Dodaj do ulubionych

Buty profilaktyczne - jakie?

23.09.13, 11:38
Mój czterolatek koślawi stopę i ma zalecone buty profilaktyczne, to dla mnie nowy temat więc proszę o radę mamy, których dzieci noszą takie bytu. Jaką firmę wybrać? Podczas badania polecono mi buty Memo, a co Bartkami czy butami Elefanten?
W wyszukiwarce forumowej znalazłam zaledwie kilka wątków sięgających 2003 roku, potrzebuję trochę nowszych opinii smile
Obserwuj wątek
    • ingusionek Re: Buty profilaktyczne - jakie? 23.09.13, 11:51
      Moje dziecko nosi obuwie aurelka. Jestem z nich bardzo zadowolona. Mają usztywniony zapiętek, są ponad kostkę więc stopa nie "spada". I możesz u nich zrobić buty wg wlasnego uznania.
    • aniasa1 Re: Buty profilaktyczne - jakie? 23.09.13, 12:54
      przerobilam wszystkie: bartek do bani, za miekki rozczlapuje sie szybko, aurelka jak dla nas miala zbyt szerokie piety (moj syn to szczypior nawet w stopach) ale jesli macie tez zalecenie do wkladki to jak najbardziej, memo są Ok, teraz testujemy Bajbut - ale dopiero od 2 tyg wiec zbyt krotko zeby cos napisac. Jedynie ze bajbut sam w sobie ma juz takie uwypuklenie w srodstopiu i to w polowie zalatwia sprawe wkladki supinujacej (tej pomaranczowa) no i bajbut jest tanszy 130 zl.

czterolatek - troche pozno, albo ma male zmiany. Nie dal lekarz zalecenia do wkladki supinujacej?
    • beatrix_75 Re: Buty profilaktyczne - jakie? 23.09.13, 13:30
      Bardzo polecam buciki z firmy Guliana, szczególnie sandaly , sa bardzo wytrzymale .
      www.sklep.guliana.pl/
      • anjafoto Re: Buty profilaktyczne - jakie? 23.09.13, 13:36
        Dzięki za linka smile
        • beatrix_75 Re: Buty profilaktyczne - jakie? 23.09.13, 15:24
          nie ma za co , skorzystaj sobie z tego pomiaru stopki , bardzo przydatne , tylko trzeba odpowiednio ustwić drukarke smile
          pozdr.
    • anjafoto Re: Buty profilaktyczne - jakie? 23.09.13, 13:33
      Dziękuję Wam za podpowiedzi, oglądałam już Aurelkę, teraz zerknę na Bajbuta.

Aniasa, badanie było niestety nie w gabinecie lekarskim tylko w sklepie ortopedycznym, który to przez dwa dni prowadził badania komputerowe stóp dziecięcych a ja, że widzę problem u mojego synka to skorzystałam i się na to badanie zapisałam w czasie oczekiwania na wizytę u ortopedy, która dopiero przed nami.

Zdaję sobie sprawę, że sklep jako sklep chciał po prostu zwiększyć swoją sprzedaż a tak się składa, że sprzedają właśnie firmę Memo i dlatego nie kupiłam od razu w ciemno tego co mi doradzili tylko szukam teraz opinii o innych firmach. Tyle odnośnie samych butów, natomiast co do diagnozy jaką usłyszałam, że potrzebny jest but profilaktyczny to z tym się akurat zgadzam bo sama widzę problem gołym okiem i dlatego na to badanie poszliśmy. Pani wydawała się kompetentna, dokładnie tłumaczyła co, jak i po co, zapytałam o wkładki bo na własne uszy słyszałam jak mamie, która była przed nami polecała właśnie wkładki ale mi powiedziała, że w przypadku mojego synka wystarczy już sam but profilaktyczny bo nie ma płaskostopia. Jeżeli lekarz dodatkowo zaleci wkładkę to chyba w każdej chwili to takiego profilaktycznego buta da się wkładkę dokupić? A ja nie chcę teraz kolejnych tygodni marnować na oczekiwanie na wizytę u ortopedy tylko chcę już chociaż te buty małemu kupić bo obstawiam, że buty na bank i tak lekarz zaleci.

A, że późno bo czterolatek, no cóż, teraz akurat została wada wykryta więc teraz szukamy rozwiązania...
      • aniasa1 Re: Buty profilaktyczne - jakie? 23.09.13, 14:20
        Jeżeli lekarz dodatkowo zaleci wkładkę to chyba w każdej chwili to
        > takiego profilaktycznego buta da się wkładkę dokupić? A ja nie chcę teraz kole
        > jnych tygodni marnować na oczekiwanie na wizytę u ortopedy tylko chcę już choci
        > aż te buty małemu kupić bo obstawiam, że buty na bank i tak lekarz zaleci.

nie do kazdego. Wlasnie ten bajbut ma swoje wszyte wkladki ale one sa inne niz np. pomaranczowe memo. Wiec jesli kupisz teraz bajbuta a lekarz zaleci wam wkladke to bedziesz musiala wypruc, wkleic normalna u szewca, a dopiero pozniej wlozyc supinujaca......
        Dlatego wydaje mie sie ze powinnas poczekac na wizyte u lekarza.
        Mowisz ze golym okiem widac ze cos z nozkami jest nie tak wiec niech zbada was lekarz. Pani w w sklepie powiedziala ze wkladki sa tylko do plaskostopia?????? To niestety guzik sie zna. Wkladki supiujace nie sa od plaskostopia. One przede wszsytkim koryguja stawianie stopy, najogolniej mowiac wypychaja lecace do srodka kostki i maja tez to uwypuklenie na platfusa.
        Naprawde namawiam idziecie najpierw do lekarza: zbada kolana, stawy skokowe, kregoslup to wszystko jest ze soba powiazane (zle stawia stopy - moze koslawic tez kolana), pokaze jak cwiczyc.........
        Nie odwlekaj bo stopa ksztaltuje sie do ok 8 rz wiec jestescie juz w polowie, poza tym taki 8-latek nie bardzo zechce zalozyc te brzydkie buty ortopedyczne, pomijam ze moze sie juz dorobic zlych nawykow i krzywic inne partie ....
        Nie denerwuj sie tylko zapisuj do lekarza. Powodzenia!
        • anjafoto Re: Buty profilaktyczne - jakie? 23.09.13, 21:18
          Ta pani nie powiedziała, że wkładki są tylko do płaskostopia tylko powiedziała, że u nas tego płaskostopia nie ma więc wystarczy sam but profilaktyczny... do lekarza pójdziemy na pewno tylko w międzyczasie chciałam kupić już chociaż te buty... co do kolan to na moje laickie oko są proste (też zwracałam na nie uwagę) i pani na badaniu też kolana oceniła, że są ok. Wiem, że to wszystko jest powiązane i dlatego patrzę i na stopy i na nogi.

Jutro jedziemy na małe rozeznanie do sklepów, obejrzymy różne firmy, porównamy, zobaczymy smile
        • wro-tka Re: Buty profilaktyczne - jakie? 24.09.13, 08:21
          ortopedę to możesz sobie darować. on dysponuje bardzo skąpymi narzędziami leczniczymi - gips, szyna gipsowa, but. wizyta 5 min - stwierdza fakt i odfajkowany.

idź do dobrego fizjoterapeuty. na wizycie prywatnej za cenę wizyty u ortopedy przez godzinę będzie oglądał dziecko po czym dobierze odpowiednie buty, pokaże ćwiczenia, rozważy inne metody rehabilitacyjne, których dzisiaj jest wiele - kinesiotaping, masaże, praca mięśni.

buty i wkładka to kropelka w morzu, ja jestem zwolennikiem ćwiczeń - od samych butów aparat mięśniowy się nie wzmocni, zatem drastycznie nie zauważysz poprawy.
          • anjafoto Re: Buty profilaktyczne - jakie? 24.09.13, 11:55
            Właśnie tak obstawiam, że lekarz spojrzy i powie żeby buty kupić i tyle będzie z wizyty ale wizytę i tak zaliczę bo nigdy nie wiadomo na jakiego lekarza trafię a nuż okaże się dobry... niestety z fizjoterapeutami to jest taka sama bajka, nie wiadomo na kogo się trafi.
            • wro-tka Re: Buty profilaktyczne - jakie? 24.09.13, 12:12
              eee prywatnie masz wybór. o dobrym i złym wieść się niesie. na pewno kogoś znajdziesz.

jeśli nie masz pieniędzy... to spróbuj przez pediatrę wymusić skierowanie do lekarza rehabilitacji. tam powinni inaczej na dziecko spojrzeć.
              • anjafoto Re: Buty profilaktyczne - jakie? 24.09.13, 12:18
                Tak też zamierzam zrobić smile bo za chwilę mamy bilans czterolatka i na liście spraw do naszej pani doktor mam właśnie prośbę o skierowanie smile
                • wro-tka Re: Buty profilaktyczne - jakie? 24.09.13, 12:25
                  pewnie, walcz o swoje wink
                  powodzenia.
          • aniasa1 Re: Buty profilaktyczne - jakie? 24.09.13, 13:33
            > ortopedę to możesz sobie darować. on dysponuje bardzo skąpymi narzędziami leczn
            > iczymi - gips, szyna gipsowa, but. wizyta 5 min - stwierdza fakt i odfajkowany.

co ty za glupoty opowiadasz? Bylam u wielu i zaden nie zakonczyl wizyty po 5 minutach.

za to trafilam na superprzemadrzalego fizjoterapeute ktory glupoty gadal ze uszy puchly a najlepsze bylo jak na koncu rozmowy mowil zupelne przeciwienstwo tego co na poczatku, no i najwazniejszy dla niego byl wydruk z podswietlanej maszyny........

Cwiczenia - OK. Tylko ile czasu mozesz dziecku poswiecic dziennie na cwiczenia?
            • anjafoto Re: Buty profilaktyczne - jakie? 24.09.13, 14:28
              z tym czasem to jeszcze by dało radę coś zrobić, sama jestem zmuszona do ćwiczeń regularnych już od dobrych kilku miesięcy i wiem, że da się wygospodarować te parę minut dziennie wink niestety ponieważ właśnie mam spore doświadczenie z lekarzami i rehabilitantami/fizjoterapeutami to wiem, że trudno trafić na kogoś może nawet nie tyle "dobrego" co po prostu takiego, który trafnie oceni problem, sama przerobiłam nie wiem ilu już bardzo polecanych i znanych speców i gabinetów i do każdego mam jakieś "ale", że już nie wspomnę o tym, że jeden wykluczał ćwiczenia drugiego wink no ale ten temat to już inna bajka raczej na osobny wątek...
    • tijgertje Re: Buty profilaktyczne - jakie? 23.09.13, 15:24
      moj syn nosi semi-ortopodeyczne Piedro. Drogie koszmarnie, ale nie do zdarcia. semi-ortopedyczne oznacza tyle, ze wygladaja jak zwyczajne, ladne buty (nie wysokie, tylko zwykle ponizej kostki), ale maja wyjmowana wkladke, wiec w kazdej chwili mozna wlozyc wkladke ortopedyczna. Zrobione z najwyzszej jakosci materialow i maja jedna baaaardzo istotna ceche: sa produkowane w roznych szerokosciach, dzieki czemu zawsze mozna je do stopy dopaswowac. Sa dosc sztywne i stabilnie trzymaja noge. moj mlody ma nogi tak waskie, ze but pol rozmiara za szeroki rozwala w tydzien, bo tak koslawi stopy. dobrze dopasowane po sezonie wygladaja w zasadzie jak nowe, poza startymi podeszwami czy obitymi czubkami nie rozczlapuja sie. Ogladalam swego czasu Memo. Porazka. Produkowane w jednej szerokosci, dosc szerokie i strasznie ciezkie.
      Elefanten sa mieciutkie, ale podeszwy nie zawsze zginaja sie tam gdzie powinny i sa zbyt malo stabilne.
      • aniasa1 Re: Buty profilaktyczne - jakie? 23.09.13, 16:01
        a gdzie kupujesz Piedro? Slyszalam o tych bucikach i chyba nawet bym sie pokusila ale boje sie przez internet na pierwszy raz
      • anjafoto Re: Buty profilaktyczne - jakie? 23.09.13, 21:10
        Obejrzałam te Pierdo ale tylko na zdjęicach, prezentują się rewelacyjnie... niestety wszelkie linki prowadzą do nikąd sad albo klepy internetowe, w których produkt już nie istnieje albo sklep, w którym pokazuje same zdjęcia i nic sad a na koniec na stronie piedro.com wybrałam Polskę to pokazało dane firmy która faktycznie przedstawia się jako przedstawiciel Piedro ale link z ich strony też jest nieaktualny:
        www.voltoria.pl/consulting/
        i też można u nich tylko fotki pooglądać:
        www.voltoria.pl/consulting/page21157032504706a5c4dbfd0.html
        a buty faktycznie wyglądają ciekawie...
        może przedzwonię jutro do tego Płocka i coś ustalę.
    • zona_mi anjafoto 23.09.13, 21:24
      Proszę usunąć reklamę z sygnaturki - kolejne wpisy w linkiem będą usuwane.
      • anjafoto Re: anjafoto 23.09.13, 22:22
        reklamę? prywatny fotoblog to jest reklama? żart jakiś chyba, ale proszę bardzo może być bez sygnaturki.
        • anjafoto Re: anjafoto 23.09.13, 22:25
          i jeszcze jedno, na forum gazetowym istnieję od kilku lat, do września tego roku posługiwałam się nickiem annaphoto i w sygnaturce również miałam linka do mojego fotobloga, pisałam na forach i nikomu link do mojego fotobloga nie przeszkadzał, jakbym chciała robić reklamę to w sygnaturce miałabym link do strony oficjalnej a nie bloga z robalami.
    • budzik11 Re: Buty profilaktyczne - jakie? 24.09.13, 10:51
      Aurelka jest kiepska, bo o ile ma usztywniony, wysoki zapiętek, to ma zupełnie płaską podeszwę, nie ma uwypuklenia - jest to but typowo przeznaczony do noszenia wkładki ortopedycznej i jako taki został polecony mojej córce przez ortopedę (kiedy nosiła wkładki).
      Jeśli dziecko nie musi nosić wkładek a ma zalecenie po prostu noszenia butów profilaktycznych, lepsze są buty Bajbut - bo mają i wysklepienie pod stopę, i sztywny zapiętek, i obcas Thomasa, czy jak to sie tam nazywa. I są sporo tańsze od Aurelki. I mają duże numery (ja kupuję na 8-latkę z numerem buta 34 uncertain, łatwo nie jest).
      • anjafoto Re: Buty profilaktyczne - jakie? 24.09.13, 12:03
        U mnie jest akurat na odwrót bo moje dzieci mają maleńkie stopy, czterolatek nosi rozmiar 24 (to rozmiar dwulatka) a dziewięciolatek 31 smile
        Co do Aurelki to według opisu na stronie, ich buty mają obcas Thomasa, jest to też na rysunku przekrojowym buta pokazane.

Nie do końca jednak rozumiem ten komunikat:
        "Obuwie produkowane przez naszą firmę jest w całości realizowane na zmówienia. Czas oczekiwania to 14 dni roboczych. W okresie jesiennym , gdy następuje wymiana obuwia na zimowe , okres oczekiwania może wydłużyć się do 28 dni roboczych. "
        Bo to by oznaczało, że na buty czekałabym miesiąc uncertain a z drugiej strony pokazują na stronie konkretne modele z numerami katalogowymi więc nie wiem czy w końcu robią buty tylko na zamówienie czy mają też coś w stałej ofercie czy po prostu te numery z katalogu robią na zamówienie pod wymiar. Ustalę to może dziś w jednym ze sklepów.
        • budzik11 Re: Buty profilaktyczne - jakie? 24.09.13, 12:53
          anjafoto napisała:

> Co do Aurelki to według opisu na stronie, ich buty mają obcas Thomasa, jest to
          > też na rysunku przekrojowym buta pokazane.

Nie chodzi mi o obcas Thomasa, tylko o wybrzuszenie na podeszwie od środka, tam, gdzie jest stopa (jak to się nazywa - wkładka chyba?). Aurelki sa płaskie, żeby można było włożyć wkładkę ortopedyczną. W Bajbucie jest ta profilowana wkładka, którą, żeby włożyć wkładkę ortopedyczną, robioną na zamówienie, musieliśmy wyrwać (nie wiedziałam o tym kupując but).

> "Obuwie produkowane przez naszą firmę jest w całości realizowane na zmówienia.
          > Czas oczekiwania to 14 dni roboczych.

Bzdura. Ja kupiłam Aurelki w sklepie stacjonarnym od ręki. Właściwie to nawet nie w sklepie jako takim a w pracowni ortopedycznej (Drajmed, na ul. Poznańskiej w W-wie - okropna, niemiła obsługa, ale to inna sprawa), w której robiliśmy córce wkładki. Wkładki na wymiar, po badaniach stóp na trzech przyrządach, nie tylko na numer buta - na nie czekaliśmy ponad miesiąc, ale same buty dostaliśmy normalnie od razu w sklepie.
          • anjafoto Re: Buty profilaktyczne - jakie? 24.09.13, 13:09
            A to już wiem o czym piszesz odnośnie wkładki, pisała mi o tym też Aniasa jeżeli chodzi o buty Bajbut, że jakby co to potem będę musiała ją wypruć. Będę miała to na uwadze przy wyborze.
            • budzik11 Re: Buty profilaktyczne - jakie? 24.09.13, 13:23
              Wyrwać, bo one są przyklejone.
              Musisz wiedzieć po prostu, czy dziecko ma nosić wkładki ortopedyczne, czy nie - przed zakupem butów. Jeśli nie - kupuj takie wyprofilowane (bp. Bajbut). Jeśli tak - kup płaskie (np. Aurelka).
              • anjafoto Re: Buty profilaktyczne - jakie? 24.09.13, 13:29
                Czyli wracamy do tego, że jednak bez wizyty u lekarza/fizjoterapeuty zakupu nie powinnam robić uncertain ale do sklepu i tak pojedziemy, przynajmniej sobie pooglądam, pomacam itd wink
                • budzik11 Re: Buty profilaktyczne - jakie? 24.09.13, 14:32
                  anjafoto napisała:

> Czyli wracamy do tego, że jednak bez wizyty u lekarza/fizjoterapeuty zakupu nie
                  > powinnam robić uncertain

A nie byliście? To kto wam polecił te profilaktyczne buty, o których pisałaś w pierwszym poście?
                  • budzik11 Re: Buty profilaktyczne - jakie? 24.09.13, 14:36
                    Już doczytałam wyżej. W takiej sytuacji olałabym zalecenie butów profilaktycznych - nie wiem, jaką wadę ma twój syn, ale póki nie zobaczy go ortopeda/fizjoterapeuta, nie ma sensu kupować takich butów z polecenia pani sprzedającej buty - to chyba oczywiste. U małych dzieci dzieją się różne rzeczy ze stopami i w ogóle nogami (koślawość, szpotawość, rzekome płaskostopie), które okazują się być fizjologiczne i nic nie trzeba z nimi robić.
    • mynia_pynia Re: Buty profilaktyczne - jakie? 24.09.13, 14:08
      Najpierw bym ustaliła czy potrzebujesz buty ortopedyczne czy profilaktyczne, bo to jest znacząca różnica. Profilaktyczne można kupić za około 100-200 zł i mają zazwyczaj sztywny zapiętek, są za kostkę ,mają obcas thomasa, są dość miękkie skórzane z standardowo profilowaną wkładką - mój syn ma takie kapcie po domu za 80 zł.
      Buty ortopedyczne powinny być zrobione na zamówienie, albo powinnaś mieć kartkę od lekarza jakie parametry powinny spełniać.
      • anjafoto Re: Buty profilaktyczne - jakie? 24.09.13, 14:23
        Mają być profilaktyczne, po badaniu komputerowym stóp pani w sklepie radziła same buty bez wkładek, na wizytę u lekarza dopiero czekamy.
        • aniaolawa Re: Buty profilaktyczne - jakie? 25.09.13, 15:36
          Syn nosi Aurelki. To prawda ,że są płaskie , ale do każdej pary w pudełku są wkładki , które się przykleja, w cenie obuwia - mają specjalne przylepy . Wg zaleceń można dokupić wkładki supinujące i wtedy zamiast tych pierwszych wkłada się te drugie, dodatkowo płatne. Syn nosi ponad rok i póki co efekty marne, więc wybieram się do fizjoterapeuty na ćwiczenia pokazowe, które będę stosować w domu.
    • amoli Re: Buty profilaktyczne - jakie? 07.09.15, 20:52
      Wybaczcie,ze się podepne,ale przeeazilam sie,bo corka jak miała 2 lata koslawila stopę,tzn prawa stawia do środka,od pediatry dostałam skierowanie do ortopedy,on powoedzial ze to fizjologiczne i czekać do 5 r.z.,a tu czytam ze 4 lata to późno. Trafiłam na konowala? Powinnam cos z tym robic jednak,nie czekać? Corka ma 3 lata. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka