Dodaj do ulubionych

Co zamiast Tangle Teezer ?

25.02.15, 10:48
Córka używa praktycznie odkąd ma włosy (kręcone), najpierw miała kwiatka, jak włosy urosły, to od 5 lat używa classic. Aktualnie ma włosy mocno kręcone do pasa i TT nie daje im rady. Ogólnie zawsze byłam z niej bardzo zadowolona, ale chyba pora na zmianę. Pomijając, że przy tak długich włosach denerwuje mnie, że szczotka często wypada z dłoni i to, że moim zdaniem niszczy końcówki, które 2 miesiące po podcinaniu wyglądają jak siano, to po prostu nie daje rady. Niestety w przedszkolu przez cały dzień włosy nie są czesane, więc na koniec dnia skutkuje to jednym wielkim kołtunem sad No a jak się zaczyna czesać ten kołtun, to jest ryk, płacz itp. sad
Poszukuję wiec jakiejś możliwie bezbolesnej alternatywy w postaci nowej szczotki. Macie jakieś pomysły ?
Obserwuj wątek
    • corrina_f1 Re: Co zamiast Tangle Teezer ? 25.02.15, 11:31
      Oczywiście chodziło mi o TT Original wink

Poczytałam jeszcze w międzyczasie o szczotkach z naturalnego włosia, np. z dzika i w pierwszej chwili pomyślałam że to jest to, ale wydaje mi się że przy tak długich i tak kręconych włosach do stricte ROZczesywania, to chyba pozostaje tylko grzebień z grubymi zębami uncertain Szczotka z dzika będzie włosy tylko gładziła, względnie czesała już rozczesane włosy sad
      Obawiam się tylko że taki grzebień spowoduje jeszcze większe wypadanie włosów niż po TT.. sad
    • marta2202 Re: Co zamiast Tangle Teezer ? 25.02.15, 11:39
      Przy długich włosach 2 miesiace to najwyższy czas na podcięcie.
      • corrina_f1 Re: Co zamiast Tangle Teezer ? 25.02.15, 12:10
        Idziemy do fryzjera w piątek smile
        • natalek79 Re: Co zamiast Tangle Teezer ? 25.02.15, 12:16
          Wydaje mi się że również odpowiednia fryzura do przedszkola; np. warkocz i nie powinno być problemu z "kołtunem"
          • mamazosi09 Re: Co zamiast Tangle Teezer ? 25.02.15, 13:07
            Mam podobny problem, tylko ja córeczce obcinam włosy tak, aby był krótki kucyk - jednak mniej czesania i narazie TT Compact daje radę...
            Polecisz może jakiś szampon po którym dobrze rozczesują się kręcone włosy?
    • kanna Re: Co zamiast Tangle Teezer ? 25.02.15, 13:54
      Nie poznałam nic lepszego niż TT, tez chętnie poczytam...

Podstawą jest jednak wiązanie długich włosów - poza względami "kołtuniastymi" dochodzą higieniczne (chłodniej, mniej zupy na włosach i no i wszy trudniej przełażą wink )
      • corrina_f1 Re: Co zamiast Tangle Teezer ? 25.02.15, 14:11
        A czemu zakladacie, ze do przedszkola chodzi w rozpuszczonych ?
        • agni71 Re: Co zamiast Tangle Teezer ? 25.02.15, 14:52
          pewnie stąd:

"Niestety w przedszkolu przez cały dzień włosy nie są czesane, więc na koniec dnia skutkuje to jednym wielkim kołtunem"
          • corrina_f1 Re: Co zamiast Tangle Teezer ? 25.02.15, 15:26
            agni71 napisała:

> pewnie stąd:
            >
            > "Niestety w przedszkolu przez cały dzień włosy nie są czesane, więc na koniec d
            > nia skutkuje to jednym wielkim kołtunem"

Ale to chyba nadinterpretacja, bo to że nie są czesane, nie oznacza, że chodzi w rozpuszczonych wink
            Wyjaśnię, choć nie o tym wątek - w 1 i 2 grupie, kiedy było leżakowanie, zawsze po nim wszystkie dziewczynki miały włosy czesane, również, jeśli miały je związane, spięte, warkocz itp. W 3 grupie takiej praktyki już nie ma, nawet szczotek nie trzeba było przynosić z wyprawką, więc widok jakby "piorun strzelił w miotłę" w przypadku długowłosych dziewczynek, jest na porządku dziennym. Czeszę córkę w 2 warkocze, jak najmocniejsze, co daje "najlepszy" efekt na koniec dnia, ale wiadomo, jak jest z dziećmi, czasem zabawy są tak szalone, że i tak włosy te które wypadają spod spinek, są zwichrowane, poskręcane i skołtunione.
            No ale nie o tym wątek, problemem jest ból, jaki córce sprawia samo czesanie
            Szczotka TT stała się mało praktyczna przy długich włosach, nieporęczna (wypada często z ręki) i moim zdaniem to od niej łamią się córce końcówki. Na jakimś blogu znalazłam opis, który wydaje się być mi bardzo znajomy: www.blondhaircare.com/2013/03/ciemna-strona-tangle-teezer.html?m=1

Dodam na koniec, że sama absolutnie uwielbiałam do niedawna TT ale moim zdaniem przestała się sprawdzać przy bardzo długich włosach.
            • agni71 Re: Co zamiast Tangle Teezer ? 25.02.15, 15:49
              a może skrócic włosy? W imię czego i ty i córka macie się męczyć? Gdzieś widziałam jakies inne niz TT cudowne szczotki, jak sobie przpomnę, to napiszę (ale niesprawdzone przeze mnie).
              • agni71 Re: Co zamiast Tangle Teezer ? 25.02.15, 15:55
                O, przypomniałam sobie, Mason Pearson. Tylko cenowo to zdecydowanie TT wygrywa smile

estyl.pl/akcesoria/szczotki-grzebienie/f/manufacturer/mason_pearson
                ale może inna z włosia dzika?
                • agni71 Re: Co zamiast Tangle Teezer ? 25.02.15, 15:58
                  tu duzo tańsza z dzika:

estyl.pl/akcesoria/szczotki-grzebienie/the-shine-brush-szczotka-rozowa
                  • pasik Re: Co zamiast Tangle Teezer ? 25.02.15, 17:39
                    a ktoś miał doświadczenie z tą ostatnią? Do Komornik mogę podskoczyć rowerkiemsmile
                    My zajeżdżamy kolejną TG z różnym skutkiem.
                    • corrina_f1 Re: Co zamiast Tangle Teezer ? 26.02.15, 14:50
                      Dziewczyny a ta znacie?
                      www.hairstore.pl/macadamia-no-tangle-szczotka-do-rozczesywania-wlosow-p4711.html
                      Czy to nie działa trochę jak TT,?
                      • agni71 Re: Co zamiast Tangle Teezer ? 26.02.15, 16:15
                        wygląda jak coś a'la TT

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka