: Znowu kozaki ecco-pytanie organizacyjne ;-) 29.07.11, 19:43
        no toż o to pytam
        ile tych skarpet ma byc zimą

bo w zeszla zime córka wózkowa byla i miala Antylopy na skarpetę, + spiwór
        • a-e-p Re: Znowu kozaki ecco-pytanie organizacyjne ;-) 29.07.11, 19:48
          Lipcowa, corka Ci powie jesli jej bedzie zimno i wtedy zalozysz jej grubsze skarpety wink

Moje w rajtuzach chodziły, bez skarpet.
        • sylki Re: Znowu kozaki ecco-pytanie organizacyjne ;-) 29.07.11, 19:49
          młodszej zamówiłam snowride w roz 23 i oby noga jej urosła bo teraz ma nogę 13 cm, a 23 ma dł wkładki 14,5 wink
          nie wiem jakie skarpety będą córki nosić.
          • 18_lipcowa1 Re: Znowu kozaki ecco-pytanie organizacyjne ;-) 29.07.11, 19:56

moja ma 13.5 i zamówilam 24
            w innym watku jest info o tym ze one maja jednak inna rozmiarówke
            link:
            forum.gazeta.pl/forum/w,583,127404986,127447557,Re_mikaaan.html?wv.x=2

sylki napisała:

> młodszej zamówiłam snowride w roz 23 i oby noga jej urosła bo teraz ma nogę 13
            > cm, a 23 ma dł wkładki 14,5 wink
            > nie wiem jakie skarpety będą córki nosić.
            • 18_lipcowa1 hahahhaa a zobacz tu 29.07.11, 20:00
              wrzuciłam 3 pierwsze lepsze z allegro

kazde 24 snowride ma inna wkładke, dobre co?

allegro.pl/ecco-buty-snowride-rozm-24-granatowe-i1694559035.html
              allegro.pl/kozaczki-ecco-snowride-rozm-24-granatowe-i1733591939.html
              allegro.pl/kozaczki-ecco-snowride-24-gore-tex-dziewczynka-i1741863557.html
              • magda79pn Re: hahahhaa a zobacz tu 29.07.11, 20:02
                18_lipcowa1 napisała:

> wrzuciłam 3 pierwsze lepsze z allegro
                >
                > kazde 24 snowride ma inna wkładke, dobre co?
                ===================================================='
                i dlatego ja nie zamówiłam wcale, bo zgłupiałam...
              • 18_lipcowa1 Re: hahahhaa a zobacz tu 29.07.11, 20:03
                ja mam te
                allegro.pl/ecco-buty-snowride-rozm-24-czarne-i1741642113.html
                maraga podaje 15,50
                tutaj jest 14

mozna oszalec
                • magda79pn Re: hahahhaa a zobacz tu 29.07.11, 20:08
                  18_lipcowa1 napisała:

> ja mam te
                  > allegro.pl/ecco-buty-snowride-rozm-24-czarne-i1741642113.html
                  > maraga podaje 15,50
                  > tutaj jest 14
                  ====================================
                  wiem, wczoraj założyłam watek, pytając o długość wkładki, po nim zgłupiałam jeszcze bardziej..., myślałam nawet żeby podjechać do sklepu i przymierzyć jednemu i drugiemu buty, no ale kurcze co mi to da, skoro nie wiem ile im noga urośnie, przecież te buty ubiorą najwcześniej pod koniec października, czyli jeszcze ze 3 miesiące

>
                  > mozna oszalec
                • sylki Re: hahahhaa a zobacz tu 29.07.11, 20:11
                  ja wziełam te dla młodszej
                  www.maragakids.eu/sklep/obuwie-dzieciece/kozaki/snowride07336155005_01.html
                  i dla starszej winter quinn
              • sylki Re: hahahhaa a zobacz tu 29.07.11, 20:06
                No właśnie wiem, ale miałam zamówić w ogóle 22, z tym że poszłam po rozum do głowy i wziełam 23.
                Na 24 nie odważyłabym się, moja najmłodsza ma dopiero 17 miesięcy i z next buty nosi w rozmiarze uk3 lub uk4
                Jak będą za małe, to sprzedam i tyle. Stracić nie strace.
    • marta-zs Re: Znowu kozaki ecco-pytanie organizacyjne ;-) 29.07.11, 19:52
      starczą cienkie skarpety albo rajstopy(do sukienki/spodniczki)
    • lilka69 a po co latem buty zimowe? 29.07.11, 20:11
      chyba, ze kupujesz taniej aby zima byly. a jak nie trafisz z rozmiarem?
      • sylki Re: a po co latem buty zimowe? 29.07.11, 20:13
        Kupujemy taniej o 50% z rozmiarem albo się trafi albo nie, ryzyko wink
        Poza tym jakie lato? Ja go już dawno nie widziałam ;p
      • 18_lipcowa1 Re: a po co latem buty zimowe? 29.07.11, 20:13
        lilka69 napisała:

> chyba, ze kupujesz taniej aby zima byly. a jak nie trafisz z rozmiarem?

no kupuje bo jest 50% taniej
        jak nie trafie to sprzedam
        • lilka69 Re: a po co latem buty zimowe? 29.07.11, 23:52
          taka odp mnie saytsfakcjonuje-zgodze sie.

a do sylki -tez prawda. jakie lato!!! smile
    • koza_w_rajtuzach Re: Znowu kozaki ecco-pytanie organizacyjne ;-) 29.07.11, 20:12
      Moje dzieciaki nigdy Ecco kozaków nie miały. W zimie ubieram im normalną bawełnianą skarpetkę i nic więcej, żadnych rajtuz ani grubych skarpet nie noszą. Jeśli noga marznie w normalnej bawełnianej skarpecie i kozakach, to znaczy, że kozaki złe. Mojej córce jak w tamtym roku nóżka marzła, to kupiłam jej inne kozaki i już nie było problemu. W sumie pierwszy raz miałam taką sytuację, bo wcześniej nosiła Elefanteny oraz Renbut i problemu nie było, syn miał Mrugała i też ciepłe stópki, a córka w McArthurach się rozpłakała, miała lodowate stopy, na minusową temperaturę się nie nadają.
      • malami34 Re: Znowu kozaki ecco-pytanie organizacyjne ;-) 29.07.11, 20:15
        Uwielbiam dylematy na tym forumsmile)) hihihiih
        • 18_lipcowa1 Re: Znowu kozaki ecco-pytanie organizacyjne ;-) 29.07.11, 20:32
          malami34 napisała:

> Uwielbiam dylematy na tym forumsmile)) hihihiih

zyczylabym sobie tylko takich w zyciu
          • mamaemmy Re: Znowu kozaki ecco-pytanie organizacyjne ;-) 29.07.11, 20:39
            18_lipcowa1 napisała:

> malami34 napisała:
            >
            > > Uwielbiam dylematy na tym forumsmile)) hihihiih
            >
            > zyczylabym sobie tylko takich w zyciu

ja teżsmile
            aby codziennym dylematem było tylko CO MAMY NA SIEBIE WŁOŻYĆ-oczywiscie patrząc na pelną jak teraz szafęsmile
            >
            >
      • sylki Re: Znowu kozaki ecco-pytanie organizacyjne ;-) 29.07.11, 20:17
        Corka starsza miala walky noga ciepla, bez dodatkowej skarpety tylko rajty wink
    • pacynka27 Re: Znowu kozaki ecco-pytanie organizacyjne ;-) 29.07.11, 20:18
      Moje dzieciaki noszą zwykłe bawełniane skarpetki (te same co latem, wiosną czy jesienią), ewentualnie młodsza ma rajstopy to wtedy skarpet już nie zakładam.
      Nie rozumiem idei rajstopy, grubej skarpety i na to buta. Jak w tym chodzić???
      • asiaiwona_1 Re: Znowu kozaki ecco-pytanie organizacyjne ;-) 29.07.11, 20:40
        kurde lipcowa- żeś mnie teraz trochę zmartwiła tą różnicą w rozmiarówce. ja też zamówiłam te czarne rozmiar 24. KUdłat ma teraz 14 cm i zasugerowałam się opisem w maraga, że 24 mają 15,5 cm uncertain
        • 18_lipcowa1 Re: Znowu kozaki ecco-pytanie organizacyjne ;-) 29.07.11, 20:47
          asiaiwona_1 napisała:

> kurde lipcowa- żeś mnie teraz trochę zmartwiła tą różnicą w rozmiarówce. ja też
          >  zamówiłam te czarne rozmiar 24. KUdłat ma teraz 14 cm i zasugerowałam się opis
          > em w maraga, że 24 mają 15,5 cm uncertain

no ja tez sama nie wiem
          bo jak 15.50 to ja sie z kolei boje ze za duze
          na dodatek dobily mnie ze tylko skarpeta pod to idzie ( kto by pomyslał - w kraju czapek )
          sama widzisz, ile opisów tyle rozmiarów
          • asiaiwona_1 Re: Znowu kozaki ecco-pytanie organizacyjne ;-) 29.07.11, 20:58
            u nas będzie tylko rajstopa bez dodatkowe skarpety. Jak dojdą to się okaże...
            • 18_lipcowa1 Re: Znowu kozaki ecco-pytanie organizacyjne ;-) 29.07.11, 21:07
              asiaiwona_1 napisała:

> u nas będzie tylko rajstopa bez dodatkowe skarpety. Jak dojdą to się okaże...

no sie okaze
              ja tez sie niedlugo przekonam
              • iwek33 Re: Znowu kozaki ecco-pytanie organizacyjne ;-) 29.07.11, 21:22
                Od 7 lat nigdy nie zakładałam dzieciom żadnych dodatkowych skarpet do butów Ecco. Rajstopy, albo potem skarpetki i "getry" bez stóp. Nogi zawsze mieli ciepłe, nawet w siarczyste mrozy.
                Poza tym do butów z Gore-texem nie powinno się zakładać rajstop, czy skarpet tylko ze 100% bawełny , powinny być chociaż w małym procencie z czymś tam elastycznym, żeby stopy były suche, podobno takie ma właściwości gore-tex. ( oddychalność , a jednocześnie nieprzemakalność). Ktoś kiedyś mądrze to wyjaśniał, ale nie pamiętam dokładnie.
                • mamaemmy rany to kupcie dwa rozmiary 29.07.11, 21:27
                  daje ręke uciąc sobie ze ktos nawet na zakupach odkupi je chetnie od Was...a kupujac trzy -nie placicie za przesylke-powyzej 300zl jest ona za darmo.
                  Nie ma szans byscie tego nie sprzedaly-w tej cenie ida UŻYWANE a co dopiero nowe!
                  • asiaiwona_1 Re: rany to kupcie dwa rozmiary 30.07.11, 08:33
                    no niestety aż tyle wolnych środków nie mam by kupić 3 pary i otem się bujać z odsprzedawaniem 2 niepasujących. Albo ktoś kupi, albo nie kupi.
                    • mamaemmy Re: rany to kupcie dwa rozmiary 30.07.11, 08:48
                      asiaiwona_1 napisała:

> no niestety aż tyle wolnych środków nie mam by kupić 3 pary i otem się bujać z
                      > odsprzedawaniem 2 niepasujących. Albo ktoś kupi, albo nie kupi.

no raczej nie ma opcji zeby ktos w sezonie nie zechciał kupic ecco nowych w tak niskiej cenie.
                      • asiaiwona_1 Re: rany to kupcie dwa rozmiary 30.07.11, 10:12
                        mamaemmy napisała:

> asiaiwona_1 napisała:
                        >
                        >
                        > no raczej nie ma opcji zeby ktos w sezonie nie zechciał kupic ecco nowych w tak
                        > niskiej cenie.
                        >
                        >
                        >
                        z moim "szczęściem" to bardzo prawdopodobne.
                • mmala6 Re: Znowu kozaki ecco-pytanie organizacyjne ;-) 29.07.11, 21:28
                  u nas butowy tylko starszy syn-6 lat i pamiętam zimy kiedy zakładałam mu dodatkową skarpetkę a i tak miał zimne nogi, miał wtedy Tchibo granatowe, masakara.
                  Rok temu miał ecco snowboarder i tylko albo skarpeta (plus ocieplane spodnie ale nie kombinezon) albo rajtuzy (teraz już chyba nie da założyć;P) z Tchibo, one mają troszkę cieplejszą stópkę. Mały będzie miał w zimie ok 20m na pewno kupię tchibowe rajtuzy a co do marznięcia to się okaże. Jak będzie dużo w wózku, to na pewno noga mu zmarznie (ma ecco snowride) ale skoro teraz wózka prawie nie używa to myślę, że w zimie też nie.
                  • mikaaan Re: Znowu kozaki ecco-pytanie organizacyjne ;-) 29.07.11, 21:56
                    Dziewczyny, a jak szybko oni wysyłają?
                    Kupowałam wczoraj i dalej status u nich to zamówienie "nowe".
                    Maila dostałam, ale tam nic nie było o potwierdzaniu zamówienia.
                    • listopadowka2008bis Re: Znowu kozaki ecco-pytanie organizacyjne ;-) 29.07.11, 23:40
                      ja maradze nie ufam co do dlugosci wkladki, bo jak w maju bodajze czy na poczatku czerwca byla promocja i wtedy wszyscy sie na sandalki rzucali, to tez sie przymierzalam. Spisalam sobie modele, dlugosci podane wedlug maragi w ich sklepie / na allegro (tez sie roznily!!!) i z tym pojechalam do sklepu. Na miejscu okazalo sie, ze byla roznice od 0.5 mm do nawet 1.5 mm w dlugosci wkladki.
    • kinga_owca Re: Znowu kozaki ecco-pytanie organizacyjne ;-) 30.07.11, 11:48
      bo te skarpety to po to, żeby stopę do butów dopasować, nie od zimna wink
      jak się trafi z rozmiarem to na skarpetki zwykłe, jak za duze to grubsze skarpetki, a jak bardzo duże to mozna jeszcze takie wełniane góralskie dołożyc big_grin

a tak na serio to ja sama lubię zimą do kozaków grubsze skarpetki zakładac, takie frotte albo akrylowe, więc i synkowi takie kupuję (w mothercare mają takie fajne frotowe podkolanówki jak narciarskie)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka