Dodaj do ulubionych

list polecony odebrany przez inną osobę

06.04.15, 00:32
Witam, może ktoś mi pomoże, wysłałam przesyłkę z olx na adres podany z przelewu osoba kupująca podała całkiem inny adres do wysyłki, ale mąż odebrał przelew i wysłał na adres podany przy przelewie zainteresowana nie ma nic wspólnego z tym adresem (nie wiem szczegółów dlaczego ten adres ma podany w banku) ale jest różnica 200km czy mogę składać jakąś reklamację na poczcie? przesyłka wyszła 12.03 do tej pory ani kupująca się nie upominała ani list się nie wrócił czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji czy muszę oddać kasę kupującej
Obserwuj wątek
    • patatajowa Re: list polecony odebrany przez inną osobę 06.04.15, 00:39
      jesli masz numer nadania to chyba wiesz czy przesyłka została przez kogoś odebrana pod adresem na jaki twój mąż wysłał list. jesli wysłał na adres inny niz podała kupujaca to chyba oczywiste ze trzeba zwrócic kase. reklamacje to trzeba składac u męza a nie na poczcie bo niby co poczta ma do tego? chyba ze nie dostarczyli na adres podany na kopercie wówczas jak najbardziej mozna.
    • lazurowacytryna Re: list polecony odebrany przez inną osobę 06.04.15, 08:32
      Nie prościej napisać do samej zainteresowanej, czy przesyłka do niej dotarła mimo twojego niedopatrzenia?
      Jeśli nie - zwrócic jej kasę.
      NIe wiem jak chcesz uzasadnić reklamacje na poczcie...
    • aurinko Re: list polecony odebrany przez inną osobę 06.04.15, 09:25
      Jeśli kupująca nie potwierdzi odebrania przesyłki to powinna oddać kasę. Wyslaliscie na inny adres i nawet jak ktoś odebrał na innym adresie to nic z tym nie zrobicie. Decydujące jest info od kupujacej. W banku może mieć adres starego zameldowania, może tam nie mieszkać od kilku lat, mogą tam być zupełnie obcy dla niej ludzie.
      • manala Re: list polecony odebrany przez inną osobę 06.04.15, 10:12
        Z drugiej strony to kto odbiera listy polecone, które nie są adresowane do niego (pomijam odbieranie przez rodzinę). I listonosz nie powinien wydać takiego listu (jeśli wie kto tam mieszka). Masz numer listu - sprawdź gdzie dotarł. Jeśli wzięła go obca (dla kupującej) osoba to pewnie będziesz musiała zwrócić kasę.
        • fredy58 Re: list polecony odebrany przez inną osobę 06.04.15, 10:45
          Dzięki za pomoc tez tak myślałam, ale miałam nadzieję że znacie jakiś knif który pozwoli wyjść z tej sytuacji (po coś wpisujemy imię i nazwisko na liście) no trudno mój błąd poniose konsekwencje , pozdrawiam
          • aurinko Re: list polecony odebrany przez inną osobę 06.04.15, 11:12
            fredy58 napisała:

> (po coś wpisujemy imię i nazwisko na liście)

W przypadku, gdy przesyłka była awizowana to poczta może ją wydać tylko adresatowi (w tym wypadku właśnie to imię i nazwisko jest ważne) lub osobie wcześniej upoważnionej.
            Sprawdź na śledzeniu przesyłek czy było doręczone pod adresem czy "po drodze" awizowane, tu masz jedyną szansę potwierdzić czy właściwa osoba odebrała przesyłkę. Bo równie dobrze kupująca może odebrać np. od rodziny przesyłkę, a Tobie napisać, że nie doszło bo wysłałaś na inny adres i nic jej nie zrobisz. To tylko jedna z opcji, nie zakładam, że Kupująca Cię okłamie.
        • kornnella Re: list polecony odebrany przez inną osobę 06.04.15, 10:46
          kiedyś była coś takiego jak zgoda na wrzucanie listów poleconych automatem do skrzynki - nie wiem czy to nadal działa?
          Jak działa i jak ktoś coś takiego ma ten adres to po ptokach z udowadnianiem. Poza tym jak nie dała listu pol z potwierdzeniem odbioru to też poczte na mój gust raczej może cmoknąć. No i polecony odebrac może każdy zameldowany pod danym adresem.
          • patatajowa Re: list polecony odebrany przez inną osobę 06.04.15, 11:02
            kornella -doczytaj, ani nie chodzi o zgode na wrzucanie odo skrzynki ani o to ze to był list bez potwierdzenia odbioru.
            tylko o to ze wysłany na inny adres.listonosz nie jest jasnowidzem i dorecza pod adres podany na kopercie.kto odbierze o juz inna sprawa. w tym przypadku nieuczciwy wiec kase trzeba oddac i tyle.
            • kornnella Re: list polecony odebrany przez inną osobę 06.04.15, 11:43
              patatajowa ty doczytaj, bo kompletnie nie odnosilam się do autorki watku, bo to dla mnie pomysł-bzdet, pt: "wpisałam własnymi łapkami (czy tam męża) zły adres, wobec tego złoże reklamacje na poczcie" hahaha. Po takich watkach stwierdzam ze tylko rodacy mogą mieć pomysł na wszystko, nawet jak obciążyć urząd, który zlecenie wykonał, własnym błędem
          • aurinko Re: list polecony odebrany przez inną osobę 06.04.15, 11:08
            kornnella napisała:

> kiedyś była coś takiego jak zgoda na wrzucanie listów poleconych automatem do s
            > krzynki - nie wiem czy to nadal działa?

Tak, nadal działa, ale nie na adres tylko na nazwisko pod danym adresem. Ja mam coś takiego jak wrzutka do skrzynki - na poczcie złożyłam dyspozycję, listonosz polecone wrzuca mi do skrzynki, w miejsce mojego podpisu wpisywane jest "wrzutka". Mój Nm musiał oddzielnie złożyć taką dyspozycję mimo takiego samego adresu. Wrzutce nie podlegają ZPO i sądowe.

> P
            > oza tym jak nie dała listu pol z potwierdzeniem odbioru to też poczte na mój gu
            > st raczej może cmoknąć.

To nie ma nic do rzeczy.

> No i polecony odebrac może każdy zameldowany pod danym
            > adresem.

To prawda, jeśli polecony doręcza listonosz pod adres, to wydaje każdej osobie przebywającej pod tym adresem.
            Jeśli będzie awizo to odebrać może tylko adresat bądź osoba wcześniej upoważniona.
            • kornnella Re: list polecony odebrany przez inną osobę 06.04.15, 11:34
              aurinko napisała:

> Jeśli będzie awizo to odebrać może tylko adresat bądź osoba wcześniej upoważnio
              > na.

Od kiedy się to zmieniło?
              Jeszcze chwile temu odbierałam bez upowaznień awizowany polecony wyłącznie na podstawie posiadanego tego samego adresu zamieszkania.
            • slonko1335 Re: list polecony odebrany przez inną osobę 06.04.15, 11:37
              > Jeśli będzie awizo to odebrać może tylko adresat bądź osoba wcześniej upoważnio
              > na.
              spokojnie odbeirze i na poczcie z awizem ktoś kto ma ten sam adres w dowodzie a nie ma upowąznienia-odbierałam za meza wielokrotnie, podobnież jak ona za mnie, odbieralam za mame i ona za mnie-na czterech róznych pocztach bez problemu.
              www.infor.pl/prawo/malzenstwo/konkubinat/686403,Czy-partner-moze-odebrac-korespondencje.html
              "2. Przesyłka, jeżeli nie jest nadana na poste restante, może być także wydana ze skutkiem doręczenia:
              3) osobie pełnoletniej zamieszkałej razem z adresatem, jeżeli adresat nie złożył w placówce operatora zastrzeżenia w zakresie doręczenia przesyłki rejestrowanej lub przekazu pocztowego:
              a) pod adresem wskazanym na przesyłce, przekazie pocztowym lub w umowie o świadczenie usługi pocztowej,
              b) w placówce operatora;"
              • aurinko Re: list polecony odebrany przez inną osobę 06.04.15, 11:38
                U nas na poczcie nie wydają bez upoważnienia.
                • slonko1335 Re: list polecony odebrany przez inną osobę 06.04.15, 11:42
                  No ale robią to niezgodnie z ustanowionym przez siebie prawem, co w sumie az tak niespotykane w naszych urzędach znowu nie jestwink no ale zawsze możesz sie na ten art.26 powołac u kierownika zmiany jak potrzebujesz i wydac muszą.
                  • aurinko Re: list polecony odebrany przez inną osobę 06.04.15, 11:52
                    Mi to akurat bez różnicy, bo mam wrzutkę i listonosz już zapamiętał, że może mi wrzucać do skrzynki wink tylko sądziłam, że skoro nie wydali bez upoważnienia, to dlatego że takie są przepisy.
                    • kanna Re: list polecony odebrany przez inną osobę 06.04.15, 14:06
                      Mogę wyrazić na poczcie zgodę na wrzucanie mi do skrzynki listów poleconych bez pisemnego podpisu (nie dotyczy tych z potwierdzeniem odbioru).
                      Mam dwa nazwiska, czasem podje jedno, czasem drugie, czasem oba + nazwa firmy męża. Wrzucają wszystko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka