Dodaj do ulubionych

Jakie gry kupujecie pod choinke?

15.10.13, 11:39
Z racji tego, ze pozniej wszystko idzie w gore robie przegląd gier. Na mojej liscie albo farmer ta wersja de lux albo monopol junior moc atrakcji. nie moge sie zdecydowac... Poza tym moj 5,5 letni syn lubi zabawy w gotowanie, istnieje moze jakas gra o gotowaniu ?
Obserwuj wątek
    • agni71 Re: Jakie gry kupujecie pod choinke? 15.10.13, 12:19
      Superfarmer de luxe jest bardzo fajny, polecam. Z Monopolem, to może wstrzymaj sie jeszcze rok i kup normalna wersję, nie Junior? Moja najmłodsza z powodzeniem grała juz jako ok. 6 - 6,5-latka (troche trzeba bylo na początku pomagać z liczeniem).

Ja kupiłam dla 7-latki grę "Fauna", co prawda od 10 lat, ale myślę, ze da radę, przyrodniczo jest w miarę "zaawansowana".
      Dla 11-latki kupiłam "Wsiąść do pociągu: Europa".

Mam jeszcze problem z 9-latką, która nie jest aż taka fanką gier. Dla niej rozglądam sie za czymś bardziej ruchowym moze.

każda dostanie też po dodatku do Carcassonne.

O, a może "Dzieci z Carcassonne" - ma ją 5-latek z rodziny, a i moje, starsze córki, tez chętnie z nim grały.
      • patir23 Re: Jakie gry kupujecie pod choinke? 15.10.13, 12:25
        A ten junior moc atrakcji myślisz, ze juz za łatwy? Bo chciałam na mikołaja farmera mini, taki drobiazg a na gwiazdke myślałam o monopol.
        • lifecolor Re: Jakie gry kupujecie pod choinke? 15.10.13, 12:50
          Moja obecnie 6latka juniorem szybko się znudziła, za to lubi monopoly zwykłe i wszystkie pochodne- business game itp
          U nas sprawdziło sie Było sobie życie, Był sobie człowiek jest trudniejszy, Wielka góra mądrości też ok, teraz zamówiłam Matematyczne safari,czeka w szafie.
          Lubi też Wigibajtusa
          • gosjana Re: Jakie gry kupujecie pod choinke? 15.10.13, 13:28
            Nasze hity z poprzedniego roku to: Wsiąść do pociągu i Pentago.

W tym roku pod choinką będą: Mały książę, Kolejka (dla meża) ale 10latek też pewnie da radę.
            Mam zamiar pojechać na Festiwal gier GRAMY, może coś stamtąd przywiozę...
        • agni71 Re: Jakie gry kupujecie pod choinke? 15.10.13, 13:01
          patir23 napisała:

> A ten junior moc atrakcji myślisz, ze juz za łatwy? Bo chciałam na mikołaja far
          > mera mini, taki drobiazg a na gwiazdke myślałam o monopol.

Wersji junior nie mielismy, ale tak z doświadczenia zauwazyłam, ze takie wersje jakos szybko sie nudzą i nie sa tak atrakcyjne. Do zwykłego Monopoly dziecko ci szybko dorośnie, moim zdaniem po prostu nie warto kupowac wersji junior na chwilę.. Farmera warto kupic dużą wersję de luxe - jest bardzo atrakcyjna dla dzieci. Jeszcze mogę zasugerować "Wilki i owce", a z takich nieduzych gier, a fajnych "Pędzące żółwie".

Moje lubią tez "Hoop żabki".
    • amalota Re: Jakie gry kupujecie pod choinke? 15.10.13, 13:23
      Mój 6-latek z powodzeniem gra w superfarmera (mamy wersje de lux) i w eurobiznes (jak monopoly). Teraz kupiłam carcassonne, ale tę dorosłą wersję, bo carcassonne dla dzieci mielismy pozyczone i wydaje się b. łatwa.
    • patir23 Re: Jakie gry kupujecie pod choinke? 15.10.13, 17:41
      w takim razie jestem juz skołowana... moze rzeczywiscie ten monopol szybko sie znudzi... niektorzy tez twierdza, ze nie ma sensu kupowac farmera tej wiekszej wersji bo ma tam plansze i figurki, ktore sa zbedne.
      • sylwina128 Re: Jakie gry kupujecie pod choinke? 15.10.13, 17:54
        u nas sprawdził się monopol szalona gotówka (z bankomatem). Córka dostała go jak miała 6 lat i przez 2 lata jest w ciągłym użyciu. Polecam
      • patatajowa Re: Jakie gry kupujecie pod choinke? 15.10.13, 18:31
        patir23 napisała:

> w takim razie jestem juz skołowana...
        jak co roku tongue_out
    • noo_noo Re: Jakie gry kupujecie pod choinke? 15.10.13, 17:55
      naszym niedawnym odkryciem jest gra dobble dobble - w merlinie z kodem z Claudii w najbliższy weekend będzie w super cenie wink gra jest mała, w blaszanym pudełku, do dynamicznej gry w spostrzegwczość - można ją zabrać ze sobą w podróż, do restauracji, a nawet do lekarza - wariantów tej gry jest chyba z 5. My z córką mamy 2 ulubione i o dziwo obu nam się nie nudzi wink Polecam
      • noo_noo kod z Claudii już działa 15.10.13, 18:02
        a myślałam, że od 19 wink hasło Claudia2013
        • jujaro Re: kod z Claudii już działa 15.10.13, 18:28
          Kurde mnie jakoś nie działa ten kodsad((
      • gosjana Re: Jakie gry kupujecie pod choinke? 15.10.13, 18:35
        Bardzo fajną grą jest gra Quoridor Kid
        www.rebel.pl/product.php/1,35/14403/Quoridor-Kid.html
        drewniane elementy, ładna plansza z pionkami myszkami spodoba się młodszym i starszym smile

• biala_ladecka Re: Jakie gry kupujecie pod choinke? 16.10.13, 21:09
        Ja też bardzo polecam dobble - nasza ulubiona gra międzypokoleniowa smile
        Genialna w swej prostocie.

• heca7 Re: Jakie gry kupujecie pod choinke? 15.10.13, 18:11
      Dla moich bratanic (13 i 19) kupuję Letnisko i Kolejkę. Tym bardziej, że właśnie mieszkamy na dawnym terenie tego letniska wink
    • gwen_s Re: Jakie gry kupujecie pod choinke? 15.10.13, 21:54
      Miałam identyczny dylemat jak Ty w zeszłym roku.
      Wreszcie odpuściłam, bo ceny przed świętami były niefajne wink a przy okazji promocji jakiejś kupiłam ranczo (zamiast farmera de lux) za 28zł czy jakoś tak wink po świętach, czeka na mikołajki chociaż nie wiem czy jeszcze nie poczeka bo smart z angry birds pewnie wygra w przedbiegach.
      Ogólnie to polecam gry z seri właśnie smart games, warte swej ceny i dla 1 gracza smile
      • mieeke Re: Jakie gry kupujecie pod choinke? 16.10.13, 19:32
        Podepnę się pod wątek Patir jeśli mogę. Rok temu kupiłam pod choinkę " Pędzące żółwie"-Strzał w 10. Gra super. Natomiast zupełnie nie podpasowała nam gra "Nogi Stonogi". Czy możecie polecić równie fajne gry jak Pędzące żółwie"?
        • agulek.3 Re: Jakie gry kupujecie pod choinke? 16.10.13, 20:07
          Nigdy nie wiadomo,która gra się dziecku spodoba,nie ma 100% pewniaków. Chłopcy prawie 5 lat i 6,5 -gry to zabawa numer jeden w domu. Świetne sprawdzają się smart games,zgadnij kto to,hali gali junior,dixit,smok diego,uno,zgadnij kto-ravensburger. Lubią gry lego: shave a sheep,kokoriko,dla fana muszę kupić lego star wars pod choinkę. Ze starszym gramy też w małego księci,ligretto junior i gry które w teori są dla starszych,ale on bez problemu ogarnia :fasolki,smallworld,hobbita(młodszy dzielnie asystuje,choć często rezygnujesmile Polecam jeszcze pirackie skarby,hej to moja ryba,szalony wyścig polnych myszek,okavango,zooloretto,ami.
    • krasulas "Activity" Piatnik'a ? 16.10.13, 20:27
      jako gra rodzinna?
      znacie?
      niby od 12 r.ż.
      widziałam dzisiaj po 59zł
      • valtho Re: "Activity" Piatnik'a ? 16.10.13, 21:40
        Łazienki Królewskie - opracowane przez Egmont i Ośrodek Edukacji Muzealnej w Łazienkach, W Empiku kosztuje 59 zł i wydaje się interesujaca.
    • ilianna A jakaś gra dla trzylatka? 16.10.13, 23:05
      A jakaś gra dla trzylatka? Możecie coś polecić dla takiego malucha?
      • mar-ta29 Re: A jakaś gra dla trzylatka? 16.10.13, 23:17
        grzybobranie; domino; lotti karotti; spadające małpki; kiki ricky;
      • olga727 Re: A jakaś gra dla trzylatka? 17.10.13, 11:43
        ilianna napisała:

> A jakaś gra dla trzylatka? Możecie coś polecić dla takiego malucha?

To Lotti Karotti,Bal u Śnieżki,Memorki,Chińczyk.
    • eweliska18 Re: Jakie gry kupujecie pod choinke? 17.10.13, 10:02
      dla 10 latki -Dobble
      dla 5 latek: Superfarmer de lux, Quoridor Kid
      Zastanawiam się nad Snortą i Wsiąść do pociągu Europa
      • saszanasza Re: Jakie gry kupujecie pod choinke? 17.10.13, 10:30
        > dla 10 latki -Dobble

dla 10 latki dobble będzie atrakcją, ale to gra również dla 5 latków.
        typowo dla 10 latki kupiłabym "małego księcia". ma bardzo dobre opinie w serwisach promujących gry planszowe., tak samo jak "słowotwory", a ja wybierając gry głównie na tego typu opiniach bazuję.
        • eweliska18 Re: Jakie gry kupujecie pod choinke? 17.10.13, 11:38
          dziękuję więc może Dobble zostawię dla nas tym bardziej, że córka ma urodziny w listopadzie , a spojrzę na polecane przez Ciebie
          • makoc Re: Jakie gry kupujecie pod choinke? 17.10.13, 11:50
            u nas 4,5 latek : ulubione to przed wszystkim Superfarmer (wersja mini) i Rerekumkum Egmonta. Planuję na gwiazdkę zakup gry planszowej zwiaznej z piłką nozna, ale jeszcze nie szukałam. Znacie jakieś?
    • saszanasza Re: Jakie gry kupujecie pod choinke? 17.10.13, 10:24
      mam córkę w wieku twojego syna i jesteśmy maniakami gier. polecam: club 2%, my first activity, doubble, quoridor kids, dixit. niedawno zamówiliśmy dzieci z carcassonne i ami.
      farmer de lux jest ok. również mamy, monopolu junior nie.
      o gotowaniu masz tu: www.3kropki.pl/p/roztargniona-czarownica.html i tu: www.babyhop.pl/haba-gra-czarodziejska-mikstura-hb4241-o_7959.html
    • mama_pyzuni Re: Jakie gry kupujecie pod choinke? 17.10.13, 10:33
      My bardzo lubimy Blocusa
      www.rebel.pl/product.php/1,4/11319/Blokus.html
      nie wiem czy jeszcze tylko jest gdzieś dostępny
      Potwierdzam, że Monopoly Junior szybko się nudzi.
      Moje dzieci uwielbiają Pędzące żółwie, Snortę, Grę w życie, Polowanie na robale i Superfarmera (dużego).
      Ubolewam nad tym, że nie przepadają nad Smart Games (mają kilka wersji), no chyba, że ktoś dorosły im towarzyszy i pomaga "kombinować" nad ułożeniem elementów.
      • agni71 Re: Jakie gry kupujecie pod choinke? 17.10.13, 17:34
        Moje tez za Smart Games nie przepadają, mam taka teorię, ze to gry dla jedynaków wink

Ja dla 9-latki zdecydowałam w końcu kupić "Jungle Speed", czyli nie typową planszówkę, a grę sprawnościową/towarzyską. Jest podobna do Dobble, ale chyba ciekawsza. Ma bardzo dobre recenzje. Od razu dokupiłam tez dodatek (dodatkowe karty). Mam nadzieję, ze sie spodoba.

merlin.pl/Rebel-Jungle-Speed-gra-towarzyska_Rebel/browse/product/206,948322.html
        cena wersji podstawowej w Merlinie z rabatem wychodzi 44,39 - chyba warto.

Skusiłam sie tez na "Kolejkę", tylko nie wiem, czy dac ją mężowi pod choinkę, czy może teściom wink

Nie przyznaję się, ile wydałam w ostatnich 2 tygodniach w Merlinie, ale kuszą tymi rabatami i mozliwościa łączenia zamówień (zauważyłam, że teraz wysyłają jedna przesyłką i ksiązki, i art. papiernicze i zabawki, co kiedys było niemożliwe).
        • saszanasza Re: Jakie gry kupujecie pod choinke? 17.10.13, 18:15
          jungle speed na pewno jest fajna. kupowałam na prezent. kolejkę mam i.....mam mieszane uczucia....wersja na dwie osoby jest w sumie ńudna. aby wykorzystać potencjał gry moim zdaniem należałoby grać w 4.
    • natalek79 Re: Jakie gry kupujecie pod choinke? 18.10.13, 09:30
      U mnie półki pełne gier, ale jak zwykle kolejne w zapasie już czekają i jeszcze się za nowymi rozglądam wink
      Lubię gry, w które wraz ze starszymi sami chętnie grają. Są takie, które już któryś rok są w użyciu i wciąż się nam nie znudziły. Jedną z nich jest Superfarmer, dlatego dokupiłam cd. czyli Rancho. W ubiegłym roku ogromnym hitem okazała się IQ FIT - mała, niepozorna, kieszonkowa, a przechodziła z rąk do rąk (od dzieci po dziadków).
      Na targach bardzo spodobały mi się gry logiczne Granna i kupiłam Kamuflaż i Safari. Zobaczymy, ale liczę że się spodoba. Do tego Antywirus.
      Największy kłopot mam z 3-latkiem, bo praktycznie większość fajnych gier na jego wiek mamy w domu (siedziałam z nim w domu i dbałam o to, by bawił się "mądrze"). Zakupiłam Patyczaki Granna, bo są bardzo przez pedagogów polecane oraz Szlaczki i rytmy Adamigo. Wiem jednak, że mimo wszystko dla młodego nic nie przebije Lego Minotaurs podbieranego bratu wink
      • sylwina76 Re: Jakie gry kupujecie pod choinke? 18.10.13, 10:43
        W tym roku w końcu tak polecany Dixit dla 7 latki. I dobble. Superfarmer zupełnie się u nas nie przyjął, podobnie jak Wilk i owce i Carcassonne... Z gier lego jedynie został Minotaur i Dragon, pozostałe syn wrzucił do pudeł z klockami.
        Córka najchętniej gra w Pędzące żółwie Egmontu, Hooop żaby Granny, Zwierzak na zwierzaku Haby, karciane Uno, Pouet! Pouet! Djeco, czasami " dorosły" Monopol, Jenga, Re Re kum kum czy smart games (Kokoszki, Kamelot). Syn woli gry komputerowe smile, czasem Monopol, Uno, Abalone Rebela i oczywiście szachy. Gier mamy mnóstwo, jednak większość dla młodszych dzieci,bo kiedyś grywaliśmy dużo częściej....
        • gosjana Re: Jakie gry kupujecie pod choinke? 18.10.13, 10:52
          Możesz coś więcej napisać o grze Abalone ? zastanawiam się nad kupnem, ma bdb recenzje, szczególnie Abalone Offboard
    • patir23 Re: a monopol szalona gotowka? 18.10.13, 16:44
      Skoro junior za łatwy i szybko sie znudzi to moze ten z bankomatem?
      • sylwina128 Re: a monopol szalona gotowka? 18.10.13, 16:48
        My kupilismy corce jak miala 6, przez ponad 2 lata jest w ciaglym uzyciu. Do tej pory z nami jezdzi na wyjazdy. Ja polecam
      • patatajowa Re: a monopol szalona gotowka? 18.10.13, 17:15
        patir, kup obydwa i porównaj, napiszesz tu na forum który polecasz wink
        • dorga1 Re: a monopol szalona gotowka? 18.10.13, 20:31
          Fajna gra Mondo jest teraz w bardzo korzystnej cenie: merlin.pl/Rebel-Mondo-gra-rodzinna_Rebel/browse/product/206,1068471.html
    • pasik Re: Jakie gry kupujecie pod choinke? 22.11.13, 10:41
      a ja z pytaniem
      coś dla 14 latka który lubi historię, wojnę itp
      Kupuję w tym roku Kolejkę..i coś jeszcze, ale co?
      • gosjana Re: Jakie gry kupujecie pod choinke? 22.11.13, 12:23
        pasik napisała:

> a ja z pytaniem
        > coś dla 14 latka który lubi historię, wojnę itp
        > Kupuję w tym roku Kolejkę..i coś jeszcze, ale co?

może najnowszą grę IPN-u 111 www.youtube.com/watch?v=xiJeFCZZ0tY

mój syn, też miłośnik historii grał w nią na targach gier i zażyczył sobie pod choinkę
      • puellae_2007 pasik 22.11.13, 21:50
        Nie wiem czy to już nie za późno, ale może "Mali Powstańcy"?
        • pasik Re: dziękuję:-) 22.11.13, 22:54
          obaczę..dzisiaj będę zamawiaćsmile
      • johana19 Re: Jakie gry kupujecie pod choinke? 23.11.13, 09:21
        pasik napisała:

> a ja z pytaniem
        > coś dla 14 latka który lubi historię, wojnę itp
        > Kupuję w tym roku Kolejkę..i coś jeszcze, ale co?

Polecam "Małych Powstańców". Sama uwielbiam w to grać i nigdy mi się nie nudzi.
    • ivaz Re: Jakie gry kupujecie pod choinke? 22.11.13, 17:49
      Moja córka prawie 5 latka dostanie superfarmera de lux, magic jina, oraz z racji tego, że już płynnie czyta scrabble junior.
      • gosjana Re: Jakie gry kupujecie pod choinke? 22.11.13, 18:48
        Ja zaplanowałam, że pod choinką córka znajdzie Małego Księcia, ale po targach gier musiałam zmienić zdanie, córka zażyczyła sobie Dobble, Słowostwory i Katamino
        Syn chce grę Hobbit i 111
        Warto było jechać na takie targi, przynajmniej wiem, że prezenty będą 100% trafione smile

• try_walking_in_my_shoes Re: Jakie gry kupujecie pod choinke? 22.11.13, 20:01
          W tym roku pod choinką będą 2 gry: Dobble i IQ FIT. U nas hitem od kilku lat są: Pędzące żółwie, Hoop żaby, Superfarmer, Wilki i owce, Jenga, Club 2%, klasyczny Chińczyk i nieśmiertelne Skaczące kapelusiki. Dość rzadko sięgamy po Monopoly i Polowanie na robale. Wielki niewypał to Boo, Kajko i Kokosz. Dla mniejszych dzieci polecam gry Granny: Dzień i noc, Zagadki smoka Obiboka, Pory roku, Gdzie jest żabka, Sznurki i dziurki, Mój pierwszy Quiz, Domino, Lotto misie i rysie oraz 2 części gry Alexander Opowiem Ci Mamo.
          • mmala6 Re: Jakie gry kupujecie pod choinke? 23.11.13, 10:21
            mamy farmera de lux od kilku lat, to choć syn (9 lat) bardzo lubi, to dla mnie jest to jedna z nudniejszych gier, w jakie grałam. Unikam grania w to jak tylko mogę. Monopol mamy od 8+ i jest fajny, choć nie wiem czy nie za trudny dla sześciolatka (chyba że biegły w liczeniu kasywink). Z gier innych polecam bardzo grę karcianą UNO, super dla młodych i starychwink
    • pinik Re: Jakie gry kupujecie pod choinke? 23.11.13, 11:53
      U nas tez baaaardzo duzo gier w domu, bo temat mnie kilka lat temu bardzo interesowal. Dwa lata temu pojawilo sie trzecie dziecko i trudno bylo juz grac w rodzinne gry, ale powoli powracamy do tradycji.

Co mnie zdziwilo: u nas jakos wogole nie przyjelo sie Dobble. Wszyscy tutaj tez ja polecaja i sie zastanawiam, czy my cos w tym zle robimy (sama nigdy instrukcji nie czytalam... Moze powinnam smile

Ja jeszcze Jenge bardzo polecam. Mamy duza oryginalna wersje i malutka z Tesco za grosze do restauracji, lub jak chcemy grac rodzinnie na stole (nie na podlodze). TA wieksza robi nam "dziury/wgnioty" w stole, jak upada.

Wlasnie moj siedmiolatek wyjal obie wersje i uzywa ich jako klocki smile

Dla dzieci, ktore juz troche dodawac w zakresie do 35 umieja i doroslych to u nas duze "wziecie" ma gra robale (i tu plus dla niemieckiej wersji: jest w malym pudeleczku i nie zajmuje polowy szafy, a zawartosc ta sama).

U nas bardzo sprawdzaja sie ogolnie gry z szybka akcja, takie jak (i tu musze podac niemieckie nazwy, ale moze tez sa pod polskimi):
      * Haba Blitz (nie znam szybszej, bardziej "rozbudzajacej" gry)
      * Kakerlakensalat
      * Geistesblitz (boska!)
      * Halli GAlli

Wszystkie te w.w. gry maja male, a nawet malutkie pudelka (dla mnie ogromny plus, bo gry zajmuja zwykle bardzo duzo miejsca, a my mamy ich naprawde duzo).

Dla starszych dzieci i doroslych dla mnie niesmiertelny jest Carcasonne smile

A tak wogole to jeszcze jakies 10 lat temu nienawidzilam grac w gry. Az mnie kiedys na wyjezdzie Sylwestrowym "przymuszono". Gralismy wlasnie w Carcasonne. Wpadlam po uszy. Zaraz po powrocie kupilam i gralismy z mezem wieczorami (fajnie, ze i w dwojke mozna dobrze sie bawic).

I jeszcze nasz przeboj wieczorny (rozgrywki: ja-maz): Rummikub.

Oj, jest tyle super gier....
    • manala Re: Jakie gry kupujecie pod choinke? 24.11.13, 19:31
      ja chyba się skuszę na Carcassone dla męża i 5,5 latki

trochę lipa jest z tymi grami bo nasz roczniak nie daje niestety pograć...

ze swojej strony mogę polecić grę Kto to był Ravensburger - dla mnie hit
      • kk2011 Re: Jakie gry kupujecie pod choinke? 16.12.13, 10:55
        Chciałabym kupić Kto to był Ravensburger'a ale nie ma już w sklepach.
        Czy ktoś może odsprzedać nieuszkodzoną te grę lub zna miejsce do kupienia tej gry.
        • kaskal Re: Jakie gry kupujecie pod choinke? 16.12.13, 12:06
          Widziałam jak ktos sprzedawał tą gre na allegro.
          Musisz tam zaglądać, widzę że teraz nic nie ma ale miesiąc temu było kilka.
          Możesz też dać takie ogłoszenie że ją kupisz na www.gry-planszowe.pl/forum/viewforum.php?f=45&sid=bfea5212a7e50531821cb10747f72ff6 to takie forum miłośników planszówek, można tam kupić gry w okazyjnej cenie lub napisać czego się szuka.
    • kaskal Re: Jakie gry kupujecie pod choinke? 04.12.13, 00:06
      U nas w grudniu 2013 dostaną na mikołajki i pod choinkę:
      Syn 4,5 lat:
      - Pędzące żółwie marki Egmont
      - Kamelot gra logiczna marki granna

Córka 3 latka:
      - Dzieci z Carcassonne
      - Wio koniku marki Haba, przyjemna planszówka, w miarę rozwoju dziecka można dodać dwie reguły utrudniające grę, ale jednocześnie bardzo proste do zrozumienia

Razem dostają:
      - Zwierzak na zwierzaku marki Haba, i tutaj bardzo się zawiodłam na producencie bo gra przyszła uszkodzona z winy producenta, a spodziewałam się wysokiej jakości w tej cenie.
      - Dobble
      - Zgadnij kto to

To pierwsze nasze gry, do tej pory dzieci grały w lotto, piotrusia i uczą się w szachy.

Jestem fanką planszówek i mamy zamiar z mężem pograć już trochę dziećmi w te święta.
    • koza_w_rajtuzach Re: Jakie gry kupujecie pod choinke? 04.12.13, 05:30
      W tym roku z gier kupiłam tylko takie coś www.youtube.com/watch?v=A-ggq2hELeE
      Mam nadzieję, że syn będzie zadowolony (5 lat), bo on jest fanem Toy Story i fanem gier wszelkiego rodzaju.
      • qra69 Re: Jakie gry kupujecie pod choinke? 16.12.13, 18:16
        Dixit...i wszystko jasnesmile

planszowki.polter.pl/Dixit-c21985
    • kotka.szrotka Re: Jakie gry kupujecie pod choinke? 17.12.13, 08:10
      U nas będzie Dobble, Pandemia i zimowa edycja Carcassonne. Z poprzednich gier sprawdziły się Zakazana wyspa (dziecko nie przegrywa bo gra razem z rodzicami w jednej grupie przeciwko wyspie). Dla mniejszych dzieci może być fajne Panic lab - dobre na spostrzegawczość i koncentrację.
      • sylwina76 Re: Jakie gry kupujecie pod choinke? 23.10.14, 16:09
        Chyba czas na odświeżenie zeszłorocznego wątku smile

U nas tradycyjnie zawsze gry planszowe musi się pod choinką znaleźć.

Dla 11 latka na pewno Rój (uwielbia szachy i Abalone). Syn w tym roku zażyczył sobie także jakiejś gry strategicznej ewentualnie historycznej. I tu mam problem - Cytadela? Agricola? Wojna narodów? Czy może po prostu tak polecani Osadnicy z Catanu? Syn lubi Carcassonne ale woli Wilka i owce. Nie chciałabym, aby rozgrywka ciągnęła się godzinami, bo zarówno ja jak i 8 letnia córka preferujemy szybkie rozgrywki, a gramy całą rodziną: 2 dorosłych, dwójka dzieci.

Dla 8 latki mam zachomikowane Słowostwory ( bardzo lubi Słowostworki). Zastanawiam się jeszcze nad druga grą: Qwirkle, Rummikub. a może coś innego?

Z naszej kolekcji gier największym uznaniem cieszą się: Dobble, Wilk i owce, Mały książę, Abalone, Uno, niezmiennie Pędzące żółwie, Geniusz, Activity, mniej Carcassonne, Jungle speed, Halli Galli, Connnect, Bzzz...Plask . Nie lubią Monopolu nad czym boleje mąż i Scrabble - choć ja uwielbiam.
        • deleine Re: Jakie gry kupujecie pod choinke? 23.10.14, 22:47
          krótkich strategii historycznych to chyba nie ma
          cytadela fajna od 4 osób, zupełnie niehistoryczna, z planowaniem bywa różnie
          agricola - mózgożer - bardzo dobra ale nie na szybkie partie; szybka jest jej dwuosobowa wersja - chłopi i ich zwierzyniec

może warto sięgnąć po na 'glory to rome - na chwałę rzymu';
          na dwie osoby świetna, szybka jest 'roma'

osadnicy nawet z dodatkiem 'miasta i rycerze' zawsze będą losowi i dość czasochłonni

sprawdźcie może 'świat dysku' albo 'small world' - ze wskazaniem na ten drugi

to co macie do tej pory to mocno imprezowe, luzackie gry - przejście na tzw. eurogry będzie się wiązać z większym nakładem czasu i finansów - są zwyczajnie droższe
          • sylwina76 Re: Jakie gry kupujecie pod choinke? 24.10.14, 09:44
            Bardzo Ci dziękuję smile

Skreślam więc (na razie) z mojej listy Cytadelę i Agricolę.

Na Chwałę Rzymu dla syna wielbiciela historii, zwłaszcza starożytności byłoby ok, wygląda fajnie ale trochę zniechęca mnie zawiła instrukcja i wiek 12+ - nie wiem czy 8 latka sobie poradzi...
            Small world bardzo mi się podoba - bardzo lubimy klimat fantasy, w dodatku podobno proste zasady, idealna dla początkujących....myślę, że to mógłby być dobry prezent. Tylko czy to prawda, ze w grze tej jest tak dużo liczenia?

Właśnie gier mamy dość sporo, ale albo w wersji "junior", za dziecinne, albo imprezowe (niestety). Gramy więc najczęściej w Wilka i owce , Carcosssonne i Małego księcia i chcemy przejść na "wyższy poziom". Syn lubi gry PC strategiczne typu Cyvilization, Age of Empires, Medieval, Rome, a teraz chciałby grę planszową w tym klimacie. Ja nie przepadam, dlatego boję się, że planszówka tego typu może znudzić mnie i córkę, a syn nie będzie miał kompanów do gry smile, dlatego szukam czegoś, co zaciekawi nas wszystkich.

Losowych gier nie lubimy - gdy dzieci były młodsze, zawsze były rozżalone grając w Superfarmera - jeden rzut kostką i wszystko stracone smile
        • martirad Re: Jakie gry kupujecie pod choinke? 13.11.14, 19:40
          Co lepiej kupić dla syna lat 11 abalone czy abalone offboard? Bo siedzę i dumam wink . Dzięki Wam zakupiłam już dla niego pod choinkę Rój wraz z 3 dodatkami, a na Mikołaja dodatek do ukochanego Carcassone. Dla córki 8 letniej dzisiaj odebrałam przebiegłe wielbłądy - będą pod choinkę i zastanawiam się jeszcze nad Mikołąjem dla niej może słowostwory lub Qwirkle lub Geniusz lub Fauna smile Uwielbiamy grać w: pędzące żółwie, robale, super farmer, labirynt, trio, scrable, duszki, dobble, kocham cię polsko, syn jeszcze w monopol i Carcassone, ale ja niekoniecznie bo to dłuuuuuugie wink
    • aga_martusia Re: Jakie gry kupujecie pod choinke? 23.10.14, 19:11
      Kupiłam Rummikub w dobrej cenie, teraz szukam Dobble - pożyczyliśmy ostatnio od znajomych i jesteśmy zachwyceni.
      • beataj02 Re: Jakie gry kupujecie pod choinke? 23.10.14, 21:32
        Na szybką, fajną rozgrywkę polecam "Fotosafari" i "Duszki" - grają i zachwycają się i 10-, i 20latek
      • gosjana Re: Jakie gry kupujecie pod choinke? 23.10.14, 22:17
        aga_martusia napisała:

> Kupiłam Rummikub w dobrej cenie, teraz szukam Dobble>

jest jakaś akcja promocyjna z Toffifee, TU szczegóły
        • natalek79 jenga 23.10.14, 23:01
          Sporo gier leży już "zachomikowanych", ale nie wiem jak to się stało, że nie dorobiliśmy się jeszcze jenga... Sporo tego, w sklepach różne, na allegro to w ogóle zatrzęsienie i nie wiem co wybrać. Nie chcę żadnych boom, ani plastików - tradycyjna drewniana jaką pamiętam z dzieciństwa (no chyba, że jednak chcę popełnić błąd, to mnie oświećcie). I tu moje pytanie - czy brać hasbro, czy nie ma znaczenia? W Empiku widziałam jakąś wieżę w pojemniku - super rozwiązanie, na pewno trwalsze niż tekturowe pudełko, ale jakiej jakości to co w środku? Może macie i podpowiecie.
          • gosjana Re: jenga 23.10.14, 23:10
            Mam dokładnie taką merlin.pl/Jenga-naturalna-32-cm-gra/browse/product/206,1165706.html i gra nam się super, bez sensu przepłacać
            • sonrisa06 A z nowości? 24.10.14, 06:44
              Ciągle się tu przewijają te same tytuły gier, a jakieś nowości są?
              Polecacie coś? Ja w tym roku kupiłam Małego Księcia (dla ośmiolatki), zastanawiam się nad jengą (też dziwne, że jeszcze nie mamy) no i wciąż i wciąż zastanawiam się nad MONDO. Już w zeszłym roku się nad nią zastanawiałam i jednak nie kupiłam. W tym roku też mnie gryzie, ale nie jestem pewna czy córce się spodoba, a gra jest dosyć droga.
              Ja liczę na to, że polecicie coś z nowości, czego w zeszłym roku nie było/nie widziałam i będę miała alternatywę dla Mondo.
              U nas wciąż największym hitem jest Dobble, Uno i Pędzące żółwie. Córka lubi też Kto to był?, Zgadnij kto to i Wilki i owce.
          • rom.a Re: jenga 24.10.14, 20:13
            natalek79 napisała:

> Sporo gier leży już "zachomikowanych", ale nie wiem jak to się stało, że nie do
            > robiliśmy się jeszcze jenga... Sporo tego, w sklepach różne, na allegro to w og
            > óle zatrzęsienie i nie wiem co wybrać. Nie chcę żadnych boom, ani plastików - t
            > radycyjna drewniana jaką pamiętam z dzieciństwa (no chyba, że jednak chcę popeł
            > nić błąd, to mnie oświećcie). I tu moje pytanie - czy brać hasbro, czy nie ma z
            > naczenia? W Empiku widziałam jakąś wieżę w pojemniku - super rozwiązanie, na pe
            > wno trwalsze niż tekturowe pudełko, ale jakiej jakości to co w środku? Może mac
            > ie i podpowiecie.

Powiem Ci, że też zastanawiałam się czy kupić tą z empiku, bo faktycznie wyglądała ciekawie i w końcu dzieciaki mnie namówiły i kupiliśmy i nie żałuję na pewno wink Naprawdę solidna i porządna wersja, jakościowo bez zarzutów, a wiadomo że dzieciaki raczej jej nie oszczędzają wink
        • aga_martusia Re: Jakie gry kupujecie pod choinke? 24.10.14, 07:26
          dzięki, bardzo lubię toffifee - teraz muszę szukać promocyjnego pudełka, W dodatku jestem z Trojmiasta i moge odebrac osobiście!
    • slonko1335 Pędzące jeże-ktoś już wypróbował? 24.10.14, 08:33
      bardzo lubimy żółwie i się zastanawiam nad tą pozycją...
      • anicaf Re: Pędzące jeże-ktoś już wypróbował? 24.10.14, 08:53
        slonko1335 napisała:

> bardzo lubimy żółwie i się zastanawiam nad tą pozycją...

hej, anie będzie taka sama tylko z jeżami?
        • slonko1335 Re: Pędzące jeże-ktoś już wypróbował? 24.10.14, 08:56
          no z opisu wygląda, że nie, na początku też myślałam że to tylko zmiana zwierzątek....
          • dorga1 Re: 7 cudów świata - czy warto 24.10.14, 09:15
            Zastanawiam się już od dłuższego czasu w co najpierw zainwestować: 7 cudów świata, Small world, czy Talisman. Na razie najczęściej gramy w Wsiąść do pociągu, Mondo i Osadników i rzadziej Carcassonne. No i jeszcze Dobble i Monopoly karciana (bo szybka). Co polecacie?
            • deleine Re: 7 cudów świata - czy warto 24.10.14, 09:21
              7 cudów jest najbardziej wymagającą grą
              talisman to odpowiednik dawnej kultowej gry magia i miecz - kiedyś cieszyła, z perspektywy nie bardzo wiadomo dlaczego wink
              small world - szybka, prosta z dużą ilością dodatków
              tak więc zależy czego szukasz - 7 cudów i small warto
              • dorga1 Re: 7 cudów świata - czy warto 24.10.14, 09:36
                Gramy z dziećmi 9l i 7l. Z tym, że starszy uwielbia gry, w których trzeba pokombinować. I jest w tym naprawdę dobry. Myślałam jeszcze o grze Splendor, bo też opinie ma niezłe. A z Magią i mieczem nie miałam styczności, dlatego pytałam o Talisman. Moje dzieciństwo opierało się na Eurobiznesie - dzieci ją uwielbiają, ja już nie bardzo, bo ciągnie się niemiłosierniesmile
        • deleine Re: Pędzące jeże-ktoś już wypróbował? 24.10.14, 09:22
          jak ktoś ma żółwie to chyba nie ma sensu dublować, lepiej poeksperymentować z inną mechaniką gry
          • deleine Re: Pędzące jeże-ktoś już wypróbował? 24.10.14, 10:06
            3trolle - sklep z planszówkami, ceny niskie - do 27 rabat 8% www.facebook.com/3TROLLEpl/photos/a.338557189534823.77990.129501327107078/792107034179834/?type=1&theater - kod 4latka
            • agulek.3 Re: Pędzące jeże-ktoś już wypróbował? 24.10.14, 14:41
              Ja z nowości polecam przebiegłe wielbłądy, mumię i super bohaterowie.Każda z tych gier jest fajna, moje dzieciaki uwielbiają.
              • czaplinda Re: Pędzące jeże-ktoś już wypróbował? 24.10.14, 18:29
                Na fali miłości do Żółwi kupiliśmy Jeże i się nie umywają. Nie ma opcji grania w 2 osoby a ciekawie robi się od 4 . Osobiście odradzam...
                • gosjana Re: Jakie gry kupujecie pod choinke 24.10.14, 19:34
                  Jeszcze nie wiem jakie gry będą pod choinką, zastanawiam się nad Przebiegłymi Wielbłądami, ma bdb recenzje, ale jest dość droga( 100zł wink oraz nad Mr. Jack Pocket, u nas sprawdzają się raczej szybsze gry.
                  Córka (9,5) wielbicielka puzzli dostanie układankę z tej oferty: merlin.pl/HCM/zabawki/firm/206,40585.html podobno bardzo trudna, zobaczymy smile

Z innych gier, niekoniecznie nowości polecam:
                  List Miłosny - tania i fajna gra karciana
                  Hej, to moja ryba
                  Duuuszki
                  Drako
                  Timeline, to taka historyczna układanka karciana, bardzo fajna
                  • sylwina76 Re: Jakie gry kupujecie pod choinke 24.10.14, 22:24
                    Ja chyba też zdecyduję się na Przebiegłe wielbłądy - sporo pozytywnych recenzji dziś o nich przeczytałam. Myślę, że dla 8 letniej wielbicielki pędzących żółwi spodoba się na pewno. To z jedna z nowości Przebiegłe wielbłądy - na pewno fajniejsza niż Pędzące jeże. Druga nowość nad którą się zastanawiam to Cappucinno Cappucinno.
                    I jeszcze Rummikub lub Qwirkle kuszą...

Dla 11 letniego syna na 100% Rój + dodatki i Small world
                    • gosjana Re: Jakie gry kupujecie pod choinke 24.10.14, 22:45
                      Jest już Rój w sprzedaży? chciałam kupić w zeszłym roku pod choinkę ale nakład się wyczerpał wink dzięki za przypomnienie, mojemu 11 latkowi, ulubieńcowi szachów podobała się również gra Atari go, muszę przemyśleć, którą mu wybrać smile
                      • sylwina76 Re: Jakie gry kupujecie pod choinke 24.10.14, 23:40
                        gosjana napisała:

> Jest już Rój w sprzedaży? chciałam kupić w zeszłym roku pod choinkę ale nakład
                        > się wyczerpał wink dzięki za przypomnienie, mojemu 11 latkowi, ulubieńcowi szachó
                        > w podobała się również gra Atari go, muszę przemyśleć, którą mu wybrać smile

Jest już, w zeszłym roku też się nie załapałam smile
                        Mój 11 latek też jest wielbicielem szachów oraz Abalone - Atari go wydaje się być trochę podobne.
                  • anicaf Re: Jakie gry kupujecie pod choinke 24.10.14, 22:47
                    gosjana napisała:

> Córka (9,5) wielbicielka puzzli dostanie układankę z tej oferty: merlin.pl/HCM/zabawki/firm/206,40585.html podobno bardzo trudna, zobaczymy smile
                    >
                    ale fajne. Nie wiedziałam, że coś takiego istnieje, zawsze tylko kule 3d, albo budynki.
                    Może kupię mojej 8-latce, bo uwielbia puzzle, a to byłby nowy poziom.
                    • laleczkamajeczka Re: Jakie gry kupujecie pod choinke 25.10.14, 09:04
                      Co myślicie o tej grze allegro.pl/ShowItem2.php/itemNotFound/?item=4141573418&title=hobbity-gra-ami ?
                      • agulek.3 Re: Jakie gry kupujecie pod choinke 25.10.14, 11:24
                        Jeśli chodzi o ami to całkiem miła gra,myślę że dla dzieci tak od 5 lat . Fajna bo najpierw musimy uzbierać żetony za karmienie,czesanie,wyprowadzanie,szczepienie psów,a potem jest wystawa,którą przy odrobinie szczęścia możemy wygrać.
                        • laleczkamajeczka Re: Jakie gry kupujecie pod choinke 26.10.14, 16:12
                          DOBRA GRA W DOBREJ CENIE egmont - która z tych gier jest najfajniejsza?
                          • gosjana Re: Jakie gry kupujecie pod choinke 26.10.14, 16:34
                            zdecydowanie Słowostworki, graliśmy też w Owocowy wyścig, który wzorowany jest na grze Hej, to moja ryba, nie polecam, w łowienie rybek gra się o wile ciekawiej
                            • sylwina76 Re: Jakie gry kupujecie pod choinke 26.10.14, 18:45
                              Też polecam Słowostworki,moja córka dostała w okolicach 7 urodzin i do tej pory bardzo chętnie wyciąga.
                              Fajny jest jeszcze Kolorowy zawrót głowy
                              Mamy jeszcze Pizza XXL - takie memory, dla mnie bardzo nudne, córka też nie przepada.
                  • sylwina76 Re: Jakie gry kupujecie pod choinke 29.10.14, 14:18
                    W Bonito Przebiegłe wielbłądy są po 87 zł
                    • gosjana Re: Jakie gry kupujecie pod choinke 29.10.14, 14:26
                      Ja z wielbłądów chyba zrezygnuję, u nas najczęściej dzieci grają w dwójkę, a wielbłądy polecane są dla 4 graczy-najlepsza opcja
                      • sonrisa06 Re: Jakie gry kupujecie pod choinke 31.10.14, 16:19
                        Właśnie zamówiłam w empiku grę Metropolia. Zna ktoś? Ma być dla ośmiolatki na gwiazdkę.
                        • puellae_2007 Re: Jakie gry kupujecie pod choinke 31.10.14, 16:46
                          Ja właśnie zakupiłam grę Klamczuch dla pięciolatka. Mam nadzieje że się sprawdzi. Chce jeszcze faunę junior i przebiegłe wielbłądy - będą ok? Poleci ktoś?
                          • sylwina76 Re: Jakie gry kupujecie pod choinke 31.10.14, 18:32
                            Przebiegłe wielbłądy zamówiłam, już do mnie jadą. Przeczytałam naprawdę mnóstwo pozytywnych recenzji, bardzo chwalono tę grę. Ja szukałam czegoś podobnego do Pędzących żółwi tylko dla starszych smile i wydaje mi się, że Wielbłądy będą ok.
                            Fauny junior nie mam ale wielokrotnie czytałam tu na forum, ze lepiej kupić od razu dorosłą wersję. Nie wiem.
                            • dorga1 Re: Jakie gry kupujecie pod choinke 13.11.14, 20:11
                              Raczej wątpię, żeby 5-latek świadomie ogarnął Faunę. Ostatnio nawet oglądałam recenzję, w której wyraźnie zaznaczono, że nie jest dla małych dzieci. Ja sama się zastanawiam co zrobić, czy kupić Faunę, czy Faunę junior i chyba zostanę przy tej drugiej. Z tym że ja mam trójkę dzieci. Najstarszy kategorycznie chce Faunę i rzeczywiście na junior już jest za duży, ale 5,5-latka jeszcze nie ogarnia ciężaru i wielkości, że już nie wspomnę o mapie świata. 7-latka jest pomiędzy, ta i ta będzie dobra. A w Faunie junior dodatkowo trzeba określić, czy zwierzę jest roślinożerne i w jakim środowisku żyje. Dla zainteresowanych teraz kosztuje ok. 77zł w Znaku.
                              A Przebiegłe wielbłądy też mamy na liście mikołajowej.
                              • aleksandra1977 Re: Jakie gry kupujecie pod choinke 14.11.14, 08:19
                                dorga1 napisała:
                                A Przebiegłe wielbłądy też mamy na liście mikołajowej.

Przebiegle wielblady tez nie sa dla 5 latka tylko dla starszych (sugerowany wiek wg producenta 8+)
                                • dorga1 Re: Jakie gry kupujecie pod choinke 14.11.14, 08:45
                                  aleksandra1977 napisała:
                                  > Przebiegle wielblady tez nie sa dla 5 latka tylko dla starszych (sugerowany wie
                                  > k wg producenta 8+)

Dlatego też Przebiegłe wielbłądy będą dla starszych, a Fauna junior dla młodszej.
                              • puellae_2007 Re: Jakie gry kupujecie pod choinke 14.11.14, 08:43
                                Chyba już nie ma tej promocjisad Nie znalazłam taniej niż za 100 zł z przesyłką na all....chyba, że ślepa jestem? Chodzi mi o farmę junior oczywiściewink
                                • dorga1 Re: Jakie gry kupujecie pod choinke 14.11.14, 08:49
                                  Rzeczywiście Fauna junior chyba się skończyła, ale tu podaję link, bo jeszcze inne gry są w promocji:
                                  www.znak.com.pl/wyszukiwanie?szukaj=gra+planszowa
                                  A na Faunę można polować, bo dość często pojawiają się u nich takie promocje, tylko ciężko znaleźć na ich stronie.
                                • aleksandra1977 Re: Jakie gry kupujecie pod choinke 14.11.14, 09:32
                                  Faune Junior mozna kupic np. w ksiegarni Matras za 94,78zl (z przesylka).
                                  www.matras.pl/fauna-junior-gra-planszowa.html?aff=7
                                  Zamowinia powyzej 90zl wysylaja gratis.
                        • emily.1 Re: Jakie gry kupujecie pod choinke 31.10.14, 19:19
                          Ja też metropolie w empiku zamowilam z myślą o osmiolatku. Czytałam dużo pozytywnych opinii wiec mam nadzieje ze będzie ok. I jak się sprawdzi to jakieś dodatki tez widziałamwink
                          • kasiulka1237 Re: Jakie gry kupujecie pod choinke 14.11.14, 00:06
                            Dobble, duuuszki, mały książę , fauna junior , mondo- Zastanawiam się które z tych gier wybrać ?
                            • emily.1 Re: Jakie gry kupujecie pod choinke 14.11.14, 08:16
                              A jaki wiek dziecka?
                              • kasiulka1237 Re: Jakie gry kupujecie pod choinke 14.11.14, 08:21
                                5,7,9
                                • dorga1 Re: Jakie gry kupujecie pod choinke 14.11.14, 10:40
                                  Mam dzieci dokładnie w tym samym wieku, ale najstarszy syn jest niestetywink wybitny, co w graniu trochę przeszkadza, bo najczęściej on wygrywa. Dziewczyny są zdołowane, a ja muszę później rozładowywać atmosferę.
                                  Mamy Dobble, na początku graliśmy non stop, teraz nam się już trochę ta gra objadła. W miarę wyrównane szanse, bo zdarzało się stosunkowo często, że młodsze dzieci wygrywały.

Duszki niestety nie są rewelacyjne pod tym względem, trzeba się nieźle koncentrować. Dziewczyny nigdy nie wygrały, a ja po jednym zagraniu nie gram w tę grę, bo nie nadążam za dziećmi.
                                  Faunę junior kupiłam teraz pod choinkę najmłodszej w celu pogłębiania wiedzy, na pewno nie liczę, że będzie to hit. Dla syna jest za dziecinna, dziewczyny na pewno nie poradziłyby sobie w zwykłą Faunę.
                                  Mały Książę jest na liście, nie grałam, ale widziałam na Targach.

Mamy jeszcze Mondo i ta gra bardzo mi się podoba. Szybka rozgrywka, trochę dużo podliczania punktów, tu również syn zawsze wygrywa, jednak przyjemność samego grania reszcie to rekompensuje.
                                  Słowostworki kupiłam również pod choinkę, my często bawimy się w takie literówki, więc myślę że się przyjmie.

Mogę jeszcze polecić Monopoly karciane, tanie, szybkie bardzo wciągające. Gramy w to w każdej wolnej chwili. No i obecnym hitem u nas jest Wsiąść do pociągu. Z tym, że 5-latce nie zawsze chce się jej siedzieć przez całą rozgrywkę. Radzi sobie, czasami nawet sama, ale jeszcze nie potrafi kombinować na tyle, żeby wygrać.
                                  • agni71 Re: Jakie gry kupujecie pod choinke 14.11.14, 10:53
                                    U nas Wsiąść do pociągu trochę się już dzieciom opatrzyła, ale ostrzę sobie zęby na dodatki, np. Holandia, Afryka, czy Azja, no i USA tez smile Ale to juz może na Dzień Dziecka, bo pod choinke gry wybrane i kupione.
                                    Dodam jeszcze, że u nas rozgrywki tej gry przebiegają dość emocjonalnie (bo ktos komuś zajął drogę, albo komus nie starczyło czasu na ukończenie trasy)...

Cieszę się, że jest polecane Mondo, które zakupiłam dla mojej 8-latki, mam nadzieję, że się spodoba smile
                                    • gosjana Re: Jakie gry kupujecie pod choinke 19.11.14, 07:58
                                      agni71 napisała:

> U nas Wsiąść do pociągu trochę się już dzieciom opatrzyła, >

U nas też, zastanawiam się nad tym dodatkiem www.rebel.pl/product.php/1,1295/17651/Ticket-to-Ride-Europa-1912.html
                                      • agni71 Re: Jakie gry kupujecie pod choinke 19.11.14, 08:44
                                        Ja bym chciała wersję USA, oraz dodatki:

Skandynawia

Azja

Indie/Szwajcaria

Afryka

Holandia

Na początek najbardziej chyba USA, Afryka i Skandynawia
                            • kasiulka1237 Re: Jakie gry kupujecie pod choinke 14.11.14, 08:23
                              Od jakiego wieku gracie z dziećmi w słowostworki ?
                            • sylwina76 Re: Jakie gry kupujecie pod choinke 14.11.14, 09:49
                              Dobble koniecznie, nie znam nikogo komu by się ta gra nie podobała. Małego księcia mamy, bardzo fajna gra, myślę, ze spodoba się i 5 i 7 i 9 latkowi. W Duuuszki zagraliśmy raz, może mamy przesyt gier na refleks i spostrzegawczość. Nad Mondo cały czas się zastanawiam...
                              W Słowostworki grałam z 6- latką,, teraz kupiłam Słowostwory (od 8 lat). Słowostworki są prostsze, zresztą nie trzeba używać wszystkich kategorii no miasto, można stworzyć własne (są na to specjalne puste kartoniki)..
                              Fauny ani Fauny junior nie znam.
                              • martirad Re: Jakie gry kupujecie pod choinke 18.11.14, 22:44
                                Co lepiej kupić dla syna lat 11 abalone czy abalone offboard? Bo siedzę i dumam wink . Dzięki Wam zakupiłam już dla niego pod choinkę Rój wraz z 3 dodatkami, a na Mikołaja dodatek do ukochanego Carcassone. Dla córki 8 letniej dzisiaj odebrałam przebiegłe wielbłądy - będą pod choinkę i zastanawiam się jeszcze nad Mikołąjem dla niej ale nie wiem na co się zdecydować. Uwielbiamy grać w: pędzące żółwie, robale, super farmer, labirynt, trio, scrable, duszki, dobble, kocham cię polsko, syn jeszcze w monopol i Carcassone, ale ja niekoniecznie bo to dłuuuuuugie wink
                                • lanza2 Re: Jakie gry kupujecie pod choinke 19.11.14, 00:24
                                  Polecam kupić zwykłego Abalona Classic jest dużo fajniejszy w grze, ma proste zasady i się nie nudzi.

Z innych ciekawych gier polecam:
                                  Splendor (nominowany do speil des Jahre 2014)
                                  Concept (nominowana do spiel des Jahre 2014)
                                  Takenoko
                                  Pandemię (gra kooperacyjna, czyli gramy razem przeciwko grze)

Lanza
                                  • gosjana Re: Jakie gry kupujecie pod choinke 19.11.14, 07:55
                                    A ja już zgłupiałam i nadal nie wiem jakie gry kupic dla 9-latki i 11latka. Wkładam do koszyka, wyjmuję, tak ciężko kupić gry w ciemno...
                                    Najlepiej aby rozgrywka trwała do 1h. Dłuższe gry będą używane rzadziej.
                                    Na Mikołajki postanowione, że będzie Założysz się. Pod choinkę ciągle wybieram...
                                    • martirad Re: Jakie gry kupujecie pod choinke 19.11.14, 08:13
                                      Mój 11 latek najbardziej lubi grać w Carcassonne, owczy pęd, super farmer, rumikub i szachy, na święta kupiłam dla niego Roj wraz z dodatkami a na Mikołaja dodatek do Carcassonne. Dla 8 letniej córki która lubi grać m in. w pędzące żółwie, labirynt, dobble, super farmer kupiłam pod choinkę przebiegłe wielbłądy. Na Mikołaja też nie wiem na co się dla niej zdecydować. Potrzebuję jeszcze po jednej grze od dziadków i dla syna wzięłam pod uwagę splendor i pandemię z propozycji Lanza2, a dla córki może rancho ale jeszcze na 100% nie wiem.
                                    • martirad Re: Jakie gry kupujecie pod choinke 19.11.14, 08:16
                                      Jeszcze dla 8 letniej córki słowostwory biorę pod uwagę. Podczas jazdy samochodem ona uwielbia grać w państwa i miasta. Jedna osoba mówi alfabet a następnie każdy po kolei wymienia państwa, miasta, rośliny, zwierzęta, itp. Może ta gra będzie trafiona.
                                      • sylwina76 Re: Jakie gry kupujecie pod choinke 19.11.14, 11:16
                                        Abalone mamy zwykłe nie offboard i bardzo polecamy..
                                        Dla syna 11 latka mam Small world (rozgrywka ponoć 60 - 80 minut) i Rój z dodatkami
                                        Dla córki 8 la Przebiegłe wielbłądy (gra trwa 20 50 minut) oraz Słowostwory. Córka bardzo lubi Słowostworki, myślę więc, że jej się spodoba.
                                        Mam jeszcze grę, która zupełnie mi się nie podoba, ale córka uległa sile reklamy: Złap wąsy. To chyba coś w rodzaju Jungle speed (nie lubię) z gadżetem w postaci wąsów. Całe szczęście, że była w promocji w Tesco.Podobno od 7 lat.
                                        Wszystkie gry (oprócz Roju) są dla co najmniej 3 osób.
                                        • martirad Re: Jakie gry kupujecie pod choinke 19.11.14, 13:16
                                          Dzięki Sylwina76 za info. Mamy dzieci w tym samym wieku i z tego co widzę z podobnymi upodobaniami jeśli chodzi o planszówki. Jak już pisałam też kupiłam córce przebiegłe wielbłądy, a dzisiaj w końcu się zdecydowałam i zamówiłam słowostwory, Dla Syna mam już rój z 3 dodatkami oraz dodatek Carbassone. Skuszę się chyba jeszcze na pandemię lub splendor na urodziny dla syna bo on grudniowy smile
                                          • alexia.x Re: Jakie gry kupujecie pod choinke 21.11.14, 10:51
                                            Które Monopoly najfajniejsze wg Was dla 7,5 latki ?
                                            Myślałam nad Monopoly Polska, ale jeszcze Was zapytam
                                            www.smyk.com/szukaj/produkt?q=Monopoly&qtype=basicForm
                                            • bagage Re: Jakie gry kupujecie pod choinke 18.12.14, 23:33
                                              A ma ktoś pomysł na grę kooperacyjną dla 6-latka, oprócz "Potwory do szafy". A może polecicie jakieś gry dla tych co nie potrafią przegrywać.
                                              • aleksandra1977 Re: Jakie gry kupujecie pod choinke 19.12.14, 14:56
                                                moje dzieci (5 i 7 lat) lubia Dobble zwlaszcza, ze za kazdym razem mozna ustalic wlasne reguly gry.
                                              • arafia Re: Jakie gry kupujecie pod choinke 19.12.14, 15:55
                                                Kooperacyjna - Ravensburger Kto to był?
                                                • agulek.3 Re: Jakie gry kupujecie pod choinke 19.12.14, 17:35
                                                  Kto to był jest świetne,ale chyba niedostępne(choć widziałam w mojej księgarni 1 sztukę),merlin zin zin też jest fajne. Słyszałm,że gra na dobranoc firmy tactic jest ok,ale sama nie sprawdzłam.
                                                  Jeszcze skarb Kapitana Haka ,Castle Knights czyli rycerze na zamku haby warto sprawdzić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka