Dodaj do ulubionych

Igor Mitoraj...

29.08.06, 04:59
witam, mam pytanie- probuje znalezc cos w internecie o ewentualnych
przedmiotach-grafika, rzezba- , ktore beda wystawiane na jakichs aukcjach.
moze mozecie mi pomoc?
bardzo zalezy mi na tym. ten facet robi niesamowite rzeczy...cenowo tez:(
Obserwuj wątek
    • krwawy.zenek Re: Igor Mitoraj... 29.08.06, 06:47
      Najbardziej niesamowity jest ten kicz, który kazał postawić na krakowskim
      rynku...
      • monte83 Re: Igor Mitoraj... 29.08.06, 07:47
        kicz?
        no co Ty..
        nie wiem co on tam dal do krakowa ale jego prace mi sie cholernie podobaja i
        chetnie zgarnalbym jakas malutka rzezbe:).
        • ave.duce Re: Igor Mitoraj... 29.08.06, 09:07
          monte83 napisał:

> kicz?
          > no co Ty..
          > nie wiem co on tam dal do krakowa ale jego prace mi sie cholernie podobaja i
          > chetnie zgarnalbym jakas malutka rzezbe:).

Nie znam "metod pracy" Igora Mitoraja, ale nie wydaje mi się, aby tworzył "małe
          rzeźby" - a jeśli, to najwyżej jako "wstępne projekty"...

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f3/Igor_Mitoraj_Eros_bendato_02.jpg
          Jego rzeźby na mnie robią duże wrażenie, nie uważam ich za kicze, wręcz przeciwnie.

:P
          • tramwajarz7 Szukaj w 29.08.06, 09:12
            Pietrasante
            Igir od wielu lat pracuje we Włoszech.
            Jednym się podoba innym mniej lub wcale. To nie jest sztuka wielka....no ale
            formatem owszem:)
            natomiast nie bli i jest rzetena. Brąz to brąz.
            tramwajarz
            Czesto takie wprost nawiazywanie do antyku i uproszczenia formalne , a tu Igor
            nie jest bez winy, odbieramy całkiem słusznie jako kiczowate. No ale każdy
            jakoś chce zyć, i jeśłi już o kiczu to Mitoraj nie przebija Dźwigaja...a nawet
            nie podejmuje rywalizacji:)))
            • monte83 Re: Szukaj w 29.08.06, 09:19
              wiem, ze mieszka we wloszech, dziekuje:).

poza tym nie uwazam, ze to kicz- uwazam, ze tworzy cos wspanialego i to nie
              tylko pod wzgledem wielkosci. wielkosc ma odzwierciedlenie w jakosci.
              • tramwajarz7 Re: Szukaj w 29.08.06, 09:36
                długo by dyskutować o zaletach i wadach tego co robi, ale przeciez nie robi
                tego dla dyskusji o zaletach i wadach. Pisze unwersalnie a w czesci odnosi sie
                to do Mitoraja, ze wykorzystywanie collage'owe antyku połączone z ucieczką
                przed formalnymi trudnosciami moze dać poczucie iż obcujesz z kiczem. Tyle.
                Jest też pewien problem jaki wynika ze słabszej niz moznaby oczekiwać
                umiejetnosci dostrzegania w kobiecych torsach tego co pierwiastkiem
                kobiecosci...ale przecież i tu jest to kwestia ocenna.
                Jest prawdziwym, z eMitoraj od wielu lat znajduje w niektórych kregach poza
                granicami kraju uznanie, w innych też poza granicami, nie...wiec nie dziwi ze
                tu jest niejedoznacznie odbierany. To w pewnym sensie plus. Być moze minusem sa
                cechy osobowe...no ale to przeciez odbiorcy pracy nie interesuje:)
                tramwajarz
                Ja mam nieco innych faworytów jesli idzie o sztukę przez najwieksze S,
                natomiast Mitoraj miesci sie w tej grupie bardzo poprawnych w estetyce. No i
                jednak nie jest tak że codziennoscią sa takie formaty brazu:))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka