Dodaj do ulubionych

Sofa dla 4-latki

08.02.14, 17:31
Witam
Jesteśmy ograniczeni wymiarami pokoju córki. Penetrując rynek wpadły nam w oko 2 modele sof:
https://imageshack.com/a/img31/1167/0ndk.jpg
https://imageshack.com/a/img268/393/e0op.jpg

Model TIMO (u góry) - skazuje na poduszkę, która leży zawsze wyżej w stosunku do powierzchni pleców.
Model CORNER - to zawsze sen na równi pochyłej.

Czy ktoś korzysta z tych modeli, lub może polecić coś w podobnych wymiarach?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • aga_wer Re: Sofa dla 4-latki 08.02.14, 17:44
      Kup dziecku normalne łóżko.
      • niektorymodbija Re: Sofa dla 4-latki 08.02.14, 23:57
        Ja też niedawno stałam przed takim dylematem, miejsca w pokoiku malutko. Mysłałam o sofach i w końcu padło na normalne łóżko, ale rozsuwane z Ikei. Na razie rozmiar 130 na 80, mam nadzieje, ze jak przyjdzie czas na rozsuniecie, bedzie wiecej miejsca.
        • beverlyja90210 Re: Sofa dla 4-latki 09.02.14, 00:19
          Jesu to sa najgorsze lozka jakie kiedykolwiek widzialam,powini zakazac ich produkowania.Lozko powinno miec jeden poziom a wysokosc glowy kazdy powinien dobrowolnoe regulowac sobie poduszka lub jej brakiem.Nie mozna narzucac komus jak ma spacJa spie zawsze bez poduszki na plasko i dla mnie koniecznosc spania natkim czym to byly tortury,kto to wymyslil????
          • patatajowa Re: Sofa dla 4-latki 09.02.14, 00:53
            w wersji nr 2 śpie rokrocznie u rodziny na wyjezdzie. chybabym sie zapłakała gdybym miała na tym spac na codzień. ale u nas sie nigdy ne spało na tapczanach i tym podobnych wynalazkach,lata temu był materac na podłodze ale porządny wink corce x-lat wstecz tez mogłam kupic taką mini-kanapke albo sam materac-dostała materac i spała na podłodze wink
            nie chodzi mi o to zeby polecac komus takie spanie ale kupowanie zalinkowanych kanap to robienie krzywdy dzieciom.
            • olga727 Re: Sofa dla 4-latki 09.02.14, 08:31
              patatajowa napisała:
              > rce x-lat wstecz tez mogłam kupic taką mini-kanapke albo sam materac-dostała ma
              > terac i spała na podłodze wink
              > nie chodzi mi o to zeby polecac komus takie spanie ale kupowanie zalinkowanych
              > kanap to robienie krzywdy dzieciom.

Mam pytanie: na czym leżał ten materac(dywan cz panele) i jakiej minimalnej grubości musi być oraz jak długo córka na nim spała ? Chyba mała wtedy była(jeszcze zanim do szkoły poszła).gdzie chowałaś wtedy pościel z tego materaca ?
              • gie-oska82 negatyw135 09.02.14, 08:41
                a ile masz tego miejsca w pokoju na lozko? moze warto rozwazyl lozko w rozmiarze 70/160 lub 80/160??napewno bedzie duzo wygodniejsze niz to co wkleilas?? mialam niestety przyjemnosc spac na czyms takim i nie jest to zbyt wygodne.. dla mojego 4latka kupilam lozko 80/160 i spokojnie na najblizsze 3-4lata mam spokoj...
              • patatajowa Re: Sofa dla 4-latki 09.02.14, 09:12

podłoga drewniana.dosc gruby był nie wiem ile dokładnie.corka spala na nim w ten sposób jako kilkulatka.poscieli nie chowalam nigdzie,leżała przykryta na materacu.łóżko dostała nieco później wink
                • olga727 Re: Sofa dla 4-latki 09.02.14, 10:52
                  patatajowa napisała:

>
                  > podłoga drewniana.dosc gruby był nie wiem ile dokładnie.corka spala na nim w te
                  > n sposób jako kilkulatka.poscieli nie chowalam nigdzie,leżała przykryta na mate
                  > racu.łóżko dostała nieco później wink
              • aga_wer Re: Sofa dla 4-latki 09.02.14, 10:56
                Polecam zakupić w ikei dna łóżek żeby trochę od spodu "oddychał".Moje dziecko śpi teraz tak mniej więcej na podłodze (mamy dla dwójki Kure z ikei).Dno kosztuje do 40 zł o ile pamiętam.
      • negatyw135 Re: Sofa dla 4-latki 09.02.14, 11:49
        aga_wer napisała:

> Kup dziecku normalne łóżko.

Gdybym dysponował ku temu przestrzenią - tak bym zrobił.
        Poniżej nasze realia:
        obraz sytuacyjny

Musi się to rozkładać na pokój. Fajnie, gdy będzie miejsce na pościel.
        • kasiadove Re: Sofa dla 4-latki 09.02.14, 13:17
          Gdyby usunąć te pudła spokojnie wejdzie takie na 160 z ikea - nie wiem ile lat ma dziecko ale nawet 8 - 10 latka się spokojnie zmiesci

A na przyszłość coś w tym stylu - po spodem komody
          www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80253809/
          www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20247982/
          • negatyw135 Re: Sofa dla 4-latki 15.02.14, 00:08
            kasiadove napisała:

> Gdyby usunąć te pudła spokojnie wejdzie takie na 160 z ikea - nie wiem ile lat
            > ma dziecko ale nawet 8 - 10 latka się spokojnie zmiesci
            >
            > A na przyszłość coś w tym stylu - po spodem komody
            > www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80253809/
            > www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20247982/

Córka ma 4 lata.
            Też braliśmy taką opcję pod uwagę, ale optycznie zajmuje to sporą część niewielkiego pokoju...
        • dwellajna Re: Sofa dla 4-latki 09.02.14, 14:37
          Przeplanuj pokoj caly, bo dostosowywanie wymiarow lozka pod pudla z klockami i jakies szafeczki ktore i tak niewiele mieszcza jest bez sensu. Normalne lozko 160x80, pod nim szuflady/kosze na zabawki
        • aga_wer Re: Sofa dla 4-latki 09.02.14, 15:08
          Pokój wydaje się być duży (na pewno większy niż ja mam dla dwójki).Nie da się inaczej mebli ustawić?
          Jak Ci kręgosłup dziecka zwisa to kupuj te sofy tongue_out
          • negatyw135 Re: Sofa dla 4-latki 15.02.14, 00:10
            aga_wer napisała:

> Pokój wydaje się być duży (na pewno większy niż ja mam dla dwójki).Nie da się i
            > naczej mebli ustawić?
            > Jak Ci kręgosłup dziecka zwisa to kupuj te sofy tongue_out

Gdyby "zwisał" - to bym nie zakładał tego wątku.
            Daruj więc sobie zatem takie komentarze...
        • kornnella Re: Sofa dla 4-latki 09.02.14, 15:17
          Dokładnie guzik dające szafeczki i pudła zastąp nawet wyższym łóżkiem ale z prostym materacem. Nie rób krzywdy dziecku sofą. Np
          www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50080315/
          www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S09031912/
          www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00228705/
          Moje dziecko ma ramę metalową coś jak tromso ale niską, nie widze jej już na stronie a pod dwa takie kontenery
          www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90027811/
          I sama jestem w szoku jakie one pojemne. W jednym ma mase zabawek a w drugim pościel, koce itp

• sylwia7611 Re: Sofa dla 4-latki 09.02.14, 09:09
      Jeżeli chodzi o sofę to mogę Ci polecić z czystym sumieniem z tej serii
      allegro.pl/sofa-majka-i-zajac-fotel-rozkladany-do-spania-i3874889422.html
      są tez inne kolory
      allegro.pl/sofa-majka-i-fotel-rozkladany-do-spania-i3874889341.html
      Ja mam sofę Majka Zając II czyli dwu osobowy, fajnie się rozkłada nie rysuje podług i jest bardzo wygodna. Użytkujemy 2 lata i jak dotąd żadnych zastrzeżeń.
      Dodam że na allegro są droższe bo ja kupiłam w sklepie trochę taniej
      • negatyw135 Re: Sofa dla 4-latki 09.02.14, 11:51
        sylwia7611 napisała:

> Jeżeli chodzi o sofę to mogę Ci polecić z czystym sumieniem z tej serii
        > allegro.pl/sofa-majka-i-zajac-fotel-rozkladany-do-spania-i3874889422.html

Czy możesz podesłać fotkę po rozłożeniu tej sofy?
        Jest regulacja wysokości "poduchy"?
        • sylwia7611 Re: Sofa dla 4-latki 09.02.14, 12:38
          Jak chcesz to wieczorem jak rozbiorę to zrobię zdjęcie smile
          nie ma regulowanej wysokości "poduchy"
          rozkłada się na płasko.
          • sylwia7611 Re: Sofa dla 4-latki 09.02.14, 12:41
            teraz zobaczyłam Twoje zdjęcie pokoju to ja mam podobnie smile ta sofa II wejdzie Ci spokojnie smile
    • edelstein Re: Sofa dla 4-latki 09.02.14, 16:07

Wywal te wszystkie graty i kup dziecku porzadne lozko.Zniszczysz dziecku kregoslup takimi sofami.
      • sonrisa06 Re: Sofa dla 4-latki 09.02.14, 16:26
        Też tak uważam. Wywal tą komódkę, na której stoi domek i tą małą sofkę i w to miejsce wstaw normalne łóżko. Pełno gratów w tym pokoju, a nic konkretnego. Wszystkie te zabawki z komódki i z tej małej sofki włóż w pudła. Pokoje dziecinne wyglądają lepiej kiedy zabawki są pochowane, nie ma tego wrażania bałaganu.
        • lilka0408 Re: Sofa dla 4-latki 09.02.14, 17:43
          Też uważam tak jak dziewczyny, że dopasowywanie łóżka do pudełek z zabawkami jest bez sensu. Pokój nie wydaje się być zupełnie maleńki i wygodne łóżko powinno się spokojnie zmieścić. Jeśli już musi być rozkładane i nie szersze niż 150cm to polecam to
          www.ikea.com/pl/pl/search/?query=LYCKSELE+H%C3%85VET+Sofa+dwuosobowa+rozk%C5%82adana
          miałam okazję spać i całkiem wygodne. Materac nie jest łamany, tylko tworzy równą powierzchnię po rozłożeniu. Pod spód można włożyć pojemnik na pościel.
          • patatajowa Re: Sofa dla 4-latki 09.02.14, 22:36

no to faktycznie trochę kuriozalna sytuacja ze mierzy się miejsce miedzy pudłami pełnymi zabawek żeby wpasować coś do spania wink
            Najpierw trzeba "ogarnąć" pokój,wstawić lozko-np to polecane ikeowe regulowane- a na końcu stawić dziecięce"bambetle" big_grin
            • call-una Re: Sofa dla 4-latki 09.02.14, 22:49
              tez jestem takiego zdania
            • edelstein Re: Sofa dla 4-latki 10.02.14, 09:31
              Raczej brak pomyslunku.Co innego gdyby tam szafa byla w zabudowie ale dla dwoch pudel lego i domku dla lalek na paskudnej szafce niszczyc kregoslup dziecka to jest serio nienormalne.

"Ihr moralischer Kompass ist so im Arsch, ich wäre geschockt, wenn Sie auch nur den Weg zum Parkplatz finden würden."
    • majkusia08 Re: Sofa dla 4-latki 09.02.14, 18:07
      Moim dzieciom aby nie zajmowac miejsca w pokojach kupiliśmy łóżka na antresolach.Córka ma drewniane,bo takie chciala a syn to metalowe z Ikea i porządne materace.
      • fantomka44 Re: Sofa dla 4-latki 09.02.14, 21:48
        To już lepiej kup ikeowską KURĘ - pod spodem zmieści się nawet trofast z pudłami - tam będzie kącik na graty, a na górze spanie.
        • majkusia08 Ja już nic 09.02.14, 23:13
          do spania nie muszę kupować big_grin
    • ilonsa Re: Sofa dla 4-latki 09.02.14, 22:58
      Też polecam łóżko na małej anresoli a regał na zabawki pod spodem.
      Moja córka zaczęła spać na takim jak miała 4 lata i do tej pory jesteśmy bardzo zadowoleni. Na allegro jest sporo firm które zrobią Ci na wymiar wiec łóżko moze mieć długość 150-160, i taką wysokość żeby Wam odpowiadała (ja brałam taką wysokość żeby bez problemu kłaść dziecko jak uśnie w innym miejscu.
      Np.
      allegro.pl/antresola-atos-promocja-producent-komplet-i3953041287.html
      Jesli antresola Wam nie odpowiada zamówiłabym łóżko 140cm długości żeby zmieściło sie w obecne miejsce. Wybór jest naprawdę spory
      allegro.pl/listing/listing.php?string=140&search_scope=category-98750
      Szkoda niszczyć kręgosłup dziecka dzieloną powierzchnią, tym bardziej że przy dłuższym użytkowaniu najcześciej robi sie coraz większa różnica poziomów.
      • negatyw135 Re: Sofa dla 4-latki 15.02.14, 00:06
        Troszkę chyba błędnie oceniacie mnie myśląc, że w pudełka i zabawki chcę wcisnąć wyrko.
        Po drugiej stronie pokoju jest szafa w zabudowie. Dodam, że jej pokój jest wielokątem nieforemnym i generalnie jest trudno ustawny.
        Uwierzcie mi, że niewiele da się tam przestawić. Ciuszki i zabawki też muszą mieć miejsce.
        Wyrko musi się rozkładać (jak pokazałem na fotce) na pokój. Kiedyś trzeba będzie tam zmieścić biurko - póki co ma po drugiej stronie stolik (ikea) i małe krzesełko.
        Nie chcę też zasłaniać wyrkiem przestrzeń wąskiego pokoju. To taka troszkę kiszka. No i nie chcę, aby wyrko przysłoniło okno balkonowe.
        Jutro (za dnia) wstawię Wam kompletny obraz pokoju w całości.
        • tatarlinka Re: Sofa dla 4-latki 17.02.14, 10:07
          negatyw135 napisał:

> Troszkę chyba błędnie oceniacie mnie myśląc, że w pudełka i zabawki chcę wcisną
          > ć wyrko.
          > Po drugiej stronie pokoju jest szafa w zabudowie. Dodam, że jej pokój jest wiel
          > okątem nieforemnym i generalnie jest trudno ustawny.
          > Uwierzcie mi, że niewiele da się tam przestawić. Ciuszki i zabawki też muszą mi
          > eć miejsce.
          > Wyrko musi się rozkładać (jak pokazałem na fotce) na pokój. Kiedyś trzeba będzi
          > e tam zmieścić biurko - póki co ma po drugiej stronie stolik (ikea) i małe krze
          > sełko.
          > Nie chcę też zasłaniać wyrkiem przestrzeń wąskiego pokoju. To taka troszkę kisz
          > ka. No i nie chcę, aby wyrko przysłoniło okno balkonowe.
          > Jutro (za dnia) wstawię Wam kompletny obraz pokoju w całości.

Szczerze powiedziawszy jak patrzę na zdjęcie które wkleiłeś to łóżko np. 160x80 zajmie tylko 25 cm więcej niż miejsce, które wyznaczyłeś, a starczy na kilka lat. Wystarczy zabrać tę szafkę na której stoi domek. Miejsce do zabawy zostanie jeszcze spokojnie na dywanie.
          Pudła po lego też spokojnie można gdzieś pochować. Nie chcesz przysłaniać wyrem okna, a ja widzę, że ono i tak jest zasłonięte zabawkami. Córka zajmuje pokój z młodszym rodzeństwem? Bo widzę pojazd dla malucha, który wydaje mi się zbędną zabawką w pokoju 4latki, a zajmuje cenne miejsce.
          Piszesz, że w pokoju jest zabudowana szafa na ubrania. To co w takim razie trzymacie w tej szafce koło okna i komodzie? Gdzie trzymacie teraz pościel? Czy to są absolutnie niezbędne meble?
          Jeżeli z czasem ma się pojawić biurko to do tego czasu powinno zniknąć trochę zabawek. Można je postawić koło łóżka, a komodę wstawić np. w miejsce gdzie teraz jest stolik i krzesełko.
          Ja widzę na zdjęciu przede wszystkim jakiś chaos. Wstawiłabym porządne łóżko, jakąś sensowną większą szafkę/skrzynię na zabawki, jeżeli faktycznie nie mieszczą się w szafie przesuwanej i od razu zrobi się więcej miejsca.

Mój 4 letni syn ma schowane zabawki właśnie w szafie przesuwanej. W pokoju nie ma zabawkowego chaosu kiedy wszystko wraca na swoje miejsce. Spokojnie potrafi otworzyć taką szafę. Nawet dwulatek nie ma z tym problemu.
          Uważam że łóżko to najważniejszy mebel bo spędza się w nim prawie 1/3 doby. Tyle czasu dziecko nie spędza na zabawie non stop na kawałku podłogi.

• negatyw135 Re: Sofa dla 4-latki 26.02.14, 19:58
            tatarlinka napisała:

> Ja widzę na zdjęciu przede wszystkim jakiś chaos.

Chaos - to Ty masz w głowie!
            Pokój dziecka, to nie poukładany pokój biznesowy. I jeśli dziecko ma sentyment do tandetnego autka - to niech się jeszcze (póki może) nim nacieszy. Po to w końcu jest dzieciństwo smile
            • edelstein Re: Sofa dla 4-latki 27.02.14, 00:10

Do tandetnych mebli tez ma sentyment?
              Tam jest chaos,nic so siebie nie pasuje,wrzucone wszystko cimo jest na jedna kupe.Wyglada Jak wystawka.
            • tatarlinka Re: Sofa dla 4-latki 28.02.14, 12:15
              negatyw135 napisał:

> tatarlinka napisała:
              >
              > > Ja widzę na zdjęciu przede wszystkim jakiś chaos.
              >
              > Chaos - to Ty masz w głowie!
              > Pokój dziecka, to nie poukładany pokój biznesowy. I jeśli dziecko ma sentyment
              > do tandetnego autka - to niech się jeszcze (póki może) nim nacieszy. Po to w ko
              > ńcu jest dzieciństwo smile

jesteś niegrzeczny wiesz? czy ja komentuję co Ty masz w swojej głowie czy to co Twoje dziecko ma w pokoju? rozumiesz różnicę?
              narzekałeś na brak miejsca z racji nietypowego kształtu pokoju, to starałam się zasugerować co można zrobić.
              Masz widzę bardzo sentymentalną córkę, sądząc po ilości zabawek dla mniejszych dzieci. Oczywiście Wasz dom, Wasze zasady i jeżeli to tolerujecie to ok.
              Jednak jest jeszcze sporo możliwości pomiędzy pokojem, w którym panuje zabawkowy chaos, a poukładanym pokojem biznesowym, jak to określiłeś.

a tak z ciekawości kiedy okres "póki może" się według Ciebie skończy?
    • kotka.szrotka Re: Sofa dla 4-latki 16.02.14, 23:34
      Człowiek szuka rozkładanej sofy, a wszyscy napierają z łóżkami z Ikea i radzą ogołocić pokój z szafek w ogóle albo przepakować w pudła. Z zamkniętej szafy dziecko nie będzie w ogóle brało zabawek a pudła zawalą beznadziejnie cały pokój. Zajmujące cały pokój łóżko zmusi dziecko do szukania miejsca gdzie indziej by się móc normalnie bawić, nie będzie przecież leżała cały dzień w łóżku! Żadnej konkretnej rady, nikt nie wychodzi poza Ikeę. Może spróbuj poszukać też na fotoforum wnętrza mieszkań: fotoforum.gazeta.pl/71,1,35.html.
      • sonrisa06 Re: Sofa dla 4-latki 17.02.14, 07:29
        Dziewczyno, co Ty piszesz! Jest mnóstwo pośrednich rozwiązań, dziecko nie musi się bawić w łóżku. Można zawiesić półki na ścianie, można wstawić wysoki, a wąski regał, można kupić wyższe łózko i pod nie wstawić stolik i zabawki. A w rozsuwanej szafie bardzo dużo się zmieści, na pewno wszystkie ubrania, a na dole tez można wrzucić zabawki, albo wstawić pudło. Dziecko bez problemu szafę przesuwną otworzy.
        Ale po co się wysilać, kombinować, lepiej wstawić rozkładaną sofę i z głowy.
        Po co dziecko ma mieć wygodnie? Po co ma mieć fajny, pomysłowy pokój? Po co sobie zawracać głowę?
        Ja uważam, ale to jest tylko moje zdanie, że pokój dziecka należy zawsze meblować zaczynając od łóżka.

PS Wytłumacz mi proszę dlaczego "Z zamkniętej szafy dziecko nie będzie w ogóle brało zabawek "? Dziewczynka ma 4 lata uważasz, że nie będzie umiała otworzyć szafy?
        • pchelka831 Re: Sofa dla 4-latki 17.02.14, 08:30
          My u Teściów mamy coś takiego jak ten Zając. Nasza kanapka rozkłada sie na płasko kupowana była chyba w Agacie lub Ambrze. Uzywana jest od 4 lat i jak dla nas jest sto razy lepsza,niz nasza kanapa standardowo rozkładana,któa tez niby jest płaska ale jakaś taka beznadziejnie twarda.
        • ahtziri Re: Sofa dla 4-latki 17.02.14, 09:34
          Podpisuje się obiema rękami pod tym co napisała Sonrisa.
          Co do szafy przesuwnej, moja roczniaczka bez problemu sama odsuwa sobie drzwi w ogromnej szafie wysokiej od sufitu do podłogi.
          Zmasakrujecie dzieciom kręgosłupy tymi wynalazkami. Idziecie na łatwiznę kosztem zdrowia i komfortu maluchów, taka prawda.
          • konwalia-82 Re: Sofa dla 4-latki 17.02.14, 09:48
            Jaki duży jest ten pokój? Moja córka na taki 2x2,3m i ma w nim normalne łóżko 90x200, szafę 1m szeroką, komodę, wąski regał, dwa stoliczku, a na nich domek i farma, a i jeszcze tablica.
            Na podłodze da się rozłożyć kolejkę, kwestia ustawienia, choć nie ukrywam, ze się z nim nameczylam smile
            • konwalia-82 Re: Sofa dla 4-latki 17.02.14, 09:50
              sama na studiach spalam w tym pokoju na takiej sofie jak druga, uważam ze łóżko lepsze zdecydowanie
      • patatajowa Re: Sofa dla 4-latki 17.02.14, 09:31

a za 2-3 lata człowiek będzie szukał składanego biurka dla dziecka tylko takiego max.50x50 cm ale żeby wszystko się na nim zmieściło a samo biurko weszło miedzy domek dla kucykow a regal z lalkami...bo dziecko ich ruszyć nie da...a raczej rodzice chyba big_grin
    • ptasie.radio Re: Sofa dla 4-latki 18.02.14, 15:07
      Na sofach które zalinkowałaś/zalinkowałeś śpi się niezbyt wygodnie ponieważ mają "łączenie" wysoko.
      Polecam szczerze sofy lycksele z Ikei. www.ikea.com/pl/pl/catalog/categories/series/07467/

Moje dzieci mają po takiej właśnie sofie(tej szerszej) i my również spaliśmy na niej kilka dobrych lat.
      Sofa ma materac(masz wybór czy tylko gąbkowy czy inny) i co najważniejsze łączenie tego materaca jest w nogach,dzięki czemu śpi się bardzo wygodnie.
      Kolejnym ogromnym plusem tej sofy dla mnie jest możliwość ściągnięcia i wyprania pokrowca materaca oraz dokładne wyczyszczenie ramy łóżka.

Jeżeli chodzi o łóżka 160x 70 - moje dzieci również na nich spały i choć należą wzrostem do niewielkich istot to dla 7 latka takie łóżko nie jest do końca komfortowe(szczególnie szerokość).
      • negatyw135 Re: Sofa dla 4-latki 26.02.14, 20:12
        W pewnym momencie zmęczyłem się już tym wątkiem i postanowiłem decyzję podjąć sam.
        Spora część wypowiedzi ma charakter wymądrzania się i krytyki - zamiast racjonalnych logicznych podpowiedzi. Ale taka już uroda forów...

Wygrała sofa z IKEA (model LYCKSELE HÅVET), która (jak zwykle) jest kompatybilna z ciasnotą naszych klitek i niejeden raz wyprowadziła z opresji.

Wygląda to tak:

https://imgup.pl/di/8N4C/dsc00529-kopiowanie-.jpg
        https://imgup.pl/di/7XIZ/dsc00518-kopiowanie-.jpg

• agni71 Re: Sofa dla 4-latki 26.02.14, 20:56
          Szkoda, że "na złość babci" a raczej na złość mądrościom forumowym, postawiłeś na swoim. Ja też uważam, że porządne łóżko jest bardzo ważne w pokoju dziecka. Pokój nie jest taki mały, żeby nie zmieściło sie w nim normalne łóżko. Mogłoby stać wzdłuż okna balkonowego (argument o niezastawianiu okna jest bez sensu, bo ono i tak jest zastawione). Ale każdy ma swoje priorytety. Jakby mi tyle osób doradzało coś innego, to chociaż bym się zastanowiła, czy jednak nie mają racji. Pod normalnym łóżkiem mozna miec wysuwany pojemnik, w którym mieści sie dość duzo zabawek, dzięki czemu mogłaby zostać usunięta część pudeł i zabawek porozstawianych na meblach.
          • negatyw135 Re: Sofa dla 4-latki 26.02.14, 21:34
            agni71 napisała:

> Szkoda, że "na złość babci" a raczej na złość mądrościom forumowym, postawiłeś
            > na swoim.

Kolejna nawiedzona "ekspertka"! smile
            Podaj mi proszę definicję "porządnego łóżka". Nie może być składane, czyli nie może być sofą?
            Otóż od kilku lat śpię na rozkładanej sofie (Beddinge) i śpi się na nim rewelacyjnie. Zresztą - nie tylko śpi smile
            Wyrko, to materac. A wybrany przeze mnie model (oddychający) - zapewni dziecku komfort. No i (co istotne) śpi się płasko. A to w sofach nie jest normą.
            Klasyczne wyro zagraca pokój i tyle. I odczepcie się od milionów zabawek (również tych stojących na "parapecie" okna balkonowego). To za jakiś czas zniknie, a toporne wyro by pozostało i zagracało pokój.
            Uwierzcie mi, że biegałem po pokoju z miarą i przestawiałem wszystko z miejsca na miejsce. Nie jestem (większość z Was też nie) architektem wnętrz. Po prostu w wielokącie nieforemnym, trudno jest cokolwiek zaaranżować. Im bliżej wejścia do pokoju - pokój się zwęża. Taka już uroda tego mieszkania, które (w pierwszym momencie) sprawia wrażenie oryginalnego. Plusem jest to (a to w bloku rzadkość), że mamy tarasik około 20m2. A tam mała ma swój plac zabaw smile

Na szczęście już się rozglądamy za szeregowcem za miastem, tak więc mój następca niech się już martwi smile

• negatyw135 Re: Sofa dla 4-latki 26.02.14, 21:35
              P.S.
              I pod sofą również mamy (do kompletu zresztą) pudło na pościel.
            • edelstein Re: Sofa dla 4-latki 27.02.14, 00:19

Najbardziej zagracaja ten pokoj stosy zabawek plus kiczowate meble.Proste lozeczko z ikei to przy tym wyglada Jak oaza spokoju i malenkosci.
              Nie dosc,ze jest pstrokato to jeszcze dowaliles oczoyebne czerwone cos co pasuje Jak swini siodlo.
              Nie trzeba byc architektem wnetrz,by w miare fajnie mieszkac,ni ale ja gust do kitu to nic z tego.
              Szkpda,ze dzieciak bedzie musial sie meczyc na sofie w pstrokatym pokoju.
              • olga727 Re: Sofa dla 4-latki 27.02.14, 19:13
                edelstein napisała:

>
                > Najbardziej zagracaja ten pokoj stosy zabawek plus kiczowate meble.Proste lozec
                > zko z ikei to przy tym wyglada Jak oaza spokoju i malenkosci.

Czy w Polsce nie ma już innych mebli jak tylko z IKEI ? Te dopiero są kiczowate i kanciaste - jak dla mnie ohydne. W domu nie mam niczego z Ikei i mieć nie zamierzam.
                • edelstein Re: Sofa dla 4-latki 28.02.14, 10:29
                  Nie wiem co jest,a czego nie Ma w Polsce.Nie mieszkam tam od lat.Ikea jest tania i ma prosty design,idealna do pokoju dziececego.
                  Jak sie znudzi ,zniszczy wyrzucasz lub dokupujesz za rzecz w innym kolorze,albo w tym samym.To jest zwyczajnie praktyczne.

Helau!Helau!Helau!
                  Jeck,lohss Jegge lahns!
                  • olga727 Re: Sofa dla 4-latki 28.02.14, 11:28
                    edelstein napisała:

> Nie wiem co jest,a czego nie Ma w Polsce.Nie mieszkam tam od lat.Ikea jest tani
                    > a i ma prosty design,idealna do pokoju dziececego.

Jak napisałam powyżej: dla mnie ohydne i kiczowate. Nie wiem,co ludziom się podoba w tych meblach ? Moje dzieci mają w pokoju meble z B.R.W. i jest fajnie.

• agni71 Re: Sofa dla 4-latki 28.02.14, 11:32
                      BRW to dopiero klasa wink Nie sa wcale kiczowate i tandetne smile
                      • olga727 Re: Sofa dla 4-latki 28.02.14, 11:35
                        agni71 napisała:

> BRW to dopiero klasa wink Nie sa wcale kiczowate i tandetne smile

1. Żebyś wiedziała,że nie są.Nam odpowiadają.
                        2. Nie prosiłam cię o ocenę i nie oceniałam ciebie.,tak więc odpuść sobie. wink
                        • agni71 Re: Sofa dla 4-latki 28.02.14, 11:55
                          Ale ja ciebie nie oceniam, oceniam meble BRW.
                          • olga727 Re: Sofa dla 4-latki 28.02.14, 11:59
                            agni71 napisała:

> Ale ja ciebie nie oceniam, oceniam meble BRW.

Szczerze ? meble BRW mają łagodniejsze kształty. O gustach,nie powinno się w ogóle dyskutować. wink
                            • agni71 Re: Sofa dla 4-latki 28.02.14, 13:10
                              O gustach,nie powinno się w
                              > ogóle dyskutować. wink

O gustach, jak najbardziej można dyskutować. Jak ktos nie chce, nie musi.

> meble BRW mają łagodniejsze kształty.

i to świadczy o ich urodzie?
                              • olga727 Re: Sofa dla 4-latki 28.02.14, 17:08
                                agni71 napisała:

> O gustach,nie powinno się w
                                > > ogóle dyskutować. wink
                                >
                                > O gustach, jak najbardziej można dyskutować. Jak ktos nie chce, nie musi.
                                >
                                > > meble BRW mają łagodniejsze kształty.
                                >
                                > i to świadczy o ich urodzie?

Potwierdza się zasada,że o gustach się nie rozmawia.. Tobie nie podobają się meble z BRW a mi z Ikei. wink
                    • edelstein Re: Sofa dla 4-latki 28.02.14, 12:42

Az sobie wygooglowalam te meble BRW.Tandetna okleina w wersji mebloscianka.
                      Totalne bezguscie plus sentyment do PRLu.
                      Powinni uakazac produkowania takiego dziadostwa.

Helau!Helau!Helau!
                      Jeck,lohss Jegge lahns!
                      • olga727 Re: Sofa dla 4-latki 28.02.14, 12:52
                        edelstein napisała:

>
                        > Az sobie wygooglowalam te meble BRW.Tandetna okleina w wersji mebloscianka.
                        > Totalne bezguscie plus sentyment do PRLu.
                        > Powinni uakazac produkowania takiego dziadostwa.
                        >
                        Ikea jest jeszcze gorsza.
                        • agni71 Re: Sofa dla 4-latki 28.02.14, 13:22
                          gustowne BRW:

https://www.brw.com.pl/gfx/brw/sklep_oferta/1538/galeria_3d/images/img_1_0_7.jpg

https://www.brw.com.pl/gfx/brw/_thumbs/sklep_oferta/1693/s36_mal_d_bu_ni_1,llSUwmGcZlOY5YVUlA.jpg

versus kiczowata IKEa:

https://www.ikea.com/pl/pl/images/products/hemnes-biurko__0177411_PE330329_S4.JPG

https://www.ikea.com/pl/pl/images/products/micke-biurko__0123483_PE279640_S4.JPG

juz pomijając możliwośc samodzielnego skompletowania biurka z elementów, jak np. takie u mnie, duzo osób wybiera te opcję, żeby dostosować biurko do swoich potrzeb:

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/ag/ab/lkp0/GbDpV5FUiryiwWYLeB.jpg
                        • edelstein Re: Sofa dla 4-latki 28.02.14, 14:29

A to ciekawe.Gdyby ikea byla taka straszna to w zadnym przypadku nie stalaby sie taka potega dostepna w wielu krajach swiata.
                          BRW jest znane nie dosc,ze tylko w Polsce to jeszcze wylacznie regionalnie.Skoro sa piekne to caly swiat powinien o nich marzyc,a tu klops.
                          Nie wiem gdzie ty masz tam lagodne ksztalty,te meble sa toporne jak szafy gdanskie,z ta roznica,ze szafy gdanskie to lite drewno i antyki,a Brw to sklejka w okleinie.

Helau!Helau!Helau!
                          Jeck,lohss Jegge lahns!
                          • sonrisa06 Re: Sofa dla 4-latki 28.02.14, 14:56
                            O gustach się nie dyskutuje. Poczucie piękna jest subiektywne. Obiektywna jest ocena jakości. Znam meble BRW i wiem, że są beznadziejne jakościowo. To po pierwsze.
                            A po drugie - Dziewczyny, dajcie sobie spokój, bo szkoda strzępić klawiaturę i tak nie przekonacie. Jak facet będzie musiał za kilka lat zamontować w pokoju drabinkę, żeby dzieciak ćwiczył korektywę, to może pójdzie po rozum do głowy. To jest facet w stylu "jestem najmądrzejszy na świecie", takiego się nie przegada i nie przekona. Ma swoja sofę i niech się cieszy (i "przepięknie" kolorowy pokój). A prawda jest taka, ze facet nie potrafi urządzić tego pokoiku. Nie ma pomysłu i tyle. Dlatego tak się sadzi, bo sam nie potrafi nic fajnego stworzyć.
                            Poprzesuwał szafki, wymierzył powstałą dziurę i w to miejsce wstawił "łóżko". Szczyt pomysłowości.

• negatyw135 Re: Sofa dla 4-latki 27.02.14, 19:50
                edelstein napisała:

> Szkpda,ze dzieciak bedzie musial sie meczyc na sofie w pstrokatym pokoju.

Twój pewnie ma pokój w tonacjach czarno - szarych? smile
                Każdy wiek ma swoje prawa. I również kolory.
                • edelstein Re: Sofa dla 4-latki 28.02.14, 10:38

Twoj tok myslenia zabija,albo pstrokato az zeby bola albo szaro czarno Jak w zalobie.
                  Wiek,moze miec swoje prawa,glowa rodzicow w tym,by lubiane przez dziecko kolory zaaranzowac tak by nie bylo do bolu oczoyebnie jak u ciebie.Tam wszystko jest z innej parafii,nie Ma dwoch rzeczy,ktore do siebie pasuja.
                  Syn na bialo zielone meble,biale sciany plus dodatki typu zaslonki i dywan kolorowe.Zabawki sa w pojemnikach pochowanych w szafkach i pod lozkiem.Tematycznie.Resoraki,lego,ksiazki,klocki itd.

Helau!Helau!Helau!
                  Jeck,lohss Jegge lahns!
                  • negatyw135 Re: Sofa dla 4-latki 28.02.14, 23:50
                    edelstein napisała:

>
                    > Twoj tok myslenia zabija,albo pstrokato az zeby bola albo szaro czarno Jak w za
                    > lobie.

Staram się kontrastem pokazać tok myślenia forumowiczów.

> Wiek,moze miec swoje prawa,glowa rodzicow w tym,by lubiane przez dziecko kolory
                    > zaaranzowac tak by nie bylo do bolu oczoyebnie jak u ciebie.Tam wszystko jest
                    > z innej parafii,nie Ma dwoch rzeczy,ktore do siebie pasuja.

Na zdjęciu jest jedynie wycinek pokoju z (tutaj muszę to przyznać) z meblami "pamiątkami" po przeprowadzkach. W nowym lokum zadbam o całość z "jednej parafii". Ale kolorystyka córce odpowiada. Na mnie też zresztą działa optymistycznie smile

> Syn na bialo zielone meble,biale sciany plus dodatki typu zaslonki i dywan kolo
                    > rowe.Zabawki sa w pojemnikach pochowanych w szafkach i pod lozkiem.Tematycznie.
                    > Resoraki,lego,ksiazki,klocki itd.

U mnie zabawki są również pochowane w pojemnikach. Ale tej strony pokoju nie uwieczniłem na fotkach. Faktem jest, że tych zabawek ma sporo. Trzeba Ją zainspirować do inwentury - a to nie jest łatwe smile

• edelstein Re: Sofa dla 4-latki 01.03.14, 10:30

U mnie funkcjonuje to tak,ze syn czesc zabawek z ktorych wyrosl oddaje do przedszkola I dla viednych,a te dobrze zachiwane sprzedaje I za Ta kase mlody kupuje nowe.On widzi w tym korzysc I ja tez.
                      Jest mlodszy od twojego dziecka.Srednio co pol roku siadamy,sortujemy I jest ok.

Helau!Helau!Helau!
                      Jeck,lohss Jegge lahns!
            • kotka.szrotka Re: Sofa dla 4-latki 27.02.14, 11:28
              Bardzo dobry wybór. Byłam ciekawa jak się skończyło. Liczy się materac a nie rama, a w przypadku tego łóżka IKEA proponuje kilka rodzajów materaca. Do tego są one grube i płaskie. I co z tego, że ktoś ma łóżko jeżeli wepchnie do tego kiepski, cieniutki materacyk. Gdzie ci ludzie oczy mają jeżeli twierdzą, że w pokoju jest sporo miejsca, że można balkon zastawić (!!!!!!), że zmieści się wielkie piętrowe łóżko. Pokój wygląda całkiem fajnie i w realu na pewno jest ładniejszy niż na zdjęciach, na których z reguły wszystko wygląda gorzej.
              Uważam, że wpychanie małemu dziecku wszystkiego do szaf jest bez sensu bo dzieci bawią się najczęściej rzeczami, które mają pod ręką. U nas co jakiś czas była wymiana zabawek, te z wierzchu lądowały w szafie a szafowe były wykładane. Przy małym dziecku unikałabym też układania rzeczy wysoko na pólkach bo może chcieć się do tego dostać jakimś dziwnym sposobem. Rozumiem więc taki układ pokoju choć może powody mogą być kompletnie inne.
              • negatyw135 Re: Sofa dla 4-latki 27.02.14, 21:22
                kotka.szrotka napisała:

> Bardzo dobry wybór.

Dzięki smile
                Miło spotkać na forum kogoś normalnego.
                • agni71 Re: Sofa dla 4-latki 28.02.14, 10:38
                  Jakbys negatyw był taki pewny swoich wyborów, to pewnie nie czułbyś takiego przymusu ciągłej obrony wink

Macie pokój jaki macie, sam pewnie widzisz, że nie jest z klasą. Może ładniej urządzicie pokoik w nowym domu/mieszkaniu (nie pamiętam, gdzie się przenosicie)?

Czy temat nie został jeszcze wyczerpany?

Aha, okreslanie normalnymi tej garstki, która powiela twój gust, w domyśle - pozostali są nienormalni, jest cienkie.

> Miło spotkać na forum kogoś normalnego.
                  • negatyw135 Re: Sofa dla 4-latki 28.02.14, 23:38
                    agni71 napisała:

> Macie pokój jaki macie, sam pewnie widzisz, że nie jest z klasą.

A co dla Ciebie jest "z klasą"? Bo Ty jej nie masz na 100%! smile
                    Kto dał Tobie prawo oceniania gustów innych i wydawania publicznie takich wyroków?
                    • patatajowa Re: Sofa dla 4-latki 01.03.14, 09:32
                      negatyw135 napisał:

> Kto dał Tobie prawo oceniania gustów innych i wydawania publicznie takich wyroków?>

nikt ci z butami sie do domu nie pchał. to ty dałeś takie prawo wszystkim ,zamieszczając zdjęcia swojego domu na forum publicznym. gdzie kazdy moze je ocenic również krytycznie lub nie na temat. taka juz specyfika forów. na przyszłość trzeba o tym pamietać wrzucając jakiekolwiek swoje zdjecia do netu.
            • silje78 Re: Sofa dla 4-latki 27.02.14, 17:18
              bo widzisz, żeby być trendy powinieneś mieć bladoszare ściany. zabawki na widoku są faux pas. powinny być schowane w schludne kartony, nie daj boże w odcieniu różu. jak nie wiedziałeś, że to obciach to teraz już wiesz. wszelkie nawiązania do bajek disneyowskich nie są na topie. koszt mebli w pokoju dziecięcym musi być wysoki, materac poniżej 3tys nie wchodzi w grę. na takim zwykłym dziecko się nie wyśpi, będzie miało krzywy kręgosłup. rano wstanie lewą nogą, będzie marudziło (bo niewyspane...), do tego dostanie oczopląsu od kolorowych zabawek, stojących na widoku.
              pościel? dramat po prostu. tak kolorowa? nie wiesz, że powinna być to pościel z ręcznie tkanego jedwabiu, kolory neutralne... no i lps na poscieli? to jest po prostu niemodne....
              ubolewam strasznie nad tym ponieważ moja córka za cholerę nie chce być trendy (po ojcu zapewne). ma dwie ściany jasno różowe w pokoju, firankę z kubusiem (wiem, że to mega obciach, ale nie odsłaniam rolet żeby nikt z zewnątrz nie widział... ufff), różowy dywan z ikei (nawet na niego nie staję jak tam wchodzę). obciachowe meble z brw, kolekcja udająca kolonialną, zadaję sobie, że z tego powodu córka będzie miała spaczony gust do końca życia.... no i te koszmarne zabawki w całym pokoju. niektóre zupełnie niemodne, zwłaszcza, że ma już 6,5 roku. jedyne co (być może) jest dopuszczalne to łóżko z ikei, ale też już niemodne, kupione 4 lata temu, materacem się (chyba) wybraniam...
              tak więc nie tylko na twoją córkę spadł ogrom nieszczęścia w postaci kolorowego pokoju big_grin .
              pozdrawiam smile
              • agni71 Re: Sofa dla 4-latki 27.02.14, 17:31
                ma dwie ściany jasno różowe w pokoju, firankę z kubusiem (wie
                > m, że to mega obciach, ale nie odsłaniam rolet żeby nikt z zewnątrz nie widział
                > ... ufff), różowy dywan z ikei (nawet na niego nie staję jak tam wchodzę). obci
                > achowe meble z brw, kolekcja udająca kolonialną, zadaję sobie, że z tego powodu
                > córka będzie miała spaczony gust do końca życia....

Naprawdę nie ma się czym chwalić wink
                • silje78 Re: Sofa dla 4-latki 27.02.14, 17:51
                  nie chwalę się, wyraziłam swoje ubolewanie. już czytelniej tego nie mogłam napisać.
                  • negatyw135 Re: Sofa dla 4-latki 27.02.14, 21:24
                    silje78 napisała:

> nie chwalę się, wyraziłam swoje ubolewanie. już czytelniej tego nie mogłam napi
                    > sać.

Czy w tym pokoju mieszkają Twoje gusta, czy dziecko...?
                    • silje78 Re: Sofa dla 4-latki 28.02.14, 00:07
                      Niezrozumienie, obydwu powyzszych postow, skladam na karb poznej pory... Choc dodam, ze w pokoju corki mieszka... corka. Pokoj mi sie podoba taki jaki jest, wszechobecny roz mnie nie razi. Czasami dobija mnie balaga, ale nawet gdyby pokoj byl skopiowana kartka dizajnerskiego katalogu, niewiele by to zmnienilo...
                      Moze jednak to napisze. Stanelam po Twojej stronie....
                      • agni71 Re: Sofa dla 4-latki 28.02.14, 10:41
                        Sama nie wiesz chyba co chcesz powiedzieć, najpierw bronisz pokoju swojego dziecka, później mi piszesz, że ubolewasz nad nim, teraz znów popierasz wybory negatywa.
                        • silje78 Re: Sofa dla 4-latki 28.02.14, 11:19
                          IRONIA - wiesz co to jest? nie mylić z aronią....
                          • agni71 Re: Sofa dla 4-latki 28.02.14, 11:30
                            No tak sądziłam, że twoja pierwsza wypowiedź była ironiczna, jednak twoja odpowiedź do mnie wprawiła mnie w konsternację.

>nie chwalę się, wyraziłam swoje ubolewanie. już czytelniej tego nie mogłam napisać.

To nad czym w końcu ubolewasz?
                            • silje78 Re: Sofa dla 4-latki 28.02.14, 11:48
                              ironia x 2, jeden raz odpowiedź "poważna" ... ta skierowana konkretnie do negatywa...
                              • agni71 Re: Sofa dla 4-latki 28.02.14, 11:57
                                Czyli dumna jesteś i zadowolona z brzydkiego (sądząc z opisu) pokoju swojego dziecka. Proszę bardzo, nie każ się tylko innym zachwycać i nie przekonuj, że brzydki pokój jest lepszy od ładnego.
                                • silje78 Re: Sofa dla 4-latki 28.02.14, 12:04
                                  no widzisz. ja dumna, a ty głupia surprised
                                  • agni71 Re: Sofa dla 4-latki 28.02.14, 13:12
                                    smile
                        • negatyw135 Re: Sofa dla 4-latki 28.02.14, 23:40
                          agni71 napisała:

> Sama nie wiesz chyba co chcesz powiedzieć, najpierw bronisz pokoju swojego dzie
                          > cka, później mi piszesz, że ubolewasz nad nim, teraz znów popierasz wybory nega
                          > tywa.

I słusznie, bo Negatyw ma rację smile
                      • negatyw135 Re: Sofa dla 4-latki 28.02.14, 23:52
                        silje78 napisała:

> Moze jednak to napisze. Stanelam po Twojej stronie....

ok smile
        • patatajowa Re: Sofa dla 4-latki 26.02.14, 21:45
          pięknie jest. tak..... kolorowo!
          czy wasze dziecko nie ma kłopotów ze skupieniem uwagi ?
          • kasiadove Re: Sofa dla 4-latki 26.02.14, 22:47
            Negatyw a co Ty taki niemiły się zrobiłeś?
            Podoba Wam się to super!
            Dla mnie tragedia tongue_out
            • negatyw135 Re: Sofa dla 4-latki 27.02.14, 19:54
              kasiadove napisała:

> Negatyw a co Ty taki niemiły się zrobiłeś?

Dlaczego niemiły? Jestem po prostu szczery.

• zona.102 Re: Sofa dla 4-latki 27.02.14, 19:22
            Hahahahaha patatajowa, piąteczka big_grin

Tylu wzorów w jednym miejscu nie widziałam jak zyję. Nie wiem na co patrzeć, można dostac oczopląsu, współczuję dziecku.

Dywan droga, roleta kwiatki na tle pasków!!! Pełno pluszaków lampeczek i każdy mebel inny o losie!!!
            • negatyw135 Re: Sofa dla 4-latki 27.02.14, 19:55
              zona.102 napisała:

> Hahahahaha patatajowa, piąteczka big_grin
              >
              > Tylu wzorów w jednym miejscu nie widziałam jak zyję. Nie wiem na co patrzeć, mo
              > żna dostac oczopląsu, współczuję dziecku.
              >
              > Dywan droga, roleta kwiatki na tle pasków!!! Pełno pluszaków lampeczek i każdy
              > mebel inny o losie!!!

Bo u mnie dziecko jest decydentem - a nie katalog "TRENDY 2014" dla zakichanych "biznesłumen"! smile
              • negatyw135 Re: Sofa dla 4-latki 27.02.14, 20:00
                Aby uświadomić niektórym "architektom wnętrz" i mistrzom "neo-designu" - przedstawiam moje realia. Pokój córki zwymiarowałem. To na różowo w kącie, to szafa w zabudowie:
                https://obrazki.elektroda.pl/5467861700_1393527389_thumb.jpg

Jak widzicie zatem - pole manewru jest naprawdę niewielkie.
                • patatajowa Re: Sofa dla 4-latki 27.02.14, 20:28
                  jako ze sofe juz kupiłeś i nie ma co w temacie doradzac, założ teraz podobny wątek z tymi samymi zdjęciami na tym forum. jesli się nie boisz wink
                  fotoforum.gazeta.pl/71,1,35.html
                  a tu mozesz poogladac troche szaro-burych, dezajnerskich pokojow biednych dzieci, ktorym matki biznesłumenki odarły dzieciństwo z kolorów tongue_out
                  fotoforum.gazeta.pl/72,2,35,122050361.html
                  • negatyw135 Re: Sofa dla 4-latki 27.02.14, 20:57
                    patatajowa napisała:

> a tu mozesz poogladac troche szaro-burych, dezajnerskich pokojow biednych dzie
                    > ci, ktorym matki biznesłumenki odarły dzieciństwo z kolorów tongue_out

Przemawia przez Ciebie najzwyklejszy cynizm i sarkazm. Zresztą paru takich tutaj w tym wątku się znalazło, abyś nie czuła się osamotniona.
                    A celem forum powinna być pomoc, a nie chęć wywyższania się czy cwaniakowania!

Mix mebli w pokoju małej, wynika z przeprowadzki. Nie każdego stać na wymianę wszystkich mebli po każdej przeprowadzce (troszkę już ich miałem).
                    Po następnej i (mam nadzieję) ostatniej - zadbam o większą harmonię całości. Póki co kolorystyka została dobrana pod gusta grupy wiekowej córki i dobrze Jej służy. A ciasnota i niekonwencjonalne realia architektoniczne (nieustawne pokoje) - zmuszają do kompromisów.

• perspektywa13 Re: Sofa dla 4-latki 27.02.14, 21:07
                      Nie przekopałam całego wątku. My mieliśmy linkowany już tapczan majka, tylko, że w jednolitym kolorze. Użytkowaliśmy 4 lata. Moim zdaniem był wygodny, mniej miejsca zajmuje niż łóżko, pościel bez problemu można schować. Po 4 latach jak nowy. Spzredaliśmy, bo nowy lokator w pokoju się znalazł i potrzebowaliśmy łóżka piętrowego.
                      • perspektywa13 Re: Sofa dla 4-latki 27.02.14, 21:11
                        nie tapczan, a sofa, sorki za przejęzyczenie. A
                      • negatyw135 Re: Sofa dla 4-latki 27.02.14, 21:16
                        perspektywa13 napisała:

> Moim zdaniem był wygodny, mniej miejsca zajmuje niż łóżko, pościel bez problemu można schować.
                        Ta sofa nie ma w sobie miejsca na pościel, ale wsuwany box można kupić. Kupiłem i zdaje egzamin.
                        Nie wiem skąd mit, że sofy są niewygodne. Wygoda spania to materac. W tym tkwi cały sekret. Śpię od lat na Beddinge. Gdy (dla testu) położyłem się na sofie córki - poczułem ten sam relaks smile
                        Ważne, aby sofa pozwalała spać płasko. Obie tak mają.
          • negatyw135 Re: Sofa dla 4-latki 27.02.14, 21:25
            patatajowa napisała:

> pięknie jest. tak..... kolorowo!
            > czy wasze dziecko nie ma kłopotów ze skupieniem uwagi ?

Nie ma z tym najmniejszych problemów.
    • hanexx Re: Sofa dla 4-latki 28.02.14, 11:28
      Na tym forum , nie chodzi o pomoc a wylanie żółci na inne osoby -przykra polska rzeczywistość ...........Czy naprawdę trzeba aż tak ,pytanie było o sofę a nie o urządzenie pokoju i na tym Wasze wywody powinny się skończyć .Lecz większość osób uzurpuje sobie prawa ,do wchodzenia z butami do kogoś życia ,mieszkania ,wychowania dziecka........... a może by tak więcej tolerancji i życzliwości na wiosnę .
      pozdrawiam
      • edelstein Re: Sofa dla 4-latki 28.02.14, 12:51

Nastepna sprawiedliwa wsrod forumekbig_grin Jak ktos pyta o sofe i praktycznie wszyscy mu proponuja lozko(sofa to killer dla kregoslupa rosnacego dziecka)a ten upiera sie Jak wol,ze nie,bo nie ma miejsca i wstawia foty zagraconego pokoju(z tego powodu nie Ma miejsca,bo pokoj nie jest b.maly)to musi sie liczyc z tym,ze mu napisze sie prawde.
        Prawda jest taka,ze panuje tam kompletny chaos rzeczowy i kolorystyczny i nix dziwnego,ze przy takiej graciarni lozko sie nie miesci.Za Pare lat za to bedzie gimnastyka korekcyjna,bo graty wazniejsze.

Helau!Helau!Helau!
        Jeck,lohss Jegge lahns!
        • negatyw135 Re: Sofa dla 4-latki 28.02.14, 23:25
          edelstein napisała:

> Nastepna sprawiedliwa wsrod forumekbig_grin Jak ktos pyta o sofe i praktycznie wszys
          > cy mu proponuja lozko(sofa to killer dla kregoslupa rosnacego dziecka)a ten upi
          > era sie Jak wol,ze nie,bo nie ma miejsca i wstawia foty zagraconego pokoju(z te
          > go powodu nie Ma miejsca,bo pokoj nie jest b.maly)to musi sie liczyc z tym,ze m
          > u napisze sie prawde.
          > Prawda jest taka,ze panuje tam kompletny chaos rzeczowy i kolorystyczny i nix d
          > ziwnego,ze przy takiej graciarni lozko sie nie miesci.Za Pare lat za to bedzie
          > gimnastyka korekcyjna,bo graty wazniejsze.

Sprawiedliwa i (w przeciwieństwie do Ciebie) kulturalna i RZECZOWA.

Wół, to (z definicji) ktoś głupi. Pozwól, że daruję sobie epitety pod Twoim adresem, ale (o tym muszę wspomnieć) - mądrością i kulturą nie grzeszysz...

Moje pytanie dotyczyło sugestii w doborze wyrka. Kwestie kolorystyki, gustu itp itd - były wypowiedziami nie na temat. Mam w głębokim poważaniu co się Wam podoba, a co nie i co jest trendy, a co nie.
          Powtórzę po raz setny - kieruję się gustem dziecka i jeśli zechce mieć w pokoju sufit różowy - to będzie go miała. Jak zechce mieć cały czarny i pentagram na ścianie - przyklasnę i będzie to miała.
          Uległaś chorym mitom na temat sof i wypisujesz bzdury na forum. Jeśli sofa jest płaska i wygodny materac daje komfort, to czym to się różni od "klasycznego" łóżka, które może mieć materac z najgorszych pod każdym względem materiałów?!
          Spójrz raz jeszcze (ale ze ZROZUMIENIEM) na rzut mieszkania i pokój córki i sama stwierdzisz, że zabawki (które zresztą po wstawieniu sofy zmieniły swoje miejsce) - nie stanowią istoty problemu w zagospodarowaniu przestrzeni.
          • edelstein Re: Sofa dla 4-latki 01.03.14, 12:51

Z definicji wol to zwierzetongue_out
            Twoj pokoj jest taki Sam rozmiarowo jak mojego syna,tylko on ma jeszcze skosy.Dziwnym trafem ma lozko.
            • negatyw135 Re: Sofa dla 4-latki 02.03.14, 21:42
              edelstein napisała:

>
              > Z definicji wol to zwierzetongue_out
              > Twoj pokoj jest taki Sam rozmiarowo jak mojego syna,tylko on ma jeszcze skosy.D
              > ziwnym trafem ma lozko.

Jeśli jeszcze mi powiesz, że znajduje w nim miejsce na zabawę - to będę w szoku.
    • aribeth1 Re: Sofa dla 4-latki 28.02.14, 13:14
      Akurat jestem na etapie meblowania pokoju dla dwójki swoich dzieciaków. Ciężki temat, dzieci a designsmile Z jednej strony chciałoby się mieć piękny pokoik rodem z katalogu, z drugiej strony jednak nie wyobrażam sobie sytuacji, że np. mówię synowi: "teraz wyrzucam twoją ulubioną pościel w koparki bo mi do nowego wystroju nie pasuje." Podobnie zabawki mają dziwną tendencję do wychodzenia na środek pokoju, gdziekolwiek by ich wcześniej nie pochować. I z tym nie mam zamiaru walczyć, bo to pokój dzieci, a nie wystawka w salonie meblowym. Pilnuję tylko, żeby je na noc chować, coby się człek nie przewrócił wędrując po ciemku.
      • negatyw135 Re: Sofa dla 4-latki 28.02.14, 23:33
        aribeth1 napisała:

> Akurat jestem na etapie meblowania pokoju dla dwójki swoich dzieciaków. Ciężki
        > temat, dzieci a designsmile Z jednej strony chciałoby się mieć piękny pokoik rodem
        > z katalogu, z drugiej strony (...)

I cały czas o tym w tym wątku staram się walczyć. Ale na brak tolerancji i głupotę - nie ma jak widać mocnych smile
        Te nawiedzone paniusie kierują się głównie tym, co jest TRENDY. A przecież to jest pokój dziecka, które z wiekiem będzie się zmieniać, a pokój (wystrojem, klimatem i kolorystyką) wraz z Nim. Oczywiście nie powiększę go i nie poprzesuwam ścian (wraz z sąsiadami), ale zawsze można się przeprowadzić.

Polskie fora nie służą wzajemnej pomocy. Przekonałem się o tym niejeden raz. Gdy wstawiłem rzut mieszkania i uświadomiłem tym Paniusiom moje realia - nagle wątek ucichł. Bo to nie balon i nikt pokoju nie nadmucha. Tak więc wstawienie wielkiego wyra - to byłby dopiero KLOC i zagracenie! Dziecko musiałoby przez nie przeskakiwać.
        Ale byłbym za to trendy! smile
        • agni71 Re: Sofa dla 4-latki 01.03.14, 11:52
          > Te nawiedzone paniusie kierują się głównie tym, co jest TRENDY.

Nie chodzi o trendy, tylko o estetykę i kształtowanie gustu dziecka.
    • saszanasza Re: Sofa dla 4-latki 01.03.14, 11:52
      Problemem tego pokoju nie jest sofa, czy nieustawność a raczej źle rozplanowana przestrzeń w mieszkaniu. w miejscu WC zrobiłabym schowek/garderobę i pokombinowała z powiększeniem przestrzeni pokojów o część przedpokoju.
      • negatyw135 Re: Sofa dla 4-latki 02.03.14, 21:45
        saszanasza napisała:

> Problemem tego pokoju nie jest sofa, czy nieustawność a raczej źle rozplanowana
        > przestrzeń w mieszkaniu. w miejscu WC zrobiłabym schowek/garderobę i pokombino
        > wała z powiększeniem przestrzeni pokojów o część przedpokoju.

Szczerze? To nie na moje nerwy.
        Moje remonty, polegają na przeprowadzkach. Zakładam, że ta będzie ostatnią. Wolę zatem przebiedować tutaj dłużej i wybrać to, co będzie nam w 90% odpowiadać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka