02.01.12, 10:44
Wiem, że lada dzień pralka zakończy swój żywot. Mąż nie raz do niej zaglądał i stwierdził że teraz jak stanie to już na amen! Odgłosy jakie wydaje mówią same za siebie uncertain
Tak pytam z ciekawości jakie macie pralki? Konkretnie ładowane od góry (40stki) bo tylko taka mnie interesuj. Sprawdzone, czy jesteście zadowolone a może czego nie kupować? Cena najlepiej max 1000zł.
Pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • broceliande Re: Pralka... 02.01.12, 11:18
      Moja t Indsit, ja lubię te ogrągłe dzwiczkismile
      A zdecydowaliśmy się, bo dawali roczny zapas proszku do prania.
      Odliczając proszek, pralka wyszła za niecałe 900 z dostawą do domusmile
      • zefirek1612 Re: Pralka... 02.01.12, 13:01
        electrolux intuition, 40-tka, z góry ładowana, wsad 5 kg,już długo w użyciu, nie psuje się, klasa A i nie droga jak na ten typ pralki, nie cały 1000 zł.
        Bardzo polecam.
      • aagnes Re: Pralka... 02.01.12, 13:09
        Ile tego proszku bylo?? tak z ciekawosci pytam smile
        Bardzo polecam pralki LG - ma mama i tesciowa - sa niezawodne od wielu lat, ja mam candy, ale jakos niedokladnie pierze, raz w tej samej temp wszytsko doprane, a raz jakies takie szarobure.
    • i_b13 Re: Pralka... 02.01.12, 13:15
      tydzień przed świętami kupiłam Beko za 890 zł w Media markt, w Avansie były podobno po 750. Oj, ale ty chciałaś z góry. No ta moja jest ładowana z przodu, ale ci napiszę.
      Klasa Aplus, kilka fajnych programów, np. do rzeczy czarnych, dla maluchów,funkcja odkłaczania PUPIL,na razie mi sie bardzo podoba, a ja jestem maniaczką prania.
      Poprzednią miałam ładowaną z góry, tą tez chciałam taką, ale w sumie nie żałuję. Jeśli to nie jest mus z powodu braku miejsca to polecam ta Beko
      • heca7 Re: Pralka... 02.01.12, 13:25
        Jeśli chodzi o candy to zdecydowanie nie polecam. Miałam pralkę i nadal mam zmywarkę. Pralka psuła się 3-4 razy przez 7 lat istnienia. Kolejna awaria miała nas kosztować 500zł więc kupiliśmy LG i jestm zachwycona. U nas jest 5 osób, pralka chodzi codziennie. Ale jak dopiera! Zmywarka już dogorywa , bywa że całe dolne piętro jest nieumyte. Dwa programy nie działają. Nie działa też klapka wyrzucająca kostkę więc nie można ustawić późniejszego włączenia. Jest straszenie głośna. Jak padnie ostatecznie to ją z przyjemnością wywalęwink
        Beko mieli moi teściowie. Kupili skuszeni niską ceną. Nie podziałała nawet 5 lat.
        • konwalka Re: Pralka... 02.01.12, 13:49
          po czteeroletnim doswiadczeniu z pralką beko, nigdy więcej nie kupie nic tej firmy uncertain
          albo nie pobierała płynu, albo nie dopierała, albo nie wirowała
          koszmar
          za chwile mój mąż z teściem będa cos tam wymieniac, bo tłucze jak durna przy praniu
          jestem bardzo niezadowolona
          • cygarietka Re: Pralka... 02.01.12, 14:09
            Aż musiałam spojrzeć jakiej marki mam pralkę i właśnie beko sad Też jestem średnio zadowolona. Mam ją 4 lata i jeszcze się nie popsuła (odpukać w niemalowane) ale zdarza się, że nie odwirowuje do końca i czasami nie dopiera, ale myślałam, że to wina proszku, teraz już sama nie wiem, może właśnie wina pralki.

www.ticker.7910.org/as1cAb20euJ0010NTBkanwwMDA1MjVkOXxTYW5kcmE.gif
      • agusia.24 Re: Pralka... 02.01.12, 16:33
        a ja nie polecam beko, ciągle się psuję, głośno chodzi, ale co najważniejsze nie dopiera i to nie ważne jak mocnego użyję proszku, ogólnie nigdy więcej nie kupię nic tej firmy, zwłaszcza że były hity z lodówkami beko ( wybuchały)
        • kocianna Re: Pralka... 02.01.12, 17:56
          Kupowałam jakiś czas temu rodzicom Polar, właśnie malutką od góry ładowaną, bardzo szybko zardzewiała, potem szlag trafił programator. Następną dostali Indesit (40, ale ładowana od przodu). Mam od 10 lat pralko-suszarkę Indesit, jestem zadowolona, w służbowym mieszkaniu stoi Bosch, też ma minimum dychę, lata jak złoto.
          Ktoś mi tłumaczył że Bosch i Siemens (to podobno jedno i to samo) to najlepsze firmy na rynku pralko-zmywarkowym, i że lepiej kupić ich najprostszy model kosztem sprzętu z bajerami innej firmy (bo stosunkowo drodzy są), bo będzie działać naprawdę długo.
    • naomi19 Re: Pralka... 02.01.12, 13:52
      W zasadzie obojętnie co kupisz (oprócz Beko). Ja kupiłam ok 4 lata temu taką pralkę 40-tkę, ładowana od góry Whirpooll i jest rewelacyjna, bezawaryjna, tania itp. Jeśli szukasz luksusu i najwyższej jakości, kup Miele.
      • i_b13 Re: Pralka... 02.01.12, 14:01
        czyli co? to Beko to jaka kicha?
        • mruwa9 Re: Pralka... 02.01.12, 15:15
          kicha i jednorazowka. Potwierdzenie powiedzenia, ze co jest tanie, to jest drogie.
          Jesli kupowac , to Bosch, Electrolux, Siemens, nawet Whirlpool (mialam 6 lat te ostatnia, ladowana od gory, najprostszy model, zadne tam cuda na kiju; zaliczyla ze 4 przeprowadzki, potem psozla w dobre rece i z tego, co wiem, hula nadal).
        • naomi19 Re: Pralka... 02.01.12, 16:07
          Tak, uczciwy sprzedawca hipermarkecie powie Ci jak jest- mi powiedziano, żeby kupić cokolwiek tylko nie Beko, bo z tej firmy mają najwięcej zwrotów, awarii, reklamacji (akurat kupowałam lodówkę). To jakaś turecka firma, która zainwestowała w super reklamy, niestety nie w jakość sprzętu.
      • clio_yaga Re: Pralka... 09.01.12, 22:21
        Ja kupiłam ok 4 lata temu taką pr
        > alkę 40-tkę, ładowana od góry Whirpooll i jest rewelacyjna, bezawaryjna, tania
        > itp.

Mój whirpool ładowany od góry skończył na złomowisku po 3 latach użytkowania. nigdy, przenigdy więcej nie kupię nic tej firmy. Podobny los spotkał amicę mojej mamy, padł jej panel sterowania, wymiana na nowy 500 zł, więc kupiła nową pralkę.
        Od 4 lat mam electroluxa i jestem bardzo zadowolona.
    • kosmitka06 Re: Pralka... 02.01.12, 15:13
      Dzięki dziewczyny za wiele cennych rad smile Pralka musi być 40tka i koniecznie ładowana od góry gdyż mam mało miejsca, inaczej też pewnie było by to dla mnie bez znaczenia czy drzwiczki czy bez- oby dobrze prała wink Swoją drogą tak się kiedyś zastanawiałam czy to Beko nie jest przereklamowane... gdyż ich reklamy doprowadzały niekiedy do szału uncertain
      • antyka Re: Pralka... 02.01.12, 15:22
        Mialam w zyciu kilka pralek ladowanych od gory:
        polecam: Elektroluxa - jest zajebisty

nie polecam:
        indesit - mam na dzialce, syf, jakich malo
        whirlpool - zaczal rdzewiec po 3-ech latach od daty zakupu

• suazi1 Re: Pralka... 02.01.12, 15:24
      Bosch maxx na 8 kilo prania ładowana od przodu. Ostatnio myslałam, że padła, a to tylko głupi patyczek do uszu zablokował filtr. No i dalej chodzi jak złoto. Jak byś miała ochotę na boscha, to nie kupuj tych produkowanych w Hiszpanii, bo masowo padają.
    • polinetka Re: Pralka... 02.01.12, 15:58
      Mam Candy - i nie polecam. Moja nie wiruje - tzn. czasem tak czasem nie podobno to jakieś czujniki, w każdym razie lipa.
    • figrut Re: Pralka... 02.01.12, 16:15
      Mam amicę i polara. Amica to wielkie g... które nie dopiera i zacina się często. Jedyny plus, to nie rdzewiejąca obudowa. Polar pierze fajnie, ale obudowa rdzewieje bardzo szybko.
    • milenka_net Re: Pralka... 02.01.12, 18:14
      Mam od półroku Electrolux EWTS 13420 W (ładowana od góry oczywiście ) - odpukać , pralka jest rewelacyjnasmile Polecam
    • mdro Re: Pralka... 02.01.12, 18:32
      Mam ładowaną od góry Candy i polecam wink. Nam akurat zależało na dużej ładowności, ta miała 6 kg. Klasa energ. AA, możliwość regulacji wirowania i temp. w każdym programie (tzn. tylko "w dół"), wyświetlacz. 5 lat bez najmniejszej awarii, żadnej rdzy. A eksploatowana dość mocno (4 osoby w domu), poprzednie pralki (polary) po tym czasie ledwo zipiały.
    • gryzelda71 Re: Pralka... 02.01.12, 18:40
      Mam od 15 lat whirlpool.
      2 razy zmieniane łożyska.
      O rdzy,nie psuła się tez elektronika.
      Kolejna tez będzie whirlpoola,tylko bardziej bajerancka,czyli ponad 1000 bliżej 2000 na pewno.
      • mamakasienki1 Re: Pralka... 02.01.12, 19:28
        W starym mieszkaniu mamy Beko taką 33 cm ładowaną od przodu, ma już 8 lat i śmiga jak złoto.
        W nowym mieszkaniu mamy Hoover też 33 cm, ładowaną od przodu i jak narazie bezawaryjna, ale mamy ją dopiero około roku.
    • mama_duzych_dzieci Re: Pralka... 02.01.12, 20:14
      miele, bosch, LG
      • mruwa9 Re: Pralka... 02.01.12, 22:02
        No ale mowa byla o pralce do 1000 zl..widzialas taka Miele?
    • ra.szymczak Re: Pralka... 09.01.12, 19:53
      Jeżeli pralka ładowana od góry to w pierwszej kolejności Electrolux - bardzo dobre zabezpieczenie antykorozyjne, dozownik umieszczony nad bębnem a nie na drzwiach ( o wiele łatwiej rozłożyć i wyczyścić, nie zapycha się ). Time Manager - rewelacyjna funkcja oszczędzająca czas i wodę ( możesz ustawić czas prania w zależności od stopnia zabrudzenia a pralka dobierze też odpowiednią ilość wody )

___

Zapraszam na mojego bloga Świat AGD/RTV bez tajemnic
      • kosmitka06 Re: Pralka... 09.01.12, 21:08
        I taką też zakupiłam smile Jak na razie jestem zadowolona w 100% (odpukać) wink
    • baltycki Re: Pralka... 09.01.12, 20:02
      Przed 20 laty kupilem AEG (40, z gory), ex jeszcze w niej pierze i nie zanosi sie na zmiane.
      • ra.szymczak Re: Pralka... 09.01.12, 21:44
        W sumie dobrze, że poprzednik wspomniał o AEG - jest to niemiecka marka należąca do koncernu Electroluxa - posiada praktycznie te same parametry ( zabezpieczenie antykorozyjne, dozownik nad bębnem ) niestety nie posiada funkcji Time Manager ja Electrolux ale każda pralka AEG ( nawet najniższy model ) ma tak zwane Soft Opening - pokrywy bębna nie sprężynują tak szybka i gwałtownie tylko otwierają się bardzo delikatnie. Są one też lepiej wykonane i mają niższy poziom hałasu niż Electrolux - jest to już marka zaliczana do klasy wyższej AGD - jest też niestety trochę droższą marką
        ____

Zapraszam na mój blog Świat AGD/RTV bez tajemnic
        • izak31 Re: Pralka... 10.01.12, 04:36
          Nie wyobrażam sobie miec inną pralkę niż ładowaną od góry. Szkoda tylko,że nie ma pralko-suszarek ładowanych od góry. ( a jak któraś z Was zna to niech napisze)
          Ja mam Brandta i mam go już 6 rok i działa bez awarii. Moi rodzice półtora orku temu kupili mastercooka i też sa na razie zadowoleni.
          • kosmitka06 Re: Pralka... 10.01.12, 09:00
            Właśnie poprzednio miałam Brandta ładowaną od góry i byłam super zadowolona. Wytrzymała ok 9 lat a może i nieco więcej ale była super i nawet kiedy teraz stoi to wygląda prawie jak nowa (obudowa).
            Ta jak na razie (odpukać śmiga) już drugi dzień big_grin
    • feniks_z_popiolu Re: Pralka... 10.01.12, 05:09
      Electrolux jest super.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka