Dodaj do ulubionych

Allegro - ubawiłam się :)

21.01.13, 16:40
Nie dość, że zapytanie o przedmiot dostałam z mega opóźnieniem (aukcja już dawno się zakończyła) to jeszcze treść wiadomości była następująca: "jak pan wyśle to zalicytuję". I napisała to osoba, która na allegro ma raptem 4 transakcje - wszystkie jako kupujący. Odpisałam więc bardzo uprzejmie, nie zapominając o wszelkich dzień dobry, uprzejmie informuję, dziękuję, pozdrawiam wink

Wiem, że takie wątki już były, ale czy naprawę to taki wielki problem skonstruować jakieś normalne zdanie?
Obserwuj wątek
    • emwu55 Re: Allegro - ubawiłam się :) 21.01.13, 17:14
      ja dostałam ostatni wiadomość dotyczącą przedmiotu, który sprzedaję na Tablicy.pl. Treść następująca: "zdjęcia na majla, dobrej jakości". O podpisie można pomarzyć. Szkoda, że nie dopisał natychmiast albo coś w tym stylu.
      • anda01 Re: Allegro - ubawiłam się :) 21.01.13, 17:19
        Ja ok 2 miesiące temu zamieściłam na tablicy ogłoszenie że oddam 5 kartonów ciuszków dla dzieci dobrej jakości w bardzo dobrym stanie.Dostałam kilka @ np"chcę zdjęcia na @ bo nie wiem zy warto isc" albo drugi @ "adres do wysyłki ...."

W szoku byłam że ludzie potrafią być tak beszczelni..
        • asiaiwona_1 Re: Allegro - ubawiłam się :) 21.01.13, 17:40
          anda01 napisała:

> np"chcę
          > zdjęcia na @ bo nie wiem zy warto isc"

O kurde big_grin Ja rozumiem, że ktoś chciałby zobaczyć choć część fotek, ale naprawdę można jakoś inaczej to ująć w zdaniu.
          Powiem szczerze, że ja miałam ochotę temu mojemu odpisać coś w stylu "wyślę jak wpłacisz" i też bez żadnego dzień dobry, podpisu itp big_grin
      • malinkowa81 Re: Allegro - ubawiłam się :) 21.01.13, 17:56
        Ja w odpowiedzi na ogłoszenia otrzymywałam nr telefonu. Tylko tyle, ani słowa wiecej. Tzn. jak mniemam, miałam zadzwonić i przekonywać do swego towaru? wink dodam, ze to było na tablicy i sprzedawalam moje meble, anie żadne towarzyskie.. hehe
        • tosieuda Re: Allegro - ubawiłam się :) 21.01.13, 19:08
          aż w szoku jestem, że ludzie tak piszą...
          u mnie raczej normalnie, witam, poproszę, dziękuję itd smile
          • kalina886 Re: Allegro - ubawiłam się :) 21.01.13, 19:40
            Trochę z innej beczki, ale mnie denerwuje jak wystawiam coś na tablicy i ktoś zamiast zadzwonić jak człowiek to wysyła SMSy. Czy słuchawka gryzie?
            • kalina886 Re: Allegro - ubawiłam się :) 21.01.13, 19:44
              O albo teraz.
              Chcę sprzedać wiosenne czapki H&M + buciki dla niemowlaka. Podałam konkretną cenę.
              I dostałam pytanie "Witam. Możliwa wymiana?", ok przynajmniej się przywitał, ale na co wymiana to już nie był łaskaw wspomnieć.
              • mia_siochi Re: Allegro - ubawiłam się :) 21.01.13, 20:57
                A widzisz, kwestia gustu. Ja tam wolę jak ktoś wysyła smsa, nie lubię rozmawiać przez tel, często ich nie odbieram, muszę oddzwaniać, robi się zamieszanie. Sms to taka kartka w drzwiach, odpiszę jak mam chwilę
                • asiula1306 Re: Allegro - ubawiłam się :) 21.01.13, 21:06
                  dlatego wystawiając coś na tablicy nie podaję nr telefonu, jeżeli ktoś jest zdecydowany to wtedy w mailu podaję numer żeby się dokładnie umówić co do odbioru itp
              • melancho_lia Re: Allegro - ubawiłam się :) 24.01.13, 12:32
                Trzeba było napisać: Tak możliwa wymiana na pieniądze.
    • asiula1306 Re: Allegro - ubawiłam się :) 21.01.13, 21:04
      ja "uwielbiam" gdy wystawiam na tablicy rzecz za darmo-najczęściej jakieś zabawki- zaznaczam w opisie że możliwy jest tylko odbiór osobisty a dostaję kilkadziesiąt maili "za ile wysyłka", "czy możliwa wysyłka", pamiętam jedną babkę: pyta czy możliwa wysyłka, mówię: nie a ona: a jakbym pani zapłaciła za wysyłkę??, jednym z hitów był też pan który mi napisał żebym przetrzymała te zabawki to on w przyszłym tygodniu podleci i obejrzy czy mu pasuja
    • 5cegielka Re: Allegro - ubawiłam się :) 22.01.13, 11:18
      Napisała do mnie babka z Wejherowa ja mieszkam w Gdansku,tj. ok 30 km, stwierdziła że mam bardzo ładne rzeczy i chetnie je kupi ale najlepiej byłoby spotkac się gdzieś w połowie drogi, ja mam je wszystkie zabrac ze sobą wraz z butkami a było tego sporo i sprzedac jej o wiele taniej, nawet nie odpisałam - miała fantazję kobieta.
      • malinkowa81 Re: Allegro - ubawiłam się :) 22.01.13, 11:41
        u mnie też ostatnio babka chciała się spotkać gdzieś na mieście na stacji benzynowej, chociaż pisało wyraźnie: odbiór ode mnie z domu;
        to stwierdziła, że mam tydzień przetrzymać (to też częste, takie tygodniowe rezerwacje gratis) a ona przyjedzie..
        oczywiście nie przyjechała i nawet nie pofatygowała się odwołać jednym słowem chociażby w mailu...
        jakbym pojechała na spotkanie to bym tylko na benzynę straciła.

---

albo jeszcze Ci są zabawni co piszą: "biorę!! gdzie mam podjeżdżać!!" i po odpowiedzi mojej zero odzewu, albo grzecznie piszący "a czy byłaby możliwa wysyłka, jestem w 100% zainteresowana", odpowiadam :"TAK", no i zero odzewu oczywiście
        albo się targują i jak się zgodzę na cenę to brak odzewu znowu..
        nawet się zastanawiałam czy to ktoś znajomy mi żartów nie robi podając się za różnych upierdliwych klientów, ale chyba nie ja jedna mam takie doświadczenia dziwne jak widzę.. wink
        • zuzu-and-more Re: Allegro - ubawiłam się :) 22.01.13, 12:11
          Jak sprzedawałam wózek na tablicy to pani napisała mi smsa że ona bierze ten wózek, i ile wysyłka. No to ja jej odpisalam ile to kosztuje. Ona na to ze bierze. No to ja poprosiłam o dane do wysyłki i wysłałam jej nr konta i napisałam że wysyłam po zaksięgowaniu wplaty. Pani (juz mniej zdecydowana) żebym jej zdjęcia wysłała. Wyslalam. To popytała jeszcze o parę rzeczy. I stwierdziła ze się zastanowi jeszcze. Na drugi dzień pisze czy mam jeszcze ten wózek bo ona by wzięła ale po 10, bo nie ma teraz pieniędzy (a był chyba 25 maja), odpowiedziałam, że jesli jest w 100% przekonana że bierze to ja jej zostawiam ten wózek i kończę sprzedaż. Ona oczywiście że tak, bierze go na 100%. No i przyszedł 10 i ja dzwonię do tej pani milion razy- nie odbiera, piszę i nic. Mogła chociaz napisac że jednak sie rozmysliła.

Dotyczace tego samego wózka (autentyczne, nic nie ucięte)
          dzwoni pani: - po ile ten wózek? (bez dzien dobry a ni nic)
          ja: za taką cenę za jaką jest wystawiony
          ona: to ja go biere, ale pani mi go wyśle
          ja. dobrze wyslę go pani zaraz po wpłacie na moje konto pieniązków
          ona: a to nie da sie inaczej?
          Ja: nie prosze pani, nie wysyłam za pobraniem, wyraźnie zaznaczyłam to w opisie
          ona: to mi go pani wysle i się rozliczymy jak go zabaczę i się zastanowie czy go chce

W końcu po miesiącu takich smsów i telefonów sprzedałam wózek podchmielonemu panu prosto z pępkowego wracającemu smile
    • na_pustyni Re: Allegro - ubawiłam się :) 22.01.13, 18:13
      ja na takie maile nie odpowiadam, bo wiem, że na jednym się nie skończy, a szkoda mi nerwów... drażni mnie też "witam" i "pieniążki", ale niektórzy już tak mają
      • second_names Re: Allegro - ubawiłam się :) 22.01.13, 18:24
        a dlaczego drażni ciebie "witam"?
        jest to dopuszczalna forma powitania, którą można stosować o dowolnej porze dnia - i to jest plus.
        • owianka Re: Allegro - ubawiłam się :) 22.01.13, 18:37
          Bo elity nie używają już "witam", nie wiesz?

• szmytka1 Re: Allegro - ubawiłam się :) 22.01.13, 18:47
            aż mi się głupio zrobiło, bo ja używam 'witam', chyba że piszę maila w jakichś bardziej oficjalnych sprawach niż zakupy
            • second_names Re: Allegro - ubawiłam się :) 22.01.13, 18:55
              no,wlasnie nie wiedzialam, ze elity nie uzywaja "witam" - coz, nie obracam sie w takim kregu wink
              szmytka, heheh, tez uzywam smile
              • pomilak1 Re: Allegro - ubawiłam się :) 22.01.13, 19:03
                Również używam zwrotu "witam" i nie widzę w tym nic niestosownego akurat w zapytaniach z allegro, tablicy itd.
                • oliwierka14 Re: Allegro - ubawiłam się :) 22.01.13, 19:05
                  smile ja też używam słowa "witam" jest uniwersalne i w dzień i w nocy smile
                  • asiaiwona_1 Re: Allegro - ubawiłam się :) 22.01.13, 19:27
                    no i wyszło, że ja też do elity nie należę bo witam używam często - oczywiście oprócz oficjalnych maili. Ale takie sprzedażowo-allegrowe to jak najbardziej pod witam podlegają big_grin
                    • mamaanet Re: Allegro - ubawiłam się :) 25.01.13, 19:21
                      ja też używam witam smile
                      • an.iia Re: Allegro - ubawiłam się :) 25.01.13, 19:32
                        ja też używam Witam i wydaje mi się, że niektórzy nie lubią tego tylko dlatego, że akurat teraz "trendy" jest nie używanie tego zwrotu smile ja się w takim razie zastanawiam co pisać kiedy jest godzina np. 24 ? (tak zdarza mi się o tej godzinie kupować na allegro wink) Dobranoc? Przecież jest to zwrot, którym w Polsce się żegnamy. Wydaje mi się, że jeżeli chodzi o zakupy na allegro, lub w innych sklepach internetowych to już nie ma co przesadzać smile ja nigdy nie zastanawiam się nad formą jeżeli chcę szybko sfinalizować transakcje
                  • sylki Re: Allegro - ubawiłam się :) 22.01.13, 19:28
                    ale z was buraki wink

też używam "witam" big_grin
                    • pasik Re: Allegro - ubawiłam się :) 22.01.13, 19:45
                      witam
                      jest uniwersalne choć uważają niektórzy że buraczanesmile
                      • kinga_owca Re: Allegro - ubawiłam się :) 22.01.13, 20:14
                        krakow.gazeta.pl/krakow/1,44425,11588022,Jest_slowo_Witam_na_poczatku_listu__To_nie_odpowiadam.html
                        witam jest passe wink
                        ale sama używam namiętnie
                        • renata28 Re: Allegro - ubawiłam się :) 22.01.13, 21:30
                          Ten facet jakoś zawsze mi działał na nerwy. Teraz już chociaż wiem dlaczego smile
        • maggi9 Re: Allegro - ubawiłam się :) 22.01.13, 21:08
          second_names napisała:

> a dlaczego drażni ciebie "witam"?
          > jest to dopuszczalna forma powitania, którą można stosować o dowolnej porze dni
          > a - i to jest plus.

No nie jest takie uniwersalne bo "witam" mówimy witając kogoś u siebie-np witamy przychodzących gości.Goście wchodząc nie mówią "witam". Rozumiesz?

Ja tam maile zaczynam od dzień dobry.
          • second_names Re: Allegro - ubawiłam się :) 22.01.13, 21:25
            nie rozumiem
            A skoro probujesz kogos (rusinek i wywiad) skopiowac to pisz cale sedno.
            Temat dotyczyl allegro.
            Piszesz o polnocy do osoby o nicku np domek - dzien dobry. mam pytanie o przedmiot......?
            zabawne!
            • second_names Re: Allegro - ubawiłam się :) 22.01.13, 21:28
              przepraszam - nie gramatycznie napisalam to:
              "dzien dobry. mam pytanie o przedmiot'
            • aleksandra1977 Re: Allegro - ubawiłam się :) 22.01.13, 21:35
              second_names napisała:

> nie rozumiem
              > A skoro probujesz kogos (rusinek i wywiad) skopiowac to pisz cale sedno.
              > Temat dotyczyl allegro.
              > Piszesz o polnocy do osoby o nicku np domek - dzien dobry. mam pytanie o przedm
              > iot......?
              > zabawne!
              Ja w takiej sytuacji pisze "Szanowna/y Pani/nie... - moze oficjalnie, ale przeciez nie wiem, kto jest odbiorca mojej wiadomosci. Glupio by mi bylo uzyc witam, czy hej, helloł (a tez z taka forma powitalna sie spotykam w korespondencji Allegro), gdy po drugiej stronie ekranu odbiorca bylaby np. osoba na wysokim stanowisku, starsza ode mnie, ktora nie uzywa, badz nie rozumie "zargonu korporacyjnego".
              Poza tym zauwazylam, ze jesli odpisuje w sposob oficjalny, to natychmiast sie zmienia ton odpowiedzi, a wiec okazuje sie, ze odbiorca potrafi uzyc slow: dziekuje, czy moglbym, czy nie sprawiloby to klopotu i potrafi sie podpisac imieniem i nazwiskiem, a nie pozdro, pzdr., czy inicjalami.
            • maggi9 Re: Allegro - ubawiłam się :) 23.01.13, 06:41
              second_names napisała

> Piszesz o polnocy do osoby o nicku np domek - dzien dobry. mam pytanie o przedm
              > iot......?
              > zabawne!

Co ma do tego nick bo nie rozumiem?Wiadomo, że na allegro są różne nicki głupie i głupsze co nie znaczy, że mam nie pisac "dzień dobry" zaczynając maila.Rozumiem, że formę powitalną należy używać tylko jak się pisze do kogoś, kto się przedstawia imieniem i nazwiskiem?
              I nie, nie piszę maili o 12 w nocy.Piszę je zazwyczaj w dzień więc piszę dzień dobry.Jest to forma lepsza bo ja nikogo nie witam w swoich progach pisząc maila.
              • second_names Re: Allegro - ubawiłam się :) 23.01.13, 06:53
                1. podalam ten nick - z tej formy nie wynika, czy jest to kobieta czy mezczyzna - wiec nie mozna uzyc Szanowna pani lub szanowny panie - to juz nalezy podac 2 formy (jak podano wczesniej)
                2.Ty nie piszesz w nocy, ale inni tak
                3. widze, ze jestes fanka rusinka - skoro wciaz uzywasz argumentow odnosnie "witania w progu"
                Dla wyjasnienia - rusinek napisal, ze nie odpowiada /nie czyta/na meile studnetow/osob, ktore pisza do niego, uzywaja formy "witam" (nie okreslil, czy sa to sprawy sluzbowe lub chodzi np o odbior prania).
                Wobec tego bede uzywac formy smirkzanowna Pani/Szanowy Pani - piszac w sprawach allegro. Jak uzyje tej formy po zakupie nocnika to mam nadzieje, ze adresat nie padnie ;0
      • na_pustyni Re: Allegro - ubawiłam się :) 22.01.13, 22:23
        łomatko, dlaczego mnie tak zjechałyście?

no drażni mnie bez powodu, tak jak drażni mnie wiele innych zwrotów i określeń (Was pewnie też), ale pisałam w kontekście allegrowej korespondencji i podałam akurat to (tak jak 'pieniążki', którymi jakoś nikt się nie oburzył), jednak nikogo nie pouczam, zawsze grzecznie odpowiadam

pod Rusinkiem się nie podpisuję
        • second_names Re: Allegro - ubawiłam się :) 23.01.13, 06:55
          na_pustyni napisała:
          nikt nie zjechal - jest to ciekawy temat
          zapytalam sie bo ciekawi mnie, dlaczego to ciebie drazni

> łomatko, dlaczego mnie tak zjechałyście?
          >
          > no drażni mnie bez powodu, tak jak drażni mnie wiele innych zwrotów i określeń
          > (Was pewnie też), ale pisałam w kontekście allegrowej korespondencji i podałam
          > akurat to (tak jak 'pieniążki', którymi jakoś nikt się nie oburzył), jednak nik
          > ogo nie pouczam, zawsze grzecznie odpowiadam
          >
          > pod Rusinkiem się nie podpisuję
        • ozanja Re: Allegro - ubawiłam się :) 23.01.13, 15:30
          Do "pieniążków" nikt się przyczepił, bo wszyscy chcą "pieniędzy" a nie "pieniążków" big_grin Dlatego wszystkich "pieniążki" drażnią smile

A w kwestii "witam" - owszem, wiem dlaczego nie powinnam, ale używam, bo język to żywa materia i właśnie "witam" załatało dziurę w powitaniach. Nowa bezpieczna forma w bezosobowej i bezpłciowej ("szanowna Pani/szanowny panie/droga dzidziu88"), poza czasem i przestrzenią ("dzień dobry/dobry wieczór") wirtualnej rzeczywistości... W tym momencie mam ochotę zadać purystom pytanie dlaczego nie wojują o "dobre popołudnie" znane językom germańskim i pozostałym słowiańskim???

Pamiętacie boje o odmienianie wyrazów typu "radio" albo formę zapisu "ketchup/keczup"? Z "witam" to też taki bój o nic, a ile krwi napsuje i ile kliknięć klawiatury zaliczy wink
    • ewcikm A ja o "Witam" 22.01.13, 23:43
      A ja jakiśmiesiąc temu przeżyłam spore zaskoczenie, kiedy dowiedziałam się, że słowo "Witam" na początku korespondencji wyraża wyższość nadawcy w stosunku do odbiorcy. I tą moja nową wiedzą i ... zaskoczeniem dzielę się z Wami.wink
      poradnia.pwn.pl/lista.php?id=9799
      • agni71 Re: A ja o "Witam" 23.01.13, 09:12
        Ja jestem burakiem, bo namietnie uzywam "witam" własnie do wszelkie korespondencji mailowej. Zalety: jest neutralne płciowo (a dzieki temu jest to forma krótsza od ":szanowna Pani, szanowny Panie"), jest niezależne od pory dnia czy nocy wink
        Na koniec, jak by nie bylo, e-maile to nic innego jak poczta - nigdy w życiu nie zaczęłam ( i nie zacznę, bo nie tak mnie uczono wink) listu papierowego od "Dzień dobry". "Dzien dobry" to jest forma ustnego powitania.
        • blackglass Re: A ja o "Witam" 23.01.13, 09:55
          No tak kultury trochę nie zaszkodzi, ale z drugiej strony:
          ile razy ja pisałam ( przy ogłoszeniach oddam)
          dzień dobry , jestem zainteresowana, proszę o podanie numeru telefonu w celu umówienia się, podpisuje się i podaje swój nr kontaktowy.

Ale żeby kiedyś ktoś odpisał NIGDY..
        • patatajowa Re: A ja o "Witam" 23.01.13, 10:11
          Witam,
          prezentuję podobny typ " buractwa" bo w korespodencji allegrowej uzywam -witam- na poczatku i -pozdrawiam- na koncu wink bardzo przydatne formy kiedy nie wiesz z kim korespondujesz,czy z kobietą czy mężczyzną czy z szanowną panią profesorką wink
          90% firmowej korespondencji mailowej która do mnie przychodzi zaczyna sie w podobnie nieodpowiedzi wg p.Rusinka sposób wink z tym,że ja odpowiadam na tak sformułowane maile.
          pozdrawiam, patatajowa smile
    • lucynda76 Re: Allegro - ubawiłam się :) 23.01.13, 10:30
      Kiedyś (jakiś rok temu) byłam świadkiem scenki w pociągu: konduktor sprawdza bilety, podchodzi do grupy młodzieży, wszyscy bilety okazali poza jednym młodzieńcem, który wydobył z siebie tylko: BILET KUPIC... Konduktor oczywiscie bilet sprzedac, widac przyzwyczajony. Z tego wniosek, ze tego typu maniery juz nie tylko w sieci sie szerza, w tzw. realu również.
      • eo_wina Re: Allegro - ubawiłam się :) 23.01.13, 17:32
        O cholerka, a ja nie dosc, ze uzywam "witam", to jeszcze "pieniążki" - chyba sie pod ziemie zakopie smile
        • kk_1976 Re: Allegro - ubawiłam się :) 23.01.13, 23:42
          a wracajac do dziwnych transakcji, ja zakupilam na allegro koszule dla syna, ktora byla opisana jako elegancka, a okazala sie flanelowa! zwrocilam sie do sprzedawcy z pytaniem, od kiedy z flaneli szyje sie eleganckie ubrania, a pani rozbrajajaco odpowiedziala mi, ze w zwroty sie nie bawi i ze koszula, jej zdaniem, jest elegancka!
      • heca7 Re: Allegro - ubawiłam się :) 24.01.13, 10:48
        lucynda76 napisała:

> Kiedyś (jakiś rok temu) byłam świadkiem scenki w pociągu: konduktor sprawdza bi
        > lety, podchodzi do grupy młodzieży, wszyscy bilety okazali poza jednym młodzień
        > cem, który wydobył z siebie tylko: BILET KUPIC... Konduktor oczywiscie bilet s
        > przedac, widac przyzwyczajony. Z tego wniosek, ze tego typu maniery juz nie tyl
        > ko w sieci sie szerza, w tzw. realu również.
        A to zaraz mi się przypomina jak za dawnych czasów kupowało się bilet na stacji. Ja pociągiem jeździłam bardzo rzadko- dosłownie 6x w roku. I jak słyszałam co mówi osoba kupująca przede mną to miałam wrażenie, że jestem w jakimś obcojęzycznym kraju wink A było to: połówkę, powrotny poproszę albo normalny powrotny... Czyli ulgowy w obie strony albo normalny w obie strony wink
    • kornnella Re: Allegro - ubawiłam się :) 24.01.13, 10:19
      "witam" mi nie przeszkadza, używam prawie zawsze w korespondencji typu zapytanie na alle, czy mail do sklepu on-line. Służbowo zależy od maila jakiego dostałam, jak przyszedł z "witam" i znam nadawce zdarza mi się tez użyć

"pieniążki" nawet mnie nie drażnią

rozwalają mnie za to "córcie" i "synusie" i to zarówno na allegro jak i na forach, zgrzytam zębami wrr. "Córcie" jakoś szczególnie mocno.
      I taka jak dla mnie nowość, tak pod karnawał w przedszkolu i poszukiwanie przebrań czyli hicior "balik" . Poczatkowo autentycznie nie wiedziałam o czym pisze ta osoba i co to może być.
      • verika Re: Allegro - ubawiłam się :) 24.01.13, 10:49

kornnella napisała:
        > rozwalają mnie za to "córcie" i "synusie" i to zarówno na allegro jak i na fora
        > ch, zgrzytam zębami wrr. "Córcie" jakoś szczególnie mocno.
        Córcie to jeszcze nic, najlepsze są NIUNIE smile smile smile
        • oliwierka14 Re: Allegro - ubawiłam się :) 24.01.13, 10:57
          właśnie chciałam napisac to samo o "niuni"
          Mnie jeszcze drażni jak ktoś na allegro pisze np."super buciki dla 'Niej":dla "Niego"
          • kornnella Re: Allegro - ubawiłam się :) 24.01.13, 11:26
            Ale "niunie" i "niej", "niego" to bardziej opisy z aukcji i to takich handlarskich, typu "szmat kupiłam po 19,90 za kilogram a Wam to perły odsprzedam tanio jak next, gap i inne" wink.

A "córci" nawet na tym forum pare setek jest:
            forum.gazeta.pl/forumSearch.do?&author=&query=c%C3%B3rci&forumId=583&title=
            W sumie w komplecie do "córci" tez "syncie" powinny być
            • verika Re: Allegro - ubawiłam się :) 24.01.13, 11:32
              Te niunie to niekoniecznie z aukcji, ostatnio jakaś stara "niuniora" tu na forum pytała się o coś dla swojej niuni (w każdym razie w tytule postu było niunia) Wrrrrr..... KOSZMAR !
              • an.iia Re: Allegro - ubawiłam się :) 25.01.13, 19:14
                ja co prawda zwrotu niunia i córcia nie używam, ale właściwie zawsze piszę córeczka smile jakoś nie potrafię tak bezuczuciowo mówić córka smile
        • aleksandra1977 Re: Allegro - ubawiłam się :) 24.01.13, 12:54
          verika napisała:

> Córcie to jeszcze nic, najlepsze są NIUNIE smile smile smile

O, tak! Niunia i niunio dziala na mnie jak plachta na byka - nie tylko w opisach Allegro.
          • melancho_lia Re: Allegro - ubawiłam się :) 24.01.13, 14:18
            Niunia to masakra jest. Do mnie kiedyś się pani w urzędzie per "niunia" zwróciła....
            • kornnella Re: Allegro - ubawiłam się :) 24.01.13, 21:01
              do mnie zwracał się tak facet od nauki jazdy, a dokładniej: "niuńka ty mi jedź". Zgadałam się chwilę później z kuzynem, który tez się tam chodził i w pierwszych słowach zapytał jak do mnie mówił, bo on słyszał "niuniek ty mi jedź" big_grin . Pan był typem buraczanym, w czapce woźnicy i straliśmy sie na niuńki najprościej nie reagować wink
              • second_names Re: Allegro - ubawiłam się :) 25.01.13, 17:39
                "niuniek, ty mi jedz" - jest booooskie (w formie zenskiej juz nie robi az takiego wrazenia hahahah).
                Wukrza mnie ogromnie "cos takiego"
                np
                kupiłam swoim córką sukienki
                dalam panią klucze
                Jestem w stanie przetrawić - niunie, córcie, pieniązki, ale "TO" działa na mnie jak płachta na byka
                • a-e-p Re: Allegro - ubawiłam się :) 25.01.13, 17:56
                  A czy wszelkie zdrobnienia nie są rodem z 'Warszawki'? smile Przynajmniej u mnie na południu, nie są spotykane.

Oprócz wspomnianych kupiłam corką, w podobnym typie sa On wzioł vel wzią (coś), czy jeszcze chłopacy. Moim hitem jest wypłat = wypłata

• second_names Re: Allegro - ubawiłam się :) 25.01.13, 18:06
                    oooo, na pewno nie pochodza te zdrobnienie z "warszawki" - uwierz mi, nawet na poludniu sa spotykanie (meile z allegro).
                    Mieszkając w Warszawie nie używam haseł typu "córcia", "sukienusia", "niunia" (no, chyba w formie żartu o pewnej grupie Pań.
                    Dopiero działając "na allegro" poznałam skalę tego "zjawiska", ktorym jestem zdziwona (pisać do obcej osoby, że jej córcia chciałaby taką sukienusię).
                    • a-e-p Re: Allegro - ubawiłam się :) 25.01.13, 18:18
                      To w takim razie byłam w błedzie, zwracam honor. Pewno przywlókł to element napływowy smileAle kiedy (lata temu) studiowałam w Warszawie od razu nienaturale dla mnie były zdrobnienia: bułeczki, pieniązki, etc.
                      • melancho_lia Mistrzyni zdrobnień :) 28.01.13, 07:26
                        To w moim prywatnym rankingu babka z rejestracji w jednym z laboratoriów w Warszawie (hmm, a może te zdrobnienia to stołeczny wymysł? wink ):
                        " Na badanka zapraszam do gabineciku numer 2 a po wyniczki jutro po 17"
                        ja umarłam na ten tekst...
                    • god.v.dog Re: Allegro - ubawiłam się :) 28.01.13, 00:19
                      Ja Cię bardzo przepraszam, ale skąd wiesz, że to maile z południa były ...?

... bo w samo południe przyszły?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka