Dodaj do ulubionych

Jaka powinna być dobra kurtka zimowa?

09.09.12, 09:29
Dziewczyny co powinna mieć dobra kurtka zimowa w swoim składzie? mam na myśli kurtkę miejską, bo kurtka narciarska to inna sprawa. Często spotykam się, że kurtka jest watowana, czy to jest dobre rozwiązanie? Syn ma kurtkę z Cubusa chyba właśnie watowaną i jest w niej strasznie spocony, do tego stopnia, że aż wewn podszewka była mokra, nie wiem może trzeba się cieniej ubierać? jakie wy kupujecie kurtki? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • olaj Re: Jaka powinna być dobra kurtka zimowa? 09.09.12, 11:07
      Chyba w takim razie powinnaś poszukać kurtki funkcyjnej, jeżeli dziecko poci się w zwykłej miejsskiej - nie musi być to kurtka z memnbraną nawet, ale warto sprawdzić parametry oddychalności materiału - powinien przepuszczać parę wodną na zewnątrz.

Pozdrawiam
      Ola
    • mea8 Re: Jaka powinna być dobra kurtka zimowa? 09.09.12, 12:09
      Moi chlopcy zawsze nosza kurtki "narciarskie" z sieciowek. Nigdy nie narzekali na zimno. Jesli faktycznie jest -30 st to zakladaja pod spod polary.
    • agni71 Re: Jaka powinna być dobra kurtka zimowa? 09.09.12, 13:10
      Moim zdaniem kurtki puchowe dobrze sie psrawdzają. Ja sama zimą najchętniej chodzę w puchówce, jak jest stosunkowo ciepło, to pod spod zakładam tylko krótki rekaw. W takiej kurtce nie pocę się, nawet jesli jakis czas muszę spędzić w ciepłym pomieszczeniu, np. odbierając dziecko ze szkoły. W kurtce z ociepleniem poliestrowym jestem zaraz mokra, a za to na dwoprze jest mi chłodniej niż w puchówce.
      Na lżejszą zime sprawdzaja sie tez kurtki oddychające, jakies narciarskie, choc niekoniecznie muszą być z najwyższej półki. W zimniejsze dni pod taka kurtkę zakładają dzieci polary.
      Najwygodniej miec chyba te dwa rodzaje kurtek - puchówkę i narciarską.
      • patatajowa Re: Jaka powinna być dobra kurtka zimowa? 09.09.12, 13:43
        mam dokladnie tak samo jak agni71 wink
        uwielbiam kurtki puchowe,zakładam je tylko na cienką bluzke a czasem jak trzeba szybko wyskoczyc do sklepu nawet na krótki rekaw.
        do samochodu zamierzam kupic w tym roku tez puchową ale o grubości "mini" taką która po zwinięciu miesci sie w torebce. w ubiegłym roku kupiłam w zarze ale niestety powedrowała do reklamacji z powodu wychodzacych piór.poza tym była świetna i bardzo praktyczna smile
        w tym roku widziałam juz takie w stradivariusie i mango i na pewno sobie sprawie jakąś.
        dzieciom raczej nie kupowałam do tej pory ze wzgl na koniecznosc prania chemicznego lub długi okres suszenia. ale od paru miesiecy mam suszarke wiec moze dostaną w tym roku wink
        • agni71 Re: Jaka powinna być dobra kurtka zimowa? 09.09.12, 14:22
          ale od paru miesiecy mam suszarke wiec moze dost
          > aną w tym roku wink

W takim razie bardzo polecam, bo w godzinę-dwie masz suchą kurtkę po praniu.
          • gosjana Re: Jaka powinna być dobra kurtka zimowa? 09.09.12, 17:27
            U nas od wielu lat też sprawdzają się puchówki, które są leciutkie i ciepłe, na porę przejściową, sanki, wygłupy na śniegu dzieci zakładają kurtki narciarskie smile
            • mmala6 Re: Jaka powinna być dobra kurtka zimowa? 09.09.12, 18:11
              zawsze narciarskie.
              • women1984 Re: Jaka powinna być dobra kurtka zimowa? 09.09.12, 18:21
                a w jakiej cenie są w stradivariusie na ich stronie jeszcze nie ma kurtek zimowych na allegro znalazłam coś takiego ale wolałabym coś tańszego jest szansa? allegro.pl/kurtka-damska-puchowa-planet-warmpeace-m-katowice-i2566557448.html
                • patatajowa Re: Jaka powinna być dobra kurtka zimowa? 09.09.12, 20:07
                  www.stradivarius.com/webapp/wcs/stores/servlet/product/stradivariuspl/pl/50109552/31008/1080046/Krotka%2Bpuchowa%2Bkurtka
                  chodzi mi o kurtke tego typu z piórami/puchem a jednoczesnie bardzo cienka.ona jest swietna do auta.sa tez takie jak ta z linku ale za biodra i z kapturem.
                  a w mango takie:
                  shop.mango.com/PL/p0/mango/odziez/plaszcze/feather-quilted-anorak/?id=73012557_02&n=1&s=prendas.americanas&ie=0&m=&ts=1347213482087
                  • gaga-sie Re: Jaka powinna być dobra kurtka zimowa? 09.09.12, 23:22
                    Takie z pierwszego linka bywają w TKMaxx ( przynajmniej we Wrocławiu widziałam).
                  • natalek79 Re: Jaka powinna być dobra kurtka zimowa? 10.09.12, 08:35
                    Też przymierzam się do tej z Mango (oglądałam w sobotę), bo mnie dłuższe w aucie wkurzają.
                    Patatajowa widziałaś obie? Która Twoim zdaniem "na dotyk" fajniejsza, bo ja do stradivariusa jakoś nie dotarłam jeszcze...Nawet nie kojarzę na pamięć w której części MH jest ten sklep.
    • leneczkaz Re: Jaka powinna być dobra kurtka zimowa? 09.09.12, 20:14
      Puchówka.
    • lawendax Re: Jaka powinna być dobra kurtka zimowa? 09.09.12, 20:43
      Ja tak z innej beczki.
      Dla moich zwracam uwagę żeby kurtka była długa, najlepiej płaszczyk puchowy.
      Wtedy im plecki nie chłodzą się. Dla dziewczynki najlepiej taki z paseczkiem i zakrytą pupą.
    • jo-asiunka Re: Jaka powinna być dobra kurtka zimowa? 09.09.12, 21:54
      A gdzie są puchowe kurtki dla dzieci?
      Bo ja widuję tylko takie pseudopuchowe z watą w środku
      • sdec Re: Jaka powinna być dobra kurtka zimowa? 09.09.12, 22:14
        Ja kupiłam w Zarze - na koniec zimy z wyprzedaży.
        • gosjana Re: Jaka powinna być dobra kurtka zimowa? 09.09.12, 22:17
          Gap, Benetton

• malwi_31 Re: Jaka powinna być dobra kurtka zimowa? 09.09.12, 23:02
            Chyba jednak macie rację, narciarską potraktujemy jako miejską. Syn ma taką, oddychającą i w niej było super. Tyle, że one mają specyficzny wygląd, mam na myśli, że bardziej rzucają się w oczy. Chciałabym mieć drugą, taką właśnie "miejską" dla syna, ale nie wiem jaka powinna być, aby była ciepła i dziecko się w niej nie pociło. Pomyślę o tych puchówkach, tyle, że u mnie nie ma akurat Gapa. A czy w puchówkach nie jest gorąco?
            Muszę w tym roku zakupić również kurtkę dla córki i też nie wiem na co się zdecydować. Czy możecie napisać coś więcej o tych watowanych. Czy w nich faktycznie się tak poci, czy są ciepłe? Będę wdzięczna
            • pstrabiedronka Re: Jaka powinna być dobra kurtka zimowa? 09.09.12, 23:26
              swietna puchówke kupiłam w zeszłym roku córce w Decathlonie
            • agni71 Re: Jaka powinna być dobra kurtka zimowa? 10.09.12, 08:09
              malwi_31 napisała:

Pomyślę o tych puchówkach, tyle, że u mnie nie ma akurat Gapa.

Może Benetton masz? Bo w Gap maja tez duzo kurtek nie puchowych, trzeba sprawdzać skład.

A
              > czy w puchówkach nie jest gorąco?

To zalezy jakiej jest grubości. W benettonie raczej sa porządnie wypchane i np. w zeszłym roku, jak były mrozy -30% i dzieci załozyły pod kurtke kilka warstw (podkoszulka, bluzka z długim, polarek) i ruszały się, to bywało im za gorąco... Ja mam z kolei taką cienką puchówkę, która nie nadaje sie ponizej -10 stopni.

> Muszę w tym roku zakupić również kurtkę dla córki i też nie wiem na co się zdec
              > ydować.

A wczesniej nie nosiła ubran zimowych?

Czy możecie napisać coś więcej o tych watowanych.

Watowane to jak dla mnie z jakims ociepleniem poliestrowym, większośc kurtek ma takie ocieplenie.

Czy w nich faktycznie
              > się tak poci, czy są ciepłe?

Tez zalezy id ich grubości, pewnie tez jakości materiałów zastosowanych. Większość dzieci w takich pomyka co roku i żyją wink

• minkapinka Re: Jaka powinna być dobra kurtka zimowa? 10.09.12, 08:44
      od lat kupuję kurtki puchowe, bo są ciepłe i lekkie. Najbardziej lubie z Benettona, ale córka miała tez kilka Gapa.
      Kurtke narciarska tez zawsze kupuję, ale po miescie córka mało ja nosi, bo nie przepadam za takim sportowym stylem.
    • natalek79 Re: Jaka powinna być dobra kurtka zimowa? 10.09.12, 08:50
      Na codzień dzieci noszą właśnie narciarskie, albo po prostu takie typowe ze sportowego, oddychające, z membraną. Sporo czasu spędzają na dworze, więc stawiam na to żeby było im ciepło, ale i nie za gorąco, bo po spoceniu ciało szybko sie wychładza. Nie lubię puchówek ze względu na konieczność prania chemicznego, a przy dzieciach musiałabym dosyć często, bo u mnie ma być czyste i przeszkadzają mi bardzo np. zabrudzenia na rękawach, a już sajgon szkolnych szatni to druga sprawa. Tak więc szkoda mi po prostu wydawania dodatkowych, niemałych kwot na czyszczenie, bo przez zimę na dwójce dzieci uzbierałabym trochę...
      Natomiast drugie, a czasem i trzecie, mają takie najzwyklejsze z sieciówek. Wtedy kierujemy się modą, kolorem itd. - zwłaszcza córa ma tu wymagania. Te służą tylko sporadycznie, na krótkie wyjścia, więc nie przywiązuję wagi do ich wypełnienia. Ważne bym mogła uprać je w domu.
      • marcyszka Re: Jaka powinna być dobra kurtka zimowa? 10.09.12, 09:20
        no właśnie, już się skłaniałam do zakupu puchówki, ale jak się nie ma w domu suszarki to faktycznie porażka. Ja w ciągu sezonu piorę dzieciom kurtki kilka razy, więc puchówki odpadają.
        No i znowu mam problem z kurtką dla syna, córka na szczęście ma jeszcze dobrą z zeszłego roku.
        Czy ktoś widział może w Kappahlu te kurtki? Czy są typowo zimowe?
        https://www.kappahl.se/media/0232428353646_F_02.png

https://www.kappahl.se/media/0232440353648_F_02.png

https://www.kappahl.se/media/0232417353640_F_02.png
        • natalek79 Re: Jaka powinna być dobra kurtka zimowa? 10.09.12, 09:26
          Tak, ta niebieska kurtka jest zimowa, całkiem fajnie wyglądająca.
          • marcyszka Re: Jaka powinna być dobra kurtka zimowa? 10.09.12, 09:31
            ta pierwsza czy ostatnia?
            Fajnie, do tej pory zawsze mieliśmy zimowe kurtki z Kappahla i dobrze nam się spisywały. Dzieciom zawsze starczały na dwa sezony i odsprzedawałam je jeszcze za niezłą cenę.
            W zeszłym roku wyjątkowo kupiłam z H&M, ale miała jakieś nieproporcjonalnie krótkie rękawy. Do tego wyrwała się napa od kaptura - na szczęście przyjęli zwrot już po sezonie.
            Zatem muszę się wybrać do KappAhla wink
            • mmala6 Re: Jaka powinna być dobra kurtka zimowa? 10.09.12, 10:38
              super te kapphalowe, podoba mi się Woxo pstrokata dla chłopaka.
              • marcyszka Re: Jaka powinna być dobra kurtka zimowa? 10.09.12, 10:46
                też zwróciłam uwagę na tą pstrokatą, ale muszę ją zobaczyć na żywo. No i syn musi przymierzyć.
                Czy te kurtki Woxo sprawdzają się na całą zimę, przy temp. -20st?
                Do tej pory kupowałam kurtki ze standardowej kolekcji.
                • madzikka82 Re: Jaka powinna być dobra kurtka zimowa? 10.09.12, 10:52
                  Patatajowa czyli te zalinkowane kurtki to tylko do samochodu tak czyli na spacery przy -10 odpadają? Dobrze zrozumiałam?
                  • marcyszka Re: Jaka powinna być dobra kurtka zimowa? 11.09.12, 10:04
                    No i byłam i oglądałam kurtki Kappahla i niestety na mojego szczuplaka to porażka - są szerokie jak worki. Wiatr by mu hulał po nerach jak nic.
                    a propos - Jakie kurtki polecacie dla szczupłych chłopców?

Najlepsza była taka jak poniżej, kupiłam, ale też nie jestem do końca przekonana, najwyżej zaraz oddam.
                    https://www.kappahl.se/media/0234250353641_F_02.png
                  • patatajowa Re: Jaka powinna być dobra kurtka zimowa? 11.09.12, 14:15
                    madzikka82 napisała:

> Patatajowa czyli te zalinkowane kurtki to tylko do samochodu tak czyli na space
                    > ry przy -10 odpadają? Dobrze zrozumiałam?>

o, na -10 i spacery to sie na pewno nie nadaje. tak wlasnie do auta, do sklepu ,po dzieci pod szkole, na szybki wyskok do sklepu obok domu jest idealna wink
                    a w mango śliczna jest jeszcze taka i na -10 jak najbardziej ale kolor mało praktyczny niestety smile
                    https://st.mngbcn.com/rcs/pics/static/T7/fotos/S9/73012560_63.jpg
                    obejrzałam jeszcze dzisiaj dokładnie te w stradivariusie tego typu i sa ciensze ciut od tych z mango ale tańsze(129) krótka a długa z kapturem za to-po 199 zł.i kolorki bardzo fajne.
        • minkapinka Re: Jaka powinna być dobra kurtka zimowa? 10.09.12, 09:29
          nie mam suszarki i bez problemu piore i susze kurtki puchowe.
          • marcyszka Re: Jaka powinna być dobra kurtka zimowa? 10.09.12, 09:32
            jak? normalnie w pralce?
            Nie schną długo?
            • minkapinka Re: Jaka powinna być dobra kurtka zimowa? 10.09.12, 10:21
              tak w pralce, z piłkami tenisowymi. Schną do 24 h, ale córka ma zawsze 2 kurtki puchowe, wiec nie spieszy mi się.
    • mielin Re: Jaka powinna być dobra kurtka zimowa? 10.09.12, 11:31
      Dla mnie (i córki tezwink) najlepsza kurtka zimowa to prawdziwa puchowa, dłuższa (może być jak płaszczyk) za pupę, najlepiej typu 'alaska' z paskiem w pasie i odpinanym kapturem z futrem przy nim.
      Od lat kupuję takie w Benettonie i są dla nas nr. 1.
      o taka:
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/fj/gh/gflr/7oIVTbjHVtLOG9tNZB.jpg

Z praniem i suszeniem nie ma kłopotu. Piorę w pralce potem dokładnie kilkakrotnie roztrzepuję i suszę na kaloryferze łazienkowym przez ok 6 godz.

Oczywiście na zimowe szaleństwa na śniegu mamy dodatkowo kombinezonsmile Polecam Decathlonowy (super) lub z H&M.
      • minkapinka Re: Jaka powinna być dobra kurtka zimowa? 10.09.12, 11:44
        dla mnie tez to najlepszy fason smile
        • marcyszka Re: Jaka powinna być dobra kurtka zimowa? 10.09.12, 12:44
          a jaki jest najlepszy fason puchówki dla chłopców? Bo chyba nie z paskiem? wink
    • maaszymka Fajne cienkie puchówki dla mamy 11.09.12, 11:18
      W lindexie są www.lindex.com/pl/women/tops/outerwear/6858580/Down-jacket/?styleId=31397159
      • agni71 Re: Fajne cienkie puchówki dla mamy 11.09.12, 13:52
        Rzeczywiście fajne, czy ktos widział na żywo? szkoda tylko, że zostały rozmiary s i xs, bo moze bym nawet zarysykowala zakup on-line...
        • maaszymka Re: Fajne cienkie puchówki dla mamy 11.09.12, 20:33
          Ja widziałam smile i się przymierzam do czerwonej. Kilka dni temu były tylko zielone i fioletowe. Tylko na stronie w opisie nie widzę nigdzie, że puchowa a dam rękę uciąć, że w sklepie na żywo puchowe były. Jeśli to nie ta sama to fason identyczny wink
          • agni71 Re: Fajne cienkie puchówki dla mamy 11.09.12, 20:48
            Niby w nazwie jest "down", ale w opisie rzeczywiście nic nie piszą. Ja niestety nie mam tego sklepu w poblizu, a szkoda, bo fajnie te kurtki wygladają.

a ta czerwona na zywo tez taka strażacka?
            • maaszymka Re: Fajne cienkie puchówki dla mamy 11.09.12, 22:41
              No właśnie czerwonych jeszcze nie było. Bede jutro/pojutrze to porównam grubość/długość ze stradivariusem. Taka strażacka bardzo by mi sie podobała smile
              • maaszymka Re: Fajne cienkie puchówki dla mamy 13.09.12, 10:18
                Ta czerwona nie jest taka strażacka niestety sad Bardziej pomarańczowa, ruda. Tak samo "gruba" jak w stradivariusie. W stradivaiusie ładniejsze kolory- mocny czerwony, żółta/musztardowa. Tylko te z lindexa jakoś lepiej leżały. No i nie kupiłam żadnej w końcu.
    • beakarp puchówka dla mamy 11.09.12, 21:51
      w tym roku ponownie przymierzam się do zakupu kurtki "na mrozy" /w ubiegłym nowy Marmot poszedł do reklamacji/, i w tym sklepie jest sporo sensownych:
      www.overstock.com/Clothing-Shoes/Tommy-Hilfiger-Womens-Down-filled-Jacket/4125464/product.html
      Ktoś miał do czynienia z puchówką Tommy H? Firma ma sporo modeli, na allegro też widziałam, ale drożej niż z tego sklepu
    • beakarp Re: Jaka powinna być dobra kurtka zimowa? 27.10.17, 16:15
      markowe ubrania to aby nie kolejna firma-krzak?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka