Dodaj do ulubionych

fototapety

13.03.14, 19:47
kiedys były hitem- laski brzozowe, jeziorka i rzeczki
potem - szczyt obciachu
teraz- wracają w wielkim stylu

a ze mnie czeka remont, to umysliłam sobie w kuchni taką własnie tapetę
na jednej scianie
do tego szare duze kafle na podłodze, drewniany stół, ława
leniwe sobotnie sniadanie- jajko po wiedensku, caffe au lait, bagietka, konfoitury

a w tle zapewne walc... smile
redro.pl/fototapety/tematy/malownicze-uliczki/
Obserwuj wątek
    • jak_matrioszka Re: fototapety 13.03.14, 19:52
      Dalabym czarno-biala, bedzie latwo z dodatkami i innymi meblami kuchennymi (szafki, stolki, polki). Ja mam fototapete pod kolor kanapy w pokoju gier i filmow, kolor wciaz mi sie podoba, ale troche jednak dominuje pokoj i nie mam tego jak zmienic.
      • konwalka Re: fototapety 13.03.14, 19:56
        ale kuchnia jest francuska
        i chce uliczke stara w tle...
        • jak_matrioszka Re: fototapety 13.03.14, 19:59
          Co rozumiesz jako "kuchnie francuska"?
    • koronka2012 Re: fototapety 13.03.14, 19:58
      Wracają, owszem - ale mało kto potrafi je sensownie zagospodarować. Tapeta jest zobowiązująca, wymusza minimalizm, bo jest zbyt mocnym akcentem.
      Jak ktoś ma upodobanie do robienia wystawek, to tapeta zamiast ozdoby będzie wprowadzać chaos. No i do tego - tapeta potrzebuje przestrzeni. Będzie dobrze wyglądała w surowej kuchni, czy przedpokoju - słabo w małym zagraconym pokoju.
      • konwalka Re: fototapety 13.03.14, 20:00
        zbieram poierdoły z francuskich targow staroci np
        i takie tam
        • konwalka Re: fototapety 13.03.14, 20:01
          i jeszcze: duzo lawendy, wrzosu, oliwek
          naczynia takie starawe
          półeczki i ramki
          no, mała prowansja
          • jak_matrioszka Re: fototapety 13.03.14, 20:10
            A sciana ma zostac taka zupelnie pusta, tzn tylko ta fototapeta i nic przy niej nie stanie? Zeby byl efekt, to powinna byc mozliwosc spojrzenia na fototapete z pewnej odleglosci, bo z bliska to sie duze obrazy kiepsko oglada. Moze zamiast uliczki znajdziesz jakies okno, tak zeby wywolac u patrzacego zludzenie ze to dodatkowe okno w Twojej kuchni? Albo drzwi otwierajace sie na jakis ogrod, dostawisz doniczki pod sciana i bedzie realistycznie smile
            • konwalka Re: fototapety 13.03.14, 20:35
              no własnie
              ma byc tłem dla stołu i ławy
              myslałam o uliczce w tle, ale nie wiem sama
    • koronka2012 Re: fototapety 13.03.14, 20:38
      A propos wykorzystania fototapet - można zrobić z tego cacuszko, można niestety makabrycznie skopać wnętrze, jak np. tu (duże wzory między szafkami w ogóle słabo wyglądają):
      czarna-zebra.pl/99-397-thickbox/fototapeta-do-kuchni-kwiaty.jpg
      www.urzadzamy.pl/galeria/5690/32793/fototapeta-w-kuchni/#zdjecie
      a tu juz zupełnie inaczej:
      www.homebook.pl/inspiracje/kuchnia/27098_-kuchnia-styl-nowoczesny
      www.homebook.pl/inspiracje/kuchnia/25346_nowoczesna-kuchnia-z-jadalnia-w-salonie-fototapeta-kuchnia-styl-nowoczesny
      jeśli masz dużo fajnych ozdób - to trzeba uważać, żeby nie przesadzić, i nie zadławić wnętrza.
      Kuchnia musiałaby być sporawa, i do tego meble też raczej mało ozdobne, inaczej będzie po prostu za dużo grzybków w barszcz.
    • anika772 Re: fototapety 13.03.14, 20:39
      Mam fototapetę w kuchni, ten pas ściany pomiędzy blatem a szafkami, przykryta jest szkłem. Na całą ścianę w tak niewielkiej kuchni jak moja, nie zdecydowałabym się.
    • klamkas Re: fototapety 13.03.14, 20:55
      Ja mam - stół stoi przy ścianie i od wysokości blatu pod sufit jest fototapeta (poniżej zabudowa grzejnika). Ale cała kuchnia jest duża i prosto urządzona - proste drewniane meble, białe matowe płytki, białe ściany. I czarno-biała fototapeta na jednej ze ścian. Z ozdobników mamy jedynie chromowany reling z białymi wstawkami, a na nim doniczki z zieleniną (prawie taki sam jak był wczoraj/przedwczoraj w pytaniu o kuchnię smile) - nad stołem, tłem jest fototapeta.
    • malinka323 Re: fototapety 28.05.14, 10:43
      Ja też przed remontem i też mam mały problem.
      Wprawdzie wybrałam fototapetę z uliczką, ale nie wiem, czy pierwsza, czy trzecia w górnym rzędzie agatonstudio.pl/107-fototapety-uliczki Ta pierwsza jakoś tak nagle się kończy, a ta druga znów nie ma końca i schody prowadzą w przestrzeń. Dodam, że fototapeta będzie na ścianie obok stołu z ikei - taki troszkę rustykalny
    • mamalgosia a tę znasz?:) 28.05.14, 10:54
      https://s3.amazonaws.com/spoonflower/public/design_thumbnails/0108/7223/rrrrpattern_shop_preview.png
    • loola_kr Re: fototapety 28.05.14, 10:55
      wracają ale czy w wielkim stylu to nie byłabym pewna.
      Ostrożność w wyborze jest wskazana bo sama fototapeta jest wielką "ozdobą".
    • neffi79 Re: fototapety 28.05.14, 10:58
      u siebie nie lubię, nie mam i nigdy nie miałam
      u kogoś mogę pooglądać, u kogoś może mi sie podobaćsmile
      • myloview Re: fototapety 04.06.14, 09:43
        Czasem ludzie się zastanawiają czy fototapety to kicz - prawda jest taka, że wszystko zależy jak podejdziemy do tematu, oczywiście często jest tak, że wybieramy fototapety do salonu(który pełny jest wielu barwnych przedmiotów zazwyczaj) i nie zastanawiamy się czy będzie on pasował do reszty, bierzemy bo nam się podoba, nie myślimy o remoncie w przyszłości. Warto więc zanim się tego podejmiemy, wybrać wzór, który nie tylko będzie ładny ale też będzie użyteczny, przykładowym nie przemijającym będzie wybór wśród fototapet robionych w sepii - jest to zawsze bezpieczna opcja niezależnie co tam będzie się znajdowało, jeśli wiemy, że interesuje nas nowoczesna architektura wnętrz, to pewnie niezależnie od remontu, zawsze pojdziemy w tym kierunku - także abstrakcja, geomentryczne wzory, podstawowe kolory - czerń, biel, czerwień wykonane naklejki na szkle świetnie się sprawdzą w takich pomieszczeniach na długi czas.

Wzór należy wybrać aby był ponadczasowy, albo pełnił rolę iluzji, przecież możemy powiększyć pomieszczenie, pomniejszyć wydłużyć:

Wzory, które wdł. mnie będą zawsze pasowały do współczesnego wystroju:
        - myloview.pl/dla-domu/fototapeta-niedzwiedz-nr-199CA11 - tu akurat konkurs, ale mozna przejść do całego działu z geometrycznymi zwierzętami, choć podejrzewam, ze bardziej pasuje do pokoju młodzieżowego,
        - myloview.pl/dla-domu/fototapeta-seamless-pattern-houndstooth-nr-215776 - ponadczasowa pepitka,
        - myloview.pl/blog/wzornictwo-kwadratu/ - tu Mondrianwink, bez dyskusji pasuje do wszystkich wnętrz.
        - redro.pl/fototapeta-plyta-z-metalu,3752796 - tu bardziej odniesienie się do surowców
        i oczywiście ponadczasowa sepia ale tej nie pokazuje bo pełno ich w internecie. Służe pomocą w szukaniu, gdyby ktoś potrzebował
    • redropl Re: fototapety 06.06.14, 12:56
      O jak miło widzieć redro.pl smile. Przyznaje, że mamy sporo ciekawych wzorów. Kiedyś wszystko było kiczem - wydaje mi się, że nie umiejętnie wykorzystywano potencjał fototapet. Teraz jest ich wiele na rynku od tych podstawowych - lateksowych, przez strukturalne czy winylowe, aż po naklejki na przedmioty domowego użytku czy fototapety na szkle. Jeśli chodzi o to co modne i na czasie redro.pl/blog/ tu są różne inspiracje oparte na nowych trendach do poczytaniasmile
    • annaolesnica Re: fototapety 09.06.14, 23:03
      Mnie podobają się bardziej takie wzory, które nie są nachalne. Dekoracje delikatne. Na przykład imituące naturlane chropowatości na przykład fototapety z cegłą www.agoteka.pl/fototapeta-cegla Natomiast co do brzózek lub jeleni, to raczej już nie są modne i na ścianie wyglądałby chyba staroświecko smile
    • princesswhitewolf Re: fototapety 09.06.14, 23:52
      i ladnie konwalka. Czemu nie... Na pewno nie bedzie to kolejna upiornie nudna kuchnia a la laboratorium medyczne. Bedzie miala przytulnaatmosfere i ludzki charakter
    • marisa34 Re: fototapety 20.04.15, 12:07
      jestem oczarowana etnicznym stylem ,wzory na fototapecie wygladają przepięknie w nowoczesnych wnętrzachdcol.pl/fototapety/tematy/etniczne.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka