Dodaj do ulubionych

Piórnik dla chłopca - kolor

06.03.15, 22:24
Dziewczyny, co myślicie o takim piórniku dla 6-letniego chłopca? https://image.ceneo.pl/data/products/35259314/i-pencildenzel-pen-case-candy-check.jpg
Chodzi mi o kolor.
Obserwuj wątek
    • lee_a Re: Piórnik dla chłopca - kolor 06.03.15, 22:34
      skojarzył mi sie z kochanym przez dzieci Elmerem. Piękny jest.
    • awesome810 Re: Piórnik dla chłopca - kolor 06.03.15, 22:38
      moje dziecko odrzuciłoby go jako "dziewczyński", różowe kwadraciki dyskwalifikują wink
    • kanna Re: Piórnik dla chłopca - kolor 06.03.15, 22:45
      A co myśli sam zainteresowany? Jego zdanie powinno być decydujące, nie?
      • ewa-ef Re: Piórnik dla chłopca - kolor 06.03.15, 22:52
        Tak, oczywiście, że syn zdecyduje. Jemu się piórnik podoba, jak był młodszy uwielbiał różowy, to był jego ulubiony kolor. Teraz nadal go lubi, ale znalazło się też miejsce na inne.
        My nigdy nie widzieliśmy w tym problemu, w przedszkolu też, ale czytam sobie choćby odpowiedź awesome i zastanawiam, czy kupić piórnik po prostu czy kupić, ale "ostrzec", że może być to tematem drwin. Nie wiem, czy w tym wieku to już się zdarza.
        • mmimmik Re: Piórnik dla chłopca - kolor 06.03.15, 23:36
          ewa, mój syn też lubił różowy smile dopóki starszy o rok brat go 'nie oświecił' w kwestii damsko- męskich upodobań wink. taki piórnik sama bym kupiła dla mojego 6 latka, a do tego drugi z tych bardziej płaskich z jakimś samochodem/ helikopterem. W razie czego miałby dwa, jakby mu się w trakcie roku szkolnego odpodobało wink
    • edelstein Re: Piórnik dla chłopca - kolor 07.03.15, 01:01
      Myslimy,ze dla dziewczynki i to nie ze wzgledu na roz.
      • ewa-ef Re: Piórnik dla chłopca - kolor 07.03.15, 08:16
        Skoro nie róż, to co kwalifikuje ten piórnik dla dziewczynek?
        • manala Re: Piórnik dla chłopca - kolor 07.03.15, 08:27
          Moja 7 latka mówi, że nie może być dla chłopaka bo ma dziewczyńskie kolory ; )
          • ewa-ef Re: Piórnik dla chłopca - kolor 07.03.15, 09:11
            Mówiłaś dziecku, które kolory są "dziewczyńskie"?
            • awesome810 ty się nie denerwuj, 07.03.15, 09:29
              po prostu w szkole (zwłaszcza w młodszych klasach) następuje bardzo silny podział na rzeczy "dziewczyńskie" i te, które się nadają dla chłopaka (i w ogóle "dziewczyny są głupie"). Opinia rodzica jest tu kwestią drugorzędną, liczy się zdanie kolegów.
              Za kilka lat dziewczyny zyskają na atrakcyjności, a za kilkanaście to i różową koszulę sobie kupi.
              Obiektywnie rzecz biorąc piórnik bardzo sympatyczny.
              • manala Re: ty się nie denerwuj, 07.03.15, 09:43
                Moja droga szkoła rządzi się swoimi prawami...kolory są dziewczyńskie, bluzki dzidziusiowe...generalnie dobrze jest mieć to samo co wszyscy bo inaczej się odstaje. Moje dziecko ma Topgala a większość klasy ma Herlitza - córka oczywiście wolałaby Herlitza (i nie przeszkadza fakt, że trudno potem takiego swojego Herlitza namierzyć pomiędzy górą identycznych plecaków). (Tak, nawiasem Topgala nie polecam bo jednak jest ciężki). Dziecko miało fajną błękitną bluzkę z pszczółką Mają - jest dzidziusiowa i już nie nałoży...Jeśli chcesz żeby synek nosił ten piórnik to kup mu jakiś w chłopięcych barwach ; )
                • ewa-ef Re: ty się nie denerwuj, 07.03.15, 09:53
                  No właśnie tego nie wiedziałam, że jest aż tak. A w zerówce też tak u Was było? Zastanawiam się właśnie, czy to jest lepsze, żeby kupić dziecku piórnik w chłopięcych barwach (mimo, że zdecydowanie mniej mu odpowiada), żeby nie odstawał, czy jednak podążyć za wyborem dziecka, a potem zmierzyć się z ewentualnymi konsekwencjami. Bo ja np. nie kupiłabym dziecku w tym wieku jeansów Levis czy innych "markowych" tylko dlatego, żeby nie odstawał. W tą stronę nie chcę iść, choć wiem, że to łatwe nie będzie.
                  Dzięki za info o Topgalu, przekopałam już większość wątków i czekam na "starego" Herlitza mini, mam drobne dziecko.
                  • manala Re: ty się nie denerwuj, 07.03.15, 10:16
                    Wiesz, pewnie zależy na jaką grupę trafi. U nas w przedszkolu raczej problemu nie było. W szkole już jest i to znaczący. Ostatnio kupiłam córce buty (geoxy) - typowo dziewczęce ale...brązowe...a brązowy to hmmm...chłopięcy kolor i widzę, że młoda średnio szczęśliwa z tego powodu i jak zwykle cieszy się z butów to te schowała głęboko w szafie...Buty zachowałam bo kurcze no...fajne są ; )
                    A buty są takie:
                    www.ebay.de/itm/GEOX-Ballerina-FRECCIA-J32C0G01422C6385-brown-fuchsia-/140916975175
                    chłopięce, nie? ; ))))
                    • ewa-ef Re: ty się nie denerwuj, 07.03.15, 10:52
                      A przed zakupem córka zaakceptowała buty? Czy sama kupiłaś, bez pokazania jej wcześniej?
                      • manala Re: ty się nie denerwuj, 07.03.15, 11:50
                        Tak, przed zakupem się podobały. Jak przyszły to twierdziła, że były inne na zdjęciu.
                        • ewa-ef Re: ty się nie denerwuj, 07.03.15, 13:17
                          Nieźle big_grin
                    • slonko1335 Re: ty się nie denerwuj, 07.03.15, 13:37
                      Mi się wydaje, że to bardziej od dziecka zależy niż grupy.
                      Mój syn ma wywalone na takie komentarze jak coś jemu się podoba(ale to typ pewny siebie i asertywny), moja córka(wycofany wrażliwiec) z kolei pewnie wróciłaby z płaczem i piórnika nigdy więcej do szkoły nie wzięła...
                    • podkowa_szczescia Re: ty się nie denerwuj, 07.03.15, 16:14
                      To moze sprzedaj buty. Jaki to rozmiar? smile
              • ewa-ef Re: ty się nie denerwuj, 07.03.15, 09:48
                Nie denerwuję się smile, po prostu pytam, bo ja np. nigdy syna nie uświadamiałam, że różowy kolor to tylko dla dziewczyn. Miał jakiś różowy T-shirt (kupiony na dziale chłopięcym wink), nikt nigdy nie widział w tym problemu. To moje jedyne dziecko, ze swojej szkoły nie pamiętam, jak to było i nic mi nie wiadomo było o silnym podziale na rzeczy dziewczyńskie i chłopięce (dotyczące koloru) w I czy II klasie.
            • silje78 Re: Piórnik dla chłopca - kolor 07.03.15, 14:05
              Wg mojej corki tez jest dla dziewczynki.
        • edelstein Re: Piórnik dla chłopca - kolor 08.03.15, 10:26
          Zestawienie kolorow.
    • verika Re: Piórnik dla chłopca - kolor 07.03.15, 09:38
      Piórnik ładny, ale dla chłopca nie kupiłabym, nawet jeśli on akceptowałby różowy, to nie chciałabym żeby koledzy mieliby powód do drwinek z niego, dzieci w tym wieku potrafią zaraz wyłapać temat "babski" itp.
      • ewa-ef Re: Piórnik dla chłopca - kolor 07.03.15, 09:56
        Jakaś "stara" część mnie myśli tak samo, ta bardziej "nowoczesna", że to droga donikąd. Bo idąc za ciosem - zgodzić się na np. nienoszenie okularów, no dzieci drwią? Zmienić zainteresowana, żeby dopasować się do reszty?
        • awesome810 nie można zaraz 07.03.15, 12:24
          wysnuwać tak daleko idących wniosków. Nikt już raczej nie śmieje się z okularów czy leworęczności.
          Mojemu dziecku jest doskonale obojętne jakiej marki ma odzież i obuwie - czyli problem marki w klasie nie występuje. Ale już chętnym okiem patrzy na szkolne rzeczy (i ubrania, i przybory, i papiernicze) z obrazkami typu: star wars rebelianci,transformers, czy co tam jest akurat oglądane.
          • ewa-ef Re: nie można zaraz 07.03.15, 13:18
            To zawsze wszyscy oglądają to samo? Poważnie pytam, bo mój syn (w przedszkolnej zerówce obecnie) zawsze szedł w innym kierunku niż większość smile
            • awesome810 nie, oczywiście, 07.03.15, 13:30
              że nie wszyscy to samo. Co kto lubi, ale jak rozmawiają to okazuje się że spora grupa lubi np. "Star Wars rebelianci", a inna woli "Lego ninjago".
              Jednak przygotuj się, że z czasem opinia kolegów będzie coraz ważniejsza, więc i zainteresowania dziecka się zmienią. No chyba, że trafił ci się osobnik, który nie podda się trendom nigdy - kto wie.
              Mój syn bardzo dużo czyta co mi się bardzo podoba, ale też ogląda te głupie bajki - co mi się podoba średnio. Jednak ja przerobiłam sytuację, kiedy to dzieciak poszedł do przedszkola wychowany na bajkach bez przemocy i okazał się jedynym osobnikiem w grupie, który nie wiedział kto to Ben 10. Uznałam, że przegięłam i teraz staram się zachować równowagę między rzeczami wartościowymi (według rodzica) i bardzo ważnymi według dziecka (głupotami według rodzica).
    • enoma Re: Piórnik dla chłopca - kolor 07.03.15, 09:42
      Mój prawie 6-letni syn stwierdził właśnie, że piórnik jest bardzo ładny i mogę mu taki kupić. Podoba mu się "bo ma ładne kolory: niebieski, czerwony i inne".
      Wcale nie widział różu na pierwszym miejscu, chociaż zaczyna go kojarzyć jako kolor dla dziewczynek i np. twierdzi, że "Igor ma dziewczyński plecak".
      • asbi Re: Piórnik dla chłopca - kolor 07.03.15, 12:11
        Kolory bardzo ladne, ale np moj 6-latek nie chcial by takiego.
        Lepiej DOKLADNIE sprawdz wymiary, bo ten piornik jest ogromny, kupilam taki synowi ( zielony) i zwrocilam go bo naprawde jest duuzy.
        Kupilam pozniej dunski z angry birds. Zwroc tez uwage na kolor w srodku, taki jasny zaraz bedzie brudny od flamastrow i kredek.
        • ewa-ef Re: Piórnik dla chłopca - kolor 07.03.15, 13:20
          Czy to znaczy, że piórnik jest większy niż podają na stronach sklepów?
          Możesz zalinkować Wasz piórnik? Czy "duński" to rodzaj piórnika, czy chodzi, że z Danii?
    • 08maja Re: Piórnik dla chłopca - kolor 07.03.15, 15:06
      Zdaniem mojej córki prawie 7 latki to piórnik dla dziewczynki.
      Skoro zapytałaś na forum to chyba miałaś też takie podejrzenia. Myślę że bardziej męski choć niekoniecznie zielono-niebieski byłby ten
      https://pl.hama.com/bilder/00129/abb/00129147abb.jpg
      • ewa-ef Re: Piórnik dla chłopca - kolor 07.03.15, 15:41
        Oczywiście, że znany mi się podział na kolory dla dziewczynki i chłopca. Mojemu synowi na razie nie.
    • podkowa_szczescia Re: Piórnik dla chłopca - kolor 07.03.15, 16:16
      A co to za piórnik, podoba mi się, chociaż syn zapewne odrzuciłby go ze względu na różowe kwadraciki. I chociaż wpajam mu, że różowy to nie kolor dziewczęcy (mężczyźni noszą takie koszule) to niestety jest to wpływ społeczeństwa ---> dzieci a właściwie ich rodziców na pewne oceny.
      • ewa-ef Re: Piórnik dla chłopca - kolor 07.03.15, 16:29
        podkowa_szczescia napisała:

> A co to za piórnik, podoba mi się, chociaż syn zapewne odrzuciłby go ze względu
        > na różowe kwadraciki. I chociaż wpajam mu, że różowy to nie kolor dziewczęcy (
        > mężczyźni noszą takie koszule) to niestety jest to wpływ społeczeństwa --->
        > dzieci a właściwie ich rodziców na pewne oceny.

To Hama coocazoo, są też inne kolory.

I chyba trafiłaś w sedno.
      • patatajowa Re: Piórnik dla chłopca - kolor 07.03.15, 16:45

>I chociaż wpajam mu, że różowy to nie kolor dziewczęcy (mężczyźni noszą takie koszule) to niestety jest to wpływ społeczeństwa --->dzieci a właściwie ich rodziców na pewne oceny. >

nie wszyscy mezczyzni nosza róż.jesli twoj syn odrzuciłby piornik ze wzgl na kolor to co to oznacza?czy to ze za mało genderowych teorii w domu głosisz czy syn sobie juz wyrobił własne zdanie ? wink chyba moze mu sie nie podobac prawda? przekonywałabys córke do piórnika z transformersami w imie tego samego? wink
        • ewa-ef Re: Piórnik dla chłopca - kolor 07.03.15, 17:00
          Pytanie, dlaczego się nie podoba - bo dziewczyński czy po prostu?
          U mnie jest inaczej - synowi się podoba i czy mam go przekonywać, że nie powinien, bo to niepoprawne?
        • podkowa_szczescia Re: Piórnik dla chłopca - kolor 07.03.15, 17:10
          Żadne genderowe teorie, to rodzice wpajają dzieciom dziwne teorie, zasady, sposoby komunikacji i rozwiązania problemów, które skutkują zachowaniem się dzieci w szkołach. Jest to w dzisiejszych czasach dramat. To samo dotyczy koloru różowego, myślisz, że mały chłopiec w przedszkolu wiedziałby, że ten kolor jest zarezerwowany tylko dla dziewczyn, gdyby najpierw w domu nie byłoby na ten temat dyskusji? Czyli najlepiej wyśmiać innego skoro ma różowy podkoszulek lub jakiś element = jest inny = jest gorszy, czyli najlepiej z niego drwić. Nie uczę go genderowych zachowań tylko tolerancji i zrozumienia a przede wszystkim, żeby nikogo nie wyśmiewał, tylko dlatego, że ktoś jest inny i ma inne zdanie na ten sam temat.
          • awesome810 Re: Piórnik dla chłopca - kolor 07.03.15, 20:38

>> myślisz, że mały chłopiec w przedszkolu wiedziałby, że ten kolor jest zare
            > zerwowany tylko dla dziewczyn, gdyby najpierw w domu nie byłoby na ten temat dy
            > skusji?

Zapewniam cię, że w moim domu nie padło słowo na temat koloru różowego, nie mówiąc już o dyskusji. Po prostu dziecko oceniło kolor różowy jako "dziewczyński" widząc gromadę koleżanek ubranych w różnych odcieniach różu.
            Rozszerzając kwestię piórnika: dlaczego sądzicie, że wasze dzieci nie mają własnych upodobań? Naprawdę mały człowieczek dorasta i w miarę tego dorastania nie wszystko co myśli to odbicie myśli rodzica. I nie przesadzajmy, że "za naszych czasów" w szkołach był cud-miód i malina i nikt nikomu nie dokuczał...
            • tymianek21 Re: Piórnik dla chłopca - kolor 07.03.15, 21:18
              Wydaje mi się, że bardzo chcesz podkreślić to, że twój syn ma własne zdanie i nie musi liczyć się z opinią innych jeśli chodzi o gust. Powiem tak pracuję w przedszkolu i w ostatniej grupie dzieci świetnie orientują się że różowy i jego odcienie są "dziewczyńskie". Oczywiście, że chłopcy bawią się z dziewczynkami w dom albo kucykami, ale nie zatańczą z różową szarfą, chustą itp. Nigdy nie zrobiłabym tego swojemu synowi i nie kupiłabym takiego piórnika właśnie po to, żeby uniknął głupawych komentarzy, że ma dziewczęcy piórnik. Twój syn nawet nie wie, że mogą go wyśmiać, ale dziwne, że nie bierzesz tego pod uwagę. W klasie mojego syna nikogo nie obchodzi czy dziecko ma oryginalne buty, czy ma komórkę, czy chłopak ma dłuższe włosy itp. ale wszyscy zauważyliby, że jakiś chłopak ma coś różowego.
              • ewa-ef Re: Piórnik dla chłopca - kolor 07.03.15, 22:50
                tymianek21 napisała:

> Wydaje mi się, że bardzo chcesz podkreślić to, że twój syn ma własne zdanie i n
                > ie musi liczyć się z opinią innych jeśli chodzi o gust. Powiem tak pracuję w pr
                > zedszkolu i w ostatniej grupie dzieci świetnie orientują się że różowy i jego o
                > dcienie są "dziewczyńskie". Oczywiście, że chłopcy bawią się z dziewczynkami w
                > dom albo kucykami, ale nie zatańczą z różową szarfą, chustą itp. Nigdy nie zrob
                > iłabym tego swojemu synowi i nie kupiłabym takiego piórnika właśnie po to, żeby
                > uniknął głupawych komentarzy, że ma dziewczęcy piórnik. Twój syn nawet nie wie
                > , że mogą go wyśmiać, ale dziwne, że nie bierzesz tego pod uwagę. W klasie moje
                > go syna nikogo nie obchodzi czy dziecko ma oryginalne buty, czy ma komórkę, czy
                > chłopak ma dłuższe włosy itp. ale wszyscy zauważyliby, że jakiś chłopak ma coś
                > różowego.

Gdzie chcę to podkreślić? Na forum? Syn rzeczywiście ma własne zdanie, do tego cały czas dążymy wychowując go i tak, wydaje mi się, że w kwestii wyboru koloru piórnika nie powinien się kierować opinią innych.
                W przedszkolu mojego syna nie ma problemu, że chłopiec nie weźmie różowej szarfy itp.
                Oczywiście, że biorę pod uwagę, że dzieci mogą się z niego śmiać, przecież ten wątek nie jest o tym, czy piórnik się podoba, tylko o tym, co myślicie o piórniku w takim kolorze dla chłopca. Jeżeli dobrze zrozumiałam - kupiłabyś dziecku piórnik kolorystycznie poprawny, mimo, że on by wolał ten niepoprawny?
                Powiem Ci, że jestem trochę zszokowana Twoim wpisem, jako nauczycielki.
                • tymianek21 Re: Piórnik dla chłopca - kolor 07.03.15, 23:31
                  Skąd wiesz, że chłopcy w przedszkolu u twojego syna wybraliby różowy kolor? Uczestniczysz w grach, zabawach? Może wezmą jeśli pani każe taką trzymać, ale żaden chłopiec w ostatniej grupie nie weźmie sam z własnej woli różowej szarfy, wstążki mając do wyboru inne kolory!!! Mój syn nigdy nie wybrałby różowego piórnika więc ten problem odpada. Mam wiele koleżanek, które opowiadają jak ich dzieci cierpią z powodu złośliwych komentarzy dotyczących ubrań, zabawek już w 1 klasie SP. Mój syn nie nosi markowych ubrań bo nie zwraca na to uwagi, w jego klasie i w świetlicy gdzie są dzieci z różnych klas nie ma to znaczenia, ale natychmiast zostałby wyśmiany chłopiec posiadający coś różowego. Gdyby mój syn poprosił mnie o różowy piórnik powiedziałabym tak: "wiem że ci się podoba ale świat nie składa się tylko z miłych osób i wiele osób może ci dokuczać". Jestem po to, żeby mu pomoc przejść przez szkołę nie jako ofiara złośliwych komentarzy. Kup ten piórnik tylko nie pisz później, że dzieci są takie okrutne bo wyśmiewają piórnik mojego syna.
                  • ewa-ef Re: Piórnik dla chłopca - kolor 08.03.15, 08:13
                    tymianek21 napisała:

> Skąd wiesz, że chłopcy w przedszkolu u twojego syna wybraliby różowy kolor? Ucz
                    > estniczysz w grach, zabawach? Może wezmą jeśli pani każe taką trzymać, ale żade
                    > n chłopiec w ostatniej grupie nie weźmie sam z własnej woli różowej szarfy, wst
                    > ążki mając do wyboru inne kolory!!! Mój syn nigdy nie wybrałby różowego piórnik
                    > a więc ten problem odpada. Mam wiele koleżanek, które opowiadają jak ich dzieci
                    > cierpią z powodu złośliwych komentarzy dotyczących ubrań, zabawek już w 1 klas
                    > ie SP. Mój syn nie nosi markowych ubrań bo nie zwraca na to uwagi, w jego klasi
                    > e i w świetlicy gdzie są dzieci z różnych klas nie ma to znaczenia, ale natychm
                    > iast zostałby wyśmiany chłopiec posiadający coś różowego. Gdyby mój syn poprosi
                    > ł mnie o różowy piórnik powiedziałabym tak: "wiem że ci się podoba ale świat ni
                    > e składa się tylko z miłych osób i wiele osób może ci dokuczać". Jestem po to,
                    > żeby mu pomoc przejść przez szkołę nie jako ofiara złośliwych komentarzy. Kup t
                    > en piórnik tylko nie pisz później, że dzieci są takie okrutne bo wyśmiewają pió
                    > rnik mojego syna.

Pisałaś, że "nie zatańczą" a nie, że nie wybiorą. Mniejsza o to. Otóż mój syn wziąłby z własnej woli różową szarfę, mając wybór. I co? Coś z nim nie tak Twoim zdaniem?
                    A ja chyba powiem, że świat nie tylko nie składa się z miłych osób, ale również nie tylko z mądrych wink
                    Jak będę miała potrzebę, to napiszę, że dzieci są okrutne, bo bywają wink
                    • podkowa_szczescia Re: Piórnik dla chłopca - kolor 08.03.15, 12:13
                      Ewa, prawda jest taka, ze niestety zycie bywa brutalne przez samych rodzicow, ktorzy jak wspomnialam wyzej ucza jak isc przez zycie po trupach, nie patrzac na drugiego czlowieka, w pelnym tego slowa znaczeniu, zaczynajac od glupiego koloru rozowego - wysmiewania sie a konczac na brutalnych postawach mlodocianych. Znacznie wiecej jest teraz przemocy psychicznej czyt. rozowy piornik niz fizycznej, bo po pierwszej chociaz nie widac sladow uderzen to o wiele bardziej boli.
                      Wybralabym innym kolor, po to tylko by Twoj syn mogl spokojnie przejsc przez szkole. A szkola jest brutalna, bo... wracamy do poczatku. To nie dzieci sa winne!
                      • tymianek21 Re: Piórnik dla chłopca - kolor 09.03.15, 06:30
                        @podkowa_szczescia- zgadzam się z tobą w 100%!
                    • tymianek21 Re: Piórnik dla chłopca - kolor 09.03.15, 06:41
                      @ewa-ef- "zastanawiam, czy kupić piórnik po prostu czy kupić, ale "ostrzec", że może być to tematem drwin"- to są twoje słowa o tym samym piszę. Dziwi mnie to, że wiedząc o tym że dziecko może być wyśmiane chcesz mu kupić taki piórnik.
                      "I co? Coś z nim nie tak Twoim zdaniem?" - różowy to ładny kolor. Tak jak pisałam chłopcy w tym wieku ciągle bawią się z dziewczynkami w dom itp. ale doskonale wiedzą, że kwiatuszki, motylki, serduszka na materiale i kolor różowy należą do świata dziewczyn. W klasie niestety spotka nie tylko mile dzieci, ale także okrutne i ty powinnaś go chronić a nie wystawiać.
                      • moadek Re: Piórnik dla chłopca - kolor 09.03.15, 09:44
                        mam trzech synów w różnym wieku, w tym 6 latka, wszyscy niechcieliby takiego piórnika, choć krój m sie podoba, nie lubią różowego i nie przejdzie u nich zadna rózowa koszulka, choć teraz np w trzypakach często taki kolor dla chłopca sie pojawia, dodam ze nigdy nie odwodziałam ich od różowego - nie kupuj tego bo to dla dziewczyn, nigdy nie zdarzyło mi sie powiedzieć,
                        Syn nosil plecak jaskrawo czerwony z seledynowymi elementami,i choć kolor niezbyt mu sie podobal to pzryzwyczaił sie, kupilam , bo plecak był bardzo fajny i tani, dobzej firmy , uznalam ze kolory ma neutralne i i nosil, nie spotkaly go z tego powodu nieprzyjemnosci w szkole
                        myśle że po prostu chłopcy sa różni, jeżeil 6 latek taki sobie upodobał, kupiłabym mu, ale liczyłabym sie, z tym że moze poprosić o inny po kilku dniach i czekał mnie będzie dodatkowy , a moze jednak nie i tyle smile Wydawałoby sie robienie branzoletek z gumek to dla chłopca bedzie obciach, a w szkoel mojego dziecka wszyscy chłopcy zwariowali na ich punkci enie mniej niz dziewczynki, choć różowy kolor gumek był w grupie męskeij zdecydowanie rzadziej uzywany
                      • ewa-ef Re: Piórnik dla chłopca - kolor 09.03.15, 11:27
                        tymianek21 napisała:

> @ewa-ef- "zastanawiam, czy kupić piórnik po prostu czy kupić, ale "ostrzec", ż
                        > e może być to tematem drwin"- to są twoje słowa o tym samym piszę. Dziwi mnie t
                        > o, że wiedząc o tym że dziecko może być wyśmiane chcesz mu kupić taki piórnik.
                        > "I co? Coś z nim nie tak Twoim zdaniem?" - różowy to ładny kolor. Tak jak pisał
                        > am chłopcy w tym wieku ciągle bawią się z dziewczynkami w dom itp. ale doskonal
                        > e wiedzą, że kwiatuszki, motylki, serduszka na materiale i kolor różowy należą
                        > do świata dziewczyn. W klasie niestety spotka nie tylko mile dzieci, ale także
                        > okrutne i ty powinnaś go chronić a nie wystawiać.

Napisałam tam, że się zastanawiam, a nie że chcę kupić.
                        Myślisz, że chcę swoje dziecko wystawiać na drwiny? Jest jeszcze druga strona medalu - do czego prowadzi takie wkładanie w ramki dziecka, dostosowywanie się w takiej sprawie do reszty? Co mu pokażę mówiąc "Synku, możesz mieć swoje zdanie i gust, ale schowaj je do kieszeni i weź piórnik, który Ci się nie podoba, bo otoczeniu może się nie podobać, że jest różowy". Zaznaczam, że chodzi tylko i wyłącznie o piórnik.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka