mamanatalki87 29.08.14, 14:21 Dziewczyny czytałam o kredkach ale głównie chodziło o firmy . A ja pytam o rodzaj dla pierwszaka . Grube ?? zwykle cienkie ? trójkątne ?? i ile kolorów ? 12 , 18 ? może więcej ? ale wtedy chyba oddzielny piornik ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agni71 Re: Kredki - grube , cienkie , trójkątne , zwykle 29.08.14, 18:04 a wcześniej nie używał kredek? Odpowiedz Link Zgłoś
mamanatalki87 Re: Kredki - grube , cienkie , trójkątne , zwykle 29.08.14, 18:16 Używaliśmy różnych .. najczęściej grubych . A w piórniku gumki są na cienkie Wyszłam z założenia że może już czas na cienkie , ale myślałam że są zwykłe a tu widzę że do wyboru są też cienkie trójkątne . I nie wiem które będą najlepsze / najwygodniejsze . Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Kredki - grube , cienkie , trójkątne , zwykle 29.08.14, 18:34 Piórnik to najwygodniejszy bez gumek Moje córki w I klasie uzywały cienkich kredek, Crayola wykręcanych ( o tyle wygodne, że nie traci się czasu na temperowanie, ale za to nie można za dużo wykręcać czy cisnąć mocno, bo się połamią), o przekroju okrągłym. A także kredek dwustronnych (te z kolei mają tę zaletę, że przy mniejszej liczbie kredek jest dużo kolorów) - tu najlepiej sprawdzają się nam Kores, uzywałyśmy też Brynzeel Sakura i Maped. Niektóre z nich chyba mają lekko trójkątny przekrój, ale przyznam, że w tym wieku juz nie zwracaliśmy na to szczególnej uwagi. Ja bym polecała cienkie (w podręcznikach często trzeba dość precyzyjnie kolorować) o przekrojju trójkątnym. Odpowiedz Link Zgłoś
anmaszy Re: Kredki - grube , cienkie , trójkątne , zwykle 29.08.14, 21:00 AGNI a co ma precyzyjne kolorowanie do grubości kredki..? rysik przecież taki sam jest w cienkich/grubych/trójkątnych Do precyzyjnego kolorowania bardziej potrzebna dobra temperówka Odpowiedz Link Zgłoś
patatajowa Re: Kredki - grube , cienkie , trójkątne , zwykle 29.08.14, 21:04 chyba niewiele rysików jednak widziałas... w drewnianych bambino jest prawie 2x grubszy od cienkich lyra. Odpowiedz Link Zgłoś
anmaszy Re: Kredki - grube , cienkie , trójkątne , zwykle 29.08.14, 21:50 co nie zmienia faktu jak wyżej- ważniejsza temperówka Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Kredki - grube , cienkie , trójkątne , zwykle 29.08.14, 22:46 Żeby gruba kredka rysowała cieniutko, to trzeba temperowac dosłownie co chwilę - w klasie nie ma aż tyle czasu, a w domu, szczerze mówiąc też szkoda na to czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Kredki - grube , cienkie , trójkątne , zwykle 29.08.14, 22:45 a ma, ma, rysik w grubszych kredkach tez jest grubszy, podobnie jak w grubych ołówkach np. tych Stabilo z nacięciami. Szybciej się tępi czubek pozostawiając taki gruby koniec, którym cieniutkiej linii nie narysujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliaa Agni 31.08.14, 23:48 Czy to te cryayole polecasz? allegro.pl/crayola-wykrecane-kredki-olowkowe-18szt-twistables-i4483137184.html#imglayer Zagraj w super GRĘ-...UWAGA wciąga... Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Agni 01.09.14, 11:57 tak, tych uzywałyśmy. Chociaż teraz wolimy zwykłe, dwustronne, mozna bardziej docisnąć, żeby kolor był intensywniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
mc30 Re: Kredki - grube , cienkie , trójkątne , zwykle 29.08.14, 22:53 do piórnika cienke trójkątne - kupiłam w tym roku KORES do teczki na plastykę przeróżne, od pasteli, poprzez świecówki ana grubych bambino kończąc kredki w piórniku słuzą nie tylko do rysowania i kolorowania, ale też a może przede wszystkim do pisania, zaznaczania, otaczania w zbiory i podkreślania nie mogą mieć grubego rysika , bo to niewygodne, nieprecyzyjne Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: Kredki - grube , cienkie , trójkątne , zwykle 30.08.14, 18:35 Wybierz takie, które się nie łamią. I nie przesadzaj, każda gumka w piórnika rozciągnie się do wielkości dowolnej kredki - normalnej! Dla mnie najlepsze są markowe, żadne tam cienkie, zwykłe, ołówkowe, muszą być grube - najlepsze jakie moje dziecko miało to kredki trójkątne BIC. Nie łamiące się!!! Córka dostała je jak miała 3 lata. Teraz idzie do 2 klasy i jeszcze je ma. Oczywiście ma mnóstwo innych kredek też. I absolutnie żadnych kredek i ołówków MH, Barbie, Pony, Violetta itp. badziewie jakich mało. Konkretne marki tylko i będzie ok. Wykręcane też miała - bardzo dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
z-a-g-a-t-k-a Re: Kredki - grube , cienkie , trójkątne , zwykle 31.08.14, 17:50 Syn na początku nosił trójkątne grube, a ponieważ gubił je na potęgę, to potem nosił takie jakie akurat były pod ręką. Odpowiedz Link Zgłoś
tedesca1 Re: Kredki - grube , cienkie , trójkątne , zwykle 01.09.14, 08:00 u nas pani mówiła generalnie o ołówku, żeby kupić gruby jeśli dzieciom będzie tak wygodniej, mój syn stwierdził, że woli zwykły, tak samo kredki, więc kupiłam cienkie, ale trójkątne, skorzystałam z rad forum i kupiłam kores i lyra i mogę zdecydowanie polecić, w porównaniu do innych kredek są miękkie i fajnie się nimi rysuje, sama jestem w szoku, że może być taka różnica między kredką, a kredką Odpowiedz Link Zgłoś