Dodaj do ulubionych

buty daniel??

08.09.12, 11:24
Czy one nadają się po przedszkolu?
myślałam nad befado ale zastanawiam się też nad DANIELAMI
Jak z rozmiarówką?
Córka nosi 26 lub 27 i nie wiem jakie będą pasowały.
Befado mierzyłam i wiem że dobre będą 26 ale tych niestety nie mam możliwości pomierzyćsad muszę kupic przez net...
Ma ktoś z was rozm 26 lub 27 żeby zmierzyć wkładkę?
Obserwuj wątek
    • zoska7777 Re: buty daniel?? 08.09.12, 11:55
      moje wszystkie 3 chodzą w kapciach daniel po przedszkolu.
      Jak dla mnie są super - nie do że zdrowe dla stopy, skórzane i nóżki się nie pocą. Dobrze trzymają piętę. Dzieciom wygodnie się je zakłada - ale miałam tylko i wyłącznie wersje na rzep.

Rozmiarówka według mnie jest zawyżona - tzn jak w innych butach zaczynały chodzić np w 27 - to kapcie 26 były jeszcze idealne, a 27 jeszcze troszkę za duże i dopiero po pewnym czasie mogły w nich zacząć chodzić. (nie ma różnicy całego nr, ale troszkę na pewno jest.)
      • emma6666 Re: buty daniel?? 08.09.12, 12:03
        Nigdy nie zrozumiem czemu ludzie z uporem kupują zdrowym dzieciom takie obuwie.
        No chyba że takie są zalecenia od ortopedy czy fizjoterapeuty.
        • zoska7777 Re: buty daniel?? 08.09.12, 12:15
          to nie są buty ortopedyczne. To są buty profilaktyczne.
          Pediatra nam zasugerowała że moje dzieciaki mają skłonność do płaskostopia i -
          nie wolno im siadać na piętach - najlepiej tylko po turecki.
          I dodatkowo mają mieć buty za piętę - aby trzymały piętę prosto.
          Poza tym dwie z cór mają potliwe nóżki - więc też muszą mieć przewiewne i oddychające obuwie. Jak raz jeszcze z pierwszych lat żłobkowych starsza miała jakieś inne kapciuszki zabudowane - to odbierałam ją z mokrymi skarpetkami.
          Ja przez swoje dzieciństwo chodziłam w butach różnorodnych i po różnych osobach 0 wiadomo jakie czasy były. Teraz nie mogę się poszczycić idealnie prostym trzymaniem stóp w butach.
          Jak mam możliwość zapewnić dzieciom dobre obuwie - które może nie pomoże, ale z pewnością nie zaszkodzi - to czemu nie?
          • emma6666 Re: buty daniel?? 08.09.12, 12:26
            Poczytaj sobie wypowiedzi Zawitkowskiego albo zapytaj na jego forum czy te buty są odpowiednie.
            • zoska7777 Re: buty daniel?? 08.09.12, 12:39
              Nie mam teraz czasu wertować pół internetu. Wstępnie parę postów wspomnianego Pana , na które się natknęłam - mówią o tym, że najlepsze dla dzieci jest bieganie boso i to na początku dzieciństwa.
              Ja mówię natomiast o przypadku dzieci już kilkuletnich chodzących do przedszkola.
              Po domu moje dzieciaki do tej pory ganiają na boso w samych skarpetkach.
              Ale tak się składa, że w przedszkolu jest wymóg kapci, w których w dodatku spędzają pół dnia bez przerwy. A ta które ja zakładam swoim - uważam za najlepsze i najwygodniejsze dla ich nóżek. No ale ja żadnym ekspertem nie jestem.
              • emma6666 Re: buty daniel?? 08.09.12, 13:02
                Zdaniem tego pana najlepszym butem dla dziecka (o wieku nie mówił) jest własna stopa.
                Logiczne że jest to możliwe tylko w domu i tylko kiedy jest ciepło.
                Zawitkowski odrzuca wszystkie sztywne zapiętki i inne sztywności, ma być jak najbardziej naturalnie i elastycznie. Żadne Daniele i tombuty dla zdrowych dzieci.
                forum.gazeta.pl/forum/w,1017,102353940,102368823,Re_buty_profilaktyczne_Daniel.html
                • eedytkaa Re: buty daniel?? 08.09.12, 13:15
                  córka ma kapcie miękkie i jak najbardziej dopasują się do stóp z tym, że zaraz są wydeptane do środkasad
                  i niestety nie wygodnie jej się chodzi a ma sporą fizjologiczną koślawość kolan i lekko pięt. byliśmy u ortopedy i nic złego nie stwierdził...
                  ja tam widzę że najlepiej małym dzieciom chodzi się w bucikach o twardym usztywnionym zapiętku....
                  Dzięki wielkie za podpowiedz co do rozmiarusmile
                  kupię rozm 26, mam nadzieje że trafię bo i tak dopóki nie przyjdą te buty, bedzie musiała biegac w sandałach z lata....
                • zoska7777 Re: buty daniel?? 08.09.12, 15:00
                  We wspomnianym przez Ciebie wątku - Pan Zawitkowski mówi jedynie o tym, że odpadają kapcie z "...podeszwą strasznie sztywną i twardą..." .
                  Ale opinię o tym, że akurat kapcie Daniel mają sztywną i twardą podeszwę zawarła w pytaniu forumowiczka. Akurat w tym poście Pan Zawitkowski nie mówi, że akurat te kapcie są z twardą sztywną podeszwą. Możliwe że są inne posty z taką jego opinią.

Według mnie - podeszwa w tych kapciach jest wystarczająco giętka i miękka - swobodnie amortyzująca skakanie dzieci. Ale znowu - to jest moja opinia smile
                  Inna sprawa - nadal ja mówię o 4,5 6latku.
                  W przytoczonym wątku jest mowa o 14 miesięczniaku. Według mnie różnica jest kolosalna.
                  • mariannamm Re: buty daniel?? 08.09.12, 15:27
                    Sa teraz z podeszwa w cyferki czy literki juz nie pamietam i one sa o niebo lepsze niz te z ta szara odeszwa.
                    Corka nosi w przedszkolu takie na rzep i bardzo je lubi.
                    Nosi rozmiar 27 ale z Danieli 26.Wkladka jest w nich cos okolo 18 cm a te rozmiar mniejsze chyba 17 o ile dobrze pamietam.
                    • eedytkaa mariannamm 08.09.12, 16:12

a gdzie znajdę w sieci takie buciki?
                      • jalla1 Re: mariannamm 08.09.12, 17:06
                        Kupisz na allegro i to znacznie taniej niż w sklepie stacjonarnym.

Moje dziecko nosi w przedszkolu właśnie kapcie Daniel na rzepy, a po domu biega albo w skarpetkach, albo w crocsach. Żadnych szmacianych kapci nie chce nosić!
                        • eedytkaa Re: mariannamm 08.09.12, 17:31
                          takie z szarą podeszwą to znalazłam, ale takich w literki nie wypatrzyłamsad
                          • eedytkaa Re: mariannamm 08.09.12, 17:33
                            znalazłam, dziękismile
    • 19rosa Re: buty daniel?? 08.09.12, 20:27
      potwierdzam, że Daniele trzeba wziąć rozmiar mniejsze. Moje dziecko buty jesienne założyło w rozmiarze 27 natomiast Danielki są dobre w rozmiarze 26. Do tej pory używaliśmy befado z wycięciem na palec i synek nóżki miłą ciągle spocone. Od niedawna chodzi po przedszkolu w Danielkach i noga się nie poci, dziecko zadowolone i mówi, ze jest mu wygodnie.

wg pana Zawitkowskiego:
      zakładamy buty, ale najlepiej takie, które ma sprężystą, giętką podeszwę, miękką cholewkę i - bardzo ważne - dobrze przylegają i obejmują obszar śródstopia - to jedyne miejsce gdzie ma sens dobra"stabilizacja" stopy. wg mnie Danielki spełniają wszystkie te wymagania i żałuję, że dopiero teraz kupiłam je dziecku. Ortopeda zwykle mówi, że dziecko ma prawo do 3 roku życia ustawiać stopy jak chce a jak skończy 3 latka to mu "cudownie" przejdzie. Stąd 70% dzieci ma problemy płaskostopie i inne problemy kończyn dolnych. To taki "cud" ewolucji
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka