Dodaj do ulubionych

zamiast LEGO-Ligao, Dromader....

13.10.12, 19:58
czyli tzw podróbki LEGO...kupujecie?

planuję już zakupy świąteczne ...mam na myśli pociąg dla syna-fana kolejnictwa wink

oryginalne LEGO to dla mnie koszt za wysoki bo 300-600zł
tu 100-140zł już duży zestaw 500 elementowy dostanę
Obserwuj wątek
    • tereferefretka Re: zamiast LEGO-Ligao, Dromader.... 13.10.12, 20:20
      ligao kupowałam, dwa lata temu chyba dla dziewczynki, stajnię, jakieś dwa domki chyba, polecam, ogólnie mala nie ma parcia na TO lego, więc sie bardzo ucieszyła smile

rany, rzeczywiście, do świąt coraz bliżej...
      • alkara Re: zamiast LEGO-Ligao, Dromader.... 14.10.12, 10:48
        Synek dostał na urodziny czołg właśnie firmy Dromader. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona jakością klocków .Czołg trzyma się kupy przy zabawie. Naprawdę warto, kosztował coś ok 50zl,. Wszystko łączy się idealnie,lekko, mój 4 latek bez problemu składa i rozkłada klocki. Kiedyś kupiłam podróbkę lego w biedronce i nawet mi było ciężko łączyć elementy.
    • malibu_stacy Re: zamiast LEGO-Ligao, Dromader.... 14.10.12, 22:28
      Z Ligao miałam tylko 1 zestaw więc trudno tak naprawdę stwierdzić jakie są te klocki, ale więcej raczej nie kupię. Wyglądał tak samo jak na opakowaniu, kolory też, ale jakość klocków marna. Większość się trzymała ale były też "luźne" przez co wszystko się rozpadało, do tego największy element który za Chiny Ludowe nie pasował. Figurka w tym zestawie była kaleka (nie dało się wsadzić ręki).
      Ogólnie więc badziew, ale niestety i tak mnie kusi kilka zestawów... ale za drogo żeby ryzykować.

Dromader (tak naprawdę klocki Ausini) - dużo lepsze doświadczenia. Klocki bardzo dobrze się trzymają, bez problemu pasują do Lego. Aczkolwiek trafił mi się klocek, któremu zupełnie brakowało jednego boku i jakiś jeszcze jeden skopany. Tyle, że to łącznie z kilku zestawów, reszta git, więc jak na klony to całkiem nieźle. Tych bym się nie bała kupić.

Niemniej lepiej uzbierać na Lego smile Ja jeśli kupuję klony to tylko dla zestawów/elementów, których w świecie Lego nie ma. Za parę złociszy można kupić coś chińskiego, ale wydać kilkadziesiąt złotych to już lepiej kupić mniejszy zestaw, ale jednak Lego.
      • heca7 Re: zamiast LEGO-Ligao, Dromader.... 15.10.12, 07:24
        A może Cobi?
        • verika Re: zamiast LEGO-Ligao, Dromader.... 15.10.12, 08:15
          Cobi to w ogóle porażka, choć tematycznie kuszą, bo dużo fajnych zestawów, w wakacje byłam z dzieciakami w jednym z centrów handlowych gdzie cobi (na wzór lego) rozsypał wielką "kupę" klocków i dzieciaki coś składały, siedziałam z boku i obserwowałam... Moje, przyzwyczajone do lego, co chwila przylatywały - "mamo, bo to się nie tzyma", no i obserwowałam flustrację innych dzieci, które albo meczyły się z połączniem kloców albo ryczały bo po złożeniu niby konstrukcji nie dało się tego czegoś wziąźć do ręki. Panie,które pilnowały tej całej imprezy, tylko milutko się uśmiechały i robiły dobrą mine do złej gry, jednym słowem klocki PORAŻKA !!!
          • mruwa9 Re: zamiast LEGO-Ligao, Dromader.... 25.11.12, 17:37
            dokladnie takie same doswiadczenia.
            Dziecko dostalo pare razy cobi i roznica miedzy podrobka a oryginalem to kosmos. Tylko na pierwszy rzut oka wydaja sie podobne.
            W uzyciu ani jakosc nie ta (wiekszosc cobi juz dawno wyladowala w smieciach, polamana, sama jakosc plastiku kiepska w dotyku), ani projekty nie sa nawet w czrsci tak przemyslane, jak lego. Tylko dzieci sa sfrustrowane i wsciekle, sie sie to kupy nie trzyma, ze konstrukcja sie rozpada, zanim sie ja zlozy do konca.
            Co jest tanie, to jest drogie.
            lepiej kupic maly zestaw lego, niz wielki cobi.
    • natalek79 Re: zamiast LEGO-Ligao, Dromader.... 15.10.12, 14:29
      Syn dostał niegdyś w prezencie Ligao, zestaw policyjny - poskładał, chociaż ciężej się łączyły niż Lego, ale rozczarował się brakiem kilku elementów...Fakt sporo to tańsze niż Lego, ale ja np. się nie skusiłam na nie. Za to Cobi, seria army, bardzo była u nas na topie i nie było kłopotu, że coś nie trzyma, rozlatuje itp. a syn składał dużo i często smile Miał też z Cobi taką dużą skrzynkę 2000 elementów - niesamowite co potrafił budować bez schematów...
      • monna16 Re: zamiast LEGO-Ligao, Dromader.... 25.11.12, 17:20
        Chciałabym dokupić dla mojej córy zestaw do Duplo. Czy te klocki Ausini są kompatybilne z Duplo? Wcześniej miałam Jixin i te są ok a teraz chciałam spróbować innych.
        • lenawawa a jixin? 25.11.12, 18:03
          a jixin jak się sprawują? nie rozlatują się?
          syn chce komisariat policji
          duplo powala cenami
          widziałam taki sam komisariat jak duplo ale nie wiem czy nie będę żałowała
          proszę podzielcie się doświadczeniami z klockami jixin
          • patatajowa Re: a jixin? 25.11.12, 18:27
            lenawawa napisała:

> a jixin jak się sprawują? nie rozlatują się?>

tu polecam forumowa wyszukiwarke bo watkow o jixin jest mnostwo.
            jedni sobie chwala(w tym ja) inni narzekaja ze kiepskie.poczytaj sobie.
        • patatajowa Re: zamiast LEGO-Ligao, Dromader.... 25.11.12, 18:26
          monna16 napisała:

> Chciałabym dokupić dla mojej córy zestaw do Duplo. Czy te klocki Ausini są komp
          > atybilne z Duplo? Wcześniej miałam Jixin i te są ok a teraz chciałam spróbować innych.>

wrzuc sobie nazwe na allegro.to małe klocki jak zwykłe lego.do duplo nie pasuja.
    • melka133 Re: zamiast LEGO-Ligao, Dromader.... 25.11.12, 19:36
      Starszy dostał na urodziny i cobi i dromader. cobi imo marnizna, klocki same ze soba nie chcialy sie polaczyc, dromader extra, dobra jakość fajne wzory.
      Jixin kolejka się nam po prostu rozleciala. Wóz strażacki mamy i jest niezły ale z duplo średnio kompatybilne klocki - imo za luźne.
    • 2007e Re: zamiast LEGO-Ligao, Dromader.... 25.11.12, 19:57
      Miałam Cobi. Poszły w kosz! Nie kupuję od tej pory żadnych "kompatybilnych" klocków, które i tak się nie chcą trzymać, ciężko łączyć niektóre ze sobą. Po prostu klocek Cobi klockowi Cobi jest nierówny, Lego z Lego służy kilkadziesiąt lat.
      • 1polly Re: zamiast LEGO-Ligao, Dromader.... 09.10.13, 23:33
        JIXIN polecaam w 100%. bardzo fajne klocki. mamy je już prawiec 3 lata i jakością dorównują duplo. mamy pociąg tomek i komisariat. jak dla nas -rewelacja. syn, mimo,że bawi się już małymi lego (a tu nie polecam coci-tańsze ale duuużo goresze od lego) często do nich wraca smile polecam serdecznie-u nas się sprawdziły smile
        • 1polly Re: zamiast LEGO-Ligao, Dromader.... 09.10.13, 23:34
          1polly napisała:

> JIXIN polecaam w 100%. bardzo fajne klocki. mamy je już prawiec 3 lata i jakośc
          > ią dorównują duplo. mamy pociąg tomek i komisariat. jak dla nas -rewelacja. syn
          > , mimo,że bawi się już małymi lego (a tu nie polecam coci-tańsze ale duuużo gor
          > esze od lego) często do nich wraca smile polecam serdecznie-u nas się sprawdziły :
          > )
          cobi oczywiście nie polecam-literówka się wdarła uncertain
          • bob.budowniczy Re: zamiast LEGO-Ligao, Dromader.... 10.10.13, 09:14
            Mamy kolejkę Jixin od 1,5 roku - wtedy koszt ok.40 zł. Cały czas chodzi bez zarzutu, kompatybilna z lego. Syn często używa, ogólnie jesteśmy zadowoleni.
            • kropkaa17 Re: zamiast LEGO-Ligao, Dromader.... 10.10.13, 09:35
              Ja sie z jixina wyleczylam. Mialam dwa zestawy: kolejka sie dosc szybko popsula, ludziki maja luzy i sie przewracaja przy probach stawiania, taka duza szara plytka z remizy sie polamala, zaczepy w plotkach tez. Reszta klockow niby pasuje do duplo ale luzno wchodza i odpadaja.

Wole wydac wiecej ale kupic lego duplo
    • gwen_s Re: zamiast LEGO-Ligao, Dromader.... 10.10.13, 10:42
      my mieliśmy rózne podróbki, często w prezencie, i każde po czasiem lądowało w śmieciach, po prostu mnie trafiało, młodego trafiało więc szkoda naszych nerwów na badziew.
      Wolę kupić mniej lego niż więcej gó...anych klocków.
    • k_masny Re: zamiast LEGO-Ligao, Dromader.... 10.10.13, 12:14
      Ja miałam chyba jixin i jesli chodzi o same tory i ciuchcię to ok, nie mam zastrzeżeń, gorzej z klockami bo nie łączyły się ze sobą i prawdę powiedziawszy wyrzuciłam je bo mnie denerwowały. Kolejką syn bawi się któryś rok i jest jak nowa.
      Czytałam też, że łączą się z duplo, więc można jakoś zmixować zestawy.
      • k_masny Re: zamiast LEGO-Ligao, Dromader.... 10.10.13, 12:18
        Chodziło mi o to, że podobno same tory łączą się ze sobą, a nie klocki.
        Można zaryzykować mniejszy zestaw lego + jixin dla torów i drugiego pociągu.
        • mamuska_22 Re: zamiast LEGO-Ligao, Dromader.... 10.10.13, 12:29
          Do lego Duplo pasuja Jixiny, Ligao z nr zestawów 68xxx
          Do klasycznych lego pasuja klocki Kazi, Sluban, Ligao, Bela itp
          Jest z tymi wszystkimi klockami jeden problem - trzeba trafić na dobrej jakosci zestaw. Ten sam producent raz wypusci dobre klocki za za chwile za lużne lub za ciasne . Dlatego jedni pisza że to badziewie a inni ze dzieci bawia sie juz 3 lata i wszystko jest ok. A z wszystkich przetestowanych powyższych klockow polecam Jixin i Sluban....
    • eliszka25 Re: zamiast LEGO-Ligao, Dromader.... 10.10.13, 14:55
      z tzw. podrobek mialam, a wlasciwie mam do czynienia tylko z klockami unico. to sa wloskie klocki. moim zdaniem jakosc bardzo dobra. zarowno z wygladu, jak i plastiku na moje oko nie roznia sie od duplo. syn ma wrzucone do jednego pudelka z duplo i bawi sie wszystkimi. nie ma roznicy. lacza sie ze soba i z duplo idealnie. zeby wyszukac klocek unico sposrod duplo, musze sprawdzac na wszystkich po kolei napis, bo tylko po napisie unico jestem w stanie odroznic. poza tym sa identyczne. poza cena, bo kosztuja srednio polowe tego, co duplo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka