Dodaj do ulubionych

plecak do szkoly - porazka:( help......pilne

13.09.13, 21:33
witam
zakup plecaka topgal dla mojej corki do 1 klasy okazal sie kompletna porazka. w sklepie wydawal sie super, ale po tych paru dniach okazalo sie ze jest pop prostu duzo za duzysad mloda sobie nie radzi z noszeniem.

musze kupic cos mniejszego. wynalazlam ten model, tzn nie chodzi mi konkretnie o nadruk ale o wielkosc.

czy Wasze dzieci maja takie plecaki? czy bez problemu mieszcza sie ksiazki?

allegro.pl/plecak-szkolny-monster-high-mattel-2-wzory-i3517927698.html

bede wdzieczna za pomocsmile
Obserwuj wątek
    • s.ivona Re: link 13.09.13, 21:34
      allegro.pl/plecak-szkolny-monster-high-mattel-2-wzory-i3517927698.html
      • blankaz Re: link 13.09.13, 21:47
        Mój pierwszak ma identyczny, tylko z samolotami.
        Książki się mieszczą bez problemu, jest lekki i ma wygodną rączkę do przenoszenia. Sporo dzieci w naszej szkole ma takie plecaki.
    • bbkk Re: plecak do szkoly - porazka:( help......pilne 13.09.13, 22:08
      bez problemu
    • joana.mz Re: plecak do szkoly - porazka:( help......pilne 13.09.13, 22:08
      córka ma taki plecak. Na tę chwilę się sprawdza i nie mam do niego zastrzeżeń, tzn miałam jedno już przy zakupie - brak jakiejś malutkiej kieszonki np na legitymację. Córka jest drobna (waży 20kg) i bez problemu wszystko w plecaku mieście, ale nie nosi książek. Maksymalnie 4 sztuki ćwiczeń A4 + wiadomo cała reszt - piórnik, sniadaniówka... W któryś z pierwszych dni zanosiła do szkoły książki (większą ilość) i bez problemu się zmieściły, gorzej było z uniesieniem.
    • slonko1335 Re: plecak do szkoly - porazka:( help......pilne 13.09.13, 22:29
      Witam w klubie. Niedawno zakładałam wątek:
      forum.gazeta.pl/forum/w,583,146714498,146714498,Potrzebuje_czegos_lzejszego_od_Topgala.html
      u nas kłopot w tym, że młoda nie chce słuchać o innym bo delfinka kocha miłością wielką i nic jej się nie podoba innego....zresztą na nią chyba wszystko będzie za duże i za ciężkie ....eh ....
      • rena78 Re: plecak do szkoly - porazka:( help......pilne 14.09.13, 08:24
        ja mam nowego herlitza mini moge odsprzedacwink
        • saszanasza Re: plecak do szkoly - porazka:( help......pilne 14.09.13, 09:03
          herlitz mini jest idealny dla szczupłego 6 latka (osobiście planuję jego zakup za rok dla córki) natomiast dla dziecka 7 letniego plecak powinien być ciut większy moim zdaniem.
          porównaj wymiary tego: www.sklepkleks.com/index.php?p7093,herlitz-35824-tornister-plecak-flexi-heidi
          • saszanasza Re: plecak do szkoly - porazka:( help......pilne 14.09.13, 09:05
            i tego, ten chyba jest następny w kolejności po mini: www.sklepkleks.com/index.php?p7107,tornister-midi-plus-rose-butterfly-herlitz-11155595-tornistry-plecaki-plecak
          • lucyjkama Re: plecak do szkoly - porazka:( help......pilne 14.09.13, 09:17
            > herlitz mini jest idealny dla szczupłego 6 latka (osobiście planuję jego zakup
            > za rok dla córki)

Lepiej kup już teraz. Ten popularny mini 10 litrowy nie jest już produkowany na allegro są tylko resztki. Za rok możesz mieć problem z zakupem tego konkretnego modelu.
            Nowy herlitz mini ma tylko 7 litrów i do szkoły się nie nadaje.
            • saszanasza Re: plecak do szkoly - porazka:( help......pilne 14.09.13, 11:08
              dzięki za info, szybka jestem i poleciałam kupić w miejscowym dość "wypasionym w plecaki sklepie". cówka szczęśliwa, były dwa modele, cena....cóż...wiem że przepłaciłam;-(
          • slonko1335 Re: plecak do szkoly - porazka:( help......pilne 14.09.13, 09:57
            Flexi heidi jest cięższy od topgala. Midi waży tyle samo. Wzornictwo mini to porażka-typowo przedszkolne...teraz w tej nowej serii coś chyba jest jeszcze nowego.
            • sonrisa06 Re: plecak do szkoly - porazka:( help......pilne 14.09.13, 10:32
              Ja mam dla córki tornister Herlitz Mini. Moja pierwszoklasistka ma 118 cm wzrostu i wazy 21 kg. Żaden inny plecak/tornister się nie nadawał. Kupiłam więc tego Mini w ciemno na allegro trochę ze strachem, bo tu większość pisze, że za mały, że do pierwszej klasy się nie nadaje. Pomyślałam - najwyżej odeślę. Nie odesłałam. Tornister jest super, mieści się w nim wszystko.
              Córka nosi stale dwie cienkie ćwiczeniówki formatu A4, cieniutką ćwiczeniówkę do kaligrafii, trzy zeszyty 16 kartkowe, piórnik - duży. W niektóre dni dodatkowo książkę do religii (największa ze wszystkich książek, format A4 i gruba) dwie książki do angielskiego, książkę do informatyki. Picie i jedzenie w śniadaniówce. Trzy razy w tygodniu strój na wf. W ubiegłym tygodniu trzeba było donieść wyprawkę, więc spakowałam jeszcze (dodatkowo oprócz książek) teczkę na gumkę, a w niej dwa bloki, farby plakatowe duże, farby akwarelowe i plastelinę też dużą. Wszystko się zmieściło. Nie wiem dlaczego piszecie, że herlitz mini jest za mały na pierwszą klasę? Jest wystarczający.
              Tylko fakt, jak zapakowałam książki i wyprawkę, to sama nie mogłam go unieść uncertain
              • s.ivona Re: plecak do szkoly - porazka:( help......pilne 14.09.13, 10:55
                dzieki dziewczyny

moja corka jest malutka jak na 7latke. ma tylko 110cm wzrostu.

nie podoa jej sie plecak z mojego linka tylko topgal (model z jednorozcem) ale tak czy siak zmienie.

dzieki
                • saszanasza Re: plecak do szkoly - porazka:( help......pilne 14.09.13, 11:48
                  przy 110 cm. wzrostu herlitz mini będzie idealny
                  • listopadowka2008bis Re: plecak do szkoly - porazka:( help......pilne 14.09.13, 12:00
                    a czy ten to jest 10 kg czy już 7 kg?
                    allegro.pl/herlitz-tornister-mini-softbag-leoni-leo-kotek-i3478274585.html
                    Będę wdzięczną za odpowiedź smile
                    • saszanasza Re: plecak do szkoly - porazka:( help......pilne 14.09.13, 12:31
                      to są chyba właśnie już te mniejsze, choć jeśli brać pod uwagę wymiary to wcale takie małe nie są. te mini o których piszemy ważą 750g. i są szczuplejsze.
    • 1ewok Re: plecak do szkoly - porazka:( help......pilne 14.09.13, 12:07
      Dla córki - 127cm i 20kg (wysoka i szczupła) - kupiłam herlitz mini, był to jedyny plecak, który moe był dwa razy szerszy od córki. Mamy model 10l. Mieści się do niego: 5 książek nauczania zintegrowanego, 2 do angielskiego, ćwiczenia do religii (wszystko formatu A4), 4 zeszyty, strój na wf, strój na balet, piórnik, śniadaniówka (płaska), jakiś owoc, bidon, chusteczki. Największy problem był w sumie ze śniadaniówką, bo chciałam ją wkładać do przedniej kieszeni. Koleżanka córki ma herlitz compact i na głębokość i wysokość jest taki jak mini, jest tylko szerszy, a to się średnio przekłada na pakowność. Dodatkowo w środku ma tylko jedną przegrodę i ciężko oddzielić książki od zeszytów i piórnika. Dodatkowo córka bardzo chwali sobie suwaki zamiast tych plastikowych klamer.
      • saszanasza Re: plecak do szkoly - porazka:( help......pilne 14.09.13, 12:21
        moja ma 109 cm. waga 15 kg.
        plecak na takim dziecku wygląda tak:

http://i41.tinypic.com/2vnid6p.jpg
        • lucyjkama Re: plecak do szkoly - porazka:( help......pilne 14.09.13, 13:19
          Wygląda idealnie.
          He he ja tez kupiłam ten sam dla przyszłorocznej pierwszaczki (obecnie 4 lata i 10 m-cy). Gabaryt ten sam ok. 109 cm tylko waga ciut większa prawie 17 kg.
          Kupiłam na allegro latem bo przerażała mnie wizja że w przyszłym roku już może ich nie być. Z przesyłką wyszło koło 165 zł.
          • saszanasza Re: plecak do szkoly - porazka:( help......pilne 14.09.13, 13:29
            no właśnie...mnie bez przesyłki wyszło 270sad
            ale pocieszam się, że biorąc pod uwagę cenę innych plecaków (chociażby topgala), paliwa na jeżdżenie po sklepach i wybieranie, to wcale dużo nie przepłaciłamwink
          • olga727 Re: plecak do szkoly - porazka:( help......pilne 14.09.13, 19:44
            lucyjkama napisała:

> Wygląda idealnie.
            > He he ja tez kupiłam ten sam dla przyszłorocznej pierwszaczki (obecnie 4 lata i
            > 10 m-cy). Gabaryt ten sam ok. 109 cm tylko waga ciut większa prawie 17 kg.
            > Kupiłam na allegro latem bo przerażała mnie wizja że w przyszłym roku już może
            > ich nie być. Z przesyłką wyszło koło 165 zł.

Już w tym roku kupiłaś dla przyszłorocznej pierwszaczki i nie boisz się,że za rok gust jej się zmieni ? Ja się zafiksowałam na "Chic cat/dog" ale mąż mnie hamuje,że będą inne wzory/że małej się odmieni i takie tam podobne teksty. No i jestem w kropce.wink
            • saszanasza Re: plecak do szkoly - porazka:( help......pilne 14.09.13, 20:04
              olga727 napisała:

> lucyjkama napisała:
              >
              >
              > Już w tym roku kupiłaś dla przyszłorocznej pierwszaczki i nie boisz się
              > ,że za rok gust jej się zmieni ? Ja się zafiksowałam na "Chic cat/dog" ale mąż
              > mnie hamuje,że będą inne wzory/że małej się odmieni i takie tam podobne teksty.
              > No i jestem w kropce.wink

moja córka ma na szczeście tą zaletę (a właściwie to i wadę) że przywiązuje się do rzeczy, ale nie przywiązuje wagi do stylistyki, choć ma swoje preferencje.
              nie sądzę by jej się plecak "odpodobał". gdyby nawet, to jest świadoma że to jej wybór. zawsze można powiedzieć że kolejnym razem będzie inny.
              • olga727 Re: plecak do szkoly - porazka:( help......pilne 14.09.13, 20:08
                Dzięki za odpowiedź i dobry "argument". wink
            • lucyjkama Re: plecak do szkoly - porazka:( help......pilne 14.09.13, 21:06
              Gdyby te mini były produkowane to bym nie kupowała rok wcześniej. Mała ma teraz 109 cm, ile w rok urośnie, max 6-8 cm. Dla takich dzieci tylko mini pasuje z tornistrów. Plecaka marketowego nie brałam pod uwagę. Kupiłam ukochany róż a jak za rok przestanie być ukochany to trudno, jakoś pierwszą klasę wytrzyma. Podrośnie to do drugiej wybierze coś innego.

PS. zawsze można kupić piórnik, zeszyty czy śniadaniówkę z aktualnie lubianym kolorem albo bohaterem.
    • chubabubba Re: plecak do szkoly - porazka:( help......pilne 14.09.13, 12:50
      U nas tez porazka z topgalemsad zakupilam herlitza smart i jest ok. Moj pierwszak z tych drobnych-116 cm i topgal byl dla niego za duzy ale jesli chodzi o funkcjonalnosc to buje herlitza na glowe. Moze za rok bedzie lepiej.
      • s.ivona Re: plecak do szkoly - porazka:( help......pilne 14.09.13, 18:42
        pojechalam do tesco i kupilam pierwszy jaki byl. traf chcial ze byl akurat ten z mojego linka. jest dobry. corka srednio zadowolona ale juz mniejsza o to.
        jeszcze raz dzieki za pomocsmile
        • saszanasza Re: plecak do szkoly - porazka:( help......pilne 14.09.13, 18:48
          jeśli pasuje to niech się dobrze nosismile
    • blankaz OT 14.09.13, 20:20
      Zupełnie z innej beczki.
      Muszę przyznać, że mnie pocieszyłyście. Bo jak czytam na forum rówieśniczym o 7-latkach, które mają 130 cm wzrostu, to się załamuję. Mój ma raptem 114 cm i waży 19 kg. Oczywiście jest najmniejszy w klasie. Fajnie, że nie tylko on jest taką kruszynką w tym wieku smile
    • aleksandra1977 Re: plecak do szkoly - porazka:( help......pilne 14.09.13, 21:31
      w lipcu kupiłam Topgala, z myślą o 6-latce o wzroście 122cm, idącej do I klasy, ale tydzień przed 1 września wymieniłam go na Scout'a, który, jako jeden z nielicznych plecaków, ma określony sugerowany wzrost dziecka, w zależności od modelu.
      • mamachlopca1 Re: plecak do szkoly - porazka:( help......pilne 16.09.13, 17:07
        to tych mini herlitzow nie bedzie za tok????a gdzie jeszcze moge kupic-dla chlopca?moj 5 latek-tez w zerowce ma 104 cm-to nie ma szans by dorosl do tych wielkich plecakow.a topgal-kupilam teraz starszemu synowi do 3 klasy i jest ogromnywink
        • lucyjkama Re: plecak do szkoly - porazka:( help......pilne 16.09.13, 20:21
          Na allegro jest jeden model dla chłopca
          allegro.pl/tornister-plecak-herlitz-mini-jungle-safari-2012-i3498846267.html
          i tutaj dwa
          www.sklepikszkolny.pl/pol_m_Tornistry_Herlitz-Mini-dla-dzieci-5-6-lat-326.html
          Dla dziewczynek nie znalazłam już nic w necie.
        • lucyjkama Re: plecak do szkoly - porazka:( help......pilne 16.09.13, 20:28
          i tutaj jeszcze 4 modele dla chłopca
          www.humi.pl/index.php?cat_id=191&page=0&view=3&sort=prod

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka