Dodaj do ulubionych

Do posiadaczek sanek DAVOS pytanie ..

23.01.13, 22:30
Dziewczyny od roku poszukuje sanek idealnych ..dla 2 dzieci wink

Zdecydowałam się właśnie na sanki Davos ( po przeczytaniu wielu pozytywnych opinii ) .

Model - Baranie rogi 110 cm

I teraz pytanie . Czy 110 cm wystarczy dla rodzeństwa ?

I czy uda mi się zamontować 2 oparcia ?? Z tego co sobie patrze na foto to oparcie można można montować w dowolnym miejscu ?? Więc powinno mi się udać ??

Może ktoś próbował ??
Obserwuj wątek
    • mamanatalki87 Re: Do posiadaczek sanek DAVOS pytanie .. 23.01.13, 22:38
      Chodzi mi dokładnie o te saneczki :

https://skleprower.pl/allegro/SANKI/ROGI_KRATA3/S15.jpg

NIe wiem czy dobrze kombinuje , ale jakbym to oparcie cofneła max do tył to " teoretycznie" powinnam mieścić 2..

Dodam że na sankach mają siedzieć 2,5 letnie drobne bliźniaki ( 88 cm i 12 kg ) więc wiele miejsca nie potrzebują ..

Doradźcie ...
      • annex81 Re: Do posiadaczek sanek DAVOS pytanie .. 24.01.13, 09:11
        Wg mnie nie. Jedno oparcie i 2 dzieci tak, ale z 2 oparciami nie sądzę. Dziecko siedzące z tyłu nie będzie miało miejsca na nogi. My mamy Davos 110 i jedno dziecko. Oparcie mamy z tyłu, ale nie na maxa, jest zostawione tyle miejsca, że ja lub mąż siada i jedziemy z córką z górki smile
    • mielin Re: Do posiadaczek sanek DAVOS pytanie .. 24.01.13, 09:34
      Sanki Davos a Baranie rogi to dwa różne modele- obie firmy Colint ze Szczecina. Mamy model Davos 100cm i dla dwóch osób są bardzo komfortowe, a czasem nawet jeździmy we trójkęwink Bez oparcia wszakże.

Baranie rogi mają krótszą część siedziskową bez względu na długość, niż model Davos. Raczej nie da rady dwóch siedzeń, ale co Ci stoi na przeszkodzie napisać do producenta?
      www.sanki.com.pl/
      MOIM ZDANIEM.
      Podwójne oparcia nadają się tylko do ciągnięcia sanek, na zjazdy to zbyt niebezpieczne,bo dziecko/osoba z tyłu w razie błędu i przewotce sanek może zostać uwięziona i poturbowana. A TYLKO do wożenia dzieci nie potrzebujesz takich wyspecjalizowanych bajeranckich , no i drogich sanek- wystarczą zwykłe z marketu lub All...
      • marta2202 Re: Do posiadaczek sanek DAVOS pytanie .. 24.01.13, 09:41
        Na moje oko to już na zdjęciu widać że będzie malo miejsca. Musisz dowiedzieć się jaka jest długość samego siedziska. Ja mam zwykłe drewniane sanki dł siedziska 87cm jedno oparcie i dzieciom jest nie wygodnie.
    • mamanatalki87 Re: Do posiadaczek sanek DAVOS pytanie .. 24.01.13, 10:53
      Widzę że całe drewniane mają dłuższe siedzisko ..

https://skleprower.pl/allegro/SANKI/BARANIEROGI/110120LISTWA/g2.jpg

Sanki mają służyć puki co tylko do ciągnięcia .. Ale za rok czy 2 zapewne już nie tylko ..

Nie chce kupować zwykłych " podwójnych " płacić prawie tyle samo co te " solidniejsze" ..

No nic skontaktuję się z producentem ..
    • monikaa13 Re: Do posiadaczek sanek DAVOS pytanie .. 24.01.13, 11:24
      Ja mam prośbe o podanie modelu sanek, który sprawdziłby się przy dwójce dzieci i tacie. Dziecko 7 lat, drugie 1,5 roku i tata na zjazdach z górki. Czy te Davos 120 cm będą ok. Czy one sa wygodne, czy nie są za długie? A może jakieś inne w rozsądnej cenie?

Chciałabym też dokupić ew. oparcie, żeby wygodnie się jechało. Poszukuję sanek na przyszły sezon.

Są w ogóle jakieś promocje/wyprzedaże takiego sprzętu? Macie sprawdzone sklepy? Nigdy w życiu sanek nie kupowałam.
      • mamanatalki87 Re: Do posiadaczek sanek DAVOS pytanie .. 24.01.13, 11:35
        Dzwoniłam smile

I tak sanki Davos proste 120 cm , długość siedziska 78 cm .
        Sanki baranie rogi 110 cm , długość siedziska 68 cm .

Na plus dla mnie w baranich są te rogi bo dziecko z przodu może się trzymać ..

Jak dzwoniłam pan przymierzał i mówił że 2 oparcia wejdą ..

To tylko na ten sezon te 2 oparcia .. Zamówiłam zobaczymy smile
        • monikaa13 Re: Do posiadaczek sanek DAVOS pytanie .. 24.01.13, 11:39
          Skąd zamawiałaś?

Jak dojdą napisz koniecznie jak tam.
    • monikaa13 Re: Do posiadaczek sanek DAVOS pytanie .. 20.11.13, 11:54
      Z jakiego sklepu kupujecie sanki Davos, bo na allegro są różne i nie chcę ryzykować. Zależy mi na mocnych sankach dla dwójki dzieci i ew. taty smile Takie, żeby nie pękły od razu i żeby się wszyscy zmieścili.
      • moadek Re: Do posiadaczek sanek DAVOS pytanie .. 20.11.13, 14:47
        oj tak tak ,pochwalcie sie jak macie dobre i gdzie kupić?
        • mamanatalki87 Re: Do posiadaczek sanek DAVOS pytanie .. 20.11.13, 15:36
          Ja zakupiłam w końcu baranie rogi drewniane , oparcia też ale w sumie nie montowaliśmy nawet .. Musze sprzedać bo leżą nowe wink

A saneczki super .. spokojnie w zeszłym roku pomykało na nich nie 2 ale 3 dzieci tongue_out

Dzięki tym baranim rogom bo 1 dziecko max do przodu się może posunąć ..

Tyle że my tylko do ciągnięcia w zeszłym sezonie użytkowaliśmy smile
          • agus7 Re: Do posiadaczek sanek DAVOS pytanie .. 20.11.13, 15:51
            Ktory dokladnie model kupilas (ile cm)? Szukam czegos na czym swobodnie bedzie moglo zjezdzac dziecko z rodzicem, a jednoczesnie w razie potrzeby bedzie mozna pociagnac dziecko (3 lata).
            Czemu te sanki Davos sa takie drogie? Faktycznie odstaja jakoscia od "zwyklych", np. takich adipol.pl/index.php?pct=7&p=660&more ?
      • agnieszka77_11 Re: Do posiadaczek sanek DAVOS pytanie .. 21.11.13, 10:07
        sanki.com.pl/sanki-baranie-rogi/baranie-rogi-110-listwa
        + oparcie

sanki.com.pl/akcesoria-do-sanek/oparcie-drewniane
        Nie ma lepszych drewnianych sanek. Polecam.
    • saszanasza Re: Do posiadaczek sanek DAVOS pytanie .. 21.11.13, 08:50
      Sanki spokojnie wystarczą dla rodzeństwa, wystarczą i dla 3 osób (bez oparcia oczywiście).
      Zjeżdżałam ze swoimi dzieciakami w ten sposób z górki. Jakoś się pomieściliśmy (ja, syn 10 i córka 4)
      Ja bardzo sobie te sanki chwalę, ale mam wersję drewnianą.

http://i42.tinypic.com/sep2yd.jpg

http://i41.tinypic.com/2m3rz9v.jpg
      • agus7 Re: Do posiadaczek sanek DAVOS pytanie .. 21.11.13, 09:13
        Saszanasza, to Twoje dzieciaki? swietne fotki! jak sie na nie patrzy az zima przestaje byc straszna wink
        Powiedz jesli pamietasz jaka masz dlugosc sanek Davos Baranie Rogi. Jakos nie moge sie zdecydowac jakie beda wlasciwe na podstawie opisu internetowego, bez "macania".
        • saszanasza Re: Do posiadaczek sanek DAVOS pytanie .. 21.11.13, 09:44
          dzieciaki moje własnesmile
          nie pamiętam długości właśnie a nie mam możliwości zmierzenia, bo sanki są w garażu a garaż w pewnej odległości od domu i z "ograniczonym dostępem".
          Wydaje mi się że to są 110. Kupowałam z myślą o dwójce.
      • agga03 Re: Do posiadaczek sanek DAVOS pytanie .. 27.11.13, 15:07
        Jestem na etapie wyboru sanek dla mojego 1,5 rocznego synka. Jestem zdecydowana na zakup w sklepie sanki.com.pl/ tylko cały czas waham się czy kupić zwykłe sanki czy baranie rogi. Widzę, że korzystacie z sanek baranie rogi, może mogłabyś poradzić czy warto je wybrać? Jak się sprawują i czy nie żałujesz wyboru? U mnie w rodzinie wszyscy mają klasyczne sanki, stąd moje wątpliwości, czy baranie rogi się sprawdzają. Czy zarówno dobrze się je prowadzi, jak i wygodnie zjeżdża z górki. Zalezy mi żeby te sanki posłużyły nam lata... Nie wiem, np. czy da się z nich zjechać z górki na leżąco? Bardzo bym była wdzięczna za podpowiedź z Twojej strony.

Pozdrawiam serdecznie
        Agnieszka
    • agnieszka77_11 Re: Do posiadaczek sanek DAVOS pytanie .. 21.11.13, 10:05
      Też mam wersję drewnianą baranich rogów. Według mnie są lepsze niż z tym materiałowym siedziskiem, które moknie od śniegu. Mamy sanki 100cm i dwoje dzieci spokojnie się mieści. Do tego są ładne i wytrzymałe.
      • monikaa13 Re: Do posiadaczek sanek DAVOS pytanie .. 21.11.13, 13:25
        Niektórzy pisali, że baranie rogi są niebezpieczne, że niewygodne i że lepsze są zwykłe proste. Możecie coś więcej napisać o tych baranich rogach. Jak to jest w czasie wywrotki np.
        • saszanasza Re: Do posiadaczek sanek DAVOS pytanie .. 21.11.13, 14:34
          nie wiem jak niebezpieczne są baranie rogi bo nigdy nie doznałam tego "niebezpieczeństwa".
          zdecydowanie są wygodniejsze od innych ponieważ są przede wszystkim wyższe (mnie się lepiej siedziało), a "rogi"... doskonale służą do trzymania się podczas zjazdu z górki.
        • agnieszka77_11 Re: Do posiadaczek sanek DAVOS pytanie .. 21.11.13, 15:59
          Dlaczego niebezpieczne? My - odpukać - nie mieliśmy póki co większej kraksy, a sanki te będziemy użytkować już czwarty sezon. Sanki są solidnie wykonane. Są wytrzymałe i nie wyginają się pod ciężarem dorosłego mężczyzny. Dla mnie bardziej niebezpieczne są te sanki hipermarketowe lub te inne z allegro za 50zł, które może i są ok, ale tylko gdy waga osoby jej użytkującej nie przekracza 30kg.
          Myślę, że im dłuższe mogą być bardziej wywrotne (gdy się je ciągnie), bo nie są one najniższe. My kupowaliśmy chyba te najkrótsze.
    • faszyrka Re: Do posiadaczek sanek DAVOS pytanie .. 21.11.13, 16:04
      Skoro już zamówiłaś, to mój post nie ma większego sensu, ale może komuś w przyszłości się przyda. Oprócz długości sanek warto rozważyć też szerokość siedziska. Moim zdaniem te sanki są wąskie. Zastanawiałam się nawet nad zwrotem z tego powodu.
      • saszanasza Re: Do posiadaczek sanek DAVOS pytanie .. 22.11.13, 13:16
        chyba trochę przesadzasz z tą szerokością, uważasz że 27 cm. to mało bo moim zdaniem miejsca jest wystarczająco dużo dla dziecka w kombinezonie, no chyba że masz wyjątkowo grube dziecko albo ubierasz je taksmile

http://i44.tinypic.com/adbyq9.jpg

to sanki które posłużą na lata i w tej perspektywie są idealnym zakupem.
        • mamanatalki87 Re: Do posiadaczek sanek DAVOS pytanie .. 22.11.13, 14:24
          Ale na sankach siedzi się raczej okrakiem z nogami na dole .. ( pomijając niemowlaki wink )

Więc jakby były szersze to 2-3 latek czy nawet szczupły / mały 4 latek nie dał by rady wygodnie siedzieć .. wg mnie są " w sam raz " .

• saszanasza Re: Do posiadaczek sanek DAVOS pytanie .. 22.11.13, 14:32
            > Więc jakby były szersze to 2-3 latek czy nawet szczupły / mały 4 latek nie da
            > ł by rady wygodnie siedzieć .. wg mnie są " w sam raz " .

dokładnie taksmile
    • levoonia Re: Do posiadaczek sanek DAVOS pytanie .. 22.11.13, 17:12
      mamy drewniane baranie rogi chyba te długości 120 i są masakrycznie długie! z luzem wchodzi 4 dzieciaków smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka