duma.uprzedzenie 28.03.12, 08:12 Witam.Zepsuł mi się telewizor. Mam kartę gw. ale nie podbitą, nie mogę znaleźć paragonu/faktury. Wiem natomiast, że go kupiłam w MediaMarkt w 2009 roku. Czy coś mogę z tym zrobić? Ile trwa standardowa gwarancja? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
deleine Re: Brak gwarancji 28.03.12, 09:09 dwa lata, więc już możesz przestać szukać Odpowiedz Link Zgłoś
moguer Re: Brak gwarancji 28.03.12, 09:47 2 lata, ale musisz miec dowód zakupu, tak więc szukaj paragonu , mimo, że mają 14 dni na naprawę to przewaznie trwa to miesiąc Odpowiedz Link Zgłoś
duma.uprzedzenie Re: Brak gwarancji 28.03.12, 11:00 Ja już nic nie szukam, na pewno 2 lata minęły. Teraz tylko czy naprawiać czy kupować nowy.Pożyjemy zobaczymy. Za odpowiedzi dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Brak gwarancji 28.03.12, 11:33 Wyszukaj w necie najblizszy serwis i zapytaj tam ile kosztuje wycena naprawy. Ja tak zrobilam, wydalam 50zl i okazalo sie, ze naprawa to koszt 450zl, zrezynowalam wiec.(kwote za wycene oddaja jesli sie decydujesz na naprawe). Odpowiedz Link Zgłoś
mikanm Re: Brak gwarancji 28.03.12, 12:23 Gwarancja (nie mylić z niezgodnością towaru z umową) może trwać i 50 lat, albo może nie być jej wcale. To jest tylko i wyłącznie dobra wola producenta, że daje gwarancję. Termin jej trwania może być absolutnie dowolny, pół roku, rok, pięć lat, dziesięć. Jeżeli gwarancja jest niepodbita i jeszcze nie ma paragonu to trudno będzie udowodnić, kiedy go kupiłaś. Może w karcie gwarancyjnej jest napisane, że na telewizor udzielono 5-letniej gwarancji i wtedy można by jeszcze skorzystać. Tylko musisz mieć dowód zakupu, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś