Dodaj do ulubionych

allegro mam dylemat :)

13.09.11, 10:32
Witam
Kupiłam na allegro torbę. przyszła wczoraj jest piękna, ale nie ten kolor, który chciałam. Gdy dokładnie przeczytałam aukcję, zauważyłam, że były dwa kolory do wyboru, ja tego nie zrobiłam (bo przekonana byłam, że kolor jest jeden). Napisałam maila do sprzedającej, odpisała mi, że skoro nie wskazałam koloru, ona wybrała go losowo, jak to widnieje w regulaminie allegro (??). Ale wcześniej maila z zapytaniem o kolor od niej nie dostałam. Jak myślicie, mam z nią polemizować, czy to jednak Ona faktycznie ma rację?

PS. faktycznie, zależałoby mi bardziej na tym drugim kolorze...
Obserwuj wątek
    • perd-ido Re: allegro mam dylemat :) 13.09.11, 10:58
      Moim zdaniem jest to twoj blad. Zwykle sprzedajacy wysylaja losowo jesli nie wybierze sie koloru po licytacji. Mozesz rozmawiac na zasadach ja zwroce pani ta torebke a pani mi wysle tamta, przy tym pokryje wszelkie koszty wysylki. Oplaca ci sie to?
    • dorcia1234 Re: allegro mam dylemat :) 13.09.11, 10:58
      jeżeli w opisie było że kolor jest do wyboru to rację ma sprzedający. Może się zgodzić na wysłanie ci nowej, ale musiałabyś pokryć koszt wysyłki i odesłania tej "brzydszej"
    • marta-zs Re: allegro mam dylemat :) 13.09.11, 10:59
      wydaje mi sie, ze sprzedająca ma rację. O ile zawarła zapis, ze w razie braku wyboru koloru wysyła losowo.
      • iziak80 Re: allegro mam dylemat :) 13.09.11, 11:01
        właśnie takiego zapisu nie ma, ha! Jest notatka o tym, że są dwa kolory, toffi i ciemny brąz, ale nie ma zapisu o losowym wyborze.
        • magda-spiworki Re: allegro mam dylemat :) 13.09.11, 11:09
          ja bym walczyła z tą sprzedającą, zapytałabym na jakiej podstawie wysłała mi wybrany przez siebie kolor, napisałabym tez np. że czekałam za dostawą płaszczy lub butów w pewnym sklepie i dopiero po jego zakupie chciałam dobrać kolor torebki lub coś w tym stylu wink

nie raz zdarzyło mi się że ktoś kupił przedmiot, zapłacił za niego a nie przysłał informacji jaki kolor wybiera, nawet do głowy nie przyszłoby mi wysłać komuś obojętnie jakiego koloru !!! zazwyczaj w takiej sytuacji piszę maila i czekam na odpowiedź, jak nie przychodzi (a wierzcie mi że ludzie potrafią i tydzień się zastanawiać) to nie, ich problem, mi się nie spieszy wink
          • mamaemmy Re: allegro mam dylemat :) 13.09.11, 11:19
            Oj nie nie nie.
            To Ty masz racje.
            Jesli ma torby np czerwona i niebieska-to powinna miec dwie rózne aukcje.Wystawienie ich na jednej to omijanie prowizji-jest to w regulaminie,że nie moze byc wyboru-choc oczywiscie takich aukcji jest tysiace..
            Więc ja bym z tej strony podeszla,znajdz tylko w regulaminie ten zapisek.
            • jowitka345 Re: allegro mam dylemat :) 13.09.11, 11:25
              tak zgadzam się.. nie można wystawić na jednej aukcji dwóch kolorów, próbuj zawalczyć ale nie wiem czy Ci się to uda.
              powodzenia
              • meg0814 Re: allegro mam dylemat :) 13.09.11, 11:36
                Z regulaminu allegro:
                "Opis Towaru musi zawierać wszystkie jego istotne cechy, niedopuszczalne jest pozostawianie Kupującemu wyboru co do jednej bądź kilku istotnych cech Towaru, takich jak rozmiar czy model. W Aukcjach wieloprzedmiotowych Sprzedający może umożliwić Kupującemu wybór koloru bądź wzoru graficznego Towaru pod warunkiem, że Sprzedający gwarantuje każdemu Kupującemu uczestniczącemu w Aukcji możliwość zakupu Towaru w wybranym kolorze bądź z wybranym wzorem graficznym (tj. liczba oferowanych sztuk Towaru danego rodzaju nie może być ograniczona)."

Innymi słowy może dać kolory do wyboru, ale jeśli ma napisane, że oferuje 100 torebek, to musi mieć po 100 torebek z każdego koloru i jedynie dopiski typu "Uwaga: brak koloru czekoladowego" są niedopuszczalne.
                • iziak80 Re: allegro mam dylemat :) 13.09.11, 13:09
                  Ok, Pani zgadza się wymienić mi torbę, ale na mój koszt. Chyba zgłoszę całą aukcję do allegro.
                  • aleksandra1977 Re: allegro mam dylemat :) 13.09.11, 14:13
                    iziak80 napisała:

> Ok, Pani zgadza się wymienić mi torbę, ale na mój koszt. Chyba zgłoszę całą auk
                    > cję do allegro.
                    no i robi to, co zrobilby kazdy inny sprzedawca. Nie poinformowalas sprzedajacej po zakupie, o wybranym kolorze. Sprzedawca nie popelnil bledu i wcale sie nie dziwie, ze obciaza Cie kosztami ponownej wysylki.
                  • zawsze-kikina Re: allegro mam dylemat :) 13.09.11, 14:23
                    Możesz zgłosić to do allegro.Ale co oni mogą?.Nie potrafią dobrze rozwiązać sprawy np.jak zapłacisz a ktoś nie wyśle towaru a co dopiero jeśli chodzi o kolor.Oni to mają gdzieś.
                  • perd-ido Re: allegro mam dylemat :) 13.09.11, 17:45
                    W sytuacji gdy nie napisala w opisie aukcji o wysylce losowej masz prawo domagac sie wysylki drugiego koloru torebki. Sprzedajaca pewnie chciala szybko wyslac torebke i tak tez zrobila. Pytanie tylko czy zadowolila tym klienta?. NIE. Wymiana torby na Twoj koszt nie oplaca sie finansowo dlatego sprobuj zaproponowac Pani czesciowe pokrycie kosztow wysylki.
              • lukas.2004 Re: allegro mam dylemat :) 13.09.11, 21:57
                Nie, nie. Można wystawić jedną aukcję z dwoma kolorami pod warunkiem, że jest odpowiednia ilość sprzedawanych produktów. Np. Jeżeli wystawiam 6 torebek w dwóch kolorach to muszę mieć 6 czerwonych i 6 niebieskich, a nie po trzy każdego koloru. Jeżeli mam po 6 to jest to zgodne z regulaminem.
                Ja winy sprzedwcy nie widzę.
            • owianka Re: allegro mam dylemat :) 13.09.11, 15:08
              Sprzedająca nawet jeśli postąpiła zgodnie z regulaminem (chociaż wątpię), to zupełnie nieprofesjonalnie. W końcu to torebka, a nie np. wiadro albo długopis - to sobie mozna wysyłać losowo.
    • hoow Re: allegro mam dylemat :) 13.09.11, 19:31
      Uważam, że to twój błąd, nie doczytałaś treści aukcji, nie napisałaś maila z kolorem, który Cię interesuje. Straszenie allegro mnie śmieszy, na pewno nie zareagują, właściwe zareagują, ale będzie to bardzo lakoniczne. Jeśli chcesz zamianę to koszt pokrywasz ty co jest dla mnie oczywiste.
      • iziak80 Re: allegro mam dylemat :) 13.09.11, 19:56
        hehe jak widać, zdania są podzielone. Trwa wymiana maili, ja bardzo grzeczne i stanowcze, Pani się strasznie rzuca. Chyba pozytywa jej nie wystawię
        • donkaczka Re: allegro mam dylemat :) 13.09.11, 20:03
          co jej szkodzilo zapytac cie mailem
          widocznie jeden kolor jest chodliwszy i wypycha w ten sposob ten drugi
          ja bym zapytala, nie wyslalabym losowo
          • saszanasza Re: allegro mam dylemat :) 13.09.11, 21:03
            donkaczka napisała:

> co jej szkodzilo zapytac cie mailem
            > widocznie jeden kolor jest chodliwszy i wypycha w ten sposob ten drugi
            > ja bym zapytala, nie wyslalabym losowo

myślę że jeśli ktoś ma od cholery aukcji i związanych z tym maili to nie do końca jest w stanie wszystko kontrolować, dlatego jeśli aukcja dotyczy wizualnie różniących się przedmiotów ZAWSZE przy płatności potwierdzam kolor/fason/rozmiar etc. który mnie interesuje, by ustrzec się sytuacji w której Ty się znalazłaś.
        • lukas.2004 Re: allegro mam dylemat :) 13.09.11, 22:05
          Wiesz co, sprzedawca musi być Twoim zdaniem profesjonalny i przez Twoje gapowe (czyli nieprzeczytanie aukcji) ma zapłacić za koszt wymiany. Więc jesli ma być profesjonalistą, to powinna być jeleniem. To nie w porządku. Nie psuj kobiecie krwi.
    • nglka Re: allegro mam dylemat :) 13.09.11, 22:30
      Wg mnie powinna być jasna informacja na aukcji, coś w stylu: "jeśli po kupnie nie otrzymam maila z wyborem koloru - wysyłam losowo wybrany przeze mnie kolor".
      Jeśli tego zapisu nie ma to teoretycznie racja jest po Twojej stronie.
      Nie podoba mi się też totalny brak dobrej woli ze strony sprzedawcy - w jego interesie powinno leżeć zadowolenie klienta i korona z głowy nie spadnie panu czy pani, jeśli napisze maila z pytaniem o kolor. Tyle, że za brak dobrej woli karać nie można ale za niejasny zapis [a raczej jego brak] - już tak.
      Nie zdarzają mi się takie sytuacje bo zawsze czytam od deski do deski ale gdyby mi się przydarzyło, to uznałabym za prowadzenie mnie w błąd.
      Możesz dać linka do tej aukcji? Chciałabym zobaczyć jak została sformułowana treść.
      • iziak80 nglka 14.09.11, 07:41
        wysłałam Ci link do aukcji smile
        • nglka Re: nglka 14.09.11, 11:20
          Aukcja jest bardzo niejasna. Znając siebie - napisałabym do niej przed zakupem. Kolory pisane pełnym ciągiem - można wziąć za nazwę jednego koloru (!), zaniepokoiłyby mnie też różne zdjęcia.
          Babka dużymi literami napisała, że torebki są w dwóch kolorach ale nie zaznaczyła, że aukcja dotyczy dwóch kolorów. Można pomyśleć, że inne kolory są na innych aukcjach.

Moim zdaniem wina leży po obu stronach, tj aukcja jest na tyle niejasna, że aż się prosi by zadać pytanie sprzedającej - i wystarczająco niejasna by sprzedający aż się prosił o problemy z tym związane.

Próbowałabym dążyć do tego by sprzedawca pokrył część kosztów, czyli np Ty odsyłasz torbę na własny koszt a sprzedawca odsyła nową też na własny koszt.
    • ilonsa Re: allegro mam dylemat :) 13.09.11, 23:44
      Ale jaka jest wina sprzedającego, że kupujący nie przeczytał treści aukcji?
      Niby z jakiej racji sprzedający ma ponosić dodatkowe koszty za czyjeś gapiostwo?
      • magda79pn Re: allegro mam dylemat :) 14.09.11, 11:57
        a niby z jakiej racji sprzedający wysłał byle co?

tak jak wyżej napisałam, może kupująca chciała się zastanowić nad kolorem, ma przecież prawo, nikt nie kazał sprzedającej od razu wysyłać paczki
        • iziak80 Re: allegro mam dylemat :) 14.09.11, 12:59
          dziewczyny, sprzedająca bardzo mnie bawi, jak już pisałam, ja pisze spokojne wyważone maile, ona lada chwila zacznie mnie inwektywami obrzucać. Że co ja sobie myślę, to "naturalne", że ona kolor wybrała, może do każdego allegrowicza ma maila pisać?
          Nijak się z nią nie dogadam, pozostaje mi wystawienie neutrala z opisaniem sytuacji i czekanie na odwet smile Torby już nie wymienię, trudno, będę mieć ciemniejszą.
          • nglka Re: allegro mam dylemat :) 14.09.11, 15:26
            iziak80 napisała:

> Nijak się z nią nie dogadam, pozostaje mi wystawienie neutrala z opisaniem sytu
            > acji i czekanie na odwet smile

Albo negatyw albo nic.
            Jeśli w mailach jest taką pieniaczką t za neutrala z pewnością dostaniesz nega i będzie jeszcze większy niesmak.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka