Dodaj do ulubionych

Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze o po

28.10.13, 12:47
sprzadalam buty ecco. w r. 27cm, omylkowo zamiast dl. wkladki 17,8cm, podalam 27,8cm,
kupujaca zarzuca mi ze chce odeslac buty bo jest bląd w opisie bo podalam 27,8cm dlugosci.
W tytule aukcji podalam ze to r. 27 i w parametrach tez tylko zamiast 17,8 podalam 27,8cm
pisalam pani że to pomylka ze nawet dorosla osoba malo kiedy ma 27,8cm ale ona dosc ostro i krótko pisze czy uznaje reklamacje czy nie.
pisze jej ze jesli wkladka jest krótsza niz 17,8 to uznam.
Dodam ze buty byly w idealnym stanie w kartoniku.
Prosze o pomoc jakie mogą mi grozić konsekwencje, gdyz ja nie czuję się winna ,a ta długosc wkladki to no pomylka, moja wina, ale nie zwróćilam uwagi ze wpisalam 2 zamiast 1..
Obserwuj wątek
    • zana781 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 28.10.13, 12:54
      Dobrze piszesz, jezeli wkladka bedzie miala mniej niz te 17,8cm to uznasz reklamacje, bo logiczne chyba jest, ze rozmar 27 nie ma tak dluzej wkladki, jeszcze w dziale dzieciecym.Poslij ja na drzewo.
    • malowanka06 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 28.10.13, 13:03
      Konsekwencje poza negatywem- nie grożą ci żadne.
      buty z wkładką 27,8- sprzedawałabyś w dziale dla dorosłych a nie dla dzieci. Zatem kobieta powinna tam szukać męskich a nie w dziale dziecinnym. Na logikę.
      Moim zdaniem to akurat wykręt z jej strony, chce odesłać bo jej się nie spodobały. Czy na pewno dobrze opisałaś stan, dokładne zdjęcia miałaś?
      • plum1000 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 28.10.13, 13:13
        Byly zdjecia dokladne .
        Buty byly idealnym stanie, przed zakupuem pisala do m nie czy rzeczy trzymaja odpisalam zgodnie z prawdą ze nie trzymaja jak inne ecco nowe ktore kupilam dla syna obecnie ale że słabiej trzymają.
        W opisie aukcji podalam ze to buty w r. 27 noszone przez mojego synka.
        A dl. wkladki tylko w parametrach tych obowiązkowych co są nie pisalam nic o wymiarach w opisie.
        Od 10 lat jestem na All i nigdy nie spotkalam sie z czyms takim i zgłupialam jak otrzymalam w maila ze żada zwrotu bo w opisie jest bład.najpierw myslalam ze moze faktycznie źle wkladke zmierzylam , dopiero pani napisala mi ze podalam 27,8cm i dlatego ona chce oddac buty bo zostala w błąd wprowadzona.
        • erty02 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 28.10.13, 13:14
          A aukcja była na pewno w dziale dla dzieci?
          • plum1000 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 28.10.13, 13:25
            Tak w dziale dziecięcym.
            pani wlasnie mi napisala :
            Nie rozumiemy się, sama pani przyznaje że źle wpisała rozmiar wkładki.
            Proszę byc konsekwentną i ponieść koszty swojego błędu.
            Jak rozumiem z mojej wpłaty jest pani zadowolona ?
            Proszę uznać reklamację jeżeli długość wkładki jest mniejsza niż 27,80 cm.
            W przypadku nie uznia reklamacji będę zmuszona powiadomić allegro i wystawić komentarz negatywny.
            Normalnie nie wiem co odpisaać..
            • patatajowa Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 28.10.13, 13:32
              olej.27,8 to jest jakies męskie 46-47.i w dziale dzieciecym niby. ewidentnie wykorzystałą twój bląd,na pewno buty sie nie spodobały wiec ma "haka".olej.
              • plum1000 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 28.10.13, 13:35
                Dzieki dziewczyny za odpowiedzi.

mnie az zal sie bylo ich pozbywac w takim super stanie te buty były, a tu taka kupująca..

W takim razie juz nie odpisuje na maila bo az nie wiadomo co napisać.
                • monia111175 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 28.10.13, 13:40
                  dziewczyny a z innej beczki
                  czy mozna uprac buty ecco(koazki)w pralce???
                  sportowe zawsze piore,ale kozaki z gore-texem nie wiem?
              • kinga_owca Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 28.10.13, 13:40
                27,8 to jest rozmiar 41-42 więc spokojnie może być chłopiec noszący ten rozmiar będąc dzieckiem, sama znam 11 latka o takim numerze buta. Jeśli pani szukała aukcji po długości wkładki - jest taka opcja, to mogła nie spojrzeć na rozmiar i trzymać się opisu.
                Generalnie wszystko zależy od tego, czy chcesz mieć negatywa czy nie, nie masz obowiązku przyjmować reklamacji ani zwrotu, to Twoja dobra wola.
                • patatajowa Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 28.10.13, 13:56
                  www.rozmiar.com/obuwia.php
                  no to uściślijmy 43-44 wink
                  chyba 99% osób kupujacych patrzy najpierw na poszukiwany rozmiar a potem dopiero jaka długosc wkładki mu odpowiada.
                  ale Pani ci juz napisała ze jej chodzi o twoje przyznanie sie do błędu .
                  • erty02 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 28.10.13, 14:04
                    Jako kupująca nie kupiłabym butów, gdy widzę rozbieżność między rozmiarem a dł. wkładki. Zawsze proszę w takich sytuacjach o uściślenie, wyjaśnienie. Ale różni trafiają się kupujący.
                    Jak sprzedająca rozpatruję swoje błędy w aukcjach na korzyść kupującego. Tu pewnie oddałabym kasę za przesyłkę i ponownie wystawiła buty. Skoro są w idealnym stanie, chętnych na pewno nie zabraknie.
                  • kinga_owca Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 28.10.13, 14:23
                    smile uściśliwszy to w tabelce która podałaś są długości stopy a nie wkładki wink mój szanowny mąż nosi rozmiar 44 i długość wkładki jego butów to 29 cm, a ja posiadaczka rozmiaru 40-41 kupuję buty o wkładce 26,5-27 cm - stąd moje wnioski dotyczące rozmiaru smile
            • bemati Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 28.10.13, 13:41
              Moim zdaniem, kupująca po obejrzeniu butów stwierdziła, że jej nie zadowalają (np. te rzepy są za słabe, za dużo zapłaciła itp.) i teraz znalazła (wg niej) powód, żeby odzyskać pieniądze.
              Jeśli chcesz mieć święty spokój (a buty jeszcze sprzedasz za podobną cenę), to niech ci je wysyła, a ty jej oddasz pieniądze - tylko co do kosztów wysyłki pewnie będzie spór, ale jeśli już szukać "winy", to leży po obu stronach.
              Ja bym jej napisała, że z jej strony też mogę dopatrzeć się błędu i braku logicznego myślenia, bo jeśli szukała butów z taką długością wkładki, to dlaczego w dziale dziecięcym? Poza tym skoro pytała o coś tam przed zakupem, to mogła się upewnić co do wkładki.
              Jak kategorycznie będziesz obstawać przy swoim i butów nie przyjmiesz, to najwyżej dostaniesz negatywa.
              • carpediem30 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 28.10.13, 14:00
                trochę obok tematu ale...
                Ja nie wiem jak można pisać, że buty są w idealnym stanie skoro rzepy słabo trzymają ?!
                • plum1000 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 28.10.13, 14:07
                  Carpe nie slabo tylko slabiej, to różnica.
                  pani pytala czy trzymaja ,pdowiedzialam ze tak tylko nie tak mocno jak nowa para wlasnie kupiona.
                • patatajowa Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 28.10.13, 14:07
                  carpediem30 napisał:

> trochę obok tematu ale...
                  > Ja nie wiem jak można pisać, że buty są w idealnym stanie skoro rzepy słabo
                  > trzymają ?!

trzymaja dobrze.
                  ...cytsadnp. te rzepy są za słabe, za dużo zapłaciła itp.) i teraz znalazła (wg niej) powód, żeby odzyskać pieniądze.
                • maggi9 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 28.10.13, 14:09
                  carpediem30 napisał:

> trochę obok tematu ale...
                  > Ja nie wiem jak można pisać, że buty są w idealnym stanie skoro rzepy słabo
                  > trzymają ?!

Co za logika...
                  A jak rzepy w sklepie już źle trzymają bo taki ich urok to znaczy, że sa w stanie bardzo złym?
                  • carpediem30 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 28.10.13, 14:15

maggi9 napisała:
                    >
                    > Co za logika...
                    > A jak rzepy w sklepie już źle trzymają bo taki ich urok to znaczy, że sa w stan
                    > ie bardzo złym?

Logika istotna. Jeśli w butach w sklepie rzepy źle trzymają to oznacza, że mają wadę i powinny podlegać reklamacji, a nie że taki ich urok...

Stan idealny oznacza dla mnie "jak nowy" nie tylko pod względem wyglądu, ale również funkcjonalności. Słabiej trzymające rzepy stanowią wadę funkcjonalną.
                    • agnieszka77_11 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 28.10.13, 20:31
                      Niestety z tym ocenianiem stanu przez Sprzedających jest różnie (często jest zawyżany, a ubrania są nieuprane, z plamami, odbarwieniami itp) dlatego ja kupując jakąkolwiek używaną rzecz proszę o dokładne zdjęcia oraz o opis wszelkich oznak jej używalności. Dla mnie rzecz idealna wygląda jak ze sklepu, nie ma najmniejszych oznak tego, że była noszona. Kupiłam kiedyś na Allegro używaną kurtkę dla syna i gdyby nie to, że w opisie była informacja o jej noszeniu to bym pomyślała, że jest zdjęta ze sklepowego wieszaka. Była założona może ze 3 razy i jej stan na prawdę był idealny. W przypadku odzieży czy obuwia ciężko jednak o idealną rzecz jeżeli była ona noszona. Co najwyżej stan bardzo dobry, gdy widać na niej niewielkie ślady noszenia czy prania.

Może warto zapytać się kupującej jaki dokładnie ma powód do oddania towaru. Czy stan nie był taki jakiego oczekiwała. Czy nie było tak, że buty były opisane jako idealne/bardzo dobre, a czubki były pościerane, buty były brudne, a podeszwy pozdzierane, a szuka czegoś aby móc je zwrócić?
    • zdzisnadzis Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 28.10.13, 14:24
      Pomyliłas się ty a nie pani, tak więc nie pozostaje ci nic innego jak przyjąc reklamacje i ja uznac. W butach istotna jest długosc wkładki a ta podałas błędnie. I nie wiem co to za wytłumaczenie, ze mało która osoba ma długosc wkładki 27,8, to chyba jest cos pomiedzy 45-46 ale sam rozmiar buta w różnych czesciach świata jest oznaczany inaczej, tak wiec jak najbardziej miała prawo przypuszczac, ze jakis rozmiar 27 moze miec taka wkładke.
      • erty02 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 28.10.13, 14:32
        but w rozmiarze japońskim 27 odpowiada 8 UK, czyli europejskie 42
        • patatajowa Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 28.10.13, 14:35
          o własnie! a w Zambezii jest pewnie jeszcze inaczej wink
          • erty02 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 28.10.13, 14:40
            na każdą pomyłkę można znaleźć haczyk
            od sprzedającej teraz zależy, czy woli stracić 20zł za koszty przesyłki butów w dwie strony, czy dostać negatywa wink
    • joagraba Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 28.10.13, 14:44
      Wydaje mi się, że jeśli kupująca wyszukiwała buty po długości wkładki (w parametrach) i wyszukała twoją aukcję to mogła się pomylić - w końcu rozmiary są bardzo różne - UK, US itd.

Właśnie sprawdziłam - po wpisaniu w parametrach wyszukiwania (w aukcjach dotyczących kozaków chłopięcych) długości wkładki 27-28 cm pierwsza aukcja, która wyskakuje to używane Ecco rozmiar 27, które w parametrach mają wpisaną długość wkładki 27 cm!
      • patatajowa Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 28.10.13, 14:55
        no, czyli ewidentna pomyłka.jeszcze raz napisze ze 99% ludzi najpiewr kieruje sie poszukiwanym rozmiarem a potem potwierdza sobie go długością wkładki.
    • tres09 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 28.10.13, 14:54
      Miałam kiedyś podobną sytuację, wkładka była o 2 cm dłuższa niż podano na aukcji.
      Zgłosiłam sprzedającemu, od razu napisał że zgadza się zwrócić koszt butów i przesyłki w dwie strony.
      Buty zostawiłam, bo cena była dobra, stwierdziłam że poczekają aż noga urośnie, a sprzedający oczywiście dostał pozytywny komentarz.
    • 18lipcowa3 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 28.10.13, 18:09
      Wina Twoja - błąd w opisie. Pani se mogła róznie rozumiec, nie należy rozkminiać jaki to dział tylko oddać kasę i zabrac buty.
      • zana781 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 28.10.13, 19:33
        18lipcowa3 napisała:

> Wina Twoja - błąd w opisie. Pani se mogła róznie rozumiec, nie należy rozkminia
        > ć jaki to dział tylko oddać kasę i zabrac buty.

Jak se pani roznie myslala,to mogla zapytac, rozwialaby swoje watpliwosci.
        • 18lipcowa3 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 29.10.13, 17:04

> Jak se pani roznie myslala,to mogla zapytac, rozwialaby swoje watpliwosci.

łotewer
          przedmiot niezgodny z opisem
        • silje78 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 30.10.13, 20:39
          skąd pomysł, że kupująca miała wątpliwości? długość była podana, nie ma obowiązku dopytać, a domniemywać, że sprzedający jest osobą myślącą.
          należy się zwrot kasy włącznie z tą za przesyłki w obie strony.
    • nik_itam Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 28.10.13, 18:38
      moja wina, ale nie zwróćilam uwagi ze wpisa
      > lam 2 zamiast 1..
      Kupująca (nie ważne z jakiego powodu buty jej nie odpowiadają) ma rację, towar jest niezgodny z opisem i już. Ona zwraca buty a sprzedająca kasę za przesyłkę w obie strony.
    • agnieszka77_11 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 28.10.13, 19:11
      Ja bym na Twoim miejscu zapytała się tej pani dla dziecka w jakim wieku planowała zakup butów. Czy gdyby faktycznie miały długość wkładki równą 27,8cm zostałyby przyjęte. Oczywiście może być tak, że buty nie spełniły jej oczekiwań i chce je zwrócić. Znalazła hak na Ciebie, ale cóż, to Ty popełniłaś błąd i najuczciwiej byłoby gdybyś przyjęła reklamację i pokryła koszty przesyłki w obie strony. Za gapiostwo niestety się płaci. Czy do końca fair jest to ze strony kupującej ciężko ocenić, ale gdy pani nadal nie chce pójść na kompromis to dla świętego spokoju zakończyłabym tą transakcję w miłej atmosferze.
      • plum1000 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 28.10.13, 19:59
        dziekuje za wpisy.
        Głosy są podzielone.
        Sprawa na razie jest nieroztrzygnięta.
        Z panią nie ma dyskusji bo jest tylko jedno stwierdzenie że dlugosc wkladki sie nie zgadza.To nic ze w parametrach podalam rozmiar 27,obok dl. 27,8cm i w opisie aukcji podane rozmiar buta 27. To nie moja sprawa czym sie kieruje chcac zwrotu i tyle .

Nie jestem początkująca allegrowiczką mam ponad tysiąc komentarzy i taka sprawa pierwsza raz sie mi zdarzyła.
      • agnieszka77_11 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 28.10.13, 20:04
        A gdy coś próbujesz ugrać to możesz się zapytać pani kupującej czy przy rozmiarze buta 27 oczekiwała wkładki 27,8cm? Czy chciała rozmiar 27 czy długość wkładki 27,8 (czyli rozmiar ok 43). Bo ja przy rozmiarze buta 37 powinnam mieć długość stopy jakoś ponad 37cm idąc tym tropem. O matko co za kajaki bym miała wink
    • kkatarynka Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 28.10.13, 19:53
      moim zadaniem racje ma kupujaca.
      jesli zasugerowala sie dlugoscia wkladki to kupila buty zupelnie nie zgodne z opisem.

powinnas oddac pani pieniadze
    • tosieuda Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 28.10.13, 19:55
      to co się ostatnio wyprawia na allegro to jest skandal,
      przyznam, że po wielu latach sprzedaży zaczyna mi się ulewać,
      kontakt z niektórymi osobami powoduje, że gra się robi niewarta świeczki,
      kupiłam ostatnio jakiś łach, na ścierkę się nawet nie nadawał,
      uzgodniłam z panią, że zwróci mi pieniądze, odesłałam, to od tygodnia nie odbiera paczki
      z poczty, chociaż jej napisałam, że paczka leży, czeka i co jeje zrobisz w d... ma.

Oczywiście, że Twoja klientka miała świadomość co kupuje, szuka pretekstu do oddania,
      bo jej się buty nie podobają, przecież nikt tak debilny nie jest, że kupuje buty dla dzieci r 27 i oczekuje prawie 30cm buta...
    • mielin Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 28.10.13, 20:27
      Jako Allegrowicz z baaardzo długim stażem -potwierdzam, kobieta nie chce tych butów (najpewniej z powodu rzepa) i poszukiwała jakiegoś haka na naiwną (jak sobie w duchu myśli ) zamierza nic nie stracić na przesyłkach. Kręci i tyle!

Moim zdaniem nie ma podstaw do przyjęcia reklamacji bo: aukcja wystawiona w dziecięcych, są zapewne zdjęcia dziecięcych bucików, wcześniej korespondowała w sprawie butów z tobą.

Ja podobnych sytuacjach zgadzam się zawsze na przyjęcie z powrotem towaru ale z powodu rozmyślenia się kupującej, za co zwrot za przesyłki się nie należy. Wypłacam w takiej sytuacji tylko za towar i tyle. I praktycznie zawsze takie niezdecydowane osóbki rezygnują ze zwrotu.
      • patatajowa Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 28.10.13, 20:37
        no popacz, mam to samo ostatnio. na allegro jestem pewnie tak samo długo jak na tym forum wink
        jedna kurtka nie pasowała bo cyt" na zdjeciu wydawała sie grubsza" tongue_out , drugie spodnie z wyraznie opisaną/obfotografowaną wadą poszły za cene nowych i cyt "wydawało sie że wada nie bedzie az tak duża".zgodziłam sie na zwrot w obydwu przypadkach z zaznaczeniem zwrotu tylko za towar i cisza.ani nie odesłały ani negatywa nie mam.
        a zdanie w tej sytuacji mam takie jak juz pisałam wczesniej.
      • zdzisnadzis Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 28.10.13, 20:42
        Poszukiwała haka?? Sorry ale haka walneła sobie pani sprzedająca podając w dwóch miejscach niezgodna wkładke, to nawet ciezko nazwac hakiem, to opis niezgodny ze stanem faktycznym ... za gapowe się płaci niestety.
        • plum1000 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 28.10.13, 20:58
          zdzisnas rozmiar 27 podany w parametrach i w opisie aukcji.
          a dl. 27,8cm podany RAZ w parametrach.
          • zdzisnadzis Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 28.10.13, 21:05
            Co nie zmiania faktu, ze jak ktos sie sugeruje długoscia wkładki, to został wprowadzony w bład, ja tez sugeruje sie długoscia wkładki, bo jakbym miała sie sugerowac rozmiarówka , ktora jest różnorodna i w cały świat , to bym chyba zgłupiała. Co do kategorii tez nie apsów na kupującej, czy nie widziała kategorii w jakiej kupuje - przy wystawianiu ciuchów często zdarzało mi sie, ze kategoria mi przeskakiwała na arkuszu, przez co tworzyły sie bzdury bo tez cos wystawiłam albo w dzieciecym albo męskim, no ale to nie jest taka norma chociaz się zdarza. Twoja decyzja - ja przyjełabym buty majac tą swiadomosc, ze popełniłam babola i buty wystawiła juz uwazniej kolejny raz.
            • zdzisnadzis Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 28.10.13, 21:06
              * nie wieszałabym psów na kupującej miało byc ;]
            • erty02 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 28.10.13, 22:08
              zdzisnadzis, masz rację.
              Sprzedająca od wystawienia butów do końca trwania aukcji nie zauważyła, że popełniła błąd w jednym z dwóch najważniejszych parametrów obuwia: długość wkładki i rozmiar. Gdyby zauważyła nawet po 12 godzinach od wystawienia, teoretycznie miała możliwość dopisania w komentarzu do aukcji informacji o prawidłowej długości wkładki.
              Od kupującej wymaga się, że musiała widzieć wpisany rozmiar i podaną długość wkładki, że powinna zauważyć, że "coś tu nie halo" przed zakupem. Może zauważyła, może nie, może buty nie są w tak idealnym stanie, o jakim była mowa w opisie. Kupująca znalazła argument potwierdzający niezgodność towaru z opisem i na niego się powołuje.

Dla odmiany możemy sobie pogdybać, dlaczego doświadczona sprzedająca allegrowiczka popełniła błąd i wpisała błędną długość wkładki? Dlaczego nie zauważyła tego błędu nawet w podsumowaniu na podglądzie? Może była zmęczona? No tak, miała prawo się pomylić...
              niestety kupującym prawo do zmęczenia czy braku spostrzegawczości nie przysługuje wink
          • agnieszka77_11 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 28.10.13, 21:08
            Plum, moim zdaniem pani chce oddać buty z innej przyczyny. Jeżeli jest w parametrach podany rozmiar buta 27 i długość wkładki 27,8cm to coś tu nie gra. Nikomu myślącemu poprawnie nie przyjdzie chyba do głowy, że but o numerze 27 ma prawie 28centymetrową wkładkę. Moim zdaniem ona sama pewnie na początku to zlała, ale teraz nie wiedząc co zrobić, aby oddać towar szuka jakiejś przyczyny. Tym bardziej, że w samym opisie nadmieniłaś, że buty mają rozmiar 27, były noszone przez Twoje dziecko i zapewne zamieściłaś ich zdjęcie (na których nie wyglądają jak buty dla rosłego chłopaka z girą o rozmiarze 43).
            Ale co zrobić? Możesz się zapytać czy szukała butów dla męża w dziale dziecięcym. Albo po prostu do niej zadzwoń. Przez telefon łatwiej pewne sprawy załatwić.
            Jeżeli się uprze to musisz ocenić co jest dla Ciebie lepsze. Toczenie sporu czy przyjęcie butów. Za gapiostwo niestety się też płaci.
            • agnieszka77_11 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 28.10.13, 21:13
              Możesz jeszcze zaproponować jej sprzedaż tych butów w niższej cenie i zwrócisz jej określoną kwotę, jeżeli takie rozwiązanie jest przez Was obie akceptowane.
              • tosieuda Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 29.10.13, 08:09
                sorry, ale allegro powinno przeprowadzać test IQ dla użytkowników,
                nie byłoby wtedy może takich problemów, że ktoś kupił 30cm but dla 3 latka
                i nie pasuje big_grin
                • erty02 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 29.10.13, 08:31
                  Może zapytajmy sprzedającą, który model Ecco sprzedawała?
                  Bo jeśli to były np. Biomy albo Terra VG, które są produkowane w rozmiarówce dziecięcej, damskiej i męskiej i w każdym rozmiarze wyglądają podobnie, nie będzie żadnych wątpliwości, że ktoś mógł je pomyłkowo kupić dla nastolatka (to też dziecko!) ze stopą 26.5-27cm.
                  • tres09 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 29.10.13, 08:49
                    Biomy chyba są tylko sznurowane, obstawiam Terra.
                    • agnieszka77_11 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 29.10.13, 16:13
                      Dla mnie to Terra. Te buty faktycznie wyglądają podobnie w wersji dziecięcej i dorosłej, a kupująca mogła szukać po długości wkładki. W przypadku innych fasonów widać, że są to modele dla dziecka. Nie ma co się upierać i psuć humor sobie i drugiej osobie. Sprzedająca nie zauważyła, ze wpisała błędnie długość wkładki to i Kupująca mogła nie zwrócić uwagi na podany numer. Buty można wystawić na allegro raz jeszcze. Poprawić opis i się sprzedadzą. Sezon na zimówki jeszcze trwa wink
    • mikula2 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 29.10.13, 15:07
      Kupująca ma rację, podałaś błędny opis i kupująca otrzymała towar niezgodny z opisem. Jak najbardziej ma prawo do reklamacji. Sprawa wygląda o tyle inaczej, że jeżeli nie jesteś firmą, to tak na prawdę nic Ci ta kobieta nie może zrobić, możesz ją olać i mieć, co najwyżej wyrzuty sumienia, a ona może to zgłosić gdzie chce i komu chce.
    • sole78 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 29.10.13, 17:22
      zaproponowałabym przyjęcie butów z powrotem pod warunkiem pokrycia kosztów przesyłki przez tą panią, a przynajmniej w jedną stronę. Błąd sprzedającej wcale nie jest taki oczywisty, nie pisze się w rozmiarze buta długości wkładki, a pani ewidentnie nie spasowało coś innego niż rozmiar. Mogła też dopytać jeżeli widziała rozbieżności w opisie, zwłaszcza, że się kontaktowała.Mnie byłoby osobiście szkoda dostać negatywa z takiego powodu.
      • plum1000 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 29.10.13, 17:59
        Tak to model terra kolor brązowy.
        Rozmiar podany w aukcji, oraz w parametrach. dodalam ze nosil moj synek. Dodatkowo w mailu pisalam pani ze bylam z butków zadowolona bo nie przemakały bo nieraz mały wszedl do głebszej kałuży i nóżka byla sucha.Tak więc wiedziala że to butki po dziecku małym.

Z pania raczej nie ma dyskusji bo chce i już i koniec bo popełniałam błąd. I Oczywiscie straszy negatywem.
        Wystawilam aukcje i nie przeglądalam jej w czasie jej trwania.
        Ponadto pani podała mi nr konta ze mam wplacic kasę a butów nie wysłała.
        • carpediem30 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 29.10.13, 18:38
          No cóż, wniosek z tego tylko taki, że buty nie są w tak idealnym stanie jak podałaś w opisie aukcji i pani czuje niezadowolenie wink Błąd w rozmiarze wkładki jest jedynie pretekstem, żeby te buty Ci zwrócić.
        • mielin Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 29.10.13, 19:07
          W ogóle już sobie nie zaprzątaj głowy tą sprawą, pieniacze są wszędzie i zawsze. Dużo ludzi nie rozumie, że rzeczy używane nie są nowe.
          Mam wrażenie, że osoby tu na forum krytykujące twój "błąd" (dla mnie to tylko drobne niedopatrzenie), to osoby albo początkujące na Allegro albo wręcz TYLKO i wyłącznie kupujący- tak więc nie mają obiektywnego spojrzenia na problem...
          Wiem jedno, z niektórymi klientami choćby jakby nie wiem jak się starać i tak będzie niedobrze, więc nie zdziw się jeśli oddasz kasę z przesyłkami a i tak dostaniesz negatywa, bo ta osoba na taką właśnie mi wygląda...i w komentarzu Ci palnie.... bo ta Pani robiła problemy;-(
          • agnieszka77_11 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 29.10.13, 19:19
            mielin napisała:

> Wiem jedno, z niektórymi klientami choćby jakby nie wiem jak się starać i tak b
            > ędzie niedobrze, więc nie zdziw się jeśli oddasz kasę z przesyłkami a i tak dos
            > taniesz negatywa, bo ta osoba na taką właśnie mi wygląda...i w komentarzu Ci pa
            > lnie.... bo ta Pani robiła problemy;-(

Może tak być, że negatywa wystawi i tak.
          • zdzisnadzis Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 29.10.13, 20:03
            A może osoby krytykujące "błąd" maja troche pojęcia o regulaminie allegro i o tym, co się dzieje jak aukcja jest niezgodna ze stanem faktycznym i tutaj tak było, nie było to zamierzone przez sprzedająca ale jednak taki jest efekt. Głupi błąd ale racja jest po stronie kupującej.
        • agnieszka77_11 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 29.10.13, 19:13
          A czy ta pani ma już jakieś negatywy? Może to typ Allegrowiczki, która bawi się w Allegro na zasadzie kupowania i odsyłania rzeczy. Może zaproponuj, aby buty zostawiła,a Ty zwrócisz jakąś kwotę. Chyba, że bardziej zależy Ci na odbiorze i wystawieniu kozaków raz jeszcze. Warto dłużej ciągnąć tą sprawę? Ja bym po kilku mailach chyba odpuściła. Chyba, ze czujesz, że nie jest zbytnio cięta i uda Ci się przekonać ją do zostawienia butów. Ale najlepiej wyjaśnić tą sprawę przez telefon, a nie za pośrednictwem maila.
          • plum1000 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 29.10.13, 19:33
            do osoby ktora pisze tak cięte maile nie mam odwagi dzownić.
            Nie wiem co mam odpuszczać skoro pani nie wyjasnia mi o co chodzi tylko jeden argument- dlugosc wkladki sie nie zgadza - i tyle.
            Pani ma 190 komentarze, same pozuytywy.,
            pytalam jaki jest powód prawdziwy zwrotu butów, jakby powiedziala konkretnie co jej nie pasuje byłaby inna moja reakcja(pod warunkiem ze nie bedzie kłamała typu ze buty byly brudne lub zniszczone, bo wiem co wyslałam!), nie wiem czmu sądzi ktoras juz z kolei osoba ze nie byly w idealnym stanie. jak w opisie pisalam stan bdb, ze idealny to moje odczucie ale tego nie pisałam.

Przed zakupem pisalam pani maila ze synkowi zdarzylo sie wejść w nich do kałuzy i nózka byla sucha , nie ma więc mowy ze myslala ze kupuje r. butow 43 czy 44 odpowiadajacy długosci 27,8.

• kabutka Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 29.10.13, 19:47
            Ręce opadają, co za pomysły!

Mailowo tylko i wyłącznie, chyba, że namawiasz ją do próby oszustwa i śladu ma po tym nie być ?

Sprzedająca ma wysłać ostatecznego maila do swojej klientki z informacją jak ma odesłac buty w ramach reklamacji a ona ją rozpatrzy - odesłac na swój koszt oczywiście, żadnego pobrania i od tej pory żadnych następnych dyskusji. Ucinasz rozmowy, telefonów nie odbieraj.

Inna sprawa, że kupująca, stety lub niestety, ma rację. Tak, wiem smutne to, bo błąd może zaboleć, ale ona kupiła buty w rozmiarze 27 z długością wkładki 27 cm i takich cudaków oczekiwała. Gdyby odesłała buty swojej sprzedającej w ramach reklamacji - niezgodność towaru z umową - a ta ją odrzuci, to kupująca ma prawo pójść z tym do sądu - niedorzeczne ? A jednak - i sprawe wygra. Bo reklamacja jest słuszna, jaki by to cudak rozmiarowy nie był, otrzymała towar niezgodny z umową. Może się tez powołac na regulamin allegro, który wyraźnie mówi, że przedmiot ma być dokładnie opisany i nie od parady podaje się długość np. wkładki w butach, znając ułańską fantazję producentów butów przy oznaczaniu rozmiarów. Swoją drogą, dlaczego załozycielka wątku nie załozyła tego tematu na forum allegro ? smile To nie jest tak, że jak się jest osoba prywatną, to nic nam nie grozi, bat mniejszy ale jest - mało komu chce się po sądach ciągać, ale sa i tacy. Jak kupująca w końcu dotrze na forum cafe allegro to tam ją odpowiednio pokierują. Ja rozumiem, że buty w tym stanie sa nielogiczne, ale niestety, pomyłka jest oczywista i trzeba przyjąć ten błąd na siebie.
            • agnieszka77_11 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 29.10.13, 20:03
              kabutka napisała:

> Ręce opadają, co za pomysły!
              >
              > Mailowo tylko i wyłącznie, chyba, że namawiasz ją do próby oszustwa i śladu ma
              > po tym nie być ?

Kabutka, jak najbardziej ślad po tym ma być. Dlatego po rozmowie telefonicznej można wysłać maila na zasadzie "zgodnie z naszą rozmową itd".
              Chodziło mi o to, że niektórzy są bardzo cięci na mailu, a przez telefon to już grzeczni i żadnych roszczeń nie mają.
        • jolinka102 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 29.10.13, 19:36
          Ja bym sobie odpuscila rozmowy z ta kobieta, nie wierze, ze ktos kupuje buty nie czytajac jaki maja rozmiar, a jednoczesnie wie jaka dlugosc wkladki potrzebuje. Pani kupujacej pewnie odwidzial sie zakup i kombinuje jak kon pod gore, zeby otrzymyc zwrot kasy. Jeden negatyw Ci nie zaszkodzi, a jak oddasz pienadze to na koncu moze byc i tak, ze tak czy tak dostaniesz negatywa.
          • plum1000 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 29.10.13, 19:44
            Aha ja bym buty przyjęla nie ma problemu,ale pani żąda- nie chce -tylko żąda zwrotu wszystkich poniesionych kosztów.
            A ja nie czuje się winna bo wiem ze pisalysmy maile przed jej zakupem pisalam o tym ze nosil je moj synek , podalam rozmiar buta 3X- w tytule wplaty, w parametrach i jak opisywalam aukcje.
            Bajką jest więc zemyslala ze kupuje r.43-44.
            • agnieszka77_11 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 29.10.13, 20:00
              To napisz tej pani, że zgadzasz się na odbiór, ale nie na poniesienie pełnych kosztów dostawy ponieważ z przeprowadzonej między Wami korespondencji wynikało, że szuka ona butów dla dziecka, a nie dla męża. I błędny opis na zasadzie 27,8cm zamiast 17,8cm nie jest argumentem wystarczającym. Ponieważ 27,8cm odpowiada butowi o rozmiarze 43. To jest kwestia 10cm, a nie 1 czy 2 cm i żaden but o rozmiarze 27 w numeracji dziecięcej nie ma takiej długości wkładki. Jest to pomyłka podczas wstukiwania danych, a nie celowe wprowadzenie w błąd czy nieprawidłowe pomiary. I każda osoba kupująca powinna sobie zdać z tego sprawę. Zapytaj się czy szukała butów o rozmiarze 27 czy 43. Napisz, że jeżeli szuka butów o rozmiarze 43 to powinna szukać ich w dziale dla dorosłych, a nie dla dzieci. I wątpisz w to, że jej dziecko ma długość stopy 27cm. I strasznie nie lubisz, gdy ktoś robi z Ciebie idiotkę.
              W innym przypadku nie możesz uznać reklamacji. I jeżeli pisze do Ciebie cięte maile to zgłosisz sprawę do Allegro z prośbą o rozwiązanie problemu.
              • plum1000 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 29.10.13, 20:12
                Ja pisalam pani ze moze odeslać buty ale ze nie pokryje kosztow wysylki jest wkladka wynosi okolo 17,8 cm .A ona ze ona chce uznania reklamacji ( w sumie żąda ) jak wkladka jest mniejsza niz 27,8cm.

I wlasciwie nie chodzi mi o te 20zl ,naprawdę, ale o to że kłamie , naciska, straszy negatywem i powiadomieniem allegro, ostrymi tekstami typu
                • zdzisnadzis Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 29.10.13, 20:18
                  Poza tym straszeniem , to ma racje . Wkłądka miała miec 27,8 cm wg opisu z aukcji. Nawet jakby miała 27,6 w rzeczywistości to i tak miałaby powód do reklamacji i do jej uznania, bo tez by sie nei zgadzało. tu ma ponad 17 cm, tak wiec tym bardziej. Twój błąd niezamierzony ale cięzko Ci bedzie coś ugrac. Możesz pisac na forum cafe allegro, tam siedza ludzie, którzy od lat doradzaja, znaja takie sytuacje ale odpowiedz bedzie taka jak tutaj - musisz uznac reklamacje i zgodnie z regulaminem zwrócic za przesyłki, bo ona tutaj nie zawiniła .
                • agnieszka77_11 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 29.10.13, 20:19
                  I zwala na ten głupi błąd a nie na to, że stan butów jej nie odpowiada czy buty po prostu jej się nie podobają. Bo wiadomo, że nie chciała kupić butów o rozmiarze 27 z wkładką 27,8cm, jeżeli mailowo rozmawiałyście o butach dla dziecka. Ale tak jak napisała Kabutka, nie jest to ten produkt który był opisany w aukcji i każdy przyzna jej rację. Dla mnie to takie robienie z kogoś idioty, bo rozumiem, że mogłaby się przyczepić do stanu butów.
                  • kornnella Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 29.10.13, 20:36
                    ALe dzieci też mają stópki niczego sobie. Sama nosze 40-41 wkładka zalezy 26 może 27 cm, nigdy z cm nie mierzyłam, ale moge sprawdzić. I moja chrześnica w wieku lat 11 też tyle miała smile
                • kornnella Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 29.10.13, 20:33
                  Ale może daj jej szansę odesłać, bo błęda walnęłaś i to na piśmie i nawet jak do sądu pójdzie to wygra, bo wkładka będzie 10 cm mniejsza niż opis. A Twoje teraz pisane teksty ze zwrócisz kase jak wkładka jest inna niż 17,8 są dziwne, bo formalnie z opisu ona ma mieć 27,8 a tyle mieć nie będzie.

Tylko napisz jak dziewczyny radzą coś z gatunku "proszę odesłać i jak dojdą w stanie niezmienionym oddam pieniądze". Jest szansa ze nie odeśle, bo jej się nie bedzie chciało ryzykować czy uznasz reklamację i pieniądze zwrócisz czy nie, a pieniaczki są pyskate z reguły jak trafiają na opór, w momencie jak się zgadzasz odpuszczają smile.
                  • edyta_32 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 29.10.13, 21:12
                    Ja któregoś dnia przeglądałam allegro i trafiłam na te Twoje buty z tym rozmiarem wkładki wink i ze względu na to ,że jesteś "stałą" sprzedającą z wieeloma komentarzami jako kupująca ale i sprzedająca i masz w tym już duże doświadczenie odpuściłabym i albo bym przyjeła bład na klate jak radzą dziewczyny i znowu wystawiła te buty ( napewno sie sprzedadzą jeszcze) albo próbowała obnizyc np: te 20 zł jako "skrucha" za pomyłkę i zobaczyła jaki bedzie kobitki reakcja.
                    Szkoda nerwów i czasu spędzonego na pisaniu maili w tej sprawie (do kobitki przy kompie smile
                    Jestes sprzedająca na allegro i szkoda by było zarobic negatywa. takie jest moje zdanie.
    • tres09 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 30.10.13, 06:04
      Dlaczego zakładasz że długość wkładki nie jest powodem zwrotu butów?
      Sama piszesz stan był nawet lepszy niż napisałaś, więc tym bardziej potwierdza się że nie chodzi o stan, tylko właśnie o wkładkę.
      Dla kogoś kto ma syna nastolatka o dużych stopach i szukał butów na stopę ok 27 cm wszystko było oczywiste - wszędzie było 27.
      Oznaczenie rozmiarów są bardzo różne.
      Jak chcesz coś ugrać to zaproponuj zwrot kosztu jednej przesyłki, kupująca pewnie się zgodzi, bo teraz nie ma ani pieniędzy ani butów dla dziecka (nastolatek to też dziecko).
      • patatajowa Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 30.10.13, 08:11
        zdecydowanie nie chodzi o wkładke, wink
        burty na zdjeciu nawet nie wygladaja na duze, o nastolatku zadko piszemy w aukcji "synek" i zadko który nastolatek ma pokoj z żyrafką wink
        oczywiscie nie sa to jakies przekonujace dowody ale dla mnie wystarczajace.
        • zana781 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 30.10.13, 08:17
          Jest jeszcze jedna bardzo istotna rzecz, na zdieciu nr.3 widac bardzo wyraznie rozmiar buta.

Z kupujaca nie dyskutowac i grzecznie wyslac na drzewo.
      • plum1000 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 30.10.13, 08:15
        nie kupujaca nie godzi sie na żadne ustępstwa.
        GDzie widzisz to wszędzie 27??
        raz podalam długosc wkladki a nie kilka razy.
        za to rozmiar buta 3x,podalam
        • 18lipcowa3 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 30.10.13, 08:33
          plum1000 napisała:

> nie kupujaca nie godzi sie na żadne ustępstwa.
          > GDzie widzisz to wszędzie 27??
          > raz podalam długosc wkladki a nie kilka razy.
          > za to rozmiar buta 3x,podalam

Błąd w opisie, to błąd w opisie.
          • patatajowa Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 30.10.13, 08:35
            nie w opisie a w parametrach.niektórych bzdurnych moim zdaniem.
            • 18lipcowa3 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 30.10.13, 08:41
              patatajowa napisała:

> nie w opisie a w parametrach.niektórych bzdurnych moim zdaniem.

trudno
        • erty02 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 30.10.13, 08:39
          Plum, widzę, że wolisz ciągnąć temat i dyskutować tu na forum, zamiast zakończyć szybko sprawę.
          Sprzedajesz dużo, negatywy już masz, więc jeden więcej z tej konkretnej aukcji Ci nie zaszkodzi wink
          Możesz jeszcze zliczyć nasze głosy za oddaniem całej kasy i za olaniem sprawy i tym się zasugerować, bo sensu dalszej dyskusji nie widzę.
        • agnieszka77_11 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 30.10.13, 08:43
          W tym konkretnym przypadku to nie długość wkładki jest powodem zwrotu. Ewidentnie widać, że sprzedajesz buty dla małego dziecka, a nie nastolatka. Stan też nie, ponieważ gdyby miała coś do tego, że buty nie są w stanie bardzo dobrym to też by chyba opisała, że np mają zdarte czuby czy zjechane podeszwy. Że według jej te buty są zniszczone.
          Moim zdaniem pani się rozmyśliła, kupiła gdzieś taniej, albo się nie spodobały. Możliwe też, że nie trafiła z rozmiarem mimo, że wkładka 27,8cm też ją by nie zadowalała.
          Jeżeli chcesz zakończyć tą transakcję w miarę dobrej atmosferze zaproponuj jej zwrot 20zł za przyjęcie tych butów, a jak się nie zgodzi to pokrycie kosztów przesyłki w jedną stronę. Jeżeli nie przystanie na tą propozycję napisz, że będziesz musiała przekazać sprawę do Allegro. Chyba, że jesteś skłonna przyjąć te buty + zapłacić za przesyłki w obie strony.
          Ja bym starała się to już jakoś zakończyć. Po co psuć sobie nerwy.
          • agnieszka77_11 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 30.10.13, 08:58
            Jednak gdyby kupująca chciała udowodnić, że towar jest niezgodny z opisem to moim zdaniem to udowodni.
            • zana781 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 30.10.13, 09:16
              Na zdieciu widac wyraznie, bardzo wyraznie rozmiar buta na podeszwie, rozmiar 27, jaka tu niezgodnosc?
              Nie wnikam w to, czy buty maja inne wady i z innego powoodu kupujaca chce je zwrocic.
              Jesli chodzi o rozmiar wszystko jest ok,i nie ma czego sie czepiac, jest opis, po synku, jest podany 2x rozmiar jest zdiecie z rozmiarem buta o jakiej niezgodnosci my tu dyskutujemy.
              • agnieszka77_11 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 30.10.13, 09:26
                Powie, że chciała but w rozmiarze 27 o długości wkładki 27,8cm. To głupie, ale udowadnia się fakty. Nikt nie będzie dyskutował o tym co kupująca i sprzedająca miała na myśli. Fakt jest taki, że towar nie jest zgodny z opisem. Tak to działa.
            • erty02 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 30.10.13, 09:17
              agnieszka77_11 napisała:

> Jednak gdyby kupująca chciała udowodnić, że towar jest niezgodny z opisem to mo
              > im zdaniem to udowodni.

Dokładnie. Kupująca powie np. że syn miał ten sam model butów rok temu w rozmiarze 40 (wkładka 26.5cm - rozmiarówka KIDS w tym modelu) i na ten rok chciała kupić identyczne większe. Zasugerowała się przy zakupie, że to ten sam model co zeszłoroczny i podanym w opisie rozmiarem wkładki.
              Co do podanego rozmiaru będzie tłumaczyć, ze nie zauważyła 27 tak samo jak sprzedająca nie zauważyła błędu w rozmiarze wkładki.
              Na 11-12latka z rozmiarem stopy 40-41 też można mówić "synek". Moja teściowa do mojego męża często mówi "synku".
              Zdjęcia mogły być zrobione w pokoju młodszego dziecka.
              Wcale nie uważam, aby buty wyglądały na dziecięce w małym rozmiarze - ocena w tym przypadku będzie zawsze subiektywna, bo jest odczuciem każdego a nie mierzalnym faktem. To nie jest argument.
              • zana781 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 30.10.13, 09:25
                Slepa(nie obrazajac nikogo) jest, ze nie zauwazyla rozmiaru na bucie, jej problem, slepa jest, ze napisane jest 2 razy prawidlowy numer buta, jej problem.
                Chce reklamowac to niech szuka innego powodu.
                Jest 3do 1, na korzysc sprzedajacej kupujaca 3 razy nie widziala rozmiaru, a sprzedajaca raz sie pomylila.
                • agnieszka77_11 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 30.10.13, 09:35
                  Ale kupująca ten rozmiar dobrze widziała. I wcale nie jest to powód zwrotu. Wykorzystała po prostu ten błąd, aby móc buty zwrócić. Faktem jest, że gdyby chciała to wygrać to wygra. Prawo nie opiera na domysłach, ale na faktach. Ten but nie ma takiej długości wkładki.

Można z kupującą dyskutować, proponować różne rozwiązania, pisać, że zgłosimy sprawę do Allegro i czekać na odpowiedź. Oczywiście kupująca może zgodzić się na ustępstwa. Może ostatecznie przyjąć buty. Mi by się już nie chciało ciągnąć tej sprawy. Oczywiście, napisałabym parę maili wyjaśniających z tym co myślę na ten temat (oczywiście w grzecznym tonie), że buty o rozmiarze 27 nie mogą mieć tak dużej wkładki, że szukała przecież butów dla dziecka i czepianie się tej jednej rzeczy uważam za bardzo niesprawiedliwe, ponieważ z maili wynikało, że nie jest zainteresowana butem o długości 27,8cm itp itd Tylko czy warto?
                  • erty02 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 30.10.13, 09:39
                    nie warto, bo jeśli sprzedająca nie ma działalności gospodarczej, może zostać podkablowana w ramach zemsty do US z powodu innych aukcji wink
                    • agnieszka77_11 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 30.10.13, 09:54
                      erty02 napisała:

> nie warto, bo jeśli sprzedająca nie ma działalności gospodarczej, może zostać p
                      > odkablowana w ramach zemsty do US z powodu innych aukcji wink

Kiedyś z mężem dyskutowaliśmy na temat podatków i stwierdził, że niedługo to podatki od sprzedaży na Allegro trzeba będzie odprowadzać. I to nie tylko gdy się prowadzi działalność gospodarczą, nie tylko gdy się sprzedaje większą ilość rzeczy, ale za każdą jedną wystawioną aukcję. To by dopiero było. Mam jednak nadzieję, że do takiej sytuacji nie dojdzie, bo to byłoby już chore.
                      A że ktoś ma dużą ilość aukcji to często dlatego, że sprzedaje rzeczy po sobie, po dzieciach. Nieraz nietrafione prezenty, nowe. Ja też nieraz wystawiam nówki, które kupiłam niepotrzebnie, z myślą, ze będą dobre czy które mi się nie podobają.
                      • kornnella Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 30.10.13, 10:28
                        agnieszka77_11 napisała:

> Kiedyś z mężem dyskutowaliśmy na temat podatków i stwierdził, że niedługo to po
                        > datki od sprzedaży na Allegro trzeba będzie odprowadzać.

Że tak przyszłościowo zapytam mąż czasem nie ma na imię Donald vel zdrobniale Donek? big_grin
                        • agnieszka77_11 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 30.10.13, 11:06
                          kornnella napisała:

> Że tak przyszłościowo zapytam mąż czasem nie ma na imię Donald vel zdrobniale D
                          > onek? big_grin

big_grin

• 18lipcowa3 no nie wierze.... 30.10.13, 08:40
      jesteście takie uczciwe, takie zgłaszaszczki wszelkich nieprawidłowości, tępicie nieuczciwość na allegro, a tutaj namawiacie koleżanke by olała sprawe?

bład w opisie popełniła, ciekawe co wy byscie zrobiły bedac po drugiej stronie? Pewnie by było och i ach jaka ta sprzedajca nieuczciwa, załoze sie.

Mialam kiedys podobna sytuacji i tez taką nieuczciwa sprzedajaca jak ta tutaj ale na szczescie wygrałam bo racja była po mojej stronie.
      • 18lipcowa3 Re: no nie wierze.... 30.10.13, 08:41
        miało być

''zgłaszaczki''
      • marika012 Re: no nie wierze.... 30.10.13, 08:45
        To nie błąd w opisie tylko w parametrach.
        Buty wyglądają na dziecięce, są króciutkie. Do tego w tytule aukcji jest KIDS czyli dziecięce które występują do numeru tylko 39 albo 40.
        Ja bym olała panią, bo długość wkładki nie jest prawdziwym powodem zwrotu.
        • zdzisnadzis Re: no nie wierze.... 30.10.13, 09:46
          Boże ludzie, czy wy macie pojecie o tym co wypisujecie?? Jak długosc wkładki jest nieistotna?? To własnie ta długosc spowodowała, ze cała aukcja jest niezgodna z opisem i wg regulaminu allegro, kupujaca ma wszelkie prawa. Po co sie wypowiadasz w temacie, skoro nie masz o tym pojęcia?? Nawet jezeli to nie jest prawdziwy powód , to kupująca ma tutaj przewage przez ta pomyłke, trzeba błędy brac na klate, bo jak baba sie uprze to i do sądu poleci, jak jej się nudzi, nie o takie błahostki potrafią się sądzic, wystarczy poczytac troche cafe na allegro.
    • kornnella z innej beczki... 30.10.13, 09:05
      sorki za OT, ale na dziub mi się ciśnie i muszę zapytać
      Plum masz działalność gospodarczą? Pytanie ze względu na ilość nowego haema jaką wystawiasz z marżą. Jak tak to wysyłkę do pani w koszty wrzuciłaś (chyba?) ewentualnie negocjuj zwrot na jej koszt lub odżałuj tą dyszkę. A buty jak odeśle, co napisało paręnaście kobietek wyżej na pewno sprzedasz, bo zadbane i sezon na zimówki.
      • plum1000 Re: z innej beczki... 30.10.13, 16:52
        Tak kornella dzialnosc gospodarcza mam od 10 Lat i co miesiąc 14stego przelewam 1030zl na konto Zusu
        • annajustyna Re: z innej beczki... 30.10.13, 16:56
          Napisz, jak w koncu wybrnelas z tej w koncu niezrecznej sytuacji...
        • zdzisnadzis Re: z innej beczki... 30.10.13, 17:29
          Oj Boziu Boziu walnełas babola, co prawda niechcący i nie czujesz się winna?? wink Czasami trzeba przyjmowac błędy na klate, ty masz z tym jakis problem. Sprzedajesz tyle na allegro i masz problem z rozumieniem regulaminu... ehh wink
    • alpepe Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 30.10.13, 09:30
      właśnie z powodu takich sprzedających jak ty nie kupuję w Niemczech na ebayu.
      Powiem więcej, sama mam firmę i jak coś idzie nie tak, nawet jeśli wina jest pół na pół moja i klienta, biorę to na klatę, bo szkoda nerwów, a klient może kiedyś znów do mnie zawita.
      • erty02 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 30.10.13, 09:35
        tutaj sprzedająca popełniła błąd, ale nie chce ponieść z tego tytułu żadnych konsekwencji, konsekwencje ma ponieść NIEUWAŻNA kupująca

jeśli plum ma działalność gospodarczą i z tego tytułu sprzedaje masowo na allegro, będzie musiała rozpatrzyć reklamację
        • tres09 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 30.10.13, 10:18
          > tutaj sprzedająca popełniła błąd, ale nie chce ponieść z tego tytułu żadnych ko
          > nsekwencji, konsekwencje ma ponieść NIEUWAŻNA kupująca

Nawet niekoniecznie nieuważna, nie ma obowiązku znać rozmiarówki ecco, a rozmiarówki butów są b. różne np. Mondopoint, która z grubsza odpowiada długości wkładki.
          Nie ma też obowiązku analizować czy żyrafa w tle należy do młodszego rodzeństwa, czy zdjęcie było robione u kuzyna, który ma młodsze dziecko, czy może jednak poprzedni posiadacz był młodszy niż na to wskazuje długość wkładki jego buta, a co za tym idzie, może buty są mniejsze niż podano.
          Prawda jest taka, że sprzedająca wiedziała że sprzedaje małe buty, więc wydawało jej się że wszyscy to wiedzą, albo powinni się domyślić.
          Jak ktoś tego nie wie, to po prostu nie analizuje kwestii żyrafy, tylko patrzy czy podana długość wkładki jest taka jaka jest potrzebna.
          • jzabro Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 30.10.13, 17:43
            Wygląda na to, ze najlepiej jak najmniej pisać w opisie wystawianej aukcji, albo napisać "stan jak na zdjęciu" i nie wypełniać tych szczegółowych parametrów, bo zawsze ktoś do czegoś może się Przyczepić, np że kolor nie taki albo zakwalifikowanie do grupy wiekowej nie takie jak trzeba itd itp.
      • annajustyna Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 30.10.13, 11:37
        Alpepe, jak kupuje cale mnostwo na ebayu i jak dotad nie mialam zadnych problemow...
        • plum1000 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 30.10.13, 17:34
          Dzownilam -.
          no i mialyscie rację- pan(rozmawialam z mężem tej pani) ma duże dzieciaki , szukala po dlugosci wkladki bez zbędnego czytania bo cena okazyjna była a wlasnie takich butów potrzebowała.

Spytalam o powod zwrotu -pan mowil ze ma dzieci w rozmiarze buta 40++ i że potwierdza że buty sa w super stanie -że oboje to z żoną stwierdzili.

Tak ze pani buty wysyła ,oddaję kasę .

No i mam nauczce na zaśsmile nie wystawiam aukcje mając dziecko w pobliżu zainteresowane tym że klikam w kompiesmile.

Troche sie bałam dzownic , ale rozmowa byla miła spokojna, więc kamień z serca.
          Takie niemile sytuacje zawsze mnie męczą i nie dają spokoju.
          Wbrew kilku tu wypowiadającym się paniom nigdy nikogo na Allegro nie oszukalam .

Jeszcze raz dzięki za wszystkie opinie, dzięki wam zadzownilm do tej pani a nie myslalam
          • kinga_owca Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 30.10.13, 17:47
            no i brawa dla Ciebie
          • agnieszka77_11 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 30.10.13, 17:57
            Gratulacje. Mnie też takie sytuacje męczą i tylko się denerwuję. Wolę szybko wszystko rozwiązać.
          • zdzisnadzis Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 30.10.13, 18:09
            No i bardzo dobrze ! Jak najbardziej uczciwe.
            • erty02 Re: Allegro problem przy sprzedaży -pilne,prosze 30.10.13, 18:23
              Super, że się wszystko wyjaśniło w rozmowie telefonicznej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka