Dodaj do ulubionych

Meble z IKEI

05.02.14, 10:00
Nie mam doświadczenia z Ikeą bo nie posiadamy tego sklepu w mieście ani bliskiej okolicy a więc i mebli nie miałam okazji nigdy oglądać. Poszukujemy obecnie sypialni i w katalogu znalazłam łózko odpowiadające moim potrzebom-tylko niska cena dała mi do myślenia i zanim zamówiliśmy postanowiliśmy pojechać mimo, że daleko i obejrzeć bo okolicznych sklepach nic nie mogę znaleźć....Wykonanie tragiczne-chyba, że to te stojące są tak masakrowane przez oglądających...?Czy meble z Ikei to ogólnie straszna tandeta? czy da sie tam coś znaleźć sensownego? kupuję czasami jakieś Ikeowe drobiazgi dekoracyjne, kuchenne i jestem z nich bardzo zadowolona. System szaf podobał mi się i nie wyglądał źle...ma ktoś szafy - pax?
Obserwuj wątek
    • crises Re: Meble z IKEI 05.02.14, 10:06
      Było milion pińcet razy. Wyszukiwarkę wyłączyli?
      • slonko1335 Re: Meble z IKEI 05.02.14, 10:10
        Sory pomyliłąm fora-miało iść na Zakupy-co ematki sądzą o Ikei wiem ale to nie jest dla mnie opinia wiążąca.......
        • morgen_stern Re: Meble z IKEI 05.02.14, 10:12
          Dlaczego nie jest wiążąca? big_grin
          Z tego, co pamiętam, większość piszących tu kupuje w Ikei i ją lubi, ja też, czy taka opinia też nie jest "wiążąca"?
          • slonko1335 Re: Meble z IKEI 05.02.14, 10:16
            Ematka wąska specjalistka zarabiająca 20 tysi kupuje w IKei?
            Jakoś rzuciało mi się, że Ikea to szczyt obciachu na ematce ale ponieważ wąską specjalistką nie jestem i nie zarabiam nawet 1/4 z tego to gdzie mi do mebli ematekwink wolę wiec opinie Zakupowych forumek jednaksmile
            • morgen_stern Re: Meble z IKEI 05.02.14, 10:20
              No to bardzo wybiórczo czytasz forum. Nie, Ikea poza paroma nickami nie jest "szczytem obciachu", chyba że bardzo chcesz być w uciśnionej opozycji smile Każdy jak widać widzi tu co chce.
              • slonko1335 Re: Meble z IKEI 05.02.14, 10:22
                Moze rzeczywiście jakoś tak tylko mi się tamte głosy rzuciły w oczy i zapamiętały. Czytałam o rzeczy abstrakcyjnej dla mnie wiec trudno mi się było wtedy do tego odnieść i rzeczywiście pamiętam tylko te głosy krytyczne względem wzornictwa i jakości.
                • ichi51e Re: Meble z IKEI 05.02.14, 10:32
                  Szczetem obciachu podlug forum jest obecnie nodzio czymkolwiek jest Bodzio... suspicious
                  • morgen_stern Re: Meble z IKEI 05.02.14, 10:41
                    Byłam kilka razy w naprawdę dobrej wierze w jakimś Bodzio czy innej Emilii i z ręką na sercu - te meble są STRASZNE. I drogie! To ja już wolę tandetę z Ikei.
                • guderianka Re: Meble z IKEI 05.02.14, 10:32
                  Czytam właśnie książkę J. Lapidusa i taki cytat
                  (żona do męża)
                  "Własny dom daje poczucie bezpieczeństwa. Skąd weźniemy na to pieniądze jak cię wyrzucą?Masz pojęcie, ile kosztuje dobry wózek dziecięcy, fotelik do samochodu,zabawki, ubranka,kojec i to wszystko? A ja nie mam zamiaru kupować w IKEI" wink

U nas-porównywałam meble różnych firm-IKEA wychodzi korzystnie cenowo ale NIE NAJTANIEJ
                  wink
                  • slonko1335 Re: Meble z IKEI 05.02.14, 10:43
                    Wiesz jak już sie dorobimy u nas IKEI(ma być w 2015) i w co drugim domu będzie jak na zdjęciach z katalogu to może rzeczywiście będzie słabo-póki co nie mam takich odczuć ale "nasza" sypialnia wyglądała fatalnie jeśli chodzi o wykończenie....co byś chciała z IKEI?
                    • guderianka Re: Meble z IKEI 05.02.14, 11:03
                      Dzieciakom będziemy robić pokój
                      Dwa łóżka kura- dla Młodej z antresolą, dla młodego normalnie póki co, 2 szafy pax, 2 zwykłe regały, biurko z dostawką
                      zaczynamy kwiecień/maj -jak już będę mogła cale dni być z nimi na dworze wink
                      • guderianka Re: Meble z IKEI 05.02.14, 11:04
                        a w kwestii towarzystwa do podróży-pojechać, pomacać, zobaczyć na żywo
                        • slonko1335 Re: Meble z IKEI 05.02.14, 11:13
                          jasne jak będziemy się jeszcze wybierać dam znać. Nie bardzo chcieliśmy tym razem brać pasażerów bo myśleliśmy, że władujemy do bagażnika przy złożonych tylnych fotelach szafę i szafki nocne a łózko zamówimy po prostu przez którąś z firm wożących z ikei zwłaszcza że łózko w niemieckiej dużo drożej wychodzi(szafa o dziwo taniej, szafki podobnie jak w pOlsce) no ale się rypło jak na żywo zobaczyłam...
                          • guderianka Re: Meble z IKEI 05.02.14, 11:14
                            M sprawdzał Berlin-wyszło sporo drożej na tym, co my chcemy
                      • slonko1335 Re: Meble z IKEI 05.02.14, 11:09
                        KUrę rozważałam dla Alki bo pragnie piętrówki..ale ona jest \strasznie wielka-taki duży kloc-sprawdź wczesniej dokładnie wymiary bo nam się nijak do pokoju nie dawało jej sensownie wcisnąć...
                        • guderianka Re: Meble z IKEI 05.02.14, 11:15
                          sprawdzaliśmy i jest najmniejsza z możliwych -przede wszystkim niska 116cm tylko
                          • slonko1335 Re: Meble z IKEI 05.02.14, 13:54
                            Właśnie przez to że niska rozważałam w ogóle, bo wysokiego łózka przy moim diable bym się bała jednak....ostatnio spadł u koleżanki wariując ale szczęśliwie nie na łeb....ma tylko siniaki i podrapania...
    • wannalilianna Re: Meble z IKEI 05.02.14, 10:10
      Mam dwie komody, regał i dwie szafy pax już dwa lata. Wyglądają tak jak zaraz po zakupie. Nie byłam w stanie kupić szaf w innym sklepie bo mam bardzo wąski przedpokój i szafy musiały być bardzo płytkie. Wpasowały się idealnie.
      Znajoma ma łóżko, jakieś szafki nocne i szafy pax z I, wiem ze jest zadowolona.
    • run_away83 Re: Meble z IKEI 05.02.14, 10:13
      W przypadku mebli dużo zależy od ceny. Najtańsza półka to raczej "jednorazówki", w sam raz dla studentow do wynajmowanego mieszkania, albo do dziecięcego pokoju - parę lat wytrzymają, a jak się rozkraczą ro moźna bez żalu wywalić i kupić nowe. Przykłady: stolik lack, sofa klippan, regał billy, półki dziecięce trofast, krzesełka mammut.

Ale już średnia półka cenowa w ikei to meble całkiem porządne, które bez uszczerbku wytrzymują dziesięć lat użytkowania i kilka przeprowadzek: regały expedit, sofy rozkladane beddinge i lyckselle, szafy pax, seria malm, meble kuchenne, łóżko dziecięce kura.

Nie wiem jak z najwyższą półką (np. seria Stockholm) bo nie mam żadnych z tych mebli, ale biorąc pod uwagę materiały (prawdziwa skóra, lite drewno) to sądzę że powinny wiele wytrzymać.

W swoim mieszkaniu miałam też piekarnik i okap z ikei - oba świetne.
      • pepitka_cb Re: Meble z IKEI 05.02.14, 10:18
        O nie, nie. Krzesełka i stolik Mammut mam już 10 rok i są jak nowe. No, może stolik nie, bo dzieci narysowały na nim mazakami boisko piłkarskie i nie chce się to zmyć, ale poza tym nic się z tymi meblami nie dzieje.
        • run_away83 Re: Meble z IKEI 05.02.14, 10:35
          A moi krzesełka mammut rozbroili tongue_out Ale od krzesełek dla przedszkolaków nie wymagałam piecdziesiecioletniej trwałości, potraktowałam wlaśnie jak tanie jednorazówki.
      • ichi51e Re: Meble z IKEI 05.02.14, 10:33
        Billego mam 8 lat. u moich starych 10 przekroczyl spokojnie. Jak nowy.
        • crises Re: Meble z IKEI 05.02.14, 10:47
          Przebijam, mam Billy od 12 lat.
        • run_away83 Re: Meble z IKEI 05.02.14, 10:53
          No a u mnie regał billy dzieci mialy jako półkę na książeczki i rozbroili - boki się rozjechały i plecy wypadły tongue_out Ale gwoli sprawiedliwosci muszę przyznać, że moje dzieci są niczym młode orangutany i jak myślą że nie widzę to się wspinają po meblach tongue_out Tak że w sumie można to podciagnąć pod "uszkodzenia wynikające z nieprawidłowego użytkowania".

Dla odmiany regały ekspedit są totalnie pancerne - najstarszy mamy siedem lat, przeżył trzy przeprowadzki i niezliczoną ilość razy był przedstawiany z pokoju do pokoju i zmieniał funkcję - był kredensem, regałem na książki, półką na ubrania, zagłówkiem w sypialni, a teraz rozbi za szafkę na zabawki i sciankę wspinaczkową. I nic mu nie dolega smile
    • guderianka Re: Meble z IKEI 05.02.14, 10:13
      jak będziecie jechać to jadę z Wami wink
      • mood_indigo IKEA w Szczecinie. 05.02.14, 10:44
        Na mieście mówią, że mają nam w końcu postawić. Oby! smile
        • guderianka Re: IKEA w Szczecinie. 05.02.14, 11:15
          do kwietnia raczej nie zdążą big_grin
    • ola Re: Meble z IKEI 05.02.14, 10:14
      w IKEA sa tańsze meble na kilka sezonów - idealne np. dla studentów do wynajmowanych mieszkań, i solidne meble na lata, tyle, ze juz z innymi cenami.
      Ja mam łóżko z IKEA już 10 lat. Jak na nas to sporo czasu, bo mój chłop waży ponad stówkę i łóżko musi być solidne, żeby go utrzymać.
      Mam takie:
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/ce/nf/eifc/Dwau7who7xtsCLq5VX.jpg
      Łóżko jest w idealnym stanie, materac super, pościel zedrzeć się nie może, a szkoda, bo już mi się znudziła i chciałabym kupić sobie nową.

• landora Re: Meble z IKEI 05.02.14, 10:27
      Te najtańsze meble są rzeczywiście niezbyt solidne, ale tak tanie, że jak się znudzą albo zepsują to nie żal wyrzucić.
      Te trochę droższe bywają całkiem solidne - ja mam łózko Mandal i ono jest wykonane z litego drewna. Było ciężkie jak cholera.
    • edelstein Re: Meble z IKEI 05.02.14, 10:29

Pokoj dziececy jeest umeblowany ikea.Poki ci wytrzymal przeprowadzke i 3lata uzytkowania.
    • mary_lu Re: Meble z IKEI 05.02.14, 10:30
      Mam od prawie trzech lat łóżko vanvik, nie dosyć, ze śliczne (oczywiście moim zdaniem) i tanie, to jeszcze do jakości nie mam zastrzeżeń. Znalazłam zdjęcie z dokładnie tak zaścielonym łóżkiem jak moje:

https://www.theshare-space.com/EPiServerCommunity/Modules/ImageGallery/Thumbnails/86/286/5803_17842.jpg

Mam wszystkie rzeczy z tego obrazka, wszystkie mogę polecić.
      • morgen_stern Re: Meble z IKEI 05.02.14, 10:40
        To jak już się tak chwalicie łóżkami z Ikei, to ja mam takie smile widzę, że już go nie ma w sklepie
        https://img1.sprzedajemy.pl/540x405_lozko-metalowe-x-ikea-2153396.jpg
        • slonko1335 Re: Meble z IKEI 05.02.14, 10:45
          i też ciągle stabilne?
          Bo może niepotrzebnie boję się łózek na nóżkach?
          • ola Re: Meble z IKEI 05.02.14, 10:54
            ja mam podobne (patrz wyżej)
            stabilne jak cholera. Do tego ono się składa bardzo prosto. Nasze przeżyło przeprowadzkę do nowego mieszkania, więc po prostu je rozłożyliśmy i złożyliśmy z powrotem bez żadnego zadrapania.
            Mój chłop 114 kg wagi i dwoje dzieci na tym łóżku zrobiliśmy wink
            Atrakcja towarzyską mojej dzieciarni jest spraszanie kolegów z bloku na skakanie po tym łóżku. Materac bardzo sprężynuje (też ikeowski), więc można skakać pod sufit.
            Całość jest nie do zdarcia.
          • mary_lu Re: Meble z IKEI 05.02.14, 10:54
            Vanvik też jest na nóżkach. Kiedyś miałam tani materac na ramie z ikei, też z dokręcanymi nogami, był ok. Nogi na śrubach trzeba co pół roku dokręcić, z nogami przyspawanymi do stalowej ramy nie ma prawa nic się stać.
        • morgen_stern Re: Meble z IKEI 05.02.14, 10:47
          Na razie mam je 4 lata. Wiele już wytrzymało tongue_out Stabilne.
        • agni71 Re: Meble z IKEI 05.02.14, 10:53
          Też mam łóżko małżeńskie z IKEA. Lita bejcowana na biało sosna, moim zdaniem ładne. Podoba mi się wciąż, chociaż ma juz ponad 10 lat smile Fakt, że w międzyczasie trzeba było wymienić spód i trochę naprawić ramę, ale łóżko dalej służy i ma się dobrze smile
          Nie pokażę zdjęcia katalogowego, bo tę serię już dawno wycofano.

Tu fragment ramy w mojej sypialni:

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/ag/ab/lkp0/RgmPYtr3Pxk2LBgVYB.jpg

Mam tez inne meble z IKEi, z których jestem zadowolona, ale, poza Billy'm, nie wybierałam tych najtańszych opcji. Paradoksalnie Billy wydaje się być lepszej jakości niż droższy regał Liatorp.
          • slonko1335 Re: Meble z IKEI 05.02.14, 11:06
            Oglądaliśmy sypialnię BRUSALI-łóżko, szafę i szafki nocne.

www.google.pl/search?q=brusali&client=firefox-a&hs=uHg&rls=org.mozilla:pl:official&channel=fflb&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=HgzyUs-FE6HG7AaaxIDABA&ved=0CCsQsAQ&biw=1366&bih=598&dpr=1
            Bardzo podoba mi się na zdjęciach-kolor nawet na żywo bardziej bo to nie taka czysta szpitalna biel tylko z lekką szarością ale wykonanie-otarcia, rozwiercenia kołków, otworów, odejścia okleiny, niedokładne klejenia, coś co było w szufladach pod łóżkiem jako podłoga, niespasowanie drzwi w szafie...no koszmar.
            Mężowi podoba się dużo bardziej łózko z MALM(na wysokiej ramie) ale kolorystyka nam nie pasi zupełnie.
            • ivaz Re: Meble z IKEI 05.02.14, 13:02
              I ja mam sypialnie z Ikea, wg mnie super sie sprawuje, ładnie wygląda, nie mam zadnych uwag.
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/uc/ya/bphf/QuEcKopE2Hq7bq5yeB.jpg
              łozko mamy malma, moja młoda (5 l) uzywa go tez jako trampoliny od 3 lat, stoi i ma sie dobrze.
              Poza tym posiadam tez kilka mebli w pokoiku córki jak i w pokoju dziennym, wszystkie meble sa OK.
              Do syna kupiłam meble firmy Timoore, dużo droższe od Ikea, niestety po dwóch latach uzytkowania, wszystko nagaje sie do wyrzucenia, bo sie rozpada, łóżko juz wylądowało na śmietniku, następne kupiłam w Ikei.
              • slonko1335 Re: Meble z IKEI 05.02.14, 13:07
                Wasz pokój to kopia naszego-przynajmniej do tej strony-właśnie się zastanawiałam co tam wejdzie gdzie jest u Was stolik. Macie miejsce na szafę z drugiej strony pokoju czy tylko łózko i szafki nocne są?
                • ivaz Re: Meble z IKEI 05.02.14, 13:25
                  proszę a to druga strona sypialni z szafą, jak widać pokoik nie jest duzy, ale wszystko co potzrba sie mieści wink
                  https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/uc/ya/bphf/Brm9s7PJyI0aH5OT4B.jpg
                  • slonko1335 Re: Meble z IKEI 05.02.14, 13:50
                    Nasz nieco dłuższy bo między szafką nocną a szafą zostaje trochę miejsca na otwierane drzwi-chociaż wolę suwane...dla mnie jak sie zmieści łóżko i szafki nocne i jakaś komoda czy szafa to już super-w sypialni więcej mi nie trzeba.
          • ivaz Re: Meble z IKEI 05.02.14, 13:04
            Bardzo ładne łóżko
    • sueellen Re: Meble z IKEI 05.02.14, 13:06
      z łóżek ikeowskich bardzo fajny jest mendel:
      https://www.ikea.com/us/en/images/products/mandal-bed-frame-with-storage__0159187_PE315625_S4.JPG
      • slonko1335 Re: Meble z IKEI 05.02.14, 13:08
        wizualnie mi isę podoba ale nie ma zagłówka(chociaż chyba można dokupić coś) i do szuflady wejdzie tylko niewielka poduszka-są bardzo płytkie.
        • landora Re: Meble z IKEI 05.02.14, 13:55
          Ja mam takie i do niego jest zagłówek sprzedawany osobno, bardzo fajny, z półeczkami.
          A do szuflad wchodzi mi pościel i ręczniki, są wbrew pozorom bardzo pojemne (szuflady, nie ręczniki).
    • niewiemcorobic2 Re: Meble z IKEI 05.02.14, 13:09
      jestem daleka od mebli z Ikea...
      Znaczy byłam.No i mam nauczkę.Komoda złamała się pośrodku,znajomej łóżko się zarwało itp.
      Ale słyszałam,że tutaj kuchnie z Ikei sobie chwalą.Ale na moje oko ...ee nieee.
      • zuzanna56 Re: Meble z IKEI 05.02.14, 13:19
        Mam kilka mebli z IKEA i jestem bardzo zadowolona.
    • ziarenko-piasku Re: Meble z IKEI 05.02.14, 13:16
      Parę komód z ikei poszło na smietnik, nie powiem-szajs jakich mało. Mam natomiast meble u młodego, o takie www.ikea.com/pl/pl/catalog/categories/departments/childrens_ikea/roomset/20141_chro02a/
      i na razie sa ok...

Mam też łazienkowe i na razie gra smile

Natomiast łóżka to już inna para kaloszy smile Szukalismy długo i ostatecznie, porządne wykonanie, jakość i niestety wyższa cena, ale na zamówienie tu zakard.com/ (przywieźli i wnieślismile)

Można sobie samemu pokombinować i im podsunąć projekt, więc fajnie smile
    • cygarietka Re: Meble z IKEI 05.02.14, 13:30
      Mam szafę pax, łóżko, materac i komodę i ze wszystkiego jestem bardzo zadowolona. Szafa i komoda przeżyły przeprowadzkę i wyglądają cały czas tak samo, komoda do tego była zakupiona jako używana, nie wiem kto i jak ją użytkował ale ciągle jest w stanie idealnym.
      Najgorzej wypada materac, ale wybaczam, bo był raczej tani i ma już 6 lat.
    • cherry.coke Re: Meble z IKEI 05.02.14, 13:30
      Podpisuje sie pod opinia, ze jakosc jest rozna. Meblowalam Ikea za czasow studenckich, kupowalam wtedy najtansze rzeczy, i jakosc byla taka sobie, odpowiednia do ceny. Teraz mam troche mebli z serii Stockholm, Mandal, Strandmon - i sa znakomite, lite drewno, mocna konstrukcja, ladne projekty.

Nie kupowalabym niczego tak z katalogu - trzeba pojsc i zobaczyc, czy to drewno, czy sklejka, jak jest skonstruowane. Ale te porzadne sa naprawde porzadne.
    • jola-kotka Re: Meble z IKEI 05.02.14, 13:55
      Ale czego się spodziewasz po meblach z tektury tego się nie kupuje,ani to dobre ani ładne.
    • zazou1980 Re: Meble z IKEI 05.02.14, 14:24
      mam korytarz, kuchnię i pokój córki umeblowany w ikeii i jestem bardzo zadowolona, nawet wczoraj dokupiliśmy jeszcze jednego expedita, bo młodej zabawki już wychodzą z pokoju...
    • try_walking_in_my_shoes Re: Meble z IKEI 05.02.14, 15:09
      Mam sporo mebli z ikei, ale kupując je wiedziałam, że nie kupuje mebli na długie lata. U córek stoją regały besta, bardzo dobra jakość, okleina nie odpryskuje, nie żółknie, z regulowanego łóżka korzysta druga córka, zmieniliśmy tylko materac. Biurka tez są w dobrym stanie, ale od początku użytkowania blat jest dodatkowo zabezpieczony szkłem. Wielką porażką są regały expedit, zżółkły, okleina szybko się porysowała, odeszła na rogach, szybko się ich pozbyliśmy. Według mnie szafy w okleinie są trwalsze niż malowane farbą akrylową. Znajomi mają w dziecięcym pokoju serię stuva, pomalowane akrylową farbą fronty po 2 latach wyglądają tragicznie. Lubię białe meble, bez dodatkowych zdobień i za rozsądną cenę kupię je tylko w ikei.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka