Dodaj do ulubionych

polećcie proszę leżaczek-bujaczek

16.12.13, 10:41
Używacie leżaczków-bujaczków dla swoich dzieci? Możecie polecić jakiś fajny na prezent pod choinkę? Najlepiej taki do 18kg z funkcją automatycznego bujaniasmile w opisach często jest funkcja wibracji, czytałam że to szkodliwe dla dziecka, rzeczywiście tak jest? Kiedy można dziecko w takim leżaczku zacząć bujać? jak ma skończone 3 miesiące?
Obserwuj wątek
    • szonik1 Re: polećcie proszę leżaczek-bujaczek 16.12.13, 10:59
      Nie używałam, nie widziałam potrzeby. Dostany od znajomej sprzedałam na all. Na rękach, w koszu, w łóżeczku, na macie, w foteliku samochodowym w sytuacji kryzysowej parę minut, np. podczas mojej kąpieli - tak mała spędzała czas.
      Po co Ci do 18 kg? PRzecież już nawet 10 miesięczniak nie wysiedzi w takim leżaczku, a waga takiego starszego niemowlęcia to maks. 10 kg.
      • mamaameleczki Re: polećcie proszę leżaczek-bujaczek 16.12.13, 23:12
        ja mam fisher price (tej firmie ufam jeśli chodzi o bezpieczeństwo)do 18 kg z Alllegro i jestem całkiem zadowolona . Moja córeczka lubi być przy mnie i nie raz dzięki temu ze siedzi w bujaczku w kuchni i obserwuje mame jest spokojna ,nie płacze,bawi się pałąkiem ja mogę spokojnie przygotować coś na obiad .Widze ją ,wiem ,że jest bezpieczna .Teraz ,gdy już ma 8 ,5 ms i się przemieszcza w leżaczku przebywa tylko w czasie karmienia -całkiem wygodnie karmi się w leżaczkusmilechoć mam też krzeselko.Nasza fizoterapeutka zaznaczyła ,aby dzieciątko nie przebywało w bujaczku zbyt długo ,gdyż może to generować np .wady postawy u malucha ,to też bardzo jej zaufałam i stosuję się do tego zaleceniasmile
    • az-82 Re: polećcie proszę leżaczek-bujaczek 16.12.13, 11:24
      Nie używałam. Przetrzymywanie dziecka w czymś takim jest niezdrowe dla dziecka. Moja jak nie spała, to się bawiła na macie. Jak marudziła, nosiłam na rękach i tuliłam.
      No i 18kg to dziecko 3-4 letnie. Chcesz takie duże dziecko wciąż bujać w bujaczku dla niemowląt?
      • mala-dziewczynka Re: polećcie proszę leżaczek-bujaczek 16.12.13, 12:28
        taki bujaczek mozna potem uzywac jako krzesełko do karmienia dla starszego dziecka
        • tankky Re: polećcie proszę leżaczek-bujaczek 16.12.13, 13:53
          My kupiliśmy huśtawkę, którą można zmienić w krzesełko do karmienia.
          www.ceneo.pl/13469045
          Bardzo polecam. Mały uwielbia się bujać i jak akurat nie mogę się nim zając to go wkładam daje jakąś zabawkę i huśtawka go buja plus parę melodyjek do wyboru. Krzesełka jeszcze nie używamy, ale wydaje się być bardzo dobrym rozwiązaniem, bardzo łatwo zmienić huśtawkę na krzesełko. Nie wiem dlaczego miałoby to opóźniać moje dziecko. Świetnie się rozwija ma ponad 5 miesięcy i już zaczyna pełzać więc związku między opóźnieniem, a huśtawką nie widzę. Przecież nie spędza tam całego dnia.
        • szonik1 Re: polećcie proszę leżaczek-bujaczek 16.12.13, 14:13
          Jako krzesełko do karmienia dla SAMODZIELNIE siedzącego dziecka polecam antilopp Ikei.
    • murwa.kac Re: polećcie proszę leżaczek-bujaczek 16.12.13, 12:30
      daruj sobie bujaczek. jest niezdrowy dla dziecka i hamuje jego rozwoj.
      za kilka miesiecy bedziesz pisac, ze dziecko nie chce raczkowac, lezec na brzuchu etc wink

podloga jest najlepszym miejscem dla dziecka.
    • saanka84 Re: polećcie proszę leżaczek-bujaczek 16.12.13, 13:09
      a ja sobie bez lezaczka nie wyobrazam zycia. wole ja tam wsadzic kilka razy pobujac i ona szybko zasyia niz nosic na rekach- to wg mnie jeszcze gorsze. moja wazy juz ponad 6 kg i nie wyobrazam sobie nosic ja do zasniecia na rekach. ponadto dzieki temu moge zabrac ja do kuchni, do lazienki. ostatnio nawet udalo mi sie 20 min posiedziec w wannie a mala grzecznie bawila sie misiem. ponadto super sprawdza sie do jedzenia, bo karmie butelka. dam troszke wyzej oparcie i mala dobrze sie najada. ja wylozylam go sobie jeszcze taka piezynka zeby mala miala wygodniej i nic jej sie tam nie odciskalo na pleckach. tak ze z mojej strony polecam. a jakiej firmy, ja mam uzywany i juz chyba dosyc stary firmy Hauck. pozdrawiam. aha i moja corka bardzo dobrze sie rozwija, podnosi i trzyma glowke, jest aktywna.
      • saanka84 Re: polećcie proszę leżaczek-bujaczek 16.12.13, 13:10
        i jeszcze dodam tylko ze ja mam taki calkiej prosty bez funkcji vibracji, automatycznego bujania itd. normalny stelaz i material.
      • murwa.kac Re: polećcie proszę leżaczek-bujaczek 16.12.13, 13:22
        a w czym podloga w kuchni czy lazience jest gorsza od tej w pokoju, ze nie mozesz dziecka polozyc?

jasne, ze to Twoj wybor czy bedziesz go uzywac czy nie.
        ale generalnie i pediatrzy (nie wszyscy of kors) i fizjoterapeuci odradzaja. podobnie jak chodzik zreszta, ta sama kategoria gadzetu.
        • tankky Re: polećcie proszę leżaczek-bujaczek 16.12.13, 13:56
          Dla mnie to bzdura co opowiadasz, bo ile dzieci tyle przypadków różnych schorzeń i gadanie, że będzie miało wadę postawy bo się buja w bujawce jest śmieszne. A co do leżenia na podłodze w kuchni moje dziecko tego nie akceptuje i nie wyleży na podłodze w kuchni dłużej niż 3 sekundy.
          • milanak Re: polećcie proszę leżaczek-bujaczek 16.12.13, 14:38
            Ja miałam tiny love 3w1 leżaczek bujaczek, rozkładał się na płasko więc nie było obaw o kręgosłup. Córka jak była mała czesto w nim spała. Ma też pozytywne z zabawkami. Bujać trzeba samemu. I wibracje tez ma, ale nie używałam. Niby do 18 kg, ale od 7 miesiąca jest spakowany i schowany bo jak już corka nauczyła sie siedziec to z bujaczka wychodzila.
    • only_she Re: polećcie proszę leżaczek-bujaczek 16.12.13, 17:44
      Co do przydatności leżaczka, w pewnym momencie był mi niezbędny. Dziecka nie mogłam zostawić na sekundę w łóżeczku, bo gdy nie miało towarzystwa od razu płakało. A musiałam czasem coś zrobić na już, pójść do łazienki, ugotować i wtedy był jak zbawienie. Córka bardzo lubiła w nim leżeć, gdy kopała, to się bujał. Jednak nie siedziała w nim nigdy dłużej niż jakieś 15 min. Gadżet fajny, ale na krótko. Gdy tylko dziecko zaczyna siadać i być bardziej mobilne (moje chyba dość późno, bo ok. 9 miesiąca), leżaczek jest zupełnie bezużyteczny. My używaliśmy go między 3 a 8 miesiącem jej życia, z tym że ostatnie dwa miesiące to naprawdę bardzo sporadycznie. Jeśli leżaczek miałby posłużyć dłużej to koniecznie, moim zdaniem, musiałby mieć pięciopunktowe pasy, bo w tych trzypunktowych gdy dziecko już siada, to pochyla się mocno do przodu i wygląda to niebezpiecznie. Karmienie (chodzi mi o karmienie łyżeczką starszego dziecka) w leżaczku jest bardzo niewygodne. Dziecko albo jest pozycji półleżącej i się buja albo siada w tym bujaczku i się kiwa na wszystkie strony.
    • mmajcka Re: polećcie proszę leżaczek-bujaczek 16.12.13, 18:40
      A ja uzywam fisher price (www.ceneo.pl/719994) . Moje dziecko jest maloodkladalne, wiec kozystam z kazdej mozliwosci odlozenia corki, ktora natychmiast nudzi sie w jednym miejscu.
      ps. rozwija sie prawidlowo
    • jomi81 Re: polećcie proszę leżaczek-bujaczek 16.12.13, 18:51
      Uważam, że jak używa się leżaczka z umiarem jest on ok. Ja mam taki allegro.pl/lezaczek-bujaczek-fisher-price-3w1-do-18kg-t4145-i3765776174.html
      Córka dziennie spędza w nim maks. pół godziny (oczywiście nie za jednym razem, a łącznie w ciągu całego dnia). W sumie od początku trzymam go w łazience i bardzo mi się tam przydaje (prysznic, korzystanie z wc). Ok, mogłabym położyć koc na podłodze, ale mam całą zabudowę z płytek, rektyfikowanych, kto ma ten wie, że miewają naprawdę ostre krawędzie, ogólnie nie jest to najbezpieczniejsze miejsce do zabawy dla dziecka. Teraz córka ma prawie rok i nadal siedzi w łazience w tym leżaczku, daję jej do łapy jakąś książeczkę i nie wyrywa się. Chodzik uważam podobnie jak koleżanki za gadżet zbędny i szkodliwy, ale leżaczek używany w taki sposób jak np. u mnie nie uczynił żadnych szkód w rozwoju mojej córki.
      • alutka314 Re: polećcie proszę leżaczek-bujaczek 16.12.13, 22:15
        Ja miała coś podobnego jak ten allegro.pl/fisher-price-3w1-lezaczek-fotelik-bujaczek-m5598-i3785461289.html i jest naprawdę bardzo wytrzymały. Jakoś nie zahamował córki rozwoju, no może jakby przesiadywała w nim całymi dniamismile
        Bardzo był pomocny, mogłam przynajmniej spokojnie umyć zęby czy coś zjeśćsmile a mała siedziała spokojnie i patrzyła na mniej. a teraz buja w nim swoje misie

https://www.suwaczki.com/tickers/klz9gu9rn7jxa3vz.png
    • micennka Re: polećcie proszę leżaczek-bujaczek 16.12.13, 23:33
      z funkcją automatycznego bujania są do max 11 kg ( bright stars). do 18 kg są lezaczki -bujaczki, ale wg mnie jak dziecko zaczyna siedzieć, w bujaku jest niebezpiecznie i wówczas to albo dobrze zabezpieczne krzesełko albo podłoga wchodzi w grę.
      • qpwoeiru Re: polećcie proszę leżaczek-bujaczek 17.12.13, 10:00
        Ja miałam taki: www.strefabobasa.pl/pl/p/FISHER-PRICE-LEZACZEK-BUJACZEK-3w1-0-18-KG-T4145/329

Dostałam w spadku. Na początku nie wiedziałam, że nie zaleca się takich leżaczków. Mały pół dnia w nich spędzał do około 2,5 miesiąca życia. Potem jak już wiedziałam że to nie jest zdrowe, przeszedł na podłogę. Dziś ma 6 mieś. i raczkuje jak szalony, więc nie zahamowało to rozwoju motorycznego.
        Teraz używamy sporadycznie: w kuchni, w łazience. Jak zostawię go na podłodze na kocyku to zaraz się przekręca na brzuch i dąży do zabronionych miejsc smile a ja czasem muszę coś zrobić w spokoju. Leżaczek się sprawdza ze 2 razy dziennie.
    • ashraf Re: polećcie proszę leżaczek-bujaczek 17.12.13, 10:20
      Lezaczek bardzo nam sie przydawal w sytuacjach awaryjnych lub np. kiedy gotowalam albo robilam cos w lazience. Poczatki rozszerzania diety tez odbywaly sie w lezaczku (ale ustawionym prawie do siedzenia). Wszystkie wibracje itd. to gadzety, zreszta dziecko i tak nie moze dlugo lezec w lezaczku, powinno jak najwiecej czasu spedzac na macie, podlodze, dywanie itd.
    • neffi79 Re: polećcie proszę leżaczek-bujaczek 17.12.13, 10:28

• trusia29 Re: polećcie proszę leżaczek-bujaczek 18.12.13, 12:55
      Bujaczków do 18 kilo to chyba nie ma. Tyle wazy zwykle 4-latek.

Ale polecam Ci Tiny Love - moje dziecko używało od 6 tygodnia życia. Ma wibracje, ale nie włączałam ich. Doczepiany był do niego taki śmieszny grający krab - syn bawi się nim do dzisiaj (ma półtora roku). Wiszące zabawki przykuwały uwagę, z czasem zaczął się nimi bawić...

Nie słuchaj tych bzdur o hamowaniu rozwoju, mówią to te matki, które dobrowolnie skazywały się na brak jednej chwili dla siebie i chcą, żeby inne tez tak miały.

Bujaczek daje odetchnąć matce a dziecku krzywdy nie robi. Moje zaczęło raczkować przed ukończeniem 8 miesięcy, w wieku 12 mies. samodzielnie i pewnie chodził - czyli normalnie, bez odchyleń. Jest bardzo sprawny ruchowo.
    • truskawka2013 Re: polećcie proszę leżaczek-bujaczek 18.12.13, 15:58
      Nie przesadzacie z tą szkodliwością leżaczków- bujaczków ? Nikt nie mówi, że dziecko ma tam spędzać cały dzień....Matka tez musi odetchnąć. Wiem, ze tutaj jest taki trend na tym forum, że się dziecko nosi cały czas przy sobie praktycznie uwiązane i najlepiej przy cycku ale bez przesady Matka też człowiek. Nie wydaje mi sie, żeby ROZSĄDNE korzystanie z bujaczka zaburzyło rozwój dziecka.
      • murwa.kac Re: polećcie proszę leżaczek-bujaczek 18.12.13, 16:04
        no matka tez czlowiek.
        i noszenie dziecka jej tego czlowieczenstwa nie ujmuje.

owszem, lezaczki, bujaczki sa szkodliwe.
        i to wcale nie musi wychodzic od razu.
        ale nawet po latach. to ze roczne czy poltoraroczne dziecko obecnie nie wykazuje problemow nie oznacza, ze nie bedzie ich mialo w przyszlosci.
        • truskawka2013 Re: polećcie proszę leżaczek-bujaczek 18.12.13, 17:12
          Proszę o link z badaniami, bo nie chce mi się wierzyć że odłożenie dziecka do bujaczka na pół godziny dziennie tak zaburzy ego rozwój, że będzie miało problemy w przyszłości. Sama chętnie przeczytam o tych badaniach jako przyszła matka.
        • ashraf Re: polećcie proszę leżaczek-bujaczek 18.12.13, 20:08
          Opierasz się na źródłach naukowych? Czy tylko tak ci się wydaje, jak z brakiem ryzyka przy spaniu noworodków na brzuchu?
          Gdyby jednak ktoś był zainteresowany co mają na ten temat do powiedzenia lekarze, proponuję zapoznać się z wypowiedzią lekarza ortopedy:
          pediatria.mp.pl/lista/show.html?id=87757
          • murwa.kac Re: polećcie proszę leżaczek-bujaczek 18.12.13, 20:14
            tak, opieram sie na zrodlach.
            i nie, nie bede po kolejne ryc w necie po raz kolejny, bo rownie dobrze mozecie same wyszukac.
            to naprawde nie jest skomplikowane i bardzo szybko mozna sie nauczyc (bo rozumiem, ze nie umiecie skoro tak caly czas prosicie kogos)

bo sorry - ale w ten sposob to nic innego bym nie robila tylko szukala komus zrodel.

kiedy ja szukalam roznych odpowiedzi, ryłam sama po zrodlach, sama szukalam opinii lekarzy, ksiazek medycznych etc. nie bylam tak bezczelna, zeby sie domagac odwalenia czarnej roboty przez kogos za mnie.
            • ashraf Re: polećcie proszę leżaczek-bujaczek 18.12.13, 20:26
              Wiesz, gdyby to było takie oczywiste, to w ciągu 5 min. wyszukałabyś z 10 wiarygodnych linków. Sugerowanie, że oponent w dyskusji ma szukać źródeł na zaprzeczenie swoich tez jest, delikatnie mówiąc, niemądre. Jeżeli pisze się o czymś, że jest zdrowe/niezdrowe, to warto podchodzić do sprawy poważnie i mieć coś na poparcie swoich wypowiedzi. Inaczej po raz kolejny pokażesz, że po prostu nie potrafisz przyznać się do błędu.
              • murwa.kac Re: polećcie proszę leżaczek-bujaczek 18.12.13, 20:27
                boze...
              • murwa.kac Re: polećcie proszę leżaczek-bujaczek 18.12.13, 20:29
                pomijajac juz fakt, ze stojac w zapieklej opozycji, dla zasady kazdy z tych 10 linkow zanegujesz.

i nie mowie o linkach, a o ksiazkach, ktore czytalam.
                aczkolwiek byc moze gdzies w necie sa one dostepne.
                nic nie stoi na przeszkodzie, zebys zrobila to samodzielnie.
                • ashraf Re: polećcie proszę leżaczek-bujaczek 18.12.13, 20:35
                  Ależ proszę, podaj konkretne źródła - chętnie się zapoznam. W przeciwieństwie do ciebie nie uważam, że zjadłam wszystkie rozumy i dam się przekonać, ale konkretnymi, naukowymi argumentami, a nie "jedna pani drugiej pani".
                  • murwa.kac Re: polećcie proszę leżaczek-bujaczek 18.12.13, 20:44
                    naprawde jestes meczaca, wiesz.

powiedz mi dlaczego JA mam znow pedzic do biblioteki i czytelni i odkopywac ksiazki w temacie rozwoju dziecka? zeby Tobie cos udownodnic? no kaman!

wystarczajaco czasu przesiedzialam w tych przybytkach bedac w ciazy, chcac miec konkretna wiedze w temacie rozwoju zarowno fizycznego, jak i emocjonalnego dziecka. niestety nie pamietam dokladnie autorow, tytulow - nie przypuszczalam, ze kiedykolwiek bedzie mi to potrzebne. z ksiazek wyluskalam to co mi potrzebne i to zapamietalam.

pewnie w necie tez mozna czesc przynajmniej wyszukac i sie tym posilkowac, ale nie mam odwagi, po tym jak jedna mądralińska rzucila haslem, ze przeciez w necie powaznej wiedzy to nie ma (nie pamietam juz ktora i mam nadzieje, ze nie Ty)
                    tyle.

naprawde, mimo najszczerszych checi przekazania kaganka wiedzy, nie bede poswiecac bezcennego dla mnie po pracy czasu, kiedy mam na glowie stesknione dziecko, dom, obiad, zakupy i nauke, zeby Ci zrodla wyszukac. bo z wyszukaniem w bibliotece to sobie poradzi srednio rozgarnieta osoba. a wiec Ty tez, bo inteligentna babka jestes.
                    • ashraf Re: polećcie proszę leżaczek-bujaczek 18.12.13, 21:53
                      Ciesze sie, ze przeczytalas sporo ksiazek o rozwoju dziecka, ale nie zmienia to faktu, ze podajesz w tym watku informacje sprzeczne ze wspolczesna wiedza medyczna. Nie odmawiam ci przy tym inteligencji, tylko umiejetnosci przyznania sie do bledow przy konfrontacji z wypowiedziami ekspertow/wynikami badan. Ja nie musze szukac danych - juz je znalazlam i zalinkowalam, a ty stosujesz malo eleganckie uniki...
                      • murwa.kac Re: polećcie proszę leżaczek-bujaczek 18.12.13, 21:55
                        ehhhhh

tak, tak, mało eleganckie uniki stosuje.
                        • truskawka2013 Re: polećcie proszę leżaczek-bujaczek 19.12.13, 15:45
                          Ja też czekam na źródła. Jeżeli przeczytalaś wiele książek to podanie chociażby jednej pozycji nie powinno stanowić żadneg problemu. W tym celu nie trzeba od razu biec do biblioteki. Sa biblioteki wirtualne lub katalogi a tam szybko przypomnisz sobie tytuły ( jeżeli dokładnie nie pamiętasz). Chętnie sie zapoznam z literaturą. ortopedą nie jestem wiec się nie znam.
                          • mmajcka Re: polećcie proszę leżaczek-bujaczek 19.12.13, 16:11
                            Ludzie! Na litosc boska! To jest forum gdzie matki doradzaja innym matkom. Kazdy ma prawo miec tu swoje zdanie, opinie, rade. Przeciez umiecie czytac i SAME powinnyscie wyciagac wnioski co bedzie dobre, sluszne i zdrowe dla wlasnego dziecka. Jezeli ktos chce opini lekarzy, specjalistow to niech idzie to takiego a nie wymaga ich TU na forum. Jezeli ktos chce poczytac fachowa literature niech SAM ja sobie znajdzie w bibliotece, internecie czy gdziekolwiek indziej. Jezeli ma problem ze znalezieniem to prosze zalozyc osobnego posta o porade gdzie szukac, jakie tytuly, autorzy, opracowania. Po co sie tu przekrzykiwac? Obrzucac blotem? Nie rozumiem po co te wsystkie zenujace dyskusje? Jest pytanie, powinny byc odpowiedzi. A, ze sa rozne? No wlasnie o to chodzi! Mamy SWOJ rozum i nie bojmy sie z niego korzystac!!
          • mmajcka Re: polećcie proszę leżaczek-bujaczek 18.12.13, 20:28
            Przeczytalam. Niezrowe sa bujaczki w ktorych dziecko "siedzi" - oparcie 90 stopni, czyli inne niż my tu polecamy. A te bardziej leżące wg tego artykułu nie są szkodliwe. A jak pan doktor stwierdził żadne dziecko nie wytrzyma długo w foteliku bo po prostu sie nudzi i trzeba dzieckiem sie zając - wziąć na ręce czy pobawić sie z bobasem na kocu smile
            • mmajcka Re: polećcie proszę leżaczek-bujaczek 18.12.13, 20:33
              OK. Nie zauważyłam wcześniejszej dyskusji wiec moja wypowiedz jest niepotrzebna smile
    • kasiaczarnulka Re: polećcie proszę leżaczek-bujaczek 22.12.13, 10:10
      ja mam bujaczek leżaczek model Jolie, polecam, bardzo stabilny i ładny zwyczajnie
    • blaszany_dzwoneczek Re: polećcie proszę leżaczek-bujaczek 13.04.16, 11:19
      Mnie polecono coś takiego i właśnie sobie kupiłam, używane zresztą:
      www.tinylove.com.pl/index.php?p2359,wielofunkcyjny-lezaczek-bujaczek-lozeczko-3w1-tiny-love-18kg
      Wiem, że dziecko nie powinno spędzać dużo czasu w leżaczku, ale przy pierwszym dziecku czasem się coś takiego przydawało, gdy musiałam coś zrobić, a dziecko protestowało odłożone do łóżeczka czy na matę. W ogóle moje pierworodne było mało odkładalne i nie sypiające w dzień poza spacerem. Przez pierwsze miesiące poza byciem na rękach podobało jej się jedynie na przewijaku, ale tam nie można jej było zostawić ani na moment. Pamiętam, jak jadłam zupę siedząc na brzegu wanny i pilnując, żeby nie spadła z przewijaka wink
      Poza tym bardzo brakowało mi czegoś przenośnego dla maleństwa, szczególnie na początku, żebym miała gdzie je odłożyć w każdym pomieszczeniu - tu, mam nadzieję, sprawdzi się ta funkcja łóżeczka.
      • blaszany_dzwoneczek Re: polećcie proszę leżaczek-bujaczek 13.04.16, 11:21
        Eeee, odkopany wątek, rychło w czas zobaczyłam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka