Dodaj do ulubionych

kolejka drewniana

07.12.12, 11:59
Ja wiem ze było wiele razy o tym, ale już się gubię w oferciewink i dlatego prosze polećcie mi, którą kolejkę warto nabyć - tę z ikei? z tchibo? tesco? noname z allegro?
chciałabym kupić jakąś kolejkę z wagonikami na magnesy dla 2 latka. Doradźcie w którą zainwestowaćsmile dziękuję
Obserwuj wątek
    • elizka.888 Re: kolejka drewniana 07.12.12, 20:52
      My mamy kolejkę z Ikei (trzy zestawy).
      Nie mam porównania do innych kolejek, ale z tej jestem zadowolona. Córcia się bawi, wszystko pasuje, nic nie odpada. Mogę polecić.
    • erisana Re: kolejka drewniana 07.12.12, 21:46
      Mamy jeden zestaw z Ikei i jeden z Tesco. Tory z Ikei dużo lepiej do siebie przylegają, nie ma luzów, natomiast kolejką z tesco jestem trochę rozczarowana. Na połaczeniach torów sa luzy, lokomotywa na baterie po torach ikeowskich jeździ bez zarzutu, natomiast na tych z Tesco się wykoleja, trzeba jej też pomagać przejechać pod mostem. Dodam, że lokomotywa tez była kupiona w Tesco. Wagoniki z Ikei są solidniejsze, lepiej trzymają się torów. Oba zestawy można połaczyc, ale wagoniki z tesco są trochę wyższe i np. nie mieszczą się pod wiaduktem z zestawu z Ikei. Zestaw z Tesco mamy ten najmniejszy, trochę ponad 40 złotych kosztował. To był prezent od babci, ale mamy tez schowany większy zestaw, który syn dostanie pod choinke, kupiony na nocy zabawek w Tesco i teraz trochę żaluję zakupu. Zestawy z tesco mają też takie elementy jak drzewa, znaki, ludziki, ale nie wzbudziły one żadnego zaintersowania u mojego syna i nie są w ogóle rozłożone.
      • lidiusz1 Re: kolejka drewniana 07.12.12, 22:02
        Potwierdzam, też mamy z tesco i z ikei. Tory i wagoniki z tesco są gorszej jakości. Tory gorzej sie łączą i mają większe luzy. Póki syn nie używał ciuchci elektrycznej nie miało to znaczenia, ale ciuchcia sterowana wypada z tescowych torów.
        • elizka.888 Re: kolejka drewniana 07.12.12, 23:08
          pisałam wcześniej, że mamy kolejkę z Ikea;
          gdzie mogę dokupić pasującą ciuchcię elektryczną?
          • dziustynka Re: kolejka drewniana 07.12.12, 23:58
            Lokomotywke na baterie kupiłam na allegro, firma bigjigs. Po torach ikeowych śmiga aż miło smile
          • lidiusz1 Re: kolejka drewniana 08.12.12, 10:49
            Elektryczną mamy tesco, ale powoli jeździ, natomiast teraz kupiłam sterowaną na pilota eichhorn ta jest trochę szybsza, kosztowała 109 zł na allegro.
            • elizka.888 Re: kolejka drewniana 08.12.12, 10:51
              daj proszę linka

pasuje do torów z Ikea?

• lidiusz1 Re: kolejka drewniana 08.12.12, 14:57
                allegro.pl/eichhorn-pociag-pasazerski-rc-z-pilotem-1304-i2818386534.html
                Widziałam ze na allegro była za 49 zł też eichhorn na pilota, cena kusiła ale była bez gwarancji i możliwości zwrotu więc stwierdziłam że nie będę ryzykować.
    • agnieszka77_11 Re: kolejka drewniana 07.12.12, 22:31
      Torów z Tesco nie polecam. Są nierówne, mają luzy, odklejają się zaczepy. Tandetnie wykonane.
      Kupiliśmy 2 zestawy i wylądowały w koszu. Mamy też kolejkę i tory no name z Allegro i sprawują się bardzo dobrze.

allegro.pl/drewniana-kolejka-duzy-zestaw-50el-z-wyposazeniem-i2804274190.html
    • afork Re: kolejka drewniana 08.12.12, 08:43
      jak Ci się uda upolować, polecam kupienie zestawu w Lidlu. Tam jest w komplecie lokomotywa na baterie i całkiem sporo torów, drzewek itp. Bez problemu łączy się z torami Ikea lub Tesco.
    • nimeska Re: kolejka drewniana 08.12.12, 10:30
      u nas tez króluje kolejka z IKEA
    • natalek79 Re: kolejka drewniana 12.12.12, 10:54
      odświeżam wątek o drewnianej kolejce....
      na smyk.com wypatrzyłam jeszcze kolejki drewniane Woodyland www.smyk.com/combi-kolejka-z-droga-zestaw,p1052579526,zabawki-gry-dla-dzieci-p - teraz niedostepne, ale chciałabym dopytać, może ktoś ma, użytkuje i może coś napisać? Szukam po necie opinii i jakoś skromnie, nie namierzyłam żadnych informacji czy kompatybilne z innymi firmami (np. brio, bo widzę że mają sporo dodatkowych elementów).
    • 1234mama Re: kolejka drewniana 01.03.13, 11:09
      Ponieważ spędziłam trochę czasu na czytaniu, dotykaniu i decydowaniu o kolejkach drewnianych więc napisze moje spostrzeżenia.
      1. Kolejka Tesco - jak dla mnie kompletnie nie do zaakceptowania, strata pieniędzy (wiadomo kusi bo chyba najtańsza i zestawy na pierwszy rzut oka składające się z ciekawych komponentów) ale...same tory po złożeniu na łączeniach bardzo mocno się rozchodzą, ruszają się w cztery strony świata, ot takie koraliki złożone - może dla maluszka który czerpie radość z tego że coś dołożył do siebie to ok, ale jeśli to ma być kolejka która jeździ a nie udaje że jeździ jak dla mnie całkowicie na NIE.
      2. Eichhorn - tory przylegają idealnie, nie ma też kłopotów z ich złożeniem (jak dla mnie optymalne); minus - słaby dostęp akcesoriów na polskim rynku, ale jak ktoś cierpliwy i na początek wystarcza mu zestaw startowy to na pewno przez rok czy półtora powiększy zestaw.
      3. Beeboo - próbowałam dokupić do Eichhorna pociąg tej firmy - niby kompatybilność - jak dla mnie NIE - rozstaw kółek jest na styk w torach eichhorna - brakuje tych 2-3 mm (!!) i na zakrętach kolejka nie jedzie po koła nie mają miejsca żeby skręcić (potrzebują trochę luzu na osi a jego nie mają) więc trzeba jakby posuwać zblokowaną kolejkę - udając że jedzie.
      4. Tory "no name" z allegro - ja próbowałam spasować z eichhornem (bo przecież kompatybilne) - no i oczywiście "latają" w połączeniu, bo inna średnica "główki" na name i inna średnia otworu w eichhornie, do tego nieco mniejszy odległość między żłobieniami wewnętrznymi niż w eichhornie.
      5. Woodyland - nie dotykałam - bardzo mnie ciekawi jak jest ze stabilnością torów.
      6. Jadę w najbliższym czasie do Ikei (czytałam same dobre opinie o nich) i będę sprawdzać jak tamte tory spasowują się z naszym eichhornem - choć już wiem że most trzeba będzie zeszlifować od spodu bo większość kolejek się nie mieści pod nimi smile
      7. Nie dotykałam Brio
    • natalek79 Re: kolejka drewniana 01.03.13, 12:12
      A ja jeszcze widziałam tory w ToyRus (jakby te ich "firmowe"), ale też dodatków mało - jest parowozownia, której ostatnio szukamy, ale szału nie robi a kosztuje 89 zł. Z torów "dotykanych", próbowanych przez ostatnie dwa miesiące najbardziej jednak podobają mi się Learning Curve, ale ceny zestawów u nas zabójcze, a samych dodatków też w necie skromnie (w żadnym sklepie stacjonarnie w moim wojewódzctwie nie mają - jedyny zestaw podstawowy w Tesco stoi i nikt go nie kupuje, bo drogi). Na amazonie czy ebayu sporo tego, ale zaś przesyłka solidna...Z Brio mamy zwrotnicę i może być, ale też zakupiona przez net. My "chorujemy" teraz na stolik pod kolejkę.
      • 1234mama Re: kolejka drewniana 01.03.13, 12:31
        Natalek - to ja jeszcze uchylę mojej wiedzy kolejkowej smile Ta drewniana to ma być prezent dla chrześniaka, taki długofalowy ale naprawdę porządny. Natomiast moja córka ma od ponad roku kolejkę Stacyjkowo ale seria motorised - dostała na gwiazdkę w zeszłym roku - jestem z niej bardzo zadowolona, na początek kupiłam tory _ Bruno, Koko i Wilson - a potem dokupowałam zamiast zabawek na jeden raz (nie mam problemu z odmawianiem w sklepie chwilowej zachcianki, która i tak zaraz się nudzi) a to wagoniki, a to parowozownię, a to warsztat - wszelkie garaże są budowane z klocków - nie psuje to konwencji bo to są i tak wszystko jest plastikowe. Zaletą tych kolejek jest to że jeżdżą na baterie ale i po wyłączeniu dziecko może "ręcznie" nią jeździć i nie zepsuje mechanizmu potrzebnego do napędu elektrycznego (jak dla mnie to było ważne bo córka miała wtedy 2 lata i lubiła sobie pojeździć ot tak po płytkach smile) Dlaczego motorised ? Optycznie bardziej mi się podobają same koła smile
        Chrześniak będzie miał drewnianą żeby każde z dzieci nie było znudzone jak przyjedzie jeden do drugiego.
        • natalek79 Re: kolejka drewniana 01.03.13, 12:53
          Mojego właśnie Stacyjkowo nie pociąga tylko Tomek, chociaż widzę że tory po prostu, bo po starszym mamy sporo Wadera i też składa. Oprócz drewnianych mamy trochę take-n-play, ale bardziej chcemy iść w te drewniane.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka