zaba133 01.04.15, 15:38 urodzinki w poniedziałek wielkanocny,jaki tort przetrwa i będzie smaczny od soboty do poniedziałku ( pewnie zrobią go w cukierni w piątek) macie jakieś sprawdzone pomysły ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarna.perla Re: tortowy dylemat 01.04.15, 16:31 zapewni mu niską temperaturę ale nie poniżej zera, najlepiej żeby było ze 2 stopnie i pilnuj żeby nie chłonął zapachów świątecznych smakołyków. Ja sama robię torty (dla moich dzieci i nie tylko), zawsze robię tak duże żeby mieć je jeszcze na kilka dni po urodzinach do kawki, zdarzało się, że kończyłam jeśc tort tydzień po jego zrobieniu i smakował wyśmienicie. Tyle tylko, że moje torty nie mają w sobie tony cukierniczej chemii. Odpowiedz Link Zgłoś
julit.a Re: tortowy dylemat 02.04.15, 07:04 czarna.perla napisała >>Tyle tylko, że moje torty nie mają w sobie tony cukierniczej chemii. Tzn., że tort z cukierni przetrwa jeszcze dłużej? Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.perla Re: tortowy dylemat 02.04.15, 09:16 Mój tok rozumowania jest trochę inny. Wędlina swojska nie ma w sobie chemii, konserwowana jest wędzeniem i solą i może tak leżeć 2 tyg., zwykła wędlina ze sklepu, choćby była to szynka za 40-50 zł po 2 dniach nie nadaje się do niczego a ma w sobie pewnie wiecej chemii niż mięsa. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: tortowy dylemat 02.04.15, 09:56 ale tortu raczej nie konserwujesz niczym, poza cukrem Odpowiedz Link Zgłoś
zaba133 Re: tortowy dylemat 02.04.15, 09:42 odpuściłam cukiernię, upiekę sama... Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: tortowy dylemat 02.04.15, 10:09 zaba133 napisała: > odpuściłam cukiernię, upiekę sama... Dobra decyzja ! Szczególnie że biszkopt możesz upiec jutro wieczorem spokojnie, a dekorację zrobisz dzień wcześniej, ewentualnie w sobotę. Najlepiej wybrać taki tort, którego przełożenie i dekoracja nie zajmą dużo czasu. Ja mam do zrobienia tort co roku na urodziny, które są dzień przed Wigilią, tort jemy w wigilię. Ja w kwestii tortów jestem raczej totalnym amatorem, w życiu zrobiłam kilka, nie wszystkie się udały, ale w ostatnie Święta robiłam ten, wyszedł idealnie ! A robił się naprawdę prosto. gotowaniecieszy.blox.pl/2014/12/Tort-czekoladowo-orzechowy-z-wisniami.html Ten też polecam, również łatwy : www.kwestiasmaku.com/blog-kulinarny/sycylijski-tort-cassata/ Odpowiedz Link Zgłoś
zaba133 Re: tortowy dylemat 02.04.15, 10:23 dzięki za przepis na orzechowy- wygląda super, lubię torty orzechowe a masa z serka i nutelli całkiem zachęcająca- mam przepis na podobny, ale masa ciężka na maśle, chętnie zrobię z serka ! Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: tortowy dylemat 02.04.15, 10:44 To ja polecę jeszcze tort Pawłowej - wygląda efektownie, i jest pyszny. Nawet teściowa brała ode mnie przepis Pavlova Ja robiłam wg przepisu na forum Kuchnia, ale jest tez na mojewypieki chociażby. Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: tortowy dylemat 02.04.15, 11:53 Pavlova jest super, ale pod warunkiem, że wyjdzie beza. Mi niestety dwa razy zupełnie opadła, więc tort wyszedł słaby bardzo Ale ja mam porąbany piekarnik, więc tu się doszukiwałam porażki. Ta masa z serka i nutelli - pyszna !! musiałam się bardzo hamować z próbowaniem, bo nie zostałoby nic do tortu Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: tortowy dylemat 02.04.15, 11:55 A to dowód, że nie wyszła Pavlova fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,127355198,127355198.html Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: tortowy dylemat 02.04.15, 13:26 ja jestem średnio biegła w ciastach, ale Pavlova wyszła mi idealnie dwa razy na trzy. Ten trzeci raz to było wtedy, gdy cos tam (nie pamiętam juz co) zrobiłam nie idealnie dokładnie jak w przepisie. Myslę, że przy bezie każdy szczegół ma znaczenie i np. tego octu nie powinno sie pomijać. Piekarnik równiez mam takie se. Ja robię dokładnie tak: 6 białek ubić na sztywno (sztywno, to sztywno, ma nie spływać, być lekko błyszcząca) - pod koniec dodawac po łyżce 300g drobnego (miałkiego) cukru, łyżeczkę mąki ziemniaczanej i łyżeczkę zwykłego octu. Uformować nieduży okrąg na silikonowej macie do pieczenia (można na papierze do pieczenia) na blasze. Wstawić do pieca 180 st i po 5 minutach przykręcić do 150 st. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku. Wystudzoną bezę przekładam (bez odwracania) na paterę, jesli środek zapadł się trochę, to wykładam na to 500 ml na sztywno ubitej śmietany z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym (mozna bez cukru, ale ja nie lubię). Dekorować owocami sezonowymi, ale z powodzeniem dawałam tez mrożone maliny, ktore w śmietanie po niedługim czasie rozmrażają się. Jesli środek sam z siebie się nie zapadł, to trochę go ugniatam lub zdejmuję wierzchnią warstwę bezy (w środku jest taka pianka biała) i dopiero kładę bitą śmietanę. Wierzch mozna przykryć drugim krążkiem bezy albo udekorowac wg uznania. Odpowiedz Link Zgłoś
zaba133 Re: tortowy dylemat 07.04.15, 12:29 dzięki za przepis na tort czekoladowo-orzechowy- wyszedł pysznie ! Odpowiedz Link Zgłoś