Dodaj do ulubionych

jesienne kurtki

01.08.12, 13:18
Zawsze mam z nimi problem, tzn nie mogę takowych znaleźć. Chciałabym coś troszkę cieplejszego, ale nie bardzo grubego, tak jak sa te pikowane z Nexta. Widziałyście coś ciekawego, albo doradźcie gdzie szukać? Potrzebuję w rozm 134-140 dla chłopca i 164 dla dziewczynki.
Obserwuj wątek
    • agni71 Re: jesienne kurtki 01.08.12, 15:13
      Dla chlopca nie pomogę, ale dziewczyna, która nosi r. 164 nie kupuje sobie jeszcze sama ubrań? Na taki rozmiar szukałabym w sklepach młodzieżowych, typu: New Yorker, Bershka itp. Albo w sportowych...
      A jak budżet większy to może Benetton, Tommy Hilfiger itp.?
      • minkapinka Re: jesienne kurtki 01.08.12, 15:32
        kupuję córce kurtki na 164, ma 10 lat i sama nie kupuje smile
        • agni71 Re: jesienne kurtki 01.08.12, 15:40
          Serio, w tym wieku ma taki wzrost? To chyba koszykarką będzie, znacznie wykracza wzrostem ponad normę...
          • minkapinka Re: jesienne kurtki 01.08.12, 15:50
            Nie ma takiego wzrostu, ale 152 jest za małe, a kolejny to 13-14 lat 164, który moim zdaniem nie jest 164 wink Wszystkie sukienki i bluzki z Zary córka nosi na 164 i sukienki są przed kolana.

Rok temu moja córka miała na koloniach w grupie dziewięciolatkę, która miała 160 cm wzrostu.
            • agni71 Re: jesienne kurtki 01.08.12, 15:56
              To ja mam karzełka wink Bo moja 10-latka (kończy we wrzesniu) nosi np. szorty Zara na 7-8 lat, a na przyszły rok kupowałam jej ubrania w Zarze na 9-10 lat, bo myslę, że w nast. rozmiarze czyli 11-12 lat totalnie by sie utopiła smile

Wzrost ma ok. 25 centyla, twoja córa chyba gdzies koło 90 smile
              • minkapinka Re: jesienne kurtki 01.08.12, 16:08
                a ja własnie wróciłam z Zary, córka przymierzyła kilka sukienek na 13-14 lat i jedna była mocno przykrótka, stwierdziłam, ze w przyszłym roku będzie za mała. Mierzyła tez długie na 13-14 lat, były troche za szerokie, ale przed kostkę, mogłaby spokojnie w nich chodzić smile
                Szorty na 11-12 lat sa trochę za szerokie, bo oni mają dość szerokie rzeczy w pasie.

W tym roku na koloniach na 5 dziewczynek z rocznika 2002 w grupie, 3 były od córki wyższe smile, byłam zdziwiona, bo w klasie jest najwyższa.
                • coronella Re: jesienne kurtki 01.08.12, 18:11
                  moja 10 latka, przeciętna wzrostowo na tle klasy, też ma sporo ubrań na 164. Dziecięca rozmiarówka jest inna, niż damska. Ja damską noszę na 164, a z dziecięcej kupuję na 170.
                  Z zary już w zeszłym roku nosiła sukienkę na 13-14 lat. Trzeba mierzyć, bo te rozmiary są w cały świat.
    • minkapinka Re: jesienne kurtki 01.08.12, 15:39
      kazdemu co innego się podoba, lepiej przejść po sklepach niz co chwilę o kolejna rzecz pytac wink
      Kurtki pikowane sa co roku w Benettonie, Zarze.
      • mariannamm Re: jesienne kurtki 01.08.12, 16:15
        Duze dzieci to wypadkowa ich jadlospisu.
        To ma sie albo w genach lub za duzo drobiu dziecko zjadało w pierwszych latach zycia.
        Jezeli to nie genetycznie to sugeruje wyprawe do endokrynologa.
        W mojej rodzinie sa juz takie przypadki, ze dzieci od lat sa na lekarz bo maja problemy z hormonami.
        • minkapinka Re: jesienne kurtki 01.08.12, 16:26
          Głupoty gadasz smile Jesli dziecko mieści się w siatce centylowej, to nie ma powodu do niepokoju. Dla dziesięciolatki norma z siatki centylowej to 131-157cm.
          • mariannamm Re: jesienne kurtki 01.08.12, 20:29
            Super wlasnie to lubie na tym forum zawsze mozna liczyc jak ktos Cie opluje jezeli wyrazisz swoja opinie smile
            • agni71 Re: jesienne kurtki 01.08.12, 20:51
              jak na razie to ty nieładnie zaczęłaś...
              • mariannamm Re: do agni 01.08.12, 21:26
                Kobieto przeczytaj swoj pierwszy post w tym temacie.

" dziewczyna ktora ma 164 cm wzrostu i sama sobie nie kupuje ciuchow"
                wiec mozemy polemizowac o tym kto jak i kiedy zaczyna
                • agni71 Re: do marianny 01.08.12, 21:44
                  Całe zdanie brzmiało:

"Dla chlopca nie pomogę, ale dziewczyna, która nosi r. 164 nie kupuje sobie jeszcze sama ubrań?"
                  Zalozyłam (faktycznie, chyba błędnie), że inni, tak jak ja, nie kupują dzieciom ubrań duzo większych, a wzrost 164 cm wskazywałby na nastolatkę. Jak się okazuje, i 10-latki mogą byc tak duże...

Porównaj to teraz z twoją, jakże uprzejmą, wypowiedzią sugerującą problemy ze zdrowiem u dziecka jednej z forumek:

"Duze dzieci to wypadkowa ich jadlospisu.
                  To ma sie albo w genach lub za duzo drobiu dziecko zjadało w pierwszych latach zycia.
                  Jezeli to nie genetycznie to sugeruje wyprawe do endokrynologa.
                  W mojej rodzinie sa juz takie przypadki, ze dzieci od lat sa na lekarz bo maja problemy z hormonami. "
            • minkapinka Re: jesienne kurtki 02.08.12, 10:32
              Jakbys uwaznie czytała, to bys wiedziała, ze dziecko noszące taki rozmiar niekoniecznie musi miec tyle wzrostu.
              A kurczaków duzo nie jemy.
    • patatajowa Re: jesienne kurtki 01.08.12, 16:34
      no to właśnie next, pikowane ma tez juz w ofercie hm i zara. w zeszłym roku miało tez ca i charles vogele- tam kupowałam fajna dla syna.
      • dammma Re: jesienne kurtki 01.08.12, 23:27
        A ja myślałam widząc liczbę postów, że się o kurtkach rozpisałyście a tu o wzroście smile
        Moja 10 latka jest przeciętnego wzrostu na tle klasy. Ma 141,5cm. Ubrania kupuję jej na 158 a kurtkę już na 164 pewnie, bo taką ostatnio wzięłam jej w smyku.
        A endokrynologicznie akurat przebadana i wszystko w najlepszym porządku.
        Dla syna spodobała mi się zalinkowana na forum ta czarna z Zary-muszę pojechać zobaczyć.
        Popatrzę w takim razie w kolekcjach sklepów, które podałyście- na razie w necie-może coś znajdę. Jakbyście trafiły na coś ładnego, to dajcie znać.
        • dammma Re: jesienne kurtki 01.08.12, 23:31
          Agni- a 7-8 to dla syna 5,5 letniego kupuję smile. Twoje córy drobniejsze, choć mój syn rzeczywiście dość wysoki jest, ale ja też niemała, bo 174, dziadek 188, więc w genach przejąłsmile
          • agni71 Re: jesienne kurtki 02.08.12, 09:38
            hmm, o wzroście pisałam wyżej, okazuje się, że twoja córka jest tylko 4 cm wyższa od mojej 10-latki. Ciekawe, ze na moją pasuja ubrania w jej rozmiarze (przeważnie w tej chwili nosi 140), a na twoją musisz kupować 10-15 cm większe? Przecież to nie ma szansy chyba pasować?
            Druga córka o wzroście 130 cm (50 centyl, lub minimalnie powyżej) nosi większośc ubrań na 134, sporadycznie na 140. Ale ja nie ubieram w ubrania na wyrost, może stąd te różnice?
            • minkapinka Re: jesienne kurtki 02.08.12, 09:42
              ja tez nie wyobrazam sobie dziecka o wzroście 141cm w kurtce na 164cm.
              Troche zalezy tez od budowy dziecka, moja ma długie rece i rękawy czesto są za krótkie.
            • paulka25 Re: jesienne kurtki 02.08.12, 15:20
              A może różnica jest też w rozmiarówkach różnych firm. Nie wspomnę już o tym, że w ramach jednego sklepu różne linie ubrań mają przeróżne rozmiary. Moja 9 latka mająca około 150 cm wzrostu ma ubrania w rozmiarach 134-164. Są to ubrania, w których aktualnie chodzi i są na nią dobre. Ani za małe ani za duże.
        • agni71 Re: jesienne kurtki 02.08.12, 09:32
          dammo, moja córka ma 137 cm, więc jest niewiele niższa od twojej, a ubrania jesienno-zimowe (np. kurtke jesienną, kurtke narciarską, spodnie narciarskie) ma na 146, jedynie kurtkę ciepłą z Zary ma na 152, bo jakaś nieduża jest. Nie kupiłabym ubrań o prawie 15 cm za duzych, przeciez to ani ladnie nie wygląda, ani nie jest wygodne. Gdybym przy wzroście 159 kupiła sobie kurtkę na 175 to rekawami zamiatałabym po ziemi wink
          • a-e-p Re: jesienne kurtki 02.08.12, 10:09
            Krotka obserwacja dzieci na ulicy i widac ze niektorzy wola kupowac dziciom ubrania za duze (bo i tak urosnie), a inni (jak ja) kupuja na teraz - nie cierpie za duzych ubran.

Moja 11,5 latka ma ok 155cm (zawsze była w 75 centylu albo wyzej, a kurczaków nie jemy wink Mysle ze max za dwa lata mnie przerosnie... Nosi jeszcze ubrania z zeszłego roku na 152cm. Góry kupuję na 158cm (w Zarze na 164cm) bo wieksze rozmiary wisza na niej jak na kołku - jest drobnej budowy i do tego szczupła. Jeansy super slimy kupuje na 164 cm. IMO wybor rozmiaru zalezy od budowy dziecka a nie tylko od wzrostu.
            • agni71 Re: jesienne kurtki 02.08.12, 10:14
              IMO wybor rozmiaru zalezy od budowy dziecka a n
              > ie tylko od wzrostu.

Pewnie tak, dziecko mocniej zbudowane bardziej wypełni dużą kurtkę niż chudzielec, ale jednak 15 cm zapasu?
    • marika012 Re: jesienne kurtki 02.08.12, 16:57
      Fajna ta czarna z Zary. Tylko cena... hmmm 150 zeta za kurtkę dla dziecka. Ja dzieciom zawsze kupuję na wyprzedażach i maja nowe kurtki zimowe po 30-80 zł. I to są nie byle jakie kurtki np. Brugi dla syna rozmiar 152-158 kupiłam za 37 zł.
      No ale teraz muszę kupić jesienną lekko ocieploną bo jakoś przegapiłam i wiosną nie kupiłam. Te 150 zł mnie przeraża.
      • agni71 Re: jesienne kurtki 02.08.12, 17:11
        To może wiatrówka porządna + polar wystarczy? Moje dziewczyny noszą kurtki np. Kaxs albo Woxo z Kappahl (bardzo porządne i maja na tyle luzny fason, że spokojnie wchodzi nawet gruby polar) dosyć długo, póżniej ewentualnie przerzucamy sie na kurtki narciarskie (jak trzeba to też sie polar pod spód zakłada), a typowe puchowe zimówki zakładamy dopiero na duże mrozy. Tym sposobem kurtki narciarskie robią za przejściowe, a ja mam o jeden wydatek mniej (no i miejsca w szafach i przedsionku więcej wink Gdybysmy na narty nie jeżdzili, to z kolei z wiatrówek z polarem dzieci od razu przerzuciłyby sie na zimówki, tyle, że najpierw noszone na krótki rękaw, póżniej długi, długi + podkoszulka itd. zwiększałabym warstwy...
    • leneczkaz Słonko 02.08.12, 18:18
      > Mają też wóki

Wódki? big_grin

Ale dyskretne te reklamy..
      • dammma Re: Słonko 03.08.12, 01:11
        smile
        Fakt- lubię ubrania z LEKKIM zapasem, ale to z racji tego, że dzieci szybko rosną, dwa- miały wygodnie, no i budowy córki, ale bez przesady- nie topi sę w tych rzeczach. To 164, to dopiero pierwszy raz kupiłam smykowy płaszczyk na wyprzedaży. Zobaczę, jak z innymi firmami. Pytałam koleżanek, co mają córki podobnego wzrostu i też kupują 158 koszulki. Kurtkę często biorę rozmiar większą niż bluzkę.
        Ale nie o tym mowa w wątku- widziałyście coś ciekawego dla dziewczynek?
        Polary/bluzy i na to cienka kurtka- też zakładam, ale czasem wygodniej i lżej jedną warstwę dodać.
        Zarowa droga, ale jak będzie ładna dla synka, to kupię.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka