Dodaj do ulubionych

Najlżejszy tornister na rynku - jaki?

09.08.11, 13:47
Dziewczny,
szukam dla swojego synka tornistra. Jako, że ma podejrzenie skoliozy to priorytetem jest to, żeby był jak najlżejszy. Ale nie chcę mu kupować miękkiego plecaka, bo jednak plecy muszą być usztywnione.
Jak na razie najlżejszy jaki udało mi się znaleźć to Herlitz Compact - wg info waży tylko 850 gram.
Chodzi o ten www.herlitz.de/pl/produkty/szkola/tornistry/compact.html

Jak na tornister to faktycznie bardzo mało. BIorąc pod uwagę, że są takie co ważą i 1,2kg.
Czy znacie jakieś inne, też bardzo lekkie, ale z usztywnionymi plecami, z miękkimi grubymi szelkami oraz z ceną do max. 200 pln, a lepiej do 150pln? wink

Wielkie dzięki.

Aha, czy ktoś ma juz może tego Herlitza Compact? Czy on faktycznie tyle waży? Bo np. w przypadku Tigera spotkałam na kilku aukcjach rózne wagi uncertain
Obserwuj wątek
    • agulka04 Re: Najlżejszy tornister na rynku - jaki? 09.08.11, 17:17
      Córka koleżanki ma 7 lat i skoliozę - lekarz zabronił jej nosić usztywniany tornister.

Podłączam się pod wątek bo też szukam czegoś lekkiego - moja córka jest bardzo niska.
      • stypkaa Re: Najlżejszy tornister na rynku - jaki? 10.08.11, 10:52
        > Córka koleżanki ma 7 lat i skoliozę - lekarz zabronił jej nosić usztywniany tor
        > nister

Oo, a czym to motywował? Czy chodzi tylko o wagę? Czy jeszcze o coś innego?

Kurczę, ja już kupiłam właśnie. Jutro mamy wizytę w ortopedy, podpytam jeszcze o opinię. Coż, najwyżej spróbuję sprzedać wink
    • jaque Re: Najlżejszy tornister na rynku - jaki? 09.08.11, 17:59
      Nie wiem, czy ten Herlitz waży dokładnie tyle, ale jest zdecydowanie lżejszy od Tigera (mamy w domu oba). Natomiast jeśli chodzi o wielkość to są podobne, Herlitz może nawet minimalnie większy? Ale na plecach drobnego dziecka leży dużo lepiej niż Tiger.
      • iwek33 Re: Najlżejszy tornister na rynku - jaki? 09.08.11, 18:14
        W zeszłym roku jakaś forumka pisała, ze kupiła za granicą tornister ważący ok 800 g, ale nie pamiętam jakisad ( Może jakby przekopać stare wątki...)
        • kaarmelka Re: Najlżejszy tornister na rynku - jaki? 09.08.11, 21:22
          Ja wybrałam Herlitza midi - dobrze leży na drobnym dziecku i jest stosunkowo lekki.

Warto pilnować, co ma dziecko w plecaku. Bo, np. my szukamy plecaka o 100-200g lżejszego niż inne, a dziecko nie opróżnia plecaka i nosi niepotrzebne książki, albo za duży, przeładowany piórnik, albo ukochane zabawki.
    • stypkaa Kupiony :) Stanęło na Herlitz Mini 10.08.11, 10:49
      Hej,
      byliśmy wczoraj w osławionym tu sklepie Kleks w W-wie i przymierzaliśmy przeróżne tornistry i plecaki. I okazało się, ze zarówno Herlitz Compact jak i Tiger funs były za duże dla mojego cherlaczka smile A jak włożyłam do niego 4 książki to już w ogóle prawie się przewracał wink
      Zdecydowanie najlepiej leżał i nosił się Herlitz Mini i taki właśnie zakupiłam na allegro, bo różnica w cenie spora.
      Ten tornister jest faktycznie lekki, waży ok. 850 gram. Fakt, że plecaki były trochę lżejsze, ale mimo wszystko zdecydowałam się na tornister, bo jednak wydaje mi się funkcjonalniejszy, zwłaszcza dla początkującego szkolniaka.
      • izryn Re: pytanie o herlitz mini 10.08.11, 11:22

A czy ten tornister nie jest za mały do pierwszej klasy? W opisach na allegro znalazłam, że jest to tornister dla zerówkowiczów, no i wymiarowo 8 cm węższy od compact.
        • stypkaa Re: pytanie o herlitz mini 10.08.11, 13:42
          > A czy ten tornister nie jest za mały do pierwszej klasy?
          Wiesz, to się dopiero okaże pewnie. Ale mieliśmy ze sobą 4 książki, które Młody będzie miał w 1. klasie i mieściły się zupełnie spokojnie, na pewno zmieści się też jeszce piórnik, zeszyty i może nawet worek na gimnastykę.
          Wbrew pozorom to ten plecak w środku nie jest wcale dużo mniejszy od np. Tigera, który ma taką dziwną wkładkę która ma podobno zapobiegać żeby jakieś ostre czy niekształtne rzeczy gniotły w plecy, ale powoduje też, że miejsca w plecaku robi się mniej.

W opisach na allegro z
          > nalazłam, że jest to tornister dla zerówkowiczów, no i wymiarowo 8 cm węższy od
          > compact.
          Być może. A ja np. znalazłam w opisie w sklepie Kleks że rekomendują ten tornister do 1. klasy dla drobnych dzieci. Mój jest drobny, 120 cm wzorstu i 20 kg wagi, i inne po prostu go przytłaczały.
          • aaangel Re: pytanie o herlitz mini 10.08.11, 19:01

"Być może. A ja np. znalazłam w opisie w sklepie Kleks że rekomendują ten tornister do 1. klasy dla drobnych dzieci. Mój jest drobny, 120 cm wzorstu i 20 kg wagi, i inne po prostu go przytłaczały"

Miałam ten sam problem i wybrałam topgala, synek ma 122cm. i jakieś 19kg.,jestem zadowolona,według mnie lepiej leży niż tiger i wszytsko nam się zmieści. Herlitza nie braliśmy pod uwagę, synkowi się jakoś nie podobał(zresztą tiger też nie ale mieliśmy zakleić tygryskasmile).Topgal jest lżejszy,pojemniejszy a wielkość chyba podobna.
    • zazuc Re: Najlżejszy tornister na rynku - jaki? 10.08.11, 20:07
      A dlaczego szukacie tornistrów dla maluchów, a nie usztywnianych plecaków??? Miałyśmy osławionego Topgala, strasznie ciężki i szybko się zniszczył, potem tornister Herlitz'a, młoda wyjątkowo go nie lubiła i dostała od nas na urodziny polecony przez moją sąsiadkę plecak Rachael Hale produkowany przez polską firmę Paso. Rewelacyjnie lekki i wytrzymały, po roku wygląda jak nowy. Te plecaki są naprawdę ładne i ważą 600-700g, a kosztują nie więcej niż 100 zł.
      https://www.sklep.paso.pl/images/getImage/82_178_g.jpg
      https://www.sklep.paso.pl/images/getImage/17_176__2_.jpg
      https://www.sklep.paso.pl/images/getImage/dmn_051.jpg
      https://img12.allegroimg.pl/photos/400x300/17/63/12/25/1763122537
      • agulka04 Re: Najlżejszy tornister na rynku - jaki? 10.08.11, 21:49
        W Smyku są lekkie plecaki ale nie pamiętam firmy,.

Jeżeli chodzi o skoliozę i sztywny plecakto wiem to tylko ogólnie: chodziło to, żeby nie wymuszać na plecach innej postawy, która nie koniecznie będzie taka jak ma być uzyskana poprzez rehabilitację. Tam dochodziła jeszcze groźba garbu i miała nie wymuszać innej postawy niż jej wygodnie (np. nie nalezy jej kazać siedzieć prosto jezeli inaczej jej jest wygodniej).
        Trochę to może zamieszane ale tak jak pisalam to chodziło o córkę kolezanki więc nie wgłębiałam sie w temat.
      • stypkaa Re: Najlżejszy tornister na rynku - jaki? 11.08.11, 09:25
        > A dlaczego szukacie tornistrów dla maluchów, a nie usztywnianych plecaków???

Nie wiem jak inne Mamy, ale napiszę dlaczego mi akurat zależało na tornistrze. Uważam po prostu, że przez to, że jest usztywniony początkującemu szkolniakowi będzie dużo łatwiej utrzymać w nim porządek. Poza tym oglądaliśmy plecaki i mimo wszystko nawet te najmniejsze jakie były (nie licząc wycieczkowych, które są za małe na A4) to każdy był sporo większy od Herlitza Mini.
        Nasz tornister mimo, że usztywniony waży 850 gram, więc uważam, że różnica rzędu 150-200 gram to nie jest warta tego, żeby kupować plecak.
    • idid Re: Najlżejszy tornister na rynku - jaki? 10.08.11, 21:00
      Aż zważyłam naszego Tiger Ninja - ma 0,8kg
      • agulka04 Re: Najlżejszy tornister na rynku - jaki? 11.08.11, 20:38
        Kupiłam dziś przez przypadek podobny do tego:
        allegro.pl/plecak-szkolny-wyciaczkowy-starpak-kubus-puchatek-i1660337429.html
        Nasz ma jeszcze dodatkowa klapę na górze. Dokładnie pooglądałam bo kosztował całe 29zł. Jest lekki (mniej niz 800g) i przede wszystkim nie za duży (ale spokojnie mieści się ksiażka formatu A4). Chciałam tez uniknąć całkowitego usztywnienia.
        Biorąc pod uwagę, że zakładałam wydatek większy o jakieś 100zł jeste bardzo zadowolona smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka