15.11.13, 16:28
Moje dziecko 9,5 m pije butelki, zarówno mm jak i wodę, chciałabym kupić mu kubek i nauczyć samodzielnego picia, chcę także odstawić smoczek do spania i dlatego najpierw chciałabym pożegnać butlę.. tylko nie wiem czy kupować niekapek? Czy po prostu kubek z ustnikiem??? No i jak rozpocząć naukę picia? Na początku wlewać małą ilość wody lub mleka i dać do rączek?

Dodam, że synek nie trzyma sam butelki, bo tak wyszło, zawsze trzymałam ja, kiedyś chciał ją trzymać ale jakoś mu przeszło.. jedzenia do rączek raczej nie dostaje, czasem skórkę chleba ponieważ wciąż sam nie usiadł. Obawiam się czy poradzi sobie z kubeczkiem.
Obserwuj wątek
    • aaaniula Re: kubek 15.11.13, 20:01
      W sumie trochę się przyłączę do pytania. Mój dzieć ma 14 miesięcy i z kubka nie pija. Niekapki nie wchodzą w grę, ponieważ syn ma odruch wymiotny kiedy tylko bierze ustnik do buzi. Później boi się nawet zassać butelkę. Dotyczy to zarówno twardych, jak i miękkich ustników. Jeśli chodzi o zwykły kubek, to zalewa się tak okropnie, że wszystko ląduje na nim, a to co było w kubku wylatuje mu nosem. Pod moją kontrolą z kubka pić nie chce bo wyszarpuje mi z rąk i aż wrzeszczy jeśli nie chcę mu dać do samodzielnego picia....
      Mieliśmy lovi 360. Z tego kubka po prostu nie pije. Rzuca o podłogę. No i to by było na tyle z nauki samodzielnego picia smile
      • libretinka Re: kubek 15.11.13, 20:02
        U nas sprawdziło sie to [url=http://www.momma.pl/cat,124_z_funkcją_kiwania,product,815_mOmmaNEW_Kubek_niekapek_z_dwoma_rączkami_z_NOWYM_MIĘKKIM_USTNIKIEM]Tekst linka[/url]
        Super sprawa.
        • libretinka Re: kubek 15.11.13, 20:03
          Kurcze, nie ten. Miał byc ten [url=http://www.momma.pl/cat,67_Kubki_ze_słomką]Tekst linka[/url]
      • murwa.kac Re: kubek 18.11.13, 06:40
        u 14 miesieczniaka sprowbowalabym bidonu z rurka.
        moj mial 15 czy 16 miesiecy jak dalam bidon i zalapal od razu. moze Twoj tez juz albo wkrotce zalapie.
        • nolle91 Re: kubek 18.11.13, 11:11
          Również polecam bidon my mamy np. z NUK'a i świetnie się sprawdza, nic się nie wyleje nawet jak się przechyli.
    • mamatomika Re: kubek 15.11.13, 20:03
      Niekapek jest praktyczny, maly szybko sie nauczy tylko mu daj do reki. Bardzo sie tez szybko nauczy ze mozna ta wode super wylewyc na ziemie smile I wtedy niekapek bezcenny smile Choc moj maly tak uderza kubkiem w stol ze itak wode wyleje, bo to taka super zabawa...
      • alutka314 Re: kubek 15.11.13, 20:28
        Ja juz duzo przetestowalam kubkow bo mala bardzo szybko je psuje. A nauczyla sie pic z kubka podobnego jak z canpol babies z gumowym ustnikiem. Z TT tez fajny tylko ma krotki dziubek i ciezko bylo jej podlapac jak ciagnac. A jak juz sie nauczyla to dlawila sie strasznie bo szybko leci. Z aventu tez ok tylko corka lubi uderzac nim o podloge i po tyg przestal dzialac. Bardzo fajny jest tez z Dr Browna juz ponad miesiac go mamy i dzialasmile i jest to prawdziwy niekapek wogole nie ciekniesmile mialam tez z TT kubek z dziubkiem i nie bylam .zadowolona. mam ochote kupic jej jeszcze ten 360 stopni smile
        • bisiek10 Re: kubek 15.11.13, 20:48
          Mamy niekapek z TT z dwiema raczkami i twardym ustnikiem.Uchwyty i nakretke z ustnikiem mozna nakrecic na kazda butelke TT.Mala pije z tego niekapka od 7mz.Teraz poki co z nornalnego kubka tylko ode mnie lub od taty "podpija".Oczywiscie zalana prawie cala ale kiedys trzeba sie nauczyc wink Czasem tez pije z kubka ze slomka.Byle slomka nie byla za dluga bo sie wscieka jak ciagnie ciagnie i nic nie leci.Wtedy sie zniecheca i slomka idzie w odstawke na jakis czas.Aa wink Mamy 13 mies wink
    • nuage8 Re: kubek 15.11.13, 21:51
      Polecam doidy cup, córka ma 8m, pije wyłącznie z doidy, z niekapka nie umie, z butelki nie chce.
      • sevika1980 Re: kubek 17.11.13, 21:58
        Też uważam, że warto pomalutku uczyć z doidy cup, nasz miał kilka miesięcy jak zaczelam go uczyc bo butli w ogóle nie chciał. A jak załapał ze słomką to teraz tylko słomki chce. Dla nas hitem teraz jest kubek termiczny ze słomką Aventu bo na spacery w chłodne dni zabieramy i trzyma temperaturę.

A co do niekapków, Nuki sa fajne dla dzieci , które nie lubia niekapków bo mają silikonowe ustniki
        allegro.pl/nuk-kubek-bidon-niekapek-12m-szybka-wysylka-slask-i3719308917.html
      • grajfrutt Re: kubek 17.11.13, 23:39
        Ja akurat z doidy średnio byłam zadowolona, mały zalewał się okropnie. ALe za to polecam zwyczajną słomkę, dziecko po godzinie załapało o co chodzi i nauczył się pić, miał wtedy 8 miesięcy. Kupiłam potem bidon, taki najzwyklejszy canpola (allegro.pl/bidon-ze-skladana-rurka-270-ml-canpol-i3683847397.html) bez żadnych zaworków niekapków, i bardzo ładnie pił.
    • murwa.kac Re: kubek 18.11.13, 06:44
      jak jeszcze sam nie umie dobrze trzymac - polecalabym jakies niekapki, zwykle, proste. ja uzywalam tych z ikea.
      m.ikea.com/pl/pl/catalog/products/art/20137573/
      najpierw zalapal picie przez niekapek wlasnie, potem zdejmowalam wieczko i pil normalnie z kubka.
    • aleksandra1357 Re: kubek 18.11.13, 11:18
      Polecam zwykły, plastikowy kubek.
      Nalej tam ok. 1 cm wody, dwa łyki dosłownie i daj do rączki. Pierwszy tydzień będzie się zalewał, po dwóch powinien pić. Możesz też dawać kubek z wodą pitną podczas kąpieli.
      Niekapki to moim zdaniem spisek producentów - nie są dziecku do niczego potrzebne, a upośledzają naukę picia. Na spacer wystarczy woda z dzióbkiem, dostępna w każdym supermarkecie. Niekapki są też niehigieniczne, trudno je domyć, mnożą się w nich bakterie.
      Z pierwszym synem cudowałam, miał 4 różne niekapki, a drugiego syna od 6 miesiąca poiłam ze szklanki. Najpierw trochę pomagałam, ale szybko załapał.
      • frijka Re: kubek 18.11.13, 14:26
        Tylko ja chce żeby synek nauczyl się także sam sobie trzymać a ze zwykłym kubkiem lub bidonem nie wiem czy będzie tak łatwo....
        • audrey2 Re: kubek 18.11.13, 15:43
          A moze nic na sile? Po co przyspieszac? Moje dziecko zalapalo picie z kubka zwyklego okolo roku, wczesniej probowalam niekapka, slomki, bidonu, nie lapal.
          Nie przyspieszaj, niech sie chlopak rozwija po swojemu, pozwol mu.
          • frijka Re: kubek 18.11.13, 16:58
            nie chodzi mi o żadne przyspieszanie, tylko wyeliminowanie smoczka butli.
    • a.fer Re: kubek 19.11.13, 12:28
      co do kubeczków, to teraz na rynku jest tyle rodzajów, że każdy powinien znaleźć coś dla siebiesmile np. my przeszliśmy przez wszystkie aventu od kubka z miękkim ustnikiem i przejście z butelki na kubek poszło bezproblemowosmile potem był kubek ze słomką, przydatny zwłaszcza w podróży, bo jest pewność, że dziecko się nie poleje. a potem przyszedł czas na kubek 360, czyli taki bardziej dorosłysmile tak że mały przykładał usta w dowolnym miejscu i wtedy pod jego naciskiem puszczał zaworek i picie leciało z tego miejsca. ogólnie trzeba będzie pewnie próbować wielu, bo dzieci mają różne potrzeby i różne podejście do picia z tych kubeczków. powodzeniawink
    • ajserped Re: kubek 19.11.13, 16:01
      Ale jak nie siedzi jeszcze, to wydaje mi się, że trudno będzie nauczyć trzymania kubeczka i picia z niego, bo przy piciu dziecko jeszcze głowę do tyłu odchyla.
      Mój przypadek jest taki, że z butelki to tylko mleko przejdzie więc dopóki nie nauczył się w miarę samodzielnego picia to rzadko pił coś innego niż mleko, chyba że udało się akurat siorbnąć z kubka lub podać na łyżeczce.
      Tak naprawdę pić z kubeczka nauczył się, jak poszedł do żłobka (miał już ponad rok). W żłobku tylko kubki i filiżanki i to nieplastikowe... Teraz w domu pije z lovi 360, który dawno kupiłam i na początku go nie umiał używać (już myślałam, że niepotrzebnie wydane pieniądze). Przynajmniej nie rozlewa wody w takim stopniu jak przy piciu ze zwykłego kubka, bo wtedy siup kubek w górę i woda leje się wszędzie, a on aż sie krztusi. Ale mleko nadal z butli, bo w sumie mi tak wygodniej i nie mam parcia na eliminację tejże. Chociaż może spróbuję w weekend jakby to z kubkiem mleka było, bo właściwie tak do tego mleka podchodzi jakby chciał na siedząco pić a nie na leżąco jak butlę.
      • frijka Re: kubek 19.11.13, 18:48
        Ja chce oduczyć dziecko smoczka, a ponoć jeśli będzie pił z butli to nie da się odstawić smoczka...
        • mamuniaolunia Re: kubek 19.11.13, 20:21
          To akurat nieprawda. Starszemu zabrałam smoczka jak miał 14 miesięcy, a z butelki pił nadal - mleko, bo inne rzeczy z kubka.
          Wg mnie niekapki są niepraktyczne, bo ciężko się je czyści. My mamy kubeczek "pieska" z Ikei, jest super - prosty i tani, obaj nauczyli się z niego pić jak mieli 10-11 miesięcy.
          • frijka Re: kubek 20.11.13, 11:00
            A dziecko przebudzało się w nocy, tak, że dawałaś mu wówczas smoczek? Bo ja się zastanawiam jak to będzie bez smoka? Może jak się oduczy to przy przebudzeniu wystarczy pogłaskanie?
            • ajserped Re: kubek 20.11.13, 13:00
              ja, kiedy próbowałam oduczyć smoka, to zabierałam się za to stopniowo, najpierw odzwyczajanie w dzień, potem do spania w nocy. pierwsze 2 noce to była masakra z uśpieniem i potem uspokojeniem i uśpieniem ponownym. Kolejne noce to już po przebudzeniu w środku nocy, wystarczało pogłaskanie, mówienie "ciiii", "szszsz", ew. przewrócenie na drugi bozek, zmiana pozycji dziecka w spaniu.
              Ale ostatecznie nam to rzucanie smoka jednak nie wyszło i po pewnym czasie powrócił, ale powiedzmy, że to z lenistwa i niekonsekwencji mojej. Będziemy jednak niedługo próbować znów, tylko musimy odbębnić wszystkie zasadnicze zmiany w życiu - mam nadzieję, że uda się je wprowadzić do końca roku. I wtedy będziemy się smoka pozbywać. Chyba że przypadkiem uda się wczesniej.
              • frijka Re: kubek 20.11.13, 15:15
                Kupiłam kubek 360 stopni z lovi, zobaczymy jak sobie poradzi wink
            • mamuniaolunia Re: kubek 20.11.13, 21:12
              No nie no, albo zabierasz w całości albo w cale. Jak się przebudzał w nocy to wystarczyło go pogłaskać, wziąć na ręce i się uspokajał. Zabrałam smoczka przy pierwszej drzemce - wtedy był ryk, ale w końcu po pół godzinie tulenia zasnął, na drugiej drzemce i na noc już afery nie było, chyba się pogodził ze stratą big_grin
              • frijka Re: kubek 21.11.13, 09:57
                zastanawiam się kiedy najlepiej go zabrać mały ma 9, 5 m. Gdzieś czytałam, że idealny moment to między 12 a 13 m, i że do roku dziecko ma pamięć krótkotrwałą dlatego łatwiej oduczyć niż np. 1,5 czy 2 letnie dziecko.
                • mamuniaolunia Re: kubek 21.11.13, 10:05
                  Miałam 2 podejścia - 1 jak Olek miał 11 m-cy, ale nie dało rady, za bardzo płakał i uznałam, że nie jest jeszcze gotowy. Spróbowałam drugi raz jak miał 14 miesięcy i wtedy poszło w miarę gładko. Tzn tak jak pisałam, płakał tylko przy pierwszej drzemce bez smoczka. Potem przez niecały tydz jeszcze się w nocy przebudzał, ale bez płaczu, dał się utulić, no i potem zapomniał. Drugi synek też nadal ze smokiem, zabiorę się za niego na wiosnę.
                  Myślę, że o ile twój nie budzi się w nocy po 15 razy po smoczka, to możesz mu jeszcze trochę odpuścićsmile Podobno najważniejsze to zabrać smoczka zanim dziecko nauczy się go jakoś nazywać.
                  • frijka Re: kubek 21.11.13, 10:12
                    W nocy budzi się jakieś 2 razy i daje mu smoczka, no i do każdego usypiania w dzień smok.
                    • mamuniaolunia Re: kubek 21.11.13, 10:16
                      To tak jak u nas, czyli dramatu nie masmile Daj mu się jeszcze nacieszyć tą gumą big_grin
                      • frijka Re: kubek 21.11.13, 10:19
                        Poczekam jeszcze ale chciałabym w tym roku się jej pozbyć
                        • mamuniaolunia Re: kubek 21.11.13, 10:23
                          W zasadzie w odsmoczkowaniu nie tyle ważna jest gotowość dziecka, ile gotowość rodzicabig_grin Tu musi zadziałać żelazna konsekwencja, inaczej robisz głupka i z dziecka i z siebie. Powodzenia smile
                          • frijka Re: kubek 21.11.13, 10:25
                            ja jestem gotowa, ale mąż.... chyba nigdy nie będzie wink sam nosił do 3 lat wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka