jaorchidea 11.11.11, 23:00 dziewczyny, jeśli przesyłka nie dotarła do kupującego z winy poczty, jak wygląda kwestia ewentualnego zwrotu pieniędzy za towar wylicytowany na allegro? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aurinko Re: allegro - kupujący nie otrzymał ode mnie towa 11.11.11, 23:04 Jeśli to była przesyłka rejestrowana to składasz reklamację na poczcie (po 14 dniach od wysyłki), po około miesiącu jeśli poczta przesyłki nie znajdzie i jeśli rzeczywiście nie dotarła do adresata dostajesz odszkodowanie, wtedy oddajesz kupującemu pieniądze. Jeśli przesyłka była nierejestrowana, to zależy od sytuacji w jaki sposób doszło do wyboru takiej przesyłki (chodzi tu o ustalenie najpierw kto ponosi odpowiedzialność czy Ty czy kupująca, bo na poczcie reklamacji złożyć nie możesz i tym samym nie możesz ustalić czy rzeczywiście przesyłka zaginęła). Jest jeszcze możliwość, że przesyłka wróci do Ciebie z adnotacją "nie podjęto w terminie". To była paczka, polecony czy zwykły list? Odpowiedz Link Zgłoś
patatajowa Re: allegro - kupujący nie otrzymał ode mnie towa 11.11.11, 23:11 aurinko napisała: > To była paczka, polecony czy zwykły list?> pewnie się dowiemy ze priorytet a poważnie to kupująca niech sprawdzi najpierw u siebie na poczcie bo moze przesyłka czeka.jesli nie to moze wróci do ciebie. to wszystko pod warunkiem ze przesyłka jest rejestrowana. Odpowiedz Link Zgłoś
patatajowa Re: allegro - kupujący nie otrzymał ode mnie towa 11.11.11, 23:08 udajesz się na pocztę z dowodem nadania przesyłki i składasz reklamacje. informujesz o tym kupującego i czekasz na rozpatrzenie co moze potrwać do miesiąca. po rozpatrzeniu reklamacji zwracasz koszty kupującemu. Odpowiedz Link Zgłoś
jaorchidea Re: allegro - kupujący nie otrzymał ode mnie towa 11.11.11, 23:20 Przesyłka była wysyłana listem poleconym. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: allegro - kupujący nie otrzymał ode mnie towa 11.11.11, 23:22 No to masz pokwitowanie nadania, idziesz z tym kwitkiem na pocztę i reklamujesz. Ew. jeszcze niech kupująca się przejdzie na pocztę i zapyta czy taka przesyłka nie czeka na odbiór. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: allegro - kupujący nie otrzymał ode mnie towa 11.11.11, 23:31 moze listonosz nie zostawil awizo? Niech kupujaca sprawdzi na swojej poczcie, moze przesylka czeka tam na nia.... Mnie kilka dni temu klientka zrobila mi awanture, ze nie wyslalam zamowienia, nawyzywala mnie od zlodziejek, oszustek, straszyla sadem, prawnikiem, ktorego (dziwnym trafem) ma w rodzinie. I przekonywala mnie, ze paczka priorytetowa, nadana 25.10. z Warszawy do Krakowa, nie ma prawa byc w drodze 9.11. Sprawdzilam na swojej poczcie i status tej paczki byl jako doreczona, ale pofatygowalam sie rowniez o telefon na poczte, ktora doreczala przesylke - akurat na mojej poczcie nie mogli mi tego sprawdzic, bo byla jakas awaria. Tam rowniez potwierdzono mi, ze paczka zostala doreczona, nastepnego dnia po jej nadaniu. Znalam nazwisko osoby, ktora pokwitowala odbior. Gdy powiedzialam o tym klientce okazalo sie, ze paczke odebral maz, a nastepnie wyjechal za granice i nic zonie nie powiedzial... Babka mnie przepraszala, glupio jej bylo za takie zachowanie, ale co uslyszalam pod swoim adresem, to uslyszalam. Odpowiedz Link Zgłoś
jaorchidea Re: allegro - kupujący nie otrzymał ode mnie towa 12.11.11, 08:12 dzięki za wszystkie wypowiedzi. właśnie w poniedziałek idę jeszcze na pocztę. przesyłka była wysłana 25.10 (widzę jakiś feralny dzień ). kupująca twierdzi, że mąż był na poczcie i paczki nie było i ma iść jeszcze raz sama ze skanem nadania. Odpowiedz Link Zgłoś
clonek13 Re: allegro - kupujący nie otrzymał ode mnie towa 12.11.11, 10:26 wpisz tu caly numer przesylki: sledzenie.poczta-polska.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
patatajowa Re: allegro - kupujący nie otrzymał ode mnie towa 12.11.11, 10:31 tak, mozna śledzić , problemem w przypadku poleconego może być właśnie cały numer przesyłki. u mnie na poczcie nigdy pani nie wpisuje na kwitku całego 20 -cyfrowego numeru tylko jakąś końcowke. niedawno z halensa tez przysłali mi numer nadania paczki, co z tego jak bez tych dwóch literek na przodzie i juz wyszukiwarka nie znajduje przesyłki Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: allegro - kupujący nie otrzymał ode mnie towa 12.11.11, 12:36 Cały numer do śledzenia przesyłki NIC TU NIE DA bo chodzi o "list polecony" a poleconych nie można śledzić nawet mając cały numer. Z regulaminu "śledzenia" System obecnie udostępnia informacje o następujących rodzajach przesyłek: w obrocie krajowym: e-przesyłki, paczki pocztowe, POCZTEX, przesyłki pobraniowe, z zadeklarowaną wartością, w obrocie zagranicznym: EMS, paczki pocztowe. Odpowiedz Link Zgłoś
patatajowa Re: allegro - kupujący nie otrzymał ode mnie towa 12.11.11, 12:46 o faktycznie! teraz doczytałam w informacji obok ze zwykłych poleconych nie śledzą. Odpowiedz Link Zgłoś
jaorchidea Re: allegro - kupujący nie otrzymał ode mnie towa 12.11.11, 20:06 czyli muszę jednak udać się na pocztę, by od początku wszystko wyjaśnić. Odpowiedz Link Zgłoś
dorinkas Re: allegro - kupujący nie otrzymał ode mnie towa 12.11.11, 20:26 Zadzwoń na nr śledzenie przesyłek. Mnie ostatnio Pani sprawdziła 2 listy polecone i były w rejestrze. Odpowiedz Link Zgłoś
jaorchidea Re: allegro - kupujący nie otrzymał ode mnie towa 13.11.11, 11:13 jeszcze raz dziękuję wszystkim za rady. Odpowiedz Link Zgłoś
clonek13 Re: allegro - kupujący nie otrzymał ode mnie towa 14.11.11, 01:09 dziewczyny ,co innego pisza na stronie, a co innego jest w praktyce, listy polecone tez sledza, dzwonilam kiedys na poczte i Pani mi powiedziala ze odbiorca odebral polecony (koperta babelkowaa) i mowila ze moge sobie sama sprawdzic na ich stronie i faktycznie bylo! wiec nie sugerujcie sie tym co pisza, nie wiem od czego to zalezy,moze nie kazdy list laduje tam ,ale wiekszosc poleconych jest w systemie Odpowiedz Link Zgłoś
jaorchidea Re: allegro - kupujący nie otrzymał ode mnie towa 14.11.11, 18:59 tak. mogę potwierdzić przypuszczenia. pani na infolinii powiedziała mi właśnie, że ona ma info o nadaniu, a o odbiorze nie. dodała też, że nie wszystkie UP są podłączone do tego śledzenia przesyłek i że może ten oddział poczty odbiorcy akurat nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: allegro - kupujący nie otrzymał ode mnie towa 16.11.11, 18:44 jaorchidea napisała: > tak. mogę potwierdzić przypuszczenia. > pani na infolinii powiedziała mi właśnie, że ona ma info o nadaniu, a o odbiorz > e nie Informacje o nadaniu beda na poczcie, gdzie sie nadawalo przesylke i rowniez na tej poczcie beda wiedzieli, ktory urzad pocztowy dorecza przesylke, powinni miec rowniez dokladne namiary na ten urzad, a jak nie to w internecie latwo to znalezc. Potem wystarczy zadzwonic na poczte odbiorcy i sprawdzic, kiedy i kto kwitowal odbior przesylki. Odpowiedz Link Zgłoś
patatajowa Re: jaorchidea 14.11.11, 14:31 i jak? sprawdzili ci polecony? znalazł się? Odpowiedz Link Zgłoś
jaorchidea Re: jaorchidea 14.11.11, 18:57 na śledzeniu przesyłek mają tylko info o nadaniu z mojego UP. jutro jeszcze będę dzwonić na pocztę, gdzie miała być doręczona przesyłka, pracownica ma mi sprawdzić, czy mieli taki polecony. ale wygląda na to, że po nadaniu ślad zaginął. złożyłam dziś reklamację u siebie na poczcie. a kupująca się nie odzywa, co lekko mnie denerwuje (wciąż nie wiem, czy była u siebie na poczcie). ale jeszcze jedna ważna rzecz: obsługa na infolinii śledzenia i nawet na tej poczcie odbiorcy była dla mnie niesamowicie miła! naprawdę byłam pod wrażeniem chęci pomocy. Odpowiedz Link Zgłoś
clonek13 Re: jaorchidea 16.11.11, 16:42 jaorchidea napisała: > na śledzeniu przesyłek mają tylko info o nadaniu z mojego UP. > jutro jeszcze będę dzwonić na pocztę, gdzie miała być doręczona przesyłka, prac > ownica ma mi sprawdzić, czy mieli taki polecony. > ale wygląda na to, że po nadaniu ślad zaginął. > złożyłam dziś reklamację u siebie na poczcie. > a kupująca się nie odzywa, co lekko mnie denerwuje (wciąż nie wiem, czy była u > siebie na poczcie). > > ale jeszcze jedna ważna rzecz: obsługa na infolinii śledzenia i nawet na tej po > czcie odbiorcy była dla mnie niesamowicie miła! naprawdę byłam pod wrażeniem ch > ęci pomocy. zadzwonilam kiedys do oddzialu poczty mojego klienta, ktory twierdzil ze paczki nie dostal , mily Pani powiedziala ze paczke zostala odebrana, ale ze wzgl ze nie jestem odbiorca, i jest ochrona danych , nie moze mi powiedziec kto ja odebral ... zadzwonilam do klienta i poinformowalam o tym , wnoszenie reklamacji na poczte byloby w tej sytuacji nonsensem , klientka nawet mi potem komentarza nie wystawila,kontakt sie urwal hehe dobrze radze sprawdz oddzial poczty klientki, dopiero potem zloz reklamacje,jesli faktcyznie slad po paczce zaginal... Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: jaorchidea 16.11.11, 18:46 mily Pani powiedziala ze paczke zostala odebrana, ale ze wzgl ze nie jestem odbiorca, i jest ochrona danych , nie moze mi powiedziec kto ja odebral ... nie wiem od czego to zalezy, ale jeszcze mi sie nie zdazylo nie uzyskac takich informacji, choc juz wielokrotnie szukalam przesylek. Odpowiedz Link Zgłoś