Dodaj do ulubionych

Pierwsze pióro

10.08.14, 12:43
No właśnie jakie kupić do I klasy?
Na początku pewnie będą ołówki ale kiedyś to pióro się pojawi w końcu. Chodzi o pióro na naboje, do nauki pisania.
Obserwuj wątek
    • kasiamel Re: Pierwsze pióro 10.08.14, 15:23
      Bez sensu kupować teraz. Syn pisał ołówkiem, jak i cała klasa, do kwietnia w 3 klasie. A potem pani pozwoliła pisać czymkolwiek- długopisem, czy piórem, obojętnie. Pióra są dostępne wszędzie, nie widzę potrzeby, żeby zanim dziecko pójdzie do 1 klasy już kupować pióro. Lepiej poszukać dobrych ołówków.
    • slonko1335 Re: Pierwsze pióro 10.08.14, 20:27
      U mojej pierwszoklasistki dzieciaki zaczęły pisać piórem po trzech miesiącach, długopis i pióra kulkowe zakazane, używają wyłącznie pióra ze stalówką i ołówka ale pióro miałam wymienione w liście wyprawkowej. Młoda ma my pena herlitza i posłuży jeszcze spokojnie w drugiej klasie.
      • olga727 Re: Pierwsze pióro 10.08.14, 20:34
        slonko1335 napisała:

długopis i pióra kulkowe zakazane, używają wyłącznie pióra ze stalówką

Leworęczne dzieci też piórami wyłącznie ze stalówką ? i nie rozmazują ?
        • slonko1335 Re: Pierwsze pióro 10.08.14, 20:41
          Nie mam leworęcznego dziecka i nie mam pojęcia czy dzieci leworęczne rozmazują czy nie bo mnie to niespecjalnie interesuje, widziałam tutaj jakiś atrament dla leworęcznych linkowany i pióra może to rozwiązuje problem..a moze nauczyciel po prostu nie robi z tego rozmazywnaia przez dzieci leworęczne problemu.... i tak wszystkie dzieci w klasie, także te leworęczne piszą piórem ze stalówką.
          • olga727 Re: Pierwsze pióro 10.08.14, 21:14
            No mnie akurat To interesuje,bo mam dziecko leworęczne.Stąd pytanie. Ja w każdym razie kupiłam Stabilo-kulkowe dla leworęcznych. wink Powodzenia w szkole.
            • slonko1335 Re: Pierwsze pióro 10.08.14, 21:54
              Mam stały kontakt z kilkoma rodzicami i koleżankami z klasy mojej córki ale nie mam pojęcia czy są leworęczne bo nie zwracałam uwagi, jak któraś jest to zapytam jak z tym piórem ale nie słyszałam żeby ktokolwiek narzekał wiec może nauczyciel nie zwraca uwagi. Natomiast długopisem i kulkowym pani zakazała pisać zdecydowanie i nie słyszałam żeby robiła jakieś wyjątki dla leworęcznych.
          • zielonakrasnoludka Re: Pierwsze pióro 11.08.14, 10:05
            Nie rozmazują. Sama też jestem leworęczna, od zawsze pisałam piórem wiecznym - bez problemów.

U syna pióro (też wyłącznie wieczne, kulkowe i długopisy niedozwolone) też było wymagane od listopada w pierwszej klasie. Zależy od nauczyciela.
      • malowanka06 Re: Pierwsze pióro 10.08.14, 22:22
        U mojej starszej pióra zaczęli używać w II połowie I klasy, zatem nie jest to temat odległy aż do klasy III. W zależności jak dzieci sobie radziły, pani stopniowo pozwalała używać pióra. Pamiętam, że kulkowe i długopisy też były zakazane. Ale to było 6 at temu, nie pamiętam jakie pióro miała jako pierwsze sad
        dzięki slonko, popatrzę na herlitza.
    • kropkaa Re: Pierwsze pióro 11.08.14, 00:13
      Pisałam najpierw ołówkiem, potem obowiązkowo piórem ze stalówką.
      Pomimo zabiegów i starań nauczyciela oraz matki, która katowała mnie extra pisaniem, bazgrzę jak kura pazurem wink))
      • sylwia7611 Re: Pierwsze pióro 11.08.14, 09:16
        U nas od początku pisali piórem.
        Mamy parker Vector
        allegro.pl/pioro-parker-vector-czarne-czerwone-niebieskie-i4494824187.html
        jest tani i u nas się sprawdził. Córa poszła do klasy 3 i nadal go używa.
    • zielonakrasnoludka Re: Pierwsze pióro 11.08.14, 10:13
      Lepsze są pióra ze schowaną stalówką - mniejsza szansa wygięcia.
      Syn niestety za mocno naciska pióra i zużył w tym roku 4 czy 5. Herlitz MyPen, Parker Vector, Pelikan Griffix (dużo lepszy niż Herlitz) - z tych znanych.

Co więcej, od naciskania stalówki nie tylko ona się wygina, ale pióro pisze coraz grubiej. Tymczasem zazwyczaj pióra szkolne mają grube stalówki, więc estetyka zeszytów zostawia dużo do życzenia.
      Koniec końców kupuję pióra chińskie, na allegro/ ebayu. Są ok, ładnie piszą, stalówka EF albo F.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka