Dodaj do ulubionych

polski bus com

03.05.14, 15:40
czy korzystał ktoś ostatnio z ich usług po kilku wypadkach wprowadzili obowiązek fotelika lub podstawki dla dziecka czy przestrzegają tego? W ogóle to sama mam wątpliwości czy to dobry pomysł na podróż tym busem z dzieckiem?
Obserwuj wątek
    • patatajowa Re: polski bus com 03.05.14, 15:50

gdzie można znaleźć info o tych wypadkach? Wiesz ze nie muszą tak jak taksówki mieć fotelików? A jest je czym przypiąć wogole w tych busach?pomysł jak pomysł,jesli trzeba to przecież czymś i tak musisz dojechać od A do B.
      • malowanka06 Re: polski bus com 03.05.14, 16:28
        odnośnie wypadków google pomoże
      • angazetka Re: polski bus com 03.05.14, 18:42
        A po co ci info o wypadkach? Czy o wypadkach samochodów osobowych też czytasz?
        • patatajowa Re: polski bus com 03.05.14, 19:09
          nie chciało mi sie kopac w google a chciałam wiedziec jak czesto im sie te wypadki zdarzają. i czy az tak czesto zeby sie obawiac jazdy wink
          i nie, nie sprawdzam statystyk np.lotniczych przed lotem na wakacje wink
    • malowanka06 Re: polski bus com 03.05.14, 16:26
      Nie przestrzegają, tzn w regulaminie jest, że jest obowiązek ale nie sprawdzają czy masz czy nie masz fotelika/podkładki. Puszczają komunikat o konieczności zapięcia pasów- tego nikt nie sprawdza. Pasy są przy każdym fotelu. Co do fotelików, gdy ja pytałam o fotelik dla 6latki to powiedzieli, że dla takich dzieci nie mają (podobno każdy autobus ma na wyposażeniu 2 foteliki), że mają tylko dla maluszków.
      Reasumując- sama musisz zdecydować odnośnie fotelika, lepiej podkładkę wziąć ze sobą.
      A wypadki- mieli ich trochę, ostatni chyba w ubiegłym tygodniu, ale patrząc na ilość ich autobusów to nie są jakieś zawrotne liczby-jednak wypadek to wypadek.
      • agnesik190 Re: polski bus com 03.05.14, 17:00

A ja ostatnio jechałam z Wrocławia do Krakowa i Pani chodziła i sprawdzała czy wszyscy mają zapięte pasy.
        Kiedyś wcześniej jechałam z Wrocławia do Warszawy i nikt nie chodził.
        • women1984 Re: polski bus com 03.05.14, 22:22
          Od kwietnia jest zmieniony regulamin i wymagane jest żeby dziecko do lat 12 jechało w foteliku chcę z córką jechać na wakacje kurs Katowice-Gdańsk i tak byłam ciekawa czy tego przestrzegają bo zapakowanie nas w 2 nieduże torby + podręczny bagaż + fotelik średnio mi pasuje:/. Jechałam już na tej trasie kursem nocnym i miejscami byłam wystraszona ale w razie co zostaje pociąg...
          • aga_sama Re: polski bus com 04.05.14, 02:28
            Jechałam kilkakrotnie z dzieckiem. Na pokładzie był fotelik do 9 kg i taki 9-36 kg. Ale. Foteliki są 2, nie możesz żadnego zarezerwować, jesteś pierwsza - bierzesz. Wiem, że zdarzały się sytuacje, że nie wpuszczono dziecka do autobusu, bo nie było fotelika.
            I tak, jak chcesz żeby było bezpiecznie, to ładujesz się pierwsza do autobusu i od razu prosisz o fotelik (tylko sprawdź, czy na tej trasie mają odpowiedni rozmiar). Możesz kupić też styropianowy poddupnik z homologacją zwany siedziskiem. Bezpieczeństwa to dziecku nie zapewni, ale przynajmniej wiesz, że pojedziesz, no i będziesz mogła zapiąć pasy...
            • katka761 Re: polski bus com 04.05.14, 07:59
              Do tego trzeba jeszcze mieć ciut szczęścia, że będą wolne miejsca z trzypunktowymi pasami.
              • domini80 Re: polski bus com 05.05.14, 09:27
                A czy kupując bilet, ma się określone miejsce, czy zajmuje się je dowolnie?
                • women1984 Re: polski bus com 05.05.14, 10:30
                  jechałam 2 razy w październiku i każdy siedział gdzie chciał chyba nic się do tej pory nie zmieniło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka