Dodaj do ulubionych

Ile par jesiennych spodni macie dla trzylatków? ;)

28.06.12, 22:20
Dżinsów, sztruksów, bojówek itp.?

Uwaga! Pytanie nie służy wyhodowaniu wątku typu: - o matko, masz tylko 50 par, jak można tak dziadować?? - o matko, masz aż trzynaście par, co za rozpusta!! wink

Po prostu dotąd mój synek był zaopatrywany w ciuchy po kimś, zawsze miałam wszystkiego dużo za dużo i nigdy się nie zastanawiałam, ile tak naprawdę używam. Teraz powolutku muszę zacząć sama dbać o zawartość szafy i w sumie nie wiem, ile tego potrzeba smile
Obserwuj wątek
    • kinga_owca Re: Ile par jesiennych spodni macie dla trzylatkó 28.06.12, 22:50
      To nie pytaj na "zakupach", tu wszyscy mają dużo za dużo wink

Moj ma 2-3 pary flanelowych nexta na podszewce - jego ulubione, 2 pary bojówek na podszewce, 2 pary dżinsów, 2 pary sztruksów.
      • froobek Re: Ile par jesiennych spodni macie dla trzylatkó 28.06.12, 22:54
        Na podszewkach to już liczę do innej kategorii, do naprawdę ciepłych, takich mam ze cztery pary i więcej nie potrzebuję na pewno... Czyli cztery pary jednowarstwowych...
        • kinga_owca Re: Ile par jesiennych spodni macie dla trzylatkó 28.06.12, 23:59
          To jeśli na podszewce nie jesienne, to muszę wliczyc w jesienne 2 pary dzinsów na gumce wink
          letnich takich cienkich nie liczę tutaj
          i dresów i polarowych i ocieplanych polarem wink
      • froobek Re: Ile par jesiennych spodni macie dla trzylatkó 28.06.12, 22:54
        > To nie pytaj na "zakupach", tu wszyscy mają dużo za dużo wink

Na dkp mam zapytać? big_grin
        • moni_ka30 Re: Ile par jesiennych spodni macie dla trzylatkó 28.06.12, 22:58
          to nie pytaj ile macie, tylko ile potrzebasmile
          ja mysle ze z 5-6 par wystarczy. Moze nawet 4-5.
          • froobek Re: Ile par jesiennych spodni macie dla trzylatkó 28.06.12, 23:02
            > to nie pytaj ile macie, tylko ile potrzebasmile

Racja!

> ja mysle ze z 5-6 par wystarczy. Moze nawet 4-5.

Dziewczyny, dzielne jesteście! U mnie ze trzy pary na stałe w przedszkolu leżą, więc tyle muszę dodać. Czyli przy Waszych standardach obrobię się z 8-9 parami smile
    • kornnella Re: Ile par jesiennych spodni macie dla trzylatkó 28.06.12, 23:46
      Przedszkole: 2-3 pary dresowych, 3 pary dzinsów na gumce, 2 pary bojówek cienkich tez z gumką i zatrzaskiem ewentualnie (ilość na styk i wszystkie prane non-stop). Jak chłodniej mamy polarowe dresy, bojówki na polarze chyba wsio, wszystkie luźne i łatwe do samodzielnego zakładania.
      Po przedszkolu i weekendy rurki rulez wink kilka par ostatnio czerwone, zielone i kobaltowe myśle ze na jesień jeszcze oblecą. Do przedszkola nie chce ich nosić
      • kornnella Re: Ile par jesiennych spodni macie dla trzylatkó 28.06.12, 23:48
        a i młody to 4-latek także teraz przedszkolne przeleżały cały rok, raz jak mocno poszalał w błocie to panie go przebrały. W maluchach były jeszcze wpadki, także dresowych miał więcej
        • froobek Re: Ile par jesiennych spodni macie dla trzylatkó 28.06.12, 23:55
          No właśnie chciałam zapytać, czy te Wasze dzieci się nie brudzą, nie mają wpadek... Ale tak czy inaczej uznaję się niniejszym, po dzisiejszym przeglądzie szafy, za zaopatrzoną na jesień smile

Rurki (sztruksowe z KappAhla - kto wie, kiedy się pojawią?) są potem super zimą pod kombinezon, o ile wchodzimy gdzieś, rozbieramy się i chcemy wyglądać jak ludzie smile
          • kornnella Re: Ile par jesiennych spodni macie dla trzylatkó 29.06.12, 00:10
            Brudzenie w normie tzn po powrocie i tak wszystko do prania, bo jak nie obiadek to pamiątki z ogrodu na kolanach głównie.
            Wpadki miał w pierwszych tygodniach, myśle ze to ze względu na dostosowanie się do nowości, bo odpieluszony był jak miał 1,5 roku a do przedszkola poszedl jako 2,5 latek. Czasem się zabawił, czasem sam mówił ze poszedł do pani powiedzieć ze idzie do toalety a później zazwyczaj nie zdążył się rozebrać. Warto dawać na początek łatwo zdejmowalne spodenki smile
          • koza_w_rajtuzach Re: Ile par jesiennych spodni macie dla trzylatkó 02.07.12, 14:08
            Moja córka od 3-ego roku chodzi do przedszkola (teraz ma 6 lat) i zawsze wraca nieskazitelnie czysta, ubranka nie posiadają najmniejszych plamek, wpadki też nigdy nie miała. Ale to anormalne, bo w domu dla odmiany potrafi się usmarować choćby podczas jedzenia posiłków.
    • tempera_tura Re: Ile par jesiennych spodni macie dla trzylatkó 29.06.12, 09:15
      Dzinsów i im podobnych z ciepłoty pewnie z 15 par.
      U nas jeszcze w szafie duzo dresów ciepłych (z 10 sztuk).
      My sie nie stroimy a dresy wygodnesmile
      W sumie myslę że nie zależnie od upodobań 7 par jesiennych spodni zupełnie wystarczy.
      Albo i mniej bo dziecko wychodzi na dwór w dzinsach potem w domu/przedszkolu zmienia na cienkie i wygodne wiec można ich uzywać nawet trzy dni jak sie jakaś wpadka nie przydarzy.
      • blizniaki14 Re: Ile par jesiennych spodni macie dla trzylatkó 29.06.12, 10:20
        5 par wystarczy w zupełności, 2 jeansy czy sztruksy, 1 cieplejsze, 2 pary dresów i już smile nasi zwykle mieli o 2-3 pary za dużo (średnio mieli 7-8 sztuk na głowę)
        Ale moje dzieci z takich mało brudzących się i nie sikali w majtki wink
        • tosieuda Re: Ile par jesiennych spodni macie dla trzylatkó 29.06.12, 11:03
          ja uważam, że 5 par to zdecydowanie za mało, musiałabym prać 3x w tyg. bez sensu,
          2 pary leżą w przedszkolu, myślę, że łącznie jeansów, dresów itd powinno być ok 8 par,
          takie minimum...
          • patatajowa Re: Ile par jesiennych spodni macie dla trzylatkó 29.06.12, 11:36
            dla 5-latka (w poprzednim sezonie jesień-zima) miałam ok. 10 par i uważam ze to min.
            chłopcy chyba czesciej sie brudzą na dworze-chociaz to nie reguła- i nosza w przeciwieństwie do dziewczynek TYLKO spodnie,odpadaja geterki, rajstopki,spódniczki itp. wiec dla mnie logiczne ze moj syn musi miec wiecej spodni niz jego siostra wink
            poza tym ciuchy dlużej schną zimą wiec tez trzeba miec zapas albo suszarke wink
            od wrzesnia zaliczymy ostatni sezon zimowy w przedszkolu i ciezko juz znalezc cos na gumce i ocieplanego w rozm.128. mam nadzieje na kappahla,next juz chyba nie robi dla starszych chopców ocieplanych.
            • szmytka1 patatajowa 02.07.12, 14:19
              w HM kupilam mojemu synowi podczas tej akcji wiosennej - 30% spodnie z cienkiego sztruksu, ocieplone podszewką bawelnianą, na gumie w pasie. Ja bralam na 122,a le byly na 128 też. Miały metkę przeceny na 30 zl i od tego bylo jeszcze -30%. Teraz to Ci sie już nie przyda, ale pisze informacyjnie, że HM miewa takie, może i tej jesieni będą. No chyba ze chodzi Ci o coś innego.
          • mmala6 Re: Ile par jesiennych spodni macie dla trzylatkó 29.06.12, 11:36
            min 5 par takich na dwór (czyli dresów nie liczę bo mój syn w dresie chodzi tylko w domu), żeby w czasie jesiennej słoty nie trzeba było codziennie prać. Czy to dżinsy czy sztruksy czy polarowe to już obojętnie, jak kto woli. W zimie u nas się sprawdzają 2-3 pary ocieplanych, bo jak bardzo zimno to i tak w kombinezonie chodzi a jak cieplej to w nieocieplanych (tych 'jesiennych') z rajtuzamiwink
            • olusiek81 Re: Ile par jesiennych spodni macie dla trzylatkó 29.06.12, 15:25
              4 pary przedszkolnych dresy albo bojówki choc czesciej bojówki, 2 pary lepszych na wyjscia a w domu to nosi takie troche przykrótkie albo podniszczone wiec tych nie licze
          • kinga_owca Re: Ile par jesiennych spodni macie dla trzylatkó 29.06.12, 21:08
            > ja uważam, że 5 par to zdecydowanie za mało, musiałabym prać 3x w tyg. bez sens
            > u,

ja i tak piorę codziennie wink
          • blizniaki14 Re: Ile par jesiennych spodni macie dla trzylatkó 30.06.12, 12:30
            e dlaczego za mało? Przecież jeśli dziecko się nie brudzi, to spodnie może nosić 2-3 dni pod rząd, potem dopiero piorę, codziennie zmieniamy bluzki, bieliznę, ale spodnie już niekoniecznie smile a nasze spodnie przeleżały w przedszkolu cały rok i się nie przydały, wczoraj je zabrałam wink
            • tosieuda Re: Ile par jesiennych spodni macie dla trzylatkó 30.06.12, 16:09
              mój prawie 3 latek brudzi się codziennie...
    • edelstein Re: Ile par jesiennych spodni macie dla trzylatkó 29.06.12, 18:03
      8to minimum,po jednych na kazdy dzien tygodnia i jedne ekstra.Obecnie mam 10,ale dojdzie z piec,bo powywalalam wczoraj te z dziurami na kolanach.
    • slonko1335 Re: Ile par jesiennych spodni macie dla trzylatkó 29.06.12, 21:37
      Chyba zależy od tego jak często pierzesz. Minimum w zależności od tego prania bym wyliczyła. Jak pierzesz codziennie to znacznie mniej potrzeba niż jak pierzesz dwa razy w tygodniu.
    • monikaj21 Re: Ile par jesiennych spodni macie dla trzylatkó 29.06.12, 21:44
      Żeby się nie skupiać na tym czy mam uprane, czy mam pasujące, etc to wydaje mi się, że min 8-10 par. Tak z 5 - 6 przedszkolnych , jedne w przedszkolu i przynajmniej 3 pary ładniejszych (te do przedszkola to przede wszystkim łatwe do zdejmowania i wygodne).
      • blizniaki14 Re: Ile par jesiennych spodni macie dla trzylatkó 30.06.12, 12:33
        Nasze to właśnie w tych ładnych chodzą do przedszkola smile dresy od czasu do czasu lub po domu smile
        • heca7 Re: Ile par jesiennych spodni macie dla trzylatkó 30.06.12, 15:07
          Moim synom najwyżej raz w tygodniu zdarza się założyć spodnie te same na drugi dzień. Zwykle są baaardzo brudne. Załatwiają je w przedszkolu i szkole. Dodatkowo starszy bardzo szybko robi dziury na kolanach i dla młodszego zostaje po nim 1-2 pary. 5-latek ma na jesień 7 par dżinsów i 2 pary dresowych.
          • makoc Re: Ile par jesiennych spodni macie dla trzylatkó 01.07.12, 10:30
            no właśnie, a bierzecie pod uwagę dziury? mój 3-latek zaczał ostatnio w przedszkolu strasznie niszczyc spodnie na kolanach, średnio 1 dziura tygodniowo... przy takim tempie to powinnam miec zapas kilkudzieięciu par. Albo zainteresować sie naszywaniem łat. Nie robiłam tego nigdy, wiec będe wdzieczna za jakieś wskazówki: gdzie kupic fajne łaty lub z czego zrobic, jakie pasują do dresów, jakie do dzinsów, moze są jakies kolorowe np. z zygzakiem, da radę naszywac recznie, czy musze skombinowac maszyne?
            • my-lola Re: Ile par jesiennych spodni macie dla trzylatkó 01.07.12, 17:18
              Dziury na kolanach spodni to chyba zmora każdej (lub prawie każdej) mamy przedszkolaka. Można kupić w pasmanterii takie naprasowywane łatki, ale ja i tak je przyszywałam, bo żywotność takiej nie przyszytej łaty nie przekraczała dnia. Po naprasowaniu i przyszyciu łatki spodnie mogły posłużyć jeszcze nawet miesiąc. Do przedszkola polecam kupić jak najtańsze spodnie dresowe (oczywiście też wygodne) i w ciągu roku w miarę potrzeby dokupić. Drogie i fajne spodnie też można szybko "zajeździć" - dla przedszkolaka to bez różnicy wink
            • mmala6 Re: Ile par jesiennych spodni macie dla trzylatkó 01.07.12, 20:52
              makoc napisała:

> no właśnie, a bierzecie pod uwagę dziury? mój 3-latek zaczał ostatnio w przedsz
              > kolu strasznie niszczyc spodnie na kolanach, średnio 1 dziura tygodniowo... prz
              > y takim tempie to powinnam miec zapas kilkudzieięciu par. Albo zainteresować si
              > e naszywaniem łat. Nie robiłam tego nigdy, wiec będe wdzieczna za jakieś wskazó
              > wki: gdzie kupic fajne łaty lub z czego zrobic, jakie pasują do dresów, jakie d
              > o dzinsów, moze są jakies kolorowe np. z zygzakiem, da radę naszywac recznie, c
              > zy musze skombinowac maszyne?

Łaty muszą być DUŻE, małe takie jak są np z H&M naprasowywane, są za małe i zaraz obok robi się następna dziura. Wtedy kicha bo takiej małej łatki już nie oderwiesz.
              • froobek Re: Ile par jesiennych spodni macie dla trzylatkó 04.07.12, 23:59
                > Łaty muszą być DUŻE, małe takie jak są np z H&M naprasowywane, są za małe i zar
                > az obok robi się następna dziura. Wtedy kicha bo takiej małej łatki już nie ode
                > rwiesz.

Gdyż nieprofesjonalnie postępujesz big_grin
                Najpierw rzecz z dziurą zanosi się do mojej Babci Danki, która elegancko ceruje, zaszywa i dopiero można wprasować lub przyszyć łatę wink
        • monikaj21 Re: Ile par jesiennych spodni macie dla trzylatkó 02.07.12, 09:52
          Moje na szczęście do przedszkola uwielbiają chadzać w brzydkich tongue_out
          A spodnie, którymi się przeszorowalo dywan ze 3 razy w przedszkoku jakoś dla mnie przestają już być ładne smile
    • koza_w_rajtuzach Re: Ile par jesiennych spodni macie dla trzylatkó 02.07.12, 14:06
      Nie wiem smile. Ale spróbuję sobie przypomnieć... z tym, że to co ma, to ma z wiosny, ostatnio nic mu nie dokupywałam. Syn ma trzy pary spodni na gumce, powiedzmy, że coś w stylu bojówkowym, cztery pary rurek w różnych kolorach, dwie pary legginsów po siostrze, które leżą na nim jak normalne dresowe spodnie,, trzy pary spodni dresowych i jedne spodnie nieprzemakalne na deszcz, ale tych w sumie nie będę liczyć. Łącznie daje to sumę 12 par spodni (niewykluczone, że coś pominęłam), ale tak naprawdę, to prawie cały czas chodzi na zmianę w swoich rurkach, czyli w którejś z czterech par, inne spodnie ubiera sporadycznie i do jesieni na pewno z pięciu par ze swoich spodni wyrośnie, bo są na styk... i mając tych 7 par myślę, że będzie miał wystarczającą ilość spodni, choć pewnie ze dwie pary spodni dokupię na jesień w celu ubarwienia szafy wink. Ogólnie wg mnie 6-7 par spodni dla dziecka jest w sam raz, choć moje zwykle mają więcej
    • froobek Re: Ile par jesiennych spodni macie dla trzylatkó 04.07.12, 23:56
      Dziękuję za wszystkie wynurzenia wink
    • leneczkaz Re: Ile par jesiennych spodni macie dla trzylatkó 05.07.12, 15:43
      Jeżeli jest to p-kolak to ile tylko zdołasz zmieścić w szafie big_grin

Mój ma pewnie z 15 par minimum.
    • cyprysiowa Re: Ile par jesiennych spodni macie dla trzylatkó 05.07.12, 18:17
      zalezy jakie masz dziecko
      jak spokojne, rysyje i siedzi w jednym miejscy to 4-6 par tak zeby na tydzien starczyło i prało sie raz w tyg
      jak masz "Aniołka " z czerwona dupka ta jak ja to ... ile sie uda uzbierac na wyprz, po okazyjnych cenach.
      mam 4 latka
      na 14 parze spodni z dziura na kolanie przestałam juz liczyc "dziurawce" i nie ma znaczenia z jakiego materiały czy markowe czy nie, wszystkie zajedzie, jedna para starczala na 3 tyg srednio potem dziura i tak na kolanie była,
      nawet nie zdazył z nich wyrasnac zatem kupowanie na "wyrpst" spodni dla pikolaka nie ma sensu zadnego.
      te markowe odkładałam i oddałam do krawcowej na skrócenie i teraz mamy 10 par krótkich spodenek.
      • cyprysiowa Re: Ile par jesiennych spodni macie dla trzylatkó 05.07.12, 18:20
        a i nigdy nie naszywałam łatek
        strasznie mi sie to nie podoba
        tak jak juz napisałam "zbierałam" i krawcowa zrobiła z nich krotkie
        • ania_kr Re: Ile par jesiennych spodni macie dla trzylatkó 05.07.12, 22:54
          Syn ma 4-5 par dżinsów/sztruksów/bojówek i 4-5 par dresów. Awaryjnie mam jeszcze jakieś nie do końca pasujące (po innych dzieciach z szmateksów itp)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka