Dodaj do ulubionych

wyprawka dla letniego dziecka - proszę o ocenę

14.03.14, 12:17
Proszę was doświadczone mamy o pomoc. Córka urodzi się w okresie letnim. Wiadomo dzieci rosną szybko ale dla mnie jakoś na razie ,,czarna magia" ponieważ nie bardzo wiem co to znaczy: dzieci szybko rosną he he. Po lekturze forum postanowiłam nie kupować rzeczy w rozmiarze 56 tylko 62 cm,. Najwyżej jeżeli dziecko urodzi się malutkie to szybko coś dokupię. Tak więc rozmiar 62 cm ale ile tego kupić ? Lato zapewne nie będzie upalne- około 23-25 stopni. Co kupić tak konkretnie na sztuki ?

MOJA PROPOZYCJA- rozmiar 62:
1. czapeczka letnia 3 sztuki- na co zwrocić uwage kupując czapeczkę ?
2. sukienki- 6 sztuk wiem, że napiszecie że dla tak małego dziecka niewygodne ale widziałam kilka wydających sie wygodnych więc zaryzykuję
3. skarpetki- 10 sztuk
4. rampersy - 6 sztuk
6. śpioszki ( a raczej pajacyki)- 6 sztuk, w sumie zakładać będę na noc...
7. spodenki + koszulka ( chociaz nie wiem, czy profesjonalnie to się nie nazywa body...) 6 sztuk
8. rajstopki cienkie ( do tych sukienek jakby było chłodniej) 6 sztuk
9. kurteczka- 1 sztuka
10. sweterek 3 sztuki

Może za mało ? Proszę o wasze konkretne propozycje. Kupuję pierwszy raz i nie mam zielonego pojęcia, co kupić. Dziadkowie stwierdzili, ze ubranek nie będa kupować, bo nie wiedzą co nam się podoba więc opcja prezentów odpada. Na ile średnio ten rozmiar 62 wystarcza ?

Obserwuj wątek
    • biankao Re: wyprawka dla letniego dziecka - proszę o ocen 14.03.14, 13:08
      Nie przejmuj sie tak, bo jak zobaczysz, ze czegos potrzeba to najwyzej dokupisz.Wszystko zalezy od dziecka. Np. mój synek duzo ulewa, wiec od poczatku body i spiochy zmieniamy mu ok. 3 razy dziennie. Wiec choc wyjsciowo mialam po 6 potem dokupilam po 3 bo nie nadazalam z praniem. Z "normalnymi ubrankami" dalam sobie spokoj. Choc mam mase spodni, sweterkow, bluz zalozylismy je tylko 2 razy, na swieta i do zdjecia. Wiekszosc maluchow nie lubi byc ubieranych i przebieranych, wiec bodziak i spiochy sprawdzaja sie najlepiej.Moj syn ma ponad 4 mc i do tej pory nie lubi przebierania, wiec go nie katuje. Co do tego na co zwracac uwage:
      - rozciagliwe materialy, niby wszystko to bawelna, ale czasem trudno wlozyc raczke jesli rekaw jest waski a material slabo sie rozciaga, w efekcie dziecko sie wkurza
      - skarpetki lepsze z gumaka (nie za obcisla oczywiscie) bo inaczej spadaja ze stopek
      - czapeczka na dwor z trczkiem zeby nie spadal; po kapoieli moze byc bez troczka, oby byly z bawelny i zakrywaly uszka
      - pajace/spiochy najlepsze z guzikami posrodku, gdy ida do boku trzeba bardzo zginac nozke dziecka zeby wlozyc do srodka i wtedy dziecko moze ulewac
      Co do rozmiaru to znow zalez od dziecka. Moj synek urodzil sie majac 54 cm i 3 kg, wiec cieszylam sie ze mam ubranka na 56 cm bo w 62 sie topil. Ogólnie 62 wystarczylo nam na pewno na miesiac jesli nie dluzej.
    • julka.82 Re: wyprawka dla letniego dziecka - proszę o ocen 14.03.14, 13:10
      Moja córka urodziła się w rozmiarze 54. Niektóre ubranka na '62' były na nią od razu dobre, a niektóre '56' przykrótkiesmile Teraz skończyła 3 miesiące i powoli wyrasta z '62'. U nas najbardziej sprawdziły się pajacyki - najwygodniej się zakłada. No i bodziaki, to tego spodenki. Myślę, że zobaczysz w co najchętniej ubierasz córkę (akces do pieluchy najważniejszy) no i dostosujesz to do pogody. A jak już będziesz wiedziała, to po prostu dozamówisz sobie online np. w smyku.
    • giba116 Re: wyprawka dla letniego dziecka - proszę o ocen 14.03.14, 13:14
      Niepotrzebne Ci beda 3 czapki. Kup jedna. W lato, przy wysokich temperaturach zepelnie zbedny element.
      Sukienki... No coz... Juz zadecydowalas, nawet rozumiem, bo mnie tez ponioslo w ciazy. Ale tak jak je powiesliam po wyprasowaniu w 31 tyg ciazy tak je zdjelam z wieszaka jak corka miala 10 miesiecy i przekazywalam wyprawke dla kolezanki smile Kup 1-2 jak nie mozesz sie powstrzymac. Najwyzej dokupisz, jezeli faktycznie uznasz, ze to wygodne dla dziecka i dla Ciebie.
      3 pary rajstop na lato to tez przesada. Bo jak bedzie na tyle chlodno, zeby trzeba bylo zalozyc rajstopy, to juz tez za chlodno na sukienki smile

I ja bym jednak zaopatrzyla sie w kilka sztuk bodziakow i pajacy w rozmiarze 56. Wiem, ze sa dzieci ktore sie rodza wieksze i od razu wskakuja w 62 ale jednak przewaznie kilka tygodni w 56 sie oblatuje. Mnie bardzo denerwowaly za dlugie rekawy i nogawki w ciuchach.
      • boozias Re: wyprawka dla letniego dziecka - proszę o ocen 14.03.14, 13:19
        Ja równieź uważam że powinnas dokupić body i spiochów na 56
        • sno_oki Re: wyprawka dla letniego dziecka - proszę o ocen 14.03.14, 13:25
          Mam jakies chyba uprzedzenia, bo mi sie spiochy kojarzą po prostu ze spaniem tongue_out To, że to najwygodniejsze dla matki do przebrania to jest jasne a dziecku to mi się wydaje, ze chyba jest obojętne w czym leży byle bylo ciepło i wygodnie smile
          • sno_oki Re: wyprawka dla letniego dziecka - proszę o ocen 14.03.14, 13:26
            ale może rzeczywiscie kilka sztuk 56 cm na początek by się przydało smile
            • az-82 Re: wyprawka dla letniego dziecka - proszę o ocen 14.03.14, 13:52
              Nie kupowałam w ogóle 56, córka urodziła się w rozmiarze 54 i weszła w te 62, tylko były ciut duże przez pierwszy tydzień.
              W ogóle nie kupowałabym żadnych sukienek, rajstopy też zupełnie bez sensu.
              Moja miała kilka sukienek, które dostałam, to ubrałam jej na sesję zdjęciową i potem zdjęłam. Zupełnie to niepraktyczne, niewygodne dla dziecka.
              Skarpety latem raczej się nie przydadzą. Jak ciepło, to przecież nie potrzeba, a jak chłodno, to będzie mieć na sobie śpiochy, więc stopy będą ubrane.
              Moja z tych, które skarpet nie tolerują i mimo że urodzona koniec października to nigdy w skarpetach nie chodziła.
              Bluzy, jeśli chcesz kupować, to koniecznie bez kaptura. W kapturze niby dziecko fajnie wygląda, ale jest to bardzo nie wygodne. Nie będzie przecież w kapturze leżało w domu, bo za gorąco, na dwór też bez sensu, lepsza jest czapka, a jak zdejmiesz kaptur, to gniecie, zawija się wokół szyi i tylko strach, czy sobie krzywdy tym nie zrobi.
          • jehanette Re: wyprawka dla letniego dziecka - proszę o ocen 14.03.14, 13:52
            Wygoda matki i ojca najważniejsza, jak trzęsą się ręce nad tym kurczakiem, oczy latają z niewyspania a tyłek boli... od wiadomo czego wink
          • jehanette Re: wyprawka dla letniego dziecka - proszę o ocen 14.03.14, 13:55
            W sumie bawełniane sukienki zakładałam chętnie, ale to już córa miała 4mc+, jej obsługa nie nastręczała mi już problemu, i w gorące lato było to niezłe rozwiązanie. Taki podrośnięty bobas ok 4-6mc już fajnie wygląda, macha nogami i w ogóle, noworodek to raczej niezbyt estetycznie się prezentuje wg mnie więc w ciuchach "ładnych" i tak słabo się komponujewink
    • jehanette za dużo!!!! 14.03.14, 13:50
      Za dużo skarpetek i sukienek big_grin
      Kup sześciopak/siedmiopak body z krótkim i z długim w rozmiarze 56 i 62
      jw tylko pajaców w rozm 56 i 62
      kilka półśpiochów/miękkich dresików do łączenia z body w rozm 62 -zanim opanujecie sztukę obchodzenia się z dzieckiem, wyrośnie z pierwszego rozmiaru, na początek pajac/body najlepsze
      paczkę skarpetek 3-5 par - niemowlak nie brudzi skarpetek, 10 par to nawet się nie doliczysz czy zalożyłaś wszystkie big_grin
      ew 2-3 pajacyki polarowe jakby było chłodniej - zawsze to wygodniej ubrać w pajaca niż kutać kocykami
      2 czapki (zwykle są po dwie pakowane)

nie kupuj bluzeczek, sweterków, sukienek etc, nie warto jak co chwilę przebierasz z kupy, i nie warto stroić dziecka jak sobie tylko śpi/płacze bo ma kolkę/wisi na piersi.

Rodzicom powiedz żeby kupowali ubranka od rozmiaru 68, żeby były na następny rzut, tu można już poszerzyć asortyment o sukienki czy jakieś fajniejsze bluzeczki, ale od dżinsików dalej z dala smile

IMHO jeśli rodzice są przeciętnych rozmiarów, i dziecko nie zapowiada się na wielkoluda tylko te przecietne 3,5 kg, to warto kupić rozmiar 56, bo i tak pierwsze dwa tygodnie będzie w nim pływac. A te ciuszki łatwo sprzedać i odzyskać kasę.
      • sno_oki Re: za dużo!!!! 14.03.14, 14:17
        będę z tego kompletować wyprawkę

www.kappahl.pl/category/estore/articles/dzieci/kategorie/baby_44104/
        Na żywo lepiej te rzeczy wyglądają. Te sukienki są piękne he he tongue_out Pewnie się nie powstrzymam smile Z jednej strony wiem, ze wygoda przede wszytskim i jeszcze będę mieć czas by ubrać w sukieneczki ale z drugiej strony sama dla sibiee chcę, by to dziecko w wózku jakoś wyglądało porządnie smile
        • giba116 Re: za dużo!!!! 14.03.14, 14:34
          Te sukienki maja napy na plecach. Nie mecz dziecka. Jak juz chcesz kupic to szukaj zapinanych po bokach albo z przodu.
        • smoczy_plomien Re: za dużo!!!! 14.03.14, 17:37
          Jakkolwiek Kappahl bardzo lubię dla siebie i przez wiele lat był to mój ulubiony sklep z ciuchami, tak uważam, że rzeczy dla dzieci mają słabe. Mało rzeczy praktycznych, dużo słodkich i niepraktycznych (zawsze mnie rozwalają te ich sukienki na rozmiar 50...), no i drogich. I tak jak sama się w H&M nie ubieram, tak akurat uważam, że rzeczy dla dzieci mają super, miłe w dotyku, różne kolory, mają bodziaki kopertowe i coś, co doceniłam na etapie wycinania metek - chyba jako jedyni nadrukowują rozmiar na ciuszku, dzięki czemu nie ma metki do wycięcia, a ciągle wiadomo, jaki dana rzecz ma rozmiar. Tych z Kappahla nawet wyciąć się nie da, masakra.
          • smoczy_plomien Re: za dużo!!!! 14.03.14, 17:39
            Acha, jak chcesz sukienki, to szukaj takich bodziaków ze spódniczką. To jest znacznie bardziej praktyczne.
        • jehanette Re: za dużo!!!! 17.03.14, 12:02
          Nie kupuj z napami na plecach! chciałabyś leżeć na napie?
          Kup większe rozmiary, od 68 wzwyż już mi się bardziej chciało stroić... na początku będziesz i tak modlić się żeby spało jakkolwiek, w czymkolwiek a nie patrzeć, w co jest ubrane, serio!-
    • aleksandra1357 Re: wyprawka dla letniego dziecka - proszę o ocen 14.03.14, 14:07
      Nie kupuj sukienek, spodni, sweterków i kurteczek. Kurteczka dla noworodka to kompletny bezsens.
      Na ciepłe dni rampers, na chłodne pajacyk, na zimno polarowy pajacyk.
      Chyba że chcesz dziecko i siebie umęczyć, to śmiało.
      I polecam Ci włożyć sukienkę, na to kurtkę i położyć się spać, bo noworodek większość czasu śpi i powinien być ubrany wygodnie.
    • sela_s Re: wyprawka dla letniego dziecka - proszę o ocen 14.03.14, 14:14
      Zdecydowanie dokup body na 56. Nie wiem skąd biorą się te rady żeby nie kupować 56 bo się nie przydadzą. Ja rodzilam w maju rok temu, córka ponad 4 kg i ciuchy 62 naprawdę były za duże. Przez ponad mięsiac. Nieszczęście miałam w domu kilka sztuk mniejszych ubranek. Wogóle w okresie czerwiec - lipiec nosiła tylko i wyłącznie body plus skarpetki. Na biegu na allegro dokupywałam body kopertowe żeby jak najmniej zakładać jej przez głowę. Bluza i sweterki też powinny się przydać, rajstopy też miałam i akurat tego nie zakładaliśmy wcale, ale nie zaszkodza.
    • nuage8 Re: wyprawka dla letniego dziecka - proszę o ocen 14.03.14, 14:56
      Uważam że 56 też się przyda - moja córka urodziła się dość długa bo 54cm i szybko rosła, a w 56 "chodziła" dobre 5-6 tyg. A potem kolejne 2-3 miesiące w 62. ja miałam mnóstwo ubranek 56 od znajomych i to było super, bo młodej się strasznie ulewało, co druga kupa na plecach itp. takze 3-4 komplety dziennie szły. Przez pierwszy miesiac nosiła body+pajac (ale moja z marca) a potem zaczęłam ubierać już w body+spodenki, sukienki rzadko, ale sweterki czy bluzeczki na wierzch tak. Nie wiem czemu wszysycy odradzają zakup 56, moim zdaniem bardzo przydatne ubranka, chyba dziecko by musiało mieć 60cm i 4,5kg żeby się nie zmieścić w 56 na początku.
      Nie wiem czy zamiast kurtki nie byłby lepszy dresowy kombinezon - rampers.
      Skarpet zdecydowanie za dużo, bo pajace i rajstopy już nie potrzebują dodatkowych skarpet.
      Nie wiadomo na ile lato będzie upalne, więc nie można się nastawiać na same rampersy/body, zresztą nawet po upalnym dniu wieczorem już nie jest tak ciepło, a juz zwłaszcza dla noworodka.
    • momoneymoproblems Re: wyprawka dla letniego dziecka - proszę o ocen 14.03.14, 15:06
      u nas na lato idealnie sprawdziły się rampersy - jak mały sobie leżał w ogrodzie pod drzewkiem to mu było nich fajnie, przewiewnie. Ogólnie dla noworodka ubranka w jednym kawałku - bluzeczki, spodenki i takie tam to później. Widziałam dla dziewczynek są sukieneczki razem z czymś na kształt majtek - słodko to wygląda. Trochę jak body z falbanką. Niby taka pierdoła ale gdybym miała dziewczynkę to bym ją w takie stroiła, a co smile
      Nie rozumiem tylko mody na te wszechobecne opaski dla dziewczynek - po co ściskać dziecku główkę w dodatku niefajnie to wygląda...
    • mmajcka Re: wyprawka dla letniego dziecka - proszę o ocen 14.03.14, 15:38
      Ja tez sie "przyczepie" do tych sukienek. Naprawde wystarczy ci jedna! Tak jak tu ktos napisal - zrobisz zdjecie i tyle. A jesli ci sie sprawdzi to dokupisz online albo meza wysles, albo dziadkow. Szkoda kasy!!!
      Zamiast tylu skarpet (takie malenstwo moze przeciez skerpeteczki i 2 dni nosic!) kupilabym polspiochy (spodenki ze stopkami) - dla mnie rewelacja.
      Kurteczka?! Bez sensu! Nawet nie ma jak ubrac w to dziecko.
      I ogolnie najwygodniejsze dla mnie jak i dla dziecka to pajacyki. I najbardziej mi sie dziecko w nich podobalo.
      Powodzenia smile
    • hahaja Re: wyprawka dla letniego dziecka - proszę o ocen 14.03.14, 16:55
      Z własnego doświadczenia:
      - rozmiar 56 powinien się przydać: Synek urodził się 53 cm. i "plywał" w ubrankach 56. Nosił je około miesiąca (teraz ma 4 i wyrasta z 68)
      - na początku dla nas najlepsze były pajace- najwygodniejsze- jedno ubranko: cały szkrab ubrany, ewentualnie body i półśpioszki (czyli spodenki ze skarpetami); zwykłych śpiochów na szelkach my akurat nie nosiliśmy, choć sporo dostaliśmy po starszym koledze- niewygodnie było mi zmieniać pieluchę. Do szpitala wzięłam dwa pajace i mąż mi dowoził jak zobaczyłam jakie to wygodne.
      - tak jak już pisały dziewczyny: wyjściowych ubranek prawie się nie ubiera- małe dziecko często ulewa, brudzi kupą- więc trochę ich szkoda i trzyma się na "okazje" a dziecko wyrasta
      - bluzy (też było wspomniane) bez kapturków i najlepiej rozpinane- przez głowę niewygodnie zakładać
      - dobrze też jak body jest "kopertowe"- całe rozpinane; na początku duuuużo łatwiej zakładac i ściągać niż takie przez głowę
      - skarpetek nie trzeba aż tyle, w ogóle może z nimi być problem: mój syn wszystkie ściąga po chwili (próbowałam różne)
      Tak naprawdę dopiero jak dziecko będzie na świeci zobaczysz jakie ubranka są dla Was najodpowiedniejsze dlatego nie warto za dużo kupować.
      Powodzenia!
    • kasiap0585 Re: wyprawka dla letniego dziecka - proszę o ocen 14.03.14, 19:28
      Kupiłam najpierw rozmiar 62, córka urodziła się gigantyczna bo prawie 4,5 kg i wyobraź sobie, że mi w tym śpiochach utonęła. Natychmiast wysłałam męża po mniejsze śpiochy (56). Używała ich około miesiąc. Myślę, że warto kupić kilka 56.

Czapeczka w lecie wg mnie raczej zbędna, ale jeśli już to jedna sztuka wystarczy.
      Miękka, bawełniana, cienka.

Sukienki też uważam, że tylko umęczą i Ciebie i dziecko, ale to Twoja wyprawka, jak bardzo chcesz to kup, ale myślę, że jedna/dwie wystarczy i znowu najlepiej miękkie, bez guzików na plecach czy falban...

Skarpetki 10 sztuk? Zdecydowanie za dużo, ja miałam dwie pary, a dziecko z listopada. Noworodkowe stópki nie pocą się tak bardzo, skarpetki się nie brudzą.

Śpioszki/rampersy/bodziaki ilościowo ok wg mnie, moje dziecko nie ulewało, pieluchy nam nie przeciekały, ale u Ciebie może być inaczej więc ilość chyba wystarczająca

Rajstopki - max jedna para

Kurteczka/sweterek - Sweterek tak, kurteczka zbędna

To moja opinia, wiem, że dziecięce ubranka są przepiękne, ale miej na uwadze wygodę dziecka smile

Pozdrawiam
      • piksi9 Re: wyprawka dla letniego dziecka - proszę o ocen 14.03.14, 20:11
        Przecietny noworodek w rozmiarze 62 utonie.Uwierz mi ze to strasznie wkurzajace jak trzeba rekawy podwijac albo nogawki sie placza.Wygoda przede wszystkim,dla matki i dziecka.
        A wygode zapewniaja pajace,kopertowe body i rampersy. Inne ciuszki warto kupowac od rozmiaru 68.
    • lidek0 Re: wyprawka dla letniego dziecka - proszę o ocen 14.03.14, 20:30
      Żadnych sukienek, rajstopek, spodenek i koszulek, sweterków, kurteczek i tym podobnych, chyba sama nie chciałabyś w tym spać. Dziecku najwygodniej w body/rampersie i ewentualnie pajacyku.
      No i zero czapek po kąpieli jak tu ktoś napisał.
    • tamara2505 Re: wyprawka dla letniego dziecka - proszę o ocen 14.03.14, 20:55
      Nie kieruj się rozmairem na metce, tylko tym jak ubranka wyglądają w rzeczywistości. Niektóre z rozmiaru 62 mogą służyć Twojemu Maleństwu długo a z innych wyrośnie po tygodniu. Na lato najważniejszy jest materiał, cieniutkie, przewiewne ubranka nawet za duże będą lepsze niż śliczne ale grube albo nieoddychające.
      Czapeczkę kup 1 najwyżej 2 na wypadek wietrznego chłodniejszego dnia.
      Sukienki są super, sama ubierałam Córeczkę kiedy było ciepło, przewiewna sukienka jest dużo lepsza niż body + krótkie spodenki
      Skarpetek nigdy dość, tym bardziej że Maluch tak szybko z nich nie wyrośnie
      Kurtecza moze być niepotrzebna, ale za to zastanów się nad bluzami (sweteki mogą być gryzące), ja często ubierałam Córkę w bluzę właśnie. Rajstopki wystarczą 1smile
      Aha ja sama nie znosiłam pajacyków, najlepsze są zwykłe body i do tego półśpiochy!
    • nimaletko Re: wyprawka dla letniego dziecka - proszę o ocen 14.03.14, 21:40
      Ja też radziłabym Ci kupić ubranka w rozmiarze 56. Moja córka urodziła się duża (4 kg, 54 cm) i nawet niektóre pajace na 56 cm były na nią początkowo za duże, w 62 po prostu utonęła.
      Owszem, można podwijać rękawy, ale jest to uciążliwe, a nogawek już nie podwiniesz i plączą się (córce bez przerwy nóżka wychodziła przez dziurę między napami, mniej więcej w połowie nogawki tongue_out)

Co do ilości ubrań, to ja akurat potrzebowałam ich bardzo dużo, bo córka bez przerwy ulewała.
      Co do rodzaju, to zdecydowanie podstawowe proste ciuchy bez ozdób, falbanek, z miękkiej bawełny, zapinane z przodu.
      Body, pajace, rampersy. Na półśpiochy bym uważała, niektóre mają grubą ciasną gumkę - moja córka, alergiczka z delikatną skórą, od razu miała od nich czerwony ślad na skórze - ja zdecydowanie wolałam pajace.

W ogóle przez pierwsze trzy miesiące życia córki wszelką elegancję odłożyłam na półkę i ubierałam Małą w body i pajace, bo tak było najwygodniej (i jej i mnie).
      Nie wyobrażam sobie noworodka leżącego w bluzie z kapturem, dżinsach, sukience z falbankami itp - przecież to musi być strasznie niewygodne, a taki maluch ma dodatkowo bardzo wrażliwą skórę.
      Moim zdaniem wszystkie te fajne, "bardziej dorosłe" ciuchy jest sens kupować dopiero od rozmiaru 68.

Jeśli jednak chcesz kupować sukienki, to moim zdaniem dla noworodka nadaje się tylko jeden rodzaj: miękka bawełniana sukienka, krótka, cała rozpinana z przodu, z tyłu całkiem gładka. Jeśli będzie z cienkiej przewiewnej bawełny, będzie idealna na lato.
      Chociaż ja i tak uważam, że fajniejsze są rampersy z krótkimi nogawkami i rękawami, można dostać takie bardziej dziewczęce, np z falbankami z przodu - są ładne i jednocześnie wygodne.
    • malgosiek2 Hmm....., a taka lista wyprawkowa ? 14.03.14, 21:47
      forum.gazeta.pl/forum/w,583,148121968,148121968,doswiadczone_mamy_prosze_o_ocene_listy.html
      Bo ona coś mi mówi.....wink
    • sno_oki Re: wyprawka dla letniego dziecka - proszę o ocen 15.03.14, 08:48
      chyba rzeczywiście poczekam z tymi sukienkami do dalszego etapu życia dziecka albo kupie ze dwie.Nad 56 też się zastanowię, bo jednak większość tu mówi że warto mieć przynajmniej po kilka sztuk. Kurtka.. no może źle się wyraziłam, bardziej chodziło mi o coś grubszego, bo pamiętając. A te sukienko-body to ktoś mógłby mi tu podrzucić link ?Bo jakoś nie umiem tego znaleźć...
      • sno_oki Re: wyprawka dla letniego dziecka - proszę o ocen 15.03.14, 08:49
        mialo być , bo pamiętając zeszłe lata to raczej w okresie letnim będzie chłodno.
        • 3luna3 Re: wyprawka dla letniego dziecka - proszę o ocen 19.03.14, 22:24
          No co Ty, mój urodzony 14 lipca przez pierwsze 2 tygodnie w dzień albo w samym body, albo nawet w samym pampersie bo takie były upały, że nie wiedziałam, gdzie się z nim podziać. W nocy w pajacyku, ale okno ciągle było otwarte bo nawet wtedy było duszno.
    • murwa.kac Re: wyprawka dla letniego dziecka - proszę o ocen 15.03.14, 09:00
      forum.gazeta.pl/forum/w,583,148121968,148121968,doswiadczone_mamy_prosze_o_ocene_listy.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,572,140996561,140996561,wyprawka_lista_kompletna_Kilka_pytan_.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,583,148989041,148989041,wyprawka_dla_dziecka_czego_nie_kupowac_.html
    • firz Re: wyprawka dla letniego dziecka - proszę o ocen 15.03.14, 10:16
      Urodziłam dziewczynkę 2 tyg temu, miała 52 cm, 3200g. W ubrankach w rozmiarze 56cm dalej się topi o 62 nawet nie wspominam a kompletowałam wyprawkę słuchając rad znajmych, które mówiły 'nie kupuj 56 bo zaraz wyrośnie, kup 62 będzie trochę luźne'. Na szczęście miałam parę mniejszych kompletów, które kupiłam w lumpku na wszelki wypadek. Aha i my z mężem właśnie z tych rodziców pokaźnych rozmiarów, oboje ponad 180 cm wzrostu więc jak widać nie zawsze przekłada się to na wymiary malucha.
      Ja również mam w wyprawce kilka sukienek, całe szczęście je dostałam bo teraz sprzedawałabym je na all bo nie wyobrażam sobie w nich noworodka. Co ona by w nich robiła? spała, ulewała je mlekiem, puszczała w nie mokre kupy? wink Najwygodniejszy dla mnie zestaw to na dzień body kopertowe z długim rękawem i półśpiochy lub dresy i skarpetki a na noc body z krótkim rękawem i pajac. Wszystko bawełniane, miękkie i rozciągliwe a przede wszystkim wygodne dla dziecka i z łatwym dostępem do pieluchy.
      Ja bym kupiła rampersy, pajace, bodziaki i półśpioszki a jak chcesz koniecznie kieckę to polecam w tym stylu www.google.pl/search?q=sukienka+z+body+dla+noworodka&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=oxkkU_XRB4qM4ASpu4CQBg&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1093&bih=461#q=sukienka+z+doszytym+body+dla+noworodka&tbm=isch&facrc=_&imgdii=_&imgrc=ip9nDmQl-HtwzM%253A%3BUTKbpei79uXVyM%3Bhttp%253A%252F%252Fphotos.supersklepy.pl%252F63%252F08%252F77.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.supersklepy.pl%252F630877%252Cprodukt%252Cbody-sukienka_mala_rozyczka_dany_86%3B600%3B600
    • olewka100procent Re: wyprawka dla letniego dziecka - proszę o ocen 15.03.14, 12:52
      jak dla mnie to za dużo tego wszystkiego
      • olewka100procent Re: wyprawka dla letniego dziecka - proszę o ocen 15.03.14, 12:59
        na lato kurtka ci nie potrzebna, czapka 1 sztuka wystarczy, w upały dziecku czapek chyba nie będziesz zakładać a ja chłodniejsze dni jedna ci wystarczy. Sukienki nie potrzebne , na to przyjdzie przecież czas, dziecko i tak śpi prawie całą dobę przykryte kocykiem więc na co mu śliczna sukienka , skarpetek za dużo na lato, w upał nie zakładasz
    • 18lipcowa3 Re: wyprawka dla letniego dziecka - proszę o ocen 15.03.14, 12:56

> 1. czapeczka letnia 3 sztuki- na co zwrocić uwage kupując czapeczkę ?

hłe hłe hłe
    • mayaalex Re: wyprawka dla letniego dziecka - proszę o ocen 15.03.14, 16:16
      Na pewno bym kupila pare rzeczy w rozmiarze 56 - body z krotkim i dlugim rekawem, spiochy/rampersy. Ja nawet mialam 50 i przez pierwsze tygodnie ich uzywalam, synek mial dokladnie 50cm jak sie urodzil i pasowaly bardzo fajnie (nie lubie tych wiszacych stopek i przydlugich rekawow w za duzych ciuchach), teraz dla coreczki tez dokupilam pare dziewczynskich 50 i 56 (ale to tez kwestia tego, czy chcesz wydawac kase na cos, co dziecko moze nosic np przez 2 tygodnie wiec jesli wolisz rozsadniej podejsc do sprawy to zacznij po prostu od 56).
      Sweterki i rozpinane bluzy moga sie przydac na troche chlodniejsze dni. Za to z sukienkami bym rzeczywiscie nie szalala - moze body ze spodniczka? Fajnie wyglada i jest wygodniejsze.
      Skarpetek kup mniej, rajstopy najwyzej jedne na poczatek (przydadza sie od 3/4 miesiaca, wtedy i sukienki beda lepszym pomyslem).
      I tak w ogole na te "dorosle" ciuchy bym sie w ogole teraz nie nastawiala - jak stwierdzisz, ze jednak coreczka ponosi to kupisz juz latem, o polowe tansze smile i nawet jak wtedy zalozy sukienke dwa razy to koszt tez masz dwa razy nizszy smile
      Czapke bym wziela pewnie jedna (chyba, ze chcesz miec wiecej kolorow), cienka - przeciwsloneczna. Takie male dziecko i tak nigdy nie lezy na sloncu. Bawelniane po kapieli sa wg mnie zbedne, zwlaszcza latem (chyba ze masz klimatyzacje nastawiona na 19 stopni wink
      Body lepsze zapinane kopertowo, rampersy i spiochy czy jak to sie tam nazywa najfajniejsze sa jesli maja napy wzdluz nogawek - mozna wtedy zmieniac pieluche nie zdejmujac calosci i latwo sie zapinaja.
      Aha - male dziecko oczywiscie wyklucza dluuuuugie wypady na zakupy ale pretekst, ze musisz cos dokupic i szybko wyrwac sie z domu na godzinke-dwie, zostawiajac malucha z tata/babcia/dziadkiem/kimkolwiek komu ufasz jest na poczatku bezcenny smile ja bardzo docenilam te chwile, w ktorych moglam pobyc przez moment sama, zwlaszcza na samym poczatku, gdy dziecko mialam nieodkladalne. Tata sobie doskonale z nim poradzil a ja odpoczywalam psychicznie. Ale oczywiscie nie kazdy tak ma - ale wtedy jest opcja zakupow przez internet smile
    • aneczkakp Re: wyprawka dla letniego dziecka - proszę o ocen 15.03.14, 21:28
      warto miec kilka body na 56. ja posłuchalam znajomych i kupilam 62 i trzeba bylo dokupic, bo mala miala niby 56cm ale szczuplutenka byla i w 62 plywalabig_grin

na rampersy uwazaj bo nie wszystkie rozpinaja sie w kroku- uleglam pokusie i kupilam przesliczne rampersy w czerwone pszczolki, dopiero przy ubieraniu okazalo sie ze sa mega niewygodne do zakładaniatongue_out

sukienki sa przesliczne ale ciezkie w ubieraniu i niewygodne z reguly. dostalismy od kolezanki i tak naprawde mala miala je na sobie tylko podczas zdjecwink

ze skarpetkami jest roznie jedne dzieci lubia inne nie. niby w cieple dni sa zbyteczne a jednak... nasza cora(jest z maja) nie lubila miec bosych stop nawet w upaly! tyle sie naczytalam o przegrzewaniu dzieci, a ona musiala byc przykryta kocykiem bo pod pieluszka tetrowa ani flanelowa nie zasnelabig_grin
    • markoco29 Re: wyprawka dla letniego dziecka - proszę o ocen 16.03.14, 07:07
      wg mnie szkoda kasy na te sukienki, ale jeśli masz ochotę to kupuj ile wlezie. Będziesz się na nie pewnie tylko przyglądać, bo nie wyobrażam sobie noworodka leżącego w tych sukienkach.
      Na pewno dostaniesz kilka odlotowych (czyt. niepraktycznych) ciuszków w prezenie od odwiedzających.
      Sukienki kup sobie na rozmiar 68/74 to będziesz miała na później jak dziecko już nie zalewa wszystkiego mlekiem, albo siuśkami.
      Moja starsza córka z 56 wyrosła w 2 tyg (rodziła się 53cm), a 62 to jakoś przez 1-1,5 miesiąca nosiliśmy.
      ps. Możesz mieć niespodziankę i córeczka okaże się chłopcem.
    • tlenek.molibdenu Re: wyprawka dla letniego dziecka - proszę o ocen 16.03.14, 12:13
      Ja tylko dodam, że jeśli planujesz zakup wyprawki w Kappahlu, to radzę zacząć od rozmiaru 56, bo rozmiarówka jest raczej duża. Moje dziecko ze wzrostem i wagą powyżej przeciętnej na początku tonęło w ich ubrankach 56, a potem nosiło je chyba do 3 miesiąca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka