Dodaj do ulubionych

Pytania dotyczące wyprawki szkolnej- do znawczyń:)

15.06.13, 18:32
Potrzebuje porad eskpertek, gdyż na wrzesień będę szykowac wyprawkę dla pierwszakasmile Z góry dziekuję za wszystkie porady i odpowiedzi na moje wątpliwoścismile

1. Czy tornister Campus faktycznie wart jest swojej ceny? Jest zdecydowanie droższy od pozostałych- czy to oznacza, ze jest bardzo lekki, dobrze wyprofilowany dla dzieciecych pleców, trwały, łatwy w czyszczeniu? Może jakiejś innej firmy jest lepszy?

2. Które ołówki nadają się do nauki pisania. Z tego co się zorientowałam, w pierwszej klasie nie będą dzieci korzystać z długopisów ale mamy kupić cały zapas ołówków. Które się do tego nadają, które polecacie? Czy ołówki koh-i-noor sa dobre?

3. Jakie spodenki na w-f najlepiej dziecku kupić, które się sprawdzają? A jakie trampki (na zebraniu powiedzieli, ze najlepiej trampki- a moze nie?) warto dziecku na w-f kupić?

4. Które kredki olówkowe polecacie? Czy trójkatne LYRA lub COLORINO się sprawdzają dla pierwszaka?
Obserwuj wątek
    • juvian Re: Pytania dotyczące wyprawki szkolnej- do znawc 15.06.13, 18:41
      Tornister Campus.. czy lżejszy ? Nie powiedziałabym , waży 1 kg, są lżejsze, my mamy Topgala i ma poniżej 1 kg.
      Ołówki do nauki pisania - bardzo fajne są stabilo:
      allegro.pl/olowek-dla-praworecznych-i-leworecznych-stabilo-i3308592433.html
      Spodenki na wf - to zalezy od szkoły, u nas w okresie jesienno -zimowym są długie spodnie dresowe, wiosna-lato krótkie spodenki do tego t-shirt, czasami szkoła ma własne pomysły, że np spodenki muszą być czarne a t-shirt gładki bialy, warto o to zapytać.
      Co do trampek/tenisówek do w większości przypadków żądają na białej podeszwie, albo tzw "halówki" - co kupisz to będzie.

A tak po za tym ostatnio był spory wątek o kredkach smile
      No i przeważnie każda szkoła ma zebranie informacje, wtedy podają co i jak i nalepiej się tym kierować smile
      • marychna31 Re: Pytania dotyczące wyprawki szkolnej- do znawc 15.06.13, 18:43
        Dziekuję bardzo! zebranie już było i podali tylko liste zakupów bez żadnych konkretnych propozycji- powiedzieli, ze to rodzice sobie wybierająsmile
    • inx123 Re: Pytania dotyczące wyprawki szkolnej- do znawc 15.06.13, 18:58
      my mamy topgala- polecam
      piszemy piórem ...ołówki ma ze stabilo ale rzadko urzywa
      córka ćwiczy w tych samych tenisówkach co chodzi po szkole ....zwykłe baleriny nextawink
      ważne czy dziecko umie wiązać sznurówki....jak nie to kup na rzepy
      na wf ma niebieskie legginsy i białą koszulkę
      kredki mamy 16-stki stabilo trojkątne grube....starczyły na cały rok.....
    • agni71 Re: Pytania dotyczące wyprawki szkolnej- do znawc 15.06.13, 18:59
      marychna31 napisała:

> 1. Czy tornister Campus faktycznie wart jest swojej ceny? Jest zdecydowanie dro
      > ższy od pozostałych- czy to oznacza, ze jest bardzo lekki, dobrze wyprofilowany
      > dla dzieciecych pleców, trwały, łatwy w czyszczeniu? Może jakiejś innej firmy
      > jest lepszy?

Niestety, tornistrów Campus zupełnie nie znam. Moje dzieci uzywają plecaków Topgal (bylo o nich wielokrotnie na forum, możesz sobie znależc opinie i opisy). Wiele osób jest tez zadowolonych z tornistrów Herlitz np. Compact lub Midi. Użytkownicy polecają też tornistry Tiger.

>
      > 2. Które ołówki nadają się do nauki pisania. Z tego co się zorientowałam, w pie
      > rwszej klasie nie będą dzieci korzystać z długopisów ale mamy kupić cały zapas
      > ołówków. Które się do tego nadają, które polecacie? Czy ołówki koh-i-noor sa do
      > bre?

na sam początek dobry jest ołówek Stabilo easy grip.
      www.prolis.pl/przybory-szkolne/254-olowek-stabilo-easygraph-dla-praworecznych-4006381398831.html
      Ma trójkatny przekrój, jest dośc gruby, fajnie wyprofilowany, wymusza prawidłowy chwyt. Jego wadą dla mnie jest miękkośc - trzeba często temperować, żeby linie nie wychodziły grubaśne, a przy jego grubości trójkątnym przekroju temperowanie jest nieco cięższe niż cieńszego ołówka. My najczęściej uzywamy ołówków Faber-Castell Grip, :
      www.twojepioro.pl/pl/p/Olowek-Faber-Castell-grip-2001-HB/2300
      Sa normalnej grubości, ale tez trójkątne, twardość jest odpowiednia by wygodnie pisać, dość cienko, dzieki czemu literki ładnie wychodzą

Ołówków Koh-i-noor nie uzywałam, jesli sie na nie zdecydujesz zwróć uwagę na twardośc i przeznaczenie ołówka, bo sa to ołówki stosowane przez plastyków, chyba raczej do rysowania niz pisania:
      www.farby.grafitlublin.pl/index.php/cat/c52_O--x142-owek-KOH-I-NOOR-1500.html

>
      > 3. Jakie spodenki na w-f najlepiej dziecku kupić, które się sprawdzają?

Ze spodenkami zawsze mam problem. Jesli twoje dziecko jest płci męskiej, to chyba łatwiej cos dostać, chocby w sklepach sportowych. Moje córki na WF uzywają spodenek polskiej produkcji z Allegro (jakość nie powala, ale przynajmniej są szczupłe), mamy tez jedne spodenki z Go sport - są OK, pewnie sa tez chłopięce, a także szorty ze ... Smyka, a nawet nieco dłuższe spodenki nad kolano z... Kappahl. Musisz sie dowiedzieć jakie sa wymogi szkoły, u nas w kl. I-III maja byc granatowe lub czarne spodenki i biała bluzka, a z kolei w klasach IV-VI jest kompletna dowolność kolorystyczna, więc córka ma czasem np. różowe szprty i czarną bluzkę.

A jakie
      > trampki (na zebraniu powiedzieli, ze najlepiej trampki- a moze nie?) warto dzi
      > ecku na w-f kupić?

dowiedz się, czy dzieci ćwiczą w trampkach. U nas w klasach I-III na sali gimnastycznej dzieci w większośc ćwiczą .... boso. jeśli WF jest na dworze, to sa w tych butach, w których przyszły do szkoły. Oczywiście może dziecko mieć oddzielne buty na WF, które zakłada wychodząc. Można tez w sali gimnast. ćwiczyć w butach, jak ktos woli. W starszych klasach trzeba miec trampki.

>
      > 4. Które kredki olówkowe polecacie? Czy trójkatne LYRA lub COLORINO się sprawdz
      > ają dla pierwszaka?

Colorino nie znam, Lyra jest w porządku, choć trochę niewygodnie sie temperuje grube i do tego trójkątne kredki.
      Moje dzieci do szkoły noszą ołówkowe wykręcane Crayola:
      babybart.pl/pl/p/Kredki-olowkowe-wykrecane,-18-szt.,-Crayola-CRA-68-7418/2588
      żeby oszczędzić im temperowania, lub dwustronne dla oszczędności miejsca, np Kores lub Maped (obie firmy nam pasowały, choć chyba Kores ciut lepsze, ale moze mi sie wydaje), cos takiego:
      www.humi.pl/index.php?products=product&prod_id=3052
      etruskawka.pl/pl/p/Kredki-dwustronne-1224-kolory-ColorPeps-MAPED/867
      • gosjana Re: Pytania dotyczące wyprawki szkolnej- do znawc 15.06.13, 20:06
        Moje dzieci kończą klasę I i III, przez ten czas wypróbowałam trochę przyborów, najlepiej sprawdziły się u nas:

- kredki Lyra trójkątne cienkie , bardzo ładne kolory, nie łamią się i na długo starczają

- ołówki Faber castell Grip 2001, są szare lub kolorowe, z tej serii polecam też gumkę do ścierania - najlepsza z gumek:
        allegro.pl/faber-castell-gumka-do-mazania-grip-2001-i3263903047.html
        i zamykaną temperówkę allegro.pl/temperowka-sleeve-faber-castell-podwojna-i3257440266.html

tenisówki na w-f kupuję w Deichmanie, tanie i wytrzymałe:
        www.deichmann.com/PL/pl/shop//00006000920274/tenisówki%20dziecięce.prod?r=5&c=3&q=tenis%C3%B3wki%20dzieci%C4%99ce&st=PRODUCT są też granatowe,
        syn ćwiczył w spodenkach, córka w legginsach do kolan,

białe koszulki kupuję w Kappahl

od początku dzieci używają plecaków Topgal, innych nie testowaliśmy, polecam również tego typu piórniki: allegro.pl/piornik-rozkladany-nici-zabka-lilly-nylon-9x22x6cm-i3293035702.html córka używa piórnika Nici, syn Euromic

• marika012 Re: Pytania dotyczące wyprawki szkolnej- do znawc 16.06.13, 13:22
      Kredki- Stabilo trio
      plecak- herlitz compact albo ecco (najlżejszy)
      shopeu.ecco.com/pl/pl/ecco/back-to-school_1464184/1464185?navId=437
      • marychna31 hmmm..no widzicie dziewczyny..... 16.06.13, 14:01

Bardzo Wam dziękuję za wszystkie rady i sugestie (co do kredek i ołówków wykorzystam na bank!) ale jest jeden problem z tornistrem- synkowi marzy się taki z gwiezdnymi wojnami...smile
        • mmala6 Re: hmmm..no widzicie dziewczyny..... 16.06.13, 14:49
          na wszystko już dziewczyny odpowiedziały. Ołówek niech sobie dziecko wybierze, daj mu trzy różne do szkoły i zobaczysz Ty i zobaczy on, po który najczęściej sięga. Mnie się wydawało, że najwygodniej będzie mu pisać bardziej miękkim a syn preferował twardywink ołówki zwykłe steadler albo bic albo jakieś no name, bez udziwnień. Dzieci ołówki gubią, zapominają, używają do różnych celów niezwiązanych z naukąwink więc nie warto się do nich specjalnie przywiązywaćwink
          Plecak mamy ecco, lekki jak piórko, polecam, choć Gwiezdnych Wojen na nich nie mawink
        • marika012 Re: hmmm..no widzicie dziewczyny..... 16.06.13, 15:45
          >synkowi marzy się taki z gwiezdnymi wojnami...smile
          Przekonaj dziecko, że plecak musi być leciutki i praktyczny i obrazek nie może być najważniejszy podczas wyboru.
          Z gwiezdnymi wojnami możesz kupić wszystko inne (piórnik, kredki, worek na buty zmienne, worek na strój do gimnastyki, zeszyty, naklejki na książki, koszulki).
          • iwek33 Re: hmmm..no widzicie tornister Star wars 16.06.13, 18:17
            No może nie wszystko stracone i da się jakiś środek znaleźć.
            Mój syn od 2 klasy nosi plecak Topgal, ale w pierwszej wszystkie Topgale były mu za duże. Znalazłam wtedy taki tornister ( z innym obrazkiem- u nas to nie był priorytet) i tornister był naprawdę ok. ( model identyczny jak polecane Tigery) Lekki, wszystko się mieściło, świetnie wyprofilowane, wyłożone grubą gąbką plecy, dobrze "siedział" na szczupłym małym dziecku.
            A teraz są nawet z motywem Star Wars
            allegro.pl/tornister-plecak-szkolny-star-clone-wars-szk-i3322951884.html
            • marika012 Re: hmmm..no widzicie tornister Star wars 16.06.13, 18:40
              Iwek ale ten Majewski jest ciężki 1,15 kg w porównaniu z compactem (850g) albo ecco (zaledwie 0,5 kg). Ja bym go nie kupiła chociaż ładny jest, to fakt.
              • iwek33 Re: hmmm..no widzicie tornister Star wars 16.06.13, 21:42
                marika012 napisała:

> Iwek ale ten Majewski jest ciężki 1,15 kg w porównaniu z compactem (850g) albo
                > ecco (zaledwie 0,5 kg). Ja bym go nie kupiła chociaż ładny jest, to fakt.

No nie zamierzam nakłaniać, absolutnie!
                Ale coś za coś. Ecco ma 0,5 kg, ale oprócz połowy pleców wzmocnionych gąbką cały jest miękką tkaniną, jest wiotki, tornister dobrze usztywniony ma ok 1 kg.
                A najlepiej każdy tornister przymierzyć na żywo, na plecach konkretnego dziecka- jedno ma wąskie plecy, ale jest wyższe, drugie niższe, ale szersze w ramionach. Tornister musi przede wszystkim być dobrze dopasowany, wtedy 20 dkg różnicy nic nie zmienia- choćby plecak miał 60 dkg, ale wisiał jak worek z ciężkimi książkami- bardziej zaszkodzi kręgosłupowi niż dobrze usztywniony, wyprofilowany, w którym ciężar książek równomiernie się rozkłada.

• gostki2ija a jakie pióro? 16.06.13, 19:16
      Ośmielę się podczepić pod ten wątek.
      Mój syn od wrześnie też zaczyna przygodę ze szkołą. Do nauki pisania mam zakupić mu pióro, takie na naboje. W ogóle nie jestem w temacie, więc liczę, że poradzicie jakie kupić, jakiej firmy itp.
      Dzięki z góry.
      • krasulas Re: a jakie pióro? 16.06.13, 19:50
        faber castell
        polecam z czystym sumieniem...
        • gostki2ija Re: a jakie pióro? 17.06.13, 12:09
          dzięki, tylko dla nas nieco za drogie, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że młody zaraz je zgubi, pod warunkiem, że wcześniej sam się nie zgubismile
    • aleksandra1977 Re: Pytania dotyczące wyprawki szkolnej- do znawc 16.06.13, 22:02
      mnie bardzo podobają się plecaki firmy Ergobag.
      www.ergobag.de/kollektion
      Mają pas biodrowy i zapięcie również na wysokości klatki piersiowej (takie, jak w dobrych plecakach turystycznych), co skutecznie odciąża kręgosłup.
    • koza_w_rajtuzach Też się podepnę.. 17.06.13, 12:22
      Mam głupie pytanie, w czym dajecie dzieciom picie do szkoły? Boję się, że jak dam w normalnej butelce (tak jak obecnie daję do przedszkola), to gdzieś tam przypadkowo się rozleje i zaleje książki. A może moje obawy są niesłuszne..
      • agni71 Re: Też się podepnę.. 17.06.13, 12:46
        Ja kupuję raz w tygodniu jakies picie w butelce z zamykanym dziobkiem, pierwszego dnia dzieci piją ten napój, a w kolejnych myję butelke i napełniam ja czyms w domu, zazwyczaj sokiem z kartonu. Rozważam też zakup butelki z filtrem, do napełniania przez dziecko w szkole wodą z kranu:
        www.waterbobble.pl/index.php/butelki-bobble-kids-385-ml.html
      • aleksandra1977 Re: Też się podepnę.. 17.06.13, 13:01
        dziecko musi wiedzieć, że otwartej butelki z piciem nie wrzuca się do przegródki z książkami.
        Dobrze więc, gdyby plecak miał oddzielną, zewnętrzną kieszeń na butelkę.
        Daję wodę w małej butelce.
        • agni71 Re: Też się podepnę.. 17.06.13, 13:21
          No tak, nie napisalam, że i u nas zewnętrzna kieszeń specjalnie na picie, to ważny element plecaka. Dlatego u mnie odpadaja plecaki, które takiej kieszonki nie mają, np. be bag.
          • gosjana Re: Też się podepnę.. 17.06.13, 14:04
            Ja też kupuję raz na jakiś czas małą wodę zakręcaną i po wypiciu ją uzupełniam, najczęściej wodą niegazowaną, od czasu do czasu sokiem. Nie zdarzyło się aby napój został wylany na książki,, butelkę noszą w specjalnej zewnętrznej kieszeni plecaka.
            • mmala6 Re: Też się podepnę.. 17.06.13, 14:59
              Młody nosi wodę z boku, w kieszonce zewnętrznej. W żadnej specjalnej butelce tylko normalna butelka z wodą niegazowaną. Z dziubkiem lub bez, nie ma znaczenia. Pierwszoklasista potrafi odkręcić i zakręcić butelkę, wypić tak aby się nie polał i zakręcać aby nie polać książek. Jak poleje, to....będzie miał polane. Ale mój przez rok nie polałwink
              • kubona Re: Też się podepnę.. 17.06.13, 15:20
                jak raz obleje to się nauczy i będzie pilnował.
    • ktosco Jakie farby do 1 klasy ? 19.08.13, 22:56
      jakie farby z ladnymi kolorami(nie smierdzace) do 1 klasy ?
      • k1234561 Re: Jakie farby do 1 klasy ? 20.08.13, 18:39
        Polecam farby plakatowe firmy Astra.Sprawdzone przez 5 lat podstawówki.Kup raczej zestaw z większą ilością kolorów.Dziecko będzie miało większe pole do popisu.Plastelina,glina do modelowania tej firmy tez godne polecenia i sprawdzone.
    • sonrisa06 Re: Pytania dotyczące wyprawki szkolnej- do znawc 21.08.13, 08:07
      Też jestem na etapie kompletowania wyprawki dla pierwszoklasistki. Kupiłam córce cztery różne ołówki (stabilo, faber castell, lyra i jakiś no name) i zobaczę który wybierze. Wtedy dopiero kupię więcej, bo zdaje sobie sprawę, że takie drobiazgi łatwo zgubić.
      Gumkę kupiłam z pentela, moim zdaniem są najlepsze.
      Kredki Lyra, trójkątne cienkie. Miałyśmy je już w przedszkolu, ładnie rysują. Fajne są tez kredki Stabilo, też kupowałam do przedszkola i były ok.
      Farby, plastelina - zawsze kupowałam z Astry.
      Problem mam za to z klejem. Jaki klej kupujecie dzieciom? Te, które ja do tej pory kupowałam były średnie.
      • 71gosik Re: Pytania dotyczące wyprawki szkolnej- do znawc 21.08.13, 08:22
        I nas najlepiej sprawdza się taki: www.olowek.pl/79653/klej-w-sztyfcie-amos.
        A testowaliśmy różne
      • olga727 Re: Pytania dotyczące wyprawki szkolnej- do znawc 21.08.13, 11:18
        sonrisa06 napisała:

> Też jestem na etapie kompletowania wyprawki dla pierwszoklasistki. Kupiłam córc
        > e cztery różne ołówki (stabilo, faber castell, lyra i jakiś no name) i zobaczę
        > który wybierze. Wtedy dopiero kupię więcej, bo zdaje sobie sprawę, że takie dro
        > biazgi łatwo zgubić.
        > Gumkę kupiłam z pentela, moim zdaniem są najlepsze.
        > Kredki Lyra, trójkątne cienkie. Miałyśmy je już w przedszkolu, ładnie rysują. F
        > ajne są tez kredki Stabilo, też kupowałam do przedszkola i były ok.
        > Farby, plastelina - zawsze kupowałam z Astry.
        > Problem mam za to z klejem. Jaki klej kupujecie dzieciom? Te, które ja do tej p
        > ory kupowałam były średnie.

klej w sztyfcie z Herlitz-a ,dobrze klei i trzyma.Też sporo rodzajów przetestowałam. wink Najlepszy jest w sztyfcie (nie rozlewa się,nie rozmazuje po całej pracy),jednak zanim kupisz,otwórz i dotknij-czy się klei,bo może być zaschnięty. Miłych zakupów smile
      • mruu1 Re: Pytania dotyczące wyprawki szkolnej- do znawc 21.08.13, 18:24
        Bardzo dobry jest żółtozielony klej w sztyfcie Amos, polecany wyżej przez 71gosik. Można go kupić w trzech rozmiarach. Do zadań specjalnych Magic. Skleja prawie wszystko np. moje buty smile Jest biały , a po wyschnięciu staje się przezroczysty.
    • ktosco jakiej firmy nozyczki dla 1 klasisty 21.08.13, 08:36
      Mieliśmy rożne i jeszcze nie znaleźliśmy faworyta.Jakiej firmy nozyczki dla maluchów polecacie ?
      • 18buzka Re: jakiej firmy nozyczki dla 1 klasisty 21.08.13, 09:06
        hej
        moj syn idzie teraz do II klasy, wiec przez całą pierwszą klasę testowalismy kredki i ołowki.
        wszystkie wyzej wymienione kredki i ołówki testowalismy, ale absolutnym hitem są u nas kredki i ołowki "staedler ergosoft". za kupuję na amazon.co.uk. kredki pojawiły sie ostatnio w empiku, ołówków nie widziałam w empiku. uwaga kredki drogie, ale jak spróbujesz, nigdy nie wrócisz do innych. w nazwie musi być " ergosoft"
        18buzka
      • olga727 Re: jakiej firmy nozyczki dla 1 klasisty 21.08.13, 11:12
        ktosco napisała:

> Mieliśmy rożne i jeszcze nie znaleźliśmy faworyta.Jakiej firmy nozyczki dla ma
        > luchów polecacie ?

Zwykłe z papierniczego.( za około 3 zł.) wink Nie kupuję firmówek,bo potem rozpacz,jak się zgubią.
      • sonrisa06 Re: jakiej firmy nozyczki dla 1 klasisty 21.08.13, 17:52
        ktosco napisała:

> Mieliśmy rożne i jeszcze nie znaleźliśmy faworyta.Jakiej firmy nozyczki dla ma
        > luchów polecacie ?

ja polecam takie
        allegro.pl/nozyczki-ergono-kidart-8581-xa639-i3470617805.html
        Córka miała w zerówce, ale zgubiła, teraz kupiłam drugie identyczne bo dobrze tną, a to mniejsze kółeczko na kciuka mają z miękkiej gumy.
        Tylko, że ja za nie płaciłam 4,50 w zwykłym osiedlowym sklepie papierniczym.
      • ktosco Re: jakiej firmy nozyczki dla 1 klasisty 21.08.13, 18:23
        nie chodzi mio firmowki tylko zeby dobrze ciely I byly dla mlodszych dzieci
        • sonrisa06 Re: jakiej firmy nozyczki dla 1 klasisty 21.08.13, 18:45
          Te zalinkowane przeze mnie właśnie dobrze tną i są dla młodszych dzieci (córka używała w przedszkolu). I nie nazwałabym "firmówkami" nożyczek za cztery pięćdziesiąt.
      • gosjana Re: jakiej firmy nozyczki dla 1 klasisty 21.08.13, 19:19
        mieliście nożyczki firmy Tetis?
        polecono mi je w papierniczym i uważam, że są bardzo dobre, są ostre i dobrze tną i o to chodzi wink
        www.copia.pl/nozyczki-14cm-tetis-gn260.html
    • glowasie Re: Pytania dotyczące wyprawki szkolnej- do znawc 21.08.13, 10:35
      Tornister-TIGER,
      ołówki,kredki-BIC,
      klej w sztyfcie MAGIC,
      piórniki-JAN SPORT,
      bloki,farby,wycinanki,zeszyty,naklejki na książki-asortyment Biedronki.
      • myszu13 nożyczki 21.08.13, 19:46
        polecam te
        sprawdzone przez 2 dzieci

allegro.pl/maped-nozyczki-szkolne-kid-13-cm-i3454733075.html
      • lucyjkama Re: Pytania dotyczące wyprawki szkolnej- do znawc 21.08.13, 20:05
        glowasie napisał(a):

> Tornister-TIGER,

Tiger jest ciężki ok, 1200g, można kupić tornister znacznie lżejszy np. herlitz compact (850 g) czy smart. W przypadku pierwszaka ważącego około 20 kilogramów nawet 200 g ma znaczenie

> ołówki,kredki-BIC,

Bic jest fatalny, zarówno ołówki jak i kredki łamią się błyskawicznie. Nie chodzi tu nawet o rysiki ale o cały pisak. Bic robi je z nie z drewna ale tworzywa. w rękach moich dzieci łamią się na pół. Nawet jak się nie połamały to starczały synowi na max 2 tygodnie bo moment całe się "zjadały" w temperówce.
        Ja polecam stabilo trio.
        • glowasie Re: Pytania dotyczące wyprawki szkolnej- do znawc 21.08.13, 23:13
          lucyjkama napisała:

> glowasie napisał(a):
          >
          > > Tornister-TIGER,
          >
          > Tiger jest ciężki ok, 1200g, można kupić tornister znacznie lżejszy np. herlitz
          > compact (850 g) czy smart. W przypadku pierwszaka ważącego około 20 kilogramów
          > nawet 200 g ma znaczenie

Moi synowie mieli te tornistry i byliśmy bardzo zadowoleni!!!
          > > ołówki,kredki-BIC,
          >
          > Bic jest fatalny, zarówno ołówki jak i kredki łamią się błyskawicznie. Nie chod
          > zi tu nawet o rysiki ale o cały pisak. Bic robi je z nie z drewna ale tworzywa.
          > w rękach moich dzieci łamią się na pół. Nawet jak się nie połamały to starczał
          > y synowi na max 2 tygodnie bo moment całe się "zjadały" w temperówce.
          > Ja polecam stabilo trio.

Nie mam pojęcia co robią Twoje dzieci z kredkami,u nas komplet 24 starcza na cały rok szkolny!!!Kredki i ołówki rewelacja!
          • mia.vita Re: Pytania dotyczące wyprawki szkolnej- do znawc 22.08.13, 07:40
            Kurcze byłam zdecydowana na zakup kredek ołówkowych, woskowych i pisaków firmy crayola ale nigdzie nie mogę znaleźć o nich opinii, zaś tu na forum często wymieniane są stastabilo lub lyra
            wiec czy warto wydać kase na crayola? Przybory są dla przedszkolaka (4latka).
            • agni71 Re: Pytania dotyczące wyprawki szkolnej- do znawc 22.08.13, 09:34
              Crayola tez była tu na forum polecana. Ja lubie ich kredki wykrecane, bo nie trzeba temperować, ale nie wiem, czy 4-latek ich nie połamie, cisnąc zbyt mocno, tych ołówkowych.
              • mia.vita Re: Pytania dotyczące wyprawki szkolnej- do znawc 22.08.13, 10:36
                Też się obawiam. Miał raz wykręcane colorino jak był mnijeszy no i wiadomo nie sprawdziły się połamał no ale faktycznie za mały był. Teraz moze jakby mu wytłumaczył to by umiał je obsłużyć ;p A pisaki jak myslicie jakie? czy tych zwykłych nie powciska? ma takie zajawki zeby mocniej przycisnac czy kupic jeszcze te ogrągłe grube crayoli? od 1+

Wcześnie upatrzyłam te:
                allegro.pl/crayola-zmywalne-flamastry-pisaki-dla-dzieci-20szt-i3450474250.html
                lub te:
                allegro.pl/crayola-zestaw-flamastrow-24-szt-i3452660575.html
                A oprócz tego :
                allegro.pl/kredki-swiecowe-woskowe-dla-dzieci-crayola-64-szt-i3458139319.html
                allegro.pl/kredki-olowkowe-dla-dzieci-crayola-36-sztuk-ates-i3458139370.html
                allegro.pl/kredki-scieralne-crayola-olowkowe-10szt-dla-dzieci-i3458139354.html

• agni71 Re: Pytania dotyczące wyprawki szkolnej- do znawc 22.08.13, 10:54
                  Ścieralnych kredek nie polecam, sa twardsze i rysuja blado. Ołówki wykręcane Crayola tez są koszmarne, tak przy okazji.
            • ktosco Crayola 22.08.13, 10:18
              Moje dzieci uwielbiają ich produkty zwłaszcza wykręcane kredki używane u nas jak dzieci miały 2 lata

chodzi o te
              ecx.images-amazon.com/images/I/41dgsDMyikL.jpg
              Przepiekne kolory latwo się nimi rysuje tylko trzeba pilnować aby za dużo nie wykrecily bo polamia

Teraz zrobili wersje ,krótsze kredki i np.metaliczne,brokatowe kolory takie ostre kolory

ecx.images-amazon.com/images/I/811WmVOLMkL._SL1500_.jpg
              Z tych krótkich sa również zwykle kolory

Nie wiem co jest dostępne na polskim rynku nasze kredki mamy z UK,na allegro sa z pewnoscia wszystkie te wykrecane
              • mia.vita Re: Crayola 22.08.13, 10:24
                Do Crayoli mam sentyment big_grin jako dziecko z rodzeństwem dostawaliśmy od cioci i wujka z ameryki ale wtedy to bajer był. A ja uwielbiałam malować i oczy mi się az swieciły jak je dostawałam tongue_out. Ale na forum rozpisuja się głównie o stabilo i lyra więc sie zaczełam zastanawiać czy crayola rzeczywiście dobre? na allego też szału nie ma: znaczy produktów dużo ale nie kupuja za bardzo z tego co widzę. Z wykręcanych są ołówkowe i świecowe ale brokatowych nie widziałam ale przeglądam znowu wiec zwróce większą uwagę smile!!!

Na amozon niestety nie kupowałam. Zwykle ograniczam sie do allegro niestety.
                • agni71 Re: Crayola taniej na smyk.com 22.08.13, 10:42
                  Crayola jest teraz taniej na smyk.com, np. kredki wykrecane ołówkowe 18 kolorów za 18,99.
                  www.smyk.com/zabawki-i-gry/zabawki-kreatywne/malowanie-i-rysowanie,713808,s,41?productPoolId=53635
                • ktosco Re: Crayola 22.08.13, 10:45
                  Te brokatowe (metallic) z wykrecanych sa tylko w tym zestawie, to kredki krótkie

ecx.images-amazon.com/images/I/811WmVOLMkL._SL1500_.jpg
                  Te mamy z USA smile
                  • mia.vita Re: Crayola 22.08.13, 10:59
                    tych brokatowych na allu na pewno nie ma ;/ znalazłam tylko jeszcze te: allegro.pl/crayola-zestaw-kolorowanie-i-kredki-twis-i3479575092.html tą są chyba zwykłe tylko większy zestaw. Bo tak to są po 12 i 18 sztuk tylko.

I powiedzcie na co się tu zdecydować?
                    kredki ołówkowe zwykłe czy wykręcane? kredki woskowe/świecowe (to chyba to samo) zwykłe, wykrecane, trójkątne? zwariowałam już wink
                    • gosjana Re: Crayola 22.08.13, 18:03
                      > I powiedzcie na co się tu zdecydować?>

dla 4-latka kupiłabym kredki ołówkowe grube, trójkątne, np Stabilo, Lyra,
                      losowo wybrana aukcja: allegro.pl/kredki-stabilo-trio-18-kol-trojkatne-grube-w-wa-i3470628548.html
                      • gosjana Re: Crayola 22.08.13, 18:22
                        te same kredki w Merlinie taniej:
                        merlin.pl/STABILO-Kredki-trojkatne-grube-zestaw-18-sztuk_Stabilo-International-Gmbh/browse/product/206,606977.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka