Dodaj do ulubionych

Pytanie o fotelik

04.06.15, 20:25
Powoli kończę kompletować wyprawkę i został mi do kupienia jeszcze ten nieszczęsny fotelik. Jako, że zdecydowałam się jednak na gondolę i spacerówkę osobno, a nie 3 w 1, to oglądałam standardowe foteliki 0-13kg i przez przypadek zobaczyłam foteliki 0-25kg. Przyznam, że nie spotkałam się z takimi do tej pory, dlatego chciałam zapytać, czy ktoś miał taki wynalazek, możecie coś o nim powiedzieć, warto taki kupić?
Obserwuj wątek
    • zabka141 Re: Pytanie o fotelik 04.06.15, 20:31
      Nie mialam 0-25, tylko normalny 0-13. Polecam wlasnie jakis w takim przedziale kg. Natomiast potem mozecie kupic juz taki na lata - chyba to jest do 36kg, czy jakos tak, do 12 roku zycia. My kupilismy Cybex Pallas (sa rozne modele z Isofix lub bez, z dodatkowym panelem po boku lub bez). Jestesmy bardzo zadowoleni i fajnie ze nie trzeba nastepnego znowu kupowac.
      • czwarteczek Re: Pytanie o fotelik 04.06.15, 20:37
        Abosolutnie nie kupuj fotelika 0-25 kg, nie jest to odpowiedni fotel dla noworodka, tak samo jak nastepny fotelem nie powinien byc 9-36kg. To nie są bezpieczne fotele dla malych dzieci. Jesli bedziesz sie zastanawiala nad nastepnym fotelem po 0-13 to polecam RWFy. Poczytaj sobie blog osiemgwiazdek.pl
        • kota_marcowa Re: Pytanie o fotelik 04.06.15, 20:41
          No właśnie dlatego pytam, bo pierwszy raz zobaczyłam i mi się raczej odpowiedni dla troszkę starszego dziecka wydał, ale skoro produkują, to ktoś to chyba kupuje.
          • kapao1 Re: Pytanie o fotelik 12.06.15, 00:45
            To zależy co ma w sobie fotelik. Ja korzystam z fotelików BabySafe. Miałem model 0-13kg i rok temu kupiliśmy Husky 9-36 kg. Różnica jest ogromna, fotelik dla noworodków wyposażony jest w 3punktowe pasy jest zupełnie inaczej skonstruowany. Fotelik 9-36kg ma 3poziomową regulację i są to już pasy 5punktowe co moim zdaniem jest koniecznością przy wadze powyżej 9kg. Pozdrawiam
            • zuleyka.z.talgaru Re: Pytanie o fotelik 12.06.15, 07:26
              Są też foteliki w przedziale 0-13 z pięciopunktowymi pasami.
            • sabina_online Re: kapao1 07.08.15, 20:23
              Czemu polecasz wyrób fotelikopodobny, który potencjalnie stanowi zagrożenie zdrowia i życia dziecka, ponieważ nie posiada testów zderzeniowych.
        • zabka141 Re: Pytanie o fotelik 04.06.15, 22:41
          A dlaczego nie 9-36?

Cybex pallas, ktory my mamy (o taki: cybex-online.com/pl/carseats/pallas2fix.html) jest wlasnie na 9-36, ma jedne z najlepszych ocen w rankingach (same dobre lub bardzo dobre).

Jak ktos zna niemiecki to mozna tutaj sobie wyszukac fotelik zaleznie od tego jak wypada w roznych testach. Srednia ocena cybex pallas to 1.6 (www.testberichte.de/p/cybex-tests/pallas-testbericht.html) czyli po naszemu 4+.

Dla porownania najlepszy foteliki wedlug testow to faktycznie 9-18 kg, a dokladniej Cybex Juno 2-fix lub kiddy Phoenixfix Pro 2 mit Isofix-Basis, oaba z ocena 1.4. Ale to jest 0.2 punktu roznicy i masz fotelik na dluzej (9-36).
          • zabka141 Re: Pytanie o fotelik 04.06.15, 22:42
            Tzn. powtorze co napisalam wczesniej - na poczatek najlepiej 0-13. Potem 9-36.
          • thea19 Re: Pytanie o fotelik 05.06.15, 09:38
            cybex pallas jak i kazdy inny poduszkowiec to chora fantazja producentow. nie zapewnia zadnego bezpieczenstwa. obejrzyj sobie filmy z dachowania i wtedy sie wypowiedz nt ich bezpieczenstwa. testy adac sa wiarygodne tylko dla przedzialu 0-13 oraz 15-36. srodkowe fotele sa nierzetelnie oceniane.
            9-36 to ni pies ni wydra.
          • mika8001 Re: Pytanie o fotelik 05.06.15, 10:44
            Dlatego ze żaden fotelik nie posłuży przez 11 lat - jego okres trwałości jest krótszy. Poza tym nie ma fizycznej możliwości, zeby cos było odpowiednie zarówno dla roczniaka jak i dla dwunastolatka. Wynalazki z poduszka zamiast pasów powinny byc zakazane. I przede wszystkim - bezpiecznie to znaczy jak najdłużej tyłem do kierunku jazdy. Poczytaj sobie o test plus. W grupie wagowej od około 9 kg (bo niższe tam takze sa, ale nie te dla noworodków) jest to jedyny wyznacznik bezpieczeństwa.
            • zabka141 Re: Pytanie o fotelik 05.06.15, 12:11
              Ale ten fotelik sie zmienia wraz z wiekiem. Tzn. czesc fotelika jest odmmontowywana okolo 3 roku zycia. poza tym ten fotelik jest z pasami, wiec nie rozumiem o czym piszesz ze jest z poduszka zamiast pasow.

Duzo czytalam o jezdzie przeciwnie do kierunku jazdy. Faktycznie sa badania ktore potwierdzaja ze jest najbezpieczniej. Mimo tego jest tez duzp bezpiecznych fotelikow ktore sa ustawione w kierunku jazddy.

Co do dachowania i komentarza thea, sa na youtubie filmiki ppokazujace rzekomy cybex pallas, ale to nie jest cybex pallas (tutaj filmik www.youtube.com/watch?v=BFEtUxDu-bI, tutaj oswiadzcenie firmy cybex osiemgwiazdek.blogspot.de/2013/03/oswiadczenie-cybexa-ws-testu-z.html). Mam taki fotelik i nie jest mozliwe ze dziecko z niego wyskakuje do gory. Ten panel jest ciasno wpiety, wiec nie rozumiem jak to byloby mozliwe.

Cztery rozne testy, w tym ADAC, ale przeciez tez inne. Testy firmy rowniez z dachowania. Temu ufam, a nie filmikom z youtuba z innymi fotelikiem, ktory wyglada podobnie do Cybexa.
              • thank_you Re: Pytanie o fotelik 05.06.15, 17:57
                Zerknij tutaj:

www.unece.org/fileadmin/DAM/trans/doc/2014/wp29grsp/GRSP-55-39e.pdf
              • mika8001 Re: Pytanie o fotelik 06.06.15, 08:41
                cybex-online.com/pl/carseats/pallas2fix.html ten fotelik? Ja tu widzę poduszkę...
                Poza tym jest cos takiego jak maksymalna trwałość fotelika. I dla żadnej grupy wagowej nie wynosi 11 lat. O pomyśle przewozu niemowlaka (no od 9 kg niby) przodem do kierunku jazdy nie mówiąc...
                Poza tym sama przyznajemy, ze tyłem do kierunku jazdy jest najbezpieczniej. No i to po prostu wyczerpuje temat.
            • katriel Re: Pytanie o fotelik 06.06.15, 21:49
              > Dlatego ze żaden fotelik nie posłuży przez 11 lat - jego okres trwałości jest k
              > rótszy.

To jest argument nie na temat. Z tego, że chcę mieć fotelik 9-36 nijak nie wynika, że chcę go używać ciurkiem przez 11 lat. (Mogę np. mieć kilkoro dzieci w różnym wieku i chcieć używać fotelików wymiennie. Albo cokolwiek w tym rodzaju.)

> I przede wszystkim - bezpiecznie to znaczy jak najdłużej tyłe
              > m do kierunku jazdy.

Także wtedy, kiedy dziecko jadąc tyłem dławi się własnymi wymiocinami?
              • zabka141 Re: Pytanie o fotelik 06.06.15, 22:23
                1. Skad pewnosc ze fotelik nie posluzy 11 lat jesli jest zaprojektowany na wlasnie takie dlugatrwalowe uzycie?

2. Co do fotelikow skierowanych do tylu. Owszem sa badania ze Skandynawii ze tak jest bepieczniej. Niemniej jednak jest wiele fotelikow ktore sa podobnie bezpieczne a nie skierowane do tylu. Komfort jazdy dziecka to tez dla nas cos waznego, stad wybralismy fotelik skierowany do przodu.

3. Ktos podlinkowal jakas prezentacje niby wkazujaca na to ze fotelik cybex pallas jest kiepskim pomyslem. W tej prezentacji niewiadomej marki fotelik (na pewno to nie wyglada na cybex pallas) zostal poddany testom. Przerpaszam ale jak to sie ma do foteliku cybex pallas?
                • beeranek Re: Pytanie o fotelik 06.06.15, 22:31
                  Ad. 2. Nie, nie , nie. Fotele przodem nie są podobnie bezpieczne, wierutna bzdura. A o komfort to się martwią rodzice a dzieci w większości wypadków problemu nie widzą
                • thank_you Re: Pytanie o fotelik 06.06.15, 22:46
                  To jest fotelik Kiddy, równie dobry jak Cybex Pallas.
                • mika8001 Re: Pytanie o fotelik 07.06.15, 17:53
                  Czytałam o maksymalnym czasie użytkowania fotelika wynoszącym dla tej grupy wagowej 8 lat, ale nie mogę w tej chwili odnaleźć źródła. Poszukam.
                  Foteliki przodem nie są "podobnie bezpieczne". Gdyby tak było to choć jeden zaliczyłby Test Plus.
                  Dla nas najważniejsze jest bezpieczeństwo naszego dziecka - dlatego jeździ tyłem do kierunku jazdy. A co do komfortu. Ostatnio na urlopie jeździła przez tydzień przodem (samochód i fotelik z wypożyczalni) i była bardzo niezadowolona. Za mało widziała (tylko boczna szyba, a nie tylna i boczna), poza tym foteliki RWF są wyższe, więc dziecko widzi więcej. Na dodatek nie miała co zrobić z nogami i też na to narzekała. Nawet zaproponowała żeby przysunąć jej przedni fotel bliżej, to ona sobie oprze nogi (na co oczywiście się nie zgodziliśmy).
    • matyldamoja Re: Pytanie o fotelik 04.06.15, 20:36
      Kup 0-13 wepniesz w większość stelaży wózków, nie wyobrażam sobie takiego małego dziecka nosić do auta na rękach, zwykle dzieci śpią podczas jazdy i potem co znów wyjmujesz malucha z fotelika o nie smile takie maleństwo poza tym musi jeździć tyłem do kierunku jazdy . PO lecą maxi - cosi i są dość głębokie i wystarczy przynajmniej do roku. Mam 3 dzieci wiem co pisze. Pozdrawiam
      • kota_marcowa Re: Pytanie o fotelik 04.06.15, 20:37
        > Kup 0-13 wepniesz w większość stelaży wózków

O widzisz i to jest dobry argument.
        • czwarteczek Re: Pytanie o fotelik 04.06.15, 20:47
          Myślałam, że najważniejszym argumentem jest bezpieczeństwo przewozonego dziecka, a nie wpinanie fotela w wozek...

Chyba już nic mnie nie zdziwi...

kota_marcowa napisała:

> > Kup 0-13 wepniesz w większość stelaży wózków
          >
          > O widzisz i to jest dobry argument.
          • kota_marcowa Re: Pytanie o fotelik 04.06.15, 21:01
            Już bez histerii, w końcu foteliki dopuszczone do sprzedaży jakiś atesty mają, a chyba logiczne, że ma być też funkcjonalny.
            • thea19 Re: Pytanie o fotelik 04.06.15, 21:08
              wszystkie foteliki dopuszczone do sprzedazy maja atesty ale tylko kilka modeli (w kilkuset) ma zaliczone crash testy na 5*, ewentualnie 4*
              • czwarteczek Re: Pytanie o fotelik 04.06.15, 21:11
                Wszystkie fotele dopuszczone do sprzedazy maja atest, te sprzedawane od czasu do czasu Biedronce rownież.

• thea19 Re: Pytanie o fotelik 04.06.15, 21:17
                  umiesz czytac ze zrozumieniem?
                  • czwarteczek Re: Pytanie o fotelik 07.06.15, 01:54
                    A możesz się odbimbać?
                    • thea19 Re: Pytanie o fotelik 07.06.15, 10:22
                      ???? nie ja nie rozumiem slowa pisanego, powtarzasz to, co ja napisalam a nie zrozumialas drugiej czesci zdania. ot i braki w intelekcie wychodza, do tego pelna kultura.
                      • czwarteczek Re: Pytanie o fotelik 07.06.15, 10:40
                        Przepraszam Cie bardzo, ale nie mam obowiązku czytania Twoich komentarzy.
                        A braki w intelekcie ma chyba zaczepiający.
                        • thea19 Re: Pytanie o fotelik 07.06.15, 10:45
                          to po co odpisujesz na moj post, skoro go nie czytasz? i kto kogo zaczepia?
                          • czwarteczek Re: Pytanie o fotelik 07.06.15, 12:25
                            A stuknij sie w głowę
                            • thea19 Re: Pytanie o fotelik 07.06.15, 12:28
                              ot i inteligentna odpowiedz na temat
        • przeciwcialo Re: Pytanie o fotelik 06.06.15, 08:06
          I potem te dzieciaki wciśnięte w fotelik są wożone na spacery.
          • thank_you Re: Pytanie o fotelik 06.06.15, 09:45
            Są foteliki rozkładane na płasko, ale komu chce się tym zainteresować?
            • zuleyka.z.talgaru Re: Pytanie o fotelik 06.06.15, 21:39
              Nie widuję takowych w parku. Za to mamuśki paradujące z fotelikami maxicosi (bo to chyba idzie w każdy stelaż wpiąć) w parku po parę h - jak najbardziej. Paranoja. Podróż to podróż, czasem trwa ale żeby celowo na spacer ładować dzieciaka w fotelik? No cóż. Lenistwo wychodzi.
              • thank_you Re: Pytanie o fotelik 07.06.15, 10:25
                A gdyby ktoś głębiej poszukał i dokupił adapter, to mógłby wozić dziecko w takim foteliku:

https://www.ntosas.gr/images/BABYSAFE2.JPG

Ma pięciopunktowe pasy, zajebisity system montażu (łącznie z napinaniem pasa), pas przechodzi POD a nie NAD fotelikiem, no i ta rozkładana pozycja - gdy chce się wyskoczyć z dzieckiem na godzinę na zakupy.

Ale po co. wink Choć w czasach, gdy rządzą foteliki z zestawów 3w1 to taki fotelik MC jest lepszy jak to coś.
                • zuleyka.z.talgaru Re: Pytanie o fotelik 07.06.15, 11:04
                  Ja tam akurat nie potrzebuję. Uważam, że po to kupiłam krowiastą gondolę, żeby dzieciak tam miał wygodnie i nie uważam, żeby wożenie dziecka w foteliku poza samochodem było konieczne. Ale to ja.
                  • thank_you Re: Pytanie o fotelik 07.06.15, 12:47
                    Ale ja piszę o tym foteliku jako o alternatywie dla matek, które jednak chcą wozić dzieci w foteliku poza samochodem. smile Przecież oczywiste jest, że w takiej gondoli dziecku dużo wygodniej i tu nie ma z czym dyskutować. smile
      • czwarteczek Re: Pytanie o fotelik 04.06.15, 20:38
        Bardzo duzo czytalam o maxi cosi i sa bardzo przereklamowane, zastanowilabym się nad cybexem.
        • blablanie Re: Pytanie o fotelik 04.06.15, 20:58
          Mam maxi cosi cabrio fix i ma slabydaszek (budka to kawalek szmatki,slabo chroni przed sloncem i deszczem) i maniewugodny uchwyt...
          jakbym teraz miala kupowac to wybralabym be safe lub cybex. Ciekawy jest tez klippan kiss 2,ale go nie wepniesz do stelaza
          • miodmalina2 Re: Pytanie o fotelik 05.06.15, 19:20
            Mam fotelik Maxi Cosi Cabrio fix i mam trochę inne spostrzeżenia niż Ty. Przede wszystkim w porównaniu do innych fotelików jest stosunkowo lekki, dla mnie ma poręczny uchwyt. Ma atesty bezpieczeństwa co jest chyba najważniejsze. Ma wkładkę dla noworodka, system ochrony bocznej SPS. nie wydaje mi się, żeby daszek słabo chronił przed słońcem - daszek gdyby był bardzo duzy to dziecko nie widziałoby światasad Mi osobiście i mojemu dziecku Cabrio fix odpowiada.
    • bufo.bufo Re: Pytanie o fotelik 04.06.15, 21:03
      Ja mam concorda 0-13 i jestem zadowolona.
      • mamaewy22 Re: Pytanie o fotelik 04.06.15, 21:07
        0-25 jak najbardziej szczególnie, że to są foteliki tyłem, czyli bardziej bezpieczne. Taki fotelik starczy co najmniej do 5-6 roku życia. Jedyna wada, to taka, że nie da się wpiąć w stelaż wózka.
        • nauta_ Re: Pytanie o fotelik 04.06.15, 21:22
          Mamaewy22 jedyna wada jest taka, że nie da się go wpiąć do stelaża?! Raczysz chyba żartować!! Sama piszesz, że fotel starcza do 5-6 roku życia więc jak włożyć tam noworodka! Jak jeden fotel może być dobry dla noworodka/niemowlaka i dla 5-6 latka. Co z tego że jest wkladka spłycająca, można ją sobie wsadzić w odwłok.
          My mamy fotelik 0-13, przy wyjściu ze szpitala córka miała niecałe 3100 i myślałam, że jej nie znajdę w tym foteliku.
          Dodam jeszcze, że foteliki 0-13 mają budowę kołyski, co jest mega istotne dla układu kostno-szkieletowego takich maluszków
          • mamaewy22 Re: Pytanie o fotelik 04.06.15, 22:26
            Polecam obejrzeć np. BeSafe, czy Romer max-fix, z tym, że ten ostatni do 18 kg, czyli do ok. 4 lat. Faktycznie nie są dla noworodków tylko dla dzieci od ok. 6 miesiąca życia. Ja doskonale zdaję sobie sprawę, z tego, w jakiej pozycji musi jeździć niemowlę, i nie namawiam nikogo do sadzania np. 9 kg dziecka w foteliku przodem do kierunku jazdy jak wiele osób czyni.
        • matyldamoja Re: Pytanie o fotelik 04.06.15, 21:27
          I chyba to ze dzieciaka trzeba stałe przenosić na rękach. Poza tym uważam ze argument ze słabym daszkiem w m- c to słaby argument . Dziecko jednak powinno przebywac w foteliku tyle co w czasie jazdy i ewentualnie wpiąć w wózek na krótkie zakupy, spacerowa nie z nim zamiast gondoli to jednak brak wyobraźni. Zwykle znaki wcześniej niż ja przesiadali swoje dzieci do większych fotelikow, bo były jakieś płytkie i na krócej wystarczały, ale fakt nie były to np. Cybexy
    • ichi51e Re: Pytanie o fotelik 04.06.15, 21:44
      Jest tez cybex sirona 0-18. Piekny jest ten fotelik smile nastepnym razem go sobie kupie. Napewno nie polecam 0-9 big_grin dzieciak wyrosl w 3 mce niecale - bo sie bardzo dlugi urodzil i rosl jak na drozdzach. W ogole na pierwszy bym chyba poszukala uzywki a drugi kupila porzadny. Chyba ze sirone...
      • thank_you Re: Pytanie o fotelik 04.06.15, 21:57
        Powodzenia przy dachowaniu. wink
        • thank_you Re: Pytanie o fotelik 04.06.15, 22:00
          Sorry, myślałam, że to poduszkowiec. Ale nie. Faktycznie ładny. smile
    • thank_you Re: Pytanie o fotelik 04.06.15, 21:56
      Warto kupić 0-25 ale w wersji RWF i jako fotelik następny po 0-13.

Z 0-13 polecam BeSafe Izi Sleep, bo można go na stelażu wózka rozłożyć na płasko (dzieci nie powinny być długo wożone w fotelikach przez wzgląd na wygięcie ciała, więc w tym foteliku ten problem odpada).
    • beeranek Re: Pytanie o fotelik 04.06.15, 22:01
      Rzadko kiedy 0-25 jest od urodzenia, najczęściej od ok. 6 m-ca. Bardzo polecany Besafe Izi Plus jest od pół roku, ale potem to naprawdę ok fotel. Jest to dobry wybór jako kolejny fotelik po 0-13, bo większość 0-25 jest RWF, do jazdy tyłem. Ogólnie, nieważne co kupisz, trzymaj dziecia ile się da tyłem do kierunku jazdy
      • matyldamoja Re: Pytanie o fotelik 04.06.15, 22:08
        Dodam że kupiłam po 0-13 romer dualfix- jest on 0-25 i jednak noworodka tam bym nie włożyła choć ma ewidentnie budowę kołyski
    • zuleyka.z.talgaru Re: Pytanie o fotelik 04.06.15, 22:36
      kota - ja kupiłam recaro young profi plus. Jest oceniony na 5 jeśli idzie o testy bezpieczeństwa no i ma pięciopunktowe pasy - na czym mi zależało.
      • zuleyka.z.talgaru Re: Pytanie o fotelik 04.06.15, 22:36
        Aha, oczywiście to przedział 0-13
      • mayaalex Re: Pytanie o fotelik 04.06.15, 23:32
        mam ten fotelik bo dla starszaka kupilam caly zestaw recaro, wozek (gondola/spacerowka) i fotelik. I tak, jak wozek naprawde polecam, tak fotelik srednio. Jest dosc waski wiec troche grubszym dzieciom szybko sie w nim robi ciasno. W maxi cosi dzieci maja wiecej miejsca. Ale oceny z testow bezpieczenstwa ma dobre.
        • zuleyka.z.talgaru Re: Pytanie o fotelik 04.06.15, 23:47
          maxi cosi i recaro ma tę samą szerokość wewnętrzną. A Recaro ma 5 punktowe pasy bezpieczeństwa...
    • a1ma Re: Pytanie o fotelik 04.06.15, 23:48
      Ja mam fotelik 0-18 i ten polecam. Montowany oczywiście tyłem do kierunku jazdy, Cybex Sirona.
    • mika8001 Re: Pytanie o fotelik 05.06.15, 07:55
      Kup 0-13 kg najlepiej z pieciopunktowymi pasami. Dużym fotelikiem jest roemer baby safe II.
      I koniecznie następny tyłem do kierunku jazdy. Jak kupisz 9-25 kg to tez na długo starczy, a bedzie bezpiecznie.
      • astomi25 Re: Pytanie o fotelik 05.06.15, 10:59
        Najpierw 0-13 (a nawet 0-9 kg) Potem 9-18, potem kolejny fotelik dopiero.
        Fotelik ktory chroni dziecko 20 kilowe, nie nadaje sie do noworodka.
        I nie patrz na atesty bo do nic innego jak dopuszczenie do sprzedazy tylko na crash testy.
        Z dobrych fotelikow to mysle maxi cosi , najpierw city potem priori np, kolejny to rodi.
        Inne dobre marki to römer, storchenmühle...
        • thank_you Re: Pytanie o fotelik 05.06.15, 11:35
          Ale między RWF 9-18 a 0-25 nie ma wielkiej różnicy, więc jako fotel następny po 0-13 może być spokojnie ten 0-25.
      • skat_0 Re: Pytanie o fotelik 05.06.15, 11:02
        dokładnie roemer baby safe plus shr kupiłam z bazą isofix, wózek mam brio go i muszę dokupić adaptery, żeby wpinać do stelaża, na szczęście są dostępne. na kiedy masz termin? ja koniec lipca
    • run_away83 Re: Pytanie o fotelik 05.06.15, 11:26
      Foteliki obejmujące teoretycznie dwie grupy wagowe tak naprawdę kiepsko nadają się dla dzieci będących blisko którejkolwiek krawędzi widełek, natomiast świetnie się sprawdzają kiedy dziecko jest wyjątkowo duże lub wyjątkowo drobne jak na swój wiek i wyrasta gabarytami z fotelika kiedy jeszcze nie dorosło "anatomicznie" do fotelika z kolejnej grupy, lub też jest już "za stare" na typowo niemowlęcy fotelik, a jeszcze nie osiągnęło wagi pozwalającej na przesadzebie w fotelik odpowiedni dla przedszkolaka.

Czyli: w fotelikach typu 0-18 czy 0-25 zarówno noworodkowi jak i kilkulatkowi dobijajacemu wagą do tych 18 czy 25 kg będzie potwornie niewygodnie (co w przypadku noworodka dodatkowo może mieć niefajny wpływ na rozwój i zdrowie dziecka). Ale fotel 0-18 z opcją tyłem do kierunku jazdy do 18kg będzie idealną opcją dla dużego bobasa, który w wieku czterech miesięcy dobił do 8 kg i w foteliku 0-13 siedzi jak sardynka w puszce, bo ledwo się mieści "na szerokość". Zarówno 0-18 jak 0-25 moze być doskonałym wyborem dla drobniutkiego roczniaka, który wzrostem już wyrósł z fotelika 0-13 ale nie osiągnął jeszcze 9 kg, więc nie moża go przesądzić do fotelika 9-18.

Dla noworodka polecam ci jednak kupić fotelik 0-13, najlepiej nowy, najlepiej z dobrymi wynikami test9w zderzeniowych. Dla starszych dzieci miałm maxi cosi, dla trzeciego kupilam britax römer babysafe plus shr II i on bije maxi cosi na głowę - ma pięciopunktowe pasy, lepszą regulację pasów i zagłówka, lepszy daszek, lepszy zagłówek i tę część spłycającą siedzisko dla noworodka, a przy tym jest obszerniejszy i na dłużej starcza. Pasuje do wózków britax.
      • thank_you Re: Pytanie o fotelik 05.06.15, 11:34
        Ale czteromiesięczniak ważący 8 kg nadal nie nadaje się do fotelika 0-18, bo nie da się w takim foteliku osiągnąć odpowiedniej pozycji dla tak małego dziecka (leżąco-skulonej). Poza tym nie chodzi tylko o wagę, ale także o niedojrzały układ kostny.
        Mój syn osiągnął ,5 kg mając 1,5 miesiąca, a 10 kg mając niecałe 4 m-ce i nigdy w życiu nie pprzesadziłabym go do 9-18 - woziłam go ponad rok w BeSafe Izi Sleep. Wątpię, aby było mu niewygodnie i mimo całej jego masy nie był ściśnięty w foteliku.
        • run_away83 Re: Pytanie o fotelik 05.06.15, 12:00
          Mylisz 0-18 z 9-18.

W 0-18 dziecko do osiągnięcia 9 kg musi jeździć tyłem i jak najbardziej jest w takim foteliku możliwość zapewnienia mu stosownej pozycji (półleżącej, z lekko zaokrąglonymi plecami, praktycznie identycznej jak w prawidłowo zamontowanym foteliku 0-13, t.j. z oparciem odchylonym od pionu pod kątem nie większym 45 stopni) - zwykle przy pomocy wkładki która spłyca siedzisko i łagodzi kąt nachylenia oparcia. Zdjęcie poglądowe: img.over-blog-kiwi.com/300x200-ct/0/54/55/35/20140327/ob_3055cd_wp-20140322-13-52-28-pro.jpg (to jest zdaje się fotelik britax dualfix)

Natomiast w foteliku 9-18 dziecko ma pozycję siedzącą z wyprostowanymi plecami i taki fotelik faktycznie absolutnie nie nadaje się dla niemowlaka, zwłaszcza jeśli jest to model przodem do kierunku jazdy.

Ahha - moje dzieciaki też jeździły w kołyskach około rok, potem przesadzalam do większych foteli tyłem do kierunku jazdy. Ale zdarzają się niemowlaki które w wieku kilku miesięcy ni huhu nie mieszczą się w fotelikach 0-13 (zwłaszcza jak moment osiągnięcia imponujących gabarytów zbiega się z chłodną porą roku i trzeba upchnąć w foteliku dziecko ubrane w polarek i ciepłe spodenki) - dla tych dzieci o wiele lepiej jeśli zostaną przesadzone do fotelików 0-18 niż 9-18, nawet jeśli przekroczyły juz wagę 9 kg.
          • thank_you Re: Pytanie o fotelik 05.06.15, 17:26
            Może fotelik, który zalinkowałaś jest wyjątkowy, bo ja miałam fotel 0-18 (Izi Combi) a aktualnie mam 0-25 (Izi Plus) - obydwa RWF - i nijak nie wyobrażam sobie przewozu czteromiesięcznego dziecka, które nie powinno przyjmować pozycji siedzącej czy też prawie w siedzącej w którymkolwiek z tych foteli.
            W obydwu powyżej wspomnianych fotelikach przy normalnym ustawieniu pozycja leżąca jest szczątkowa, a gdy dodaje się klin pod fotel to sytuacja polepsza się - ale na litość - dla siedzącego dziecka, a nie czteromiesięczniaka.
            • run_away83 Re: Pytanie o fotelik 05.06.15, 19:37
              To oznaczyć tylko i wyłącznie tyle, że foteliki nie nadają się do przewożenia w nich niemowlaka w twoim samochodzie - kąt nachylenia siedziska kanapy ma wbrew pozorom bardzo duże znaczenie, jak siedzisko kanapy nie jest poziome tylko pod skosem to niestety w wielu fotelach rwf oparcie fotelika jest tylko nieznacznie odchylone od pionu. Dlatego wybierając fotelik koniecznie trzeba go sprzymierzyć do auta.

W konfiguracji "niemowlaczej" prawidłowo dopasowany do samochodu i prawidłowo zamontowany fotel RWF kategorii 0-18 lub 0-25 powinien mieć oparcie odchylone do 45 stopni od pionu. Jeżeli oparcie fotelika jest jedynie nieznacznie odchylone od pionu lub jest odchylone więcej niż 45 stopni, to oznacza, że fotelik jest błędnie zamontowany lub po prostu nie pasuje do danego modelu auta.
              • thank_you Re: Pytanie o fotelik 05.06.15, 19:56
                Dziękuję Ci za dobre rady - fotelik 0-18 nawet nie drgnął i był idealnie dopasowany do mojego auta przez profesjonalnego sprzedawcę. wink Kanapa standardowa - ani za bardzo nie pochylona ani zanadto nie prosta. Fotel 0-25 montowałam sama i też ma się dobrze.

Ja nadal upieram się przy tym, że fakt, iż fotelik należy do kategorii 0-18 lub 0-25 nadal nie świadczy o tym, że można w nim przewozić dziecko od wagi urodzeniowej (czyli np. mające 3 kg).

Poza tym to Ty pisałaś, że można w takim foteliku spokojnie przewozić 4-miesięcznego niemowlaka - tylko nie dodałaś, że musi być spełniony szereg warunków - właściwie niespełnialnych, więc i tematu tak jakby nie ma.
                • run_away83 Re: Pytanie o fotelik 05.06.15, 22:38
                  To ze fotelik ani drgnie nie gwarantuje że jest prawidłowo zamontowany i że pasuje do auta. To jest warunek konieczny, ale nie wystarczający. Jest parę innych i w dodatku różią się one w zależności od modelu - trzeba uważnie czytać instrukcje. Jeżeli szukałaś fotela 0-18 dla dużego niemowlęcia i sprzedawca wcisnął ci fotelik który po zamontowaniu w twoim aucie stoi pionowo jak słup, to niestety miałas pecha trafić na nie kompetentne go sprzedawcę - powinien zaproponować coś innego. Akurat te fotele o których piszesz słyną z niemal pionowej pozycji oparcia, ale to naprawdę nie jest cecha wszystkich fotelików rwf, tak że trochę bez sensu pisać bzdury o " niespełnialnych warunkach" na podstawie doświadczeń z dwoma modelami tego samego producenta użytkowanym i w tym samym aucie. Zalinkowalam ci wyżej foto na którym pochylenie fotelika jest odpowiednie dla niemowlęcia (tam jest britax dualfix), sama mam fotel 0-18 rwf (bebe confort opal) i zdarzało mi się wozic w nim już czteromiesięczne niemowlę (choć nie był to jego podstawowy fotelik) - wystarczyło użyć wkladki dla niemowląt i synek był w dokładnie takiej samej pozycji jak w römerze babysafe (0-13) w którym jeździł na co dzień jako niemowlak. Widziałam też na żywo, użytkowane w autach bebe confort Pearl i britax max fix II i oba miały całkiem fajna pozycję półleżącą.
                  • thank_you Re: Pytanie o fotelik 06.06.15, 09:43
                    Ale o czym Ty w ogóle mówisz? smile Mój syn miał kilkanaście miesięcy, gdy przesiadł się z fotelika-kołyski Izi Sleep do fotela 0-18 RWF, a sprzedawca nie musiał mi nic wciskać. Na stronie BeSafe masz samochody, które mają rekomendację do montażu danego modelu ich fotelika, a sprzedawcę miałam chyba najbardziej kompetentnego w Polsce. Wyżej pisałam, że Młody ważył 10,5 kg mając 4 m-ce i nie przesadziłam go do fotelika następnego, bo w kołysce jest najbezpieczniej. Dlatego dziwią mnie te opowieści z mchu i paproci o dzieciach ważących 8 kg i nie mieszczących się w fotelik 0-9, 0-13 albo o niemowlakach, które nie lubią jeździć tyłem do kierunku jazdy (a skąd wiedzą, że można przodem?). Mój syn był najgrubszym dzieckiem jakie w życiu widziałam przez pierwszych kilka miesięcy jego życia i co? I jeździł w kołysce normalnie. Proponowanie komuś, kto na fotelikach się nie zna, przesadzenie czteromiesięcznego dziecka do fotela następnego zakrawa o trwogę, bo to w 70% równa się przesadzeniu dziecka do fotela 9-36 a jeśli ktoś się pokusi o fotelik RWF - to dzieciak będzie "siedział".

I nie wiem skąd pomysł, że miałam kontakt tylko z fotelikami firmy BeSafe i tylko w jednym aucie? Przymierzałam Axkida, który podobno słynie z najlepszej pozycji leżącej ze wszystkich RWF-ów i u niego ta najlepsza pozycja to taka, jaką ma BeSafe z klinem. Przymierzałam też jakiegoś Romera, ale wszystkie te fotele są mniejsze od BS. Mi zależy na tym, aby dziecko jak najdłużej jeździło tyłem - dlatego gdy wyszedł iZi Plus, to dokonałam wymiany (zresztą korzystnej finansowo). A BeSafe - wszystkie trzy - jeździły w kilku autach.
                    • run_away83 Re: Pytanie o fotelik 06.06.15, 12:40
                      Czyli nigdy nawet nie szukałaś fotela 0-18 rwf odpowiedniego dla niemowlęcia, ale jesteś przekonana że taki fotel nie istnieje, bo ten który ty kupilaś dla rocznego dziecka nie nadaje się dla niemowlęcia?

Nie podejmuję się dalszej dyskusji, bo to jak gadanie ze ślepym o kolorach.
                      • thank_you Re: Pytanie o fotelik 06.06.15, 17:31
                        Nie szukałam, bo jestem absolutnie przekonana, że fotel 0-13 jest wystarczający dla niemowlęcia - a przekładanie czteromiesięczniaka do fotela następnego to albo fanaberia albo głupota.

Nawet jeśli ten Britax, który zalinkowałaś, faktycznie nadaje się dla niemowlęcia (bo tak wygląda), to nadal uważam, że nie jest to odpowiedni fotelik na stałe.

I nie, fotele które kupiłam owszem, nadają się dla niemowlęcia - ale SIEDZĄCEGO, a nie czteromiesięcznego praktycznie przelewającego się przez ręce. W związku z tym, że to Ty tego nie rozumiesz - faktycznie jest to najlepszy moment na zakończenie dyskusji.
            • thea19 Re: Pytanie o fotelik 05.06.15, 22:46
              tez mialam izi combi i teraz mam izi plus i o ile mnie pamiec nie myli, to w tym pierwszym bylo info, ze fotel jest dla dzieci 6m+ lub siedzacych mimo, ze 0-18kg. w drugim instrukcji nie czytalam, pewnie jest to samo
              • mancipi Re: Pytanie o fotelik 06.06.15, 07:48
                wydaje mi się że założenie "0" w tych fotelikach ma oznaczac, że nie jest ważna waga minimalna, natomiast producent i sprzedawcy zalecają aby był używany własnie od 6 m-cy.
            • przeciwcialo Re: Pytanie o fotelik 06.06.15, 08:10
              Nasz fotelik 0-18 miał mozliwy wybór pozycji leżącej lub siedzącej dla starszego dziecka.
    • mancipi Re: Pytanie o fotelik 05.06.15, 21:37
      po pierwsze-fotelik 0-13 nalezy uzywac jak najdluzej sie da-my mielismy do 13 m-ca, potem przesiadka w 0-18 (besafe izi combi isofix, uzywany do dzisiaj na dziecku 2,5 letniem, 96 cm 14 kg), po drugie 5-pktowe pasy bezpieczeństa-i to jest miejsce gdy MC cabriofix nie daje rady bo konstrukcja ma bardzo duzo lat-polecam besafe lub romera
      a na koneic najwazniesza rzecz- baza pod fotelik- bardzo ułatwia zycie i uwazam to za jeden z top10 zakupów dzieciowych
    • przeciwcialo Re: Pytanie o fotelik 06.06.15, 08:04
      Miałam 0-18 kg. Miał pięcio punktowe pasy, możliwość montowania przodem i tyłem do kierunku jazdy, możliwość kołysania.
      Nie pamiętam firmy, musiałabym lecieć do garażu a nie chce mi się.
      • matyldamoja Re: Pytanie o fotelik 06.06.15, 10:47
        obejrzyj filmik romer-britax.pl/romer-dualfix.html
        mam ten fotelik, nie ma się do czego doczepić, ale przesadziłam młodego około roku, teraz ma 2 i pół i nadal w nim jeździ.
        • ablacim Re: Pytanie o fotelik 12.06.15, 09:44
          Sama używałam fotelika Akta Graco Duologic - obecnie Kiss 2:
          shop.carseat.se/car-seats/duologic-2.html
          Wprawdzie używałam jako drugi fotelik dla półroczniaka, po Maxi Cosi Cabrio, ale moje spostrzeżenia są następujące:
          - fotelik jak najbardziej nadaje się dla malucha, ponieważ jedna jego część, zbudowana jak typowe nosidełko jest wyjmowana ze stelaża zamontowanego na isofixie w samochodzie. Dodatkowo jest wkładka dla noworodka. Fotelik wyjmowało się za wyciągane rączki, odpowiednik pałąka w fotelikach 0-13.
          - fotelik nadaje się również dla większych dzieci - jeździł w nim także starszy syn w wieku 3 lat na zmianę z Maxi Cosi Mobi, którego także używaliśmy.
          - fotelik miał fajny bajer w postaci wysuwanej rączki i kółek, więc na równej powierzchni zamiast targać dziecko, można było go ciągnąć jak walizkę - funkcja przydatna dla mam, które z jakiegoś powodu (np. problemów z kręgosłupem) nie powinny dźwigać.
          - Fotelik jest tak zbudowany, że rośnie razem z dzieckiem i dlatego jest możliwe przewożenie w nim zarówno noworodka jak i starszaka.
          - zamontowany na isofixie jest sztywny, nie rusza się.
          - ma odpowiednią ilość miejsca na nogi dla starszego dziecka (mniej niż Maxi Cosi Mobi, ale więcej niż np. Britax Two-Way, którego także używamy)

Dodatkowo, fotelik jako jeden z nielicznych przeszedł restrykcyjny Plus Test w Szwecji, a to oznacza, że trudno znaleźć coś bezpieczniejszego dla dzieci w grupie 9-18 kg.
          Jakość tapicerki bez zastrzeżeń.
          Jeden z bardziej udanych fotelików, jakie użytkowaliśmy (a z powodu mojej obsesji na punkcie bezpieczeństwa dzieci przetestowaliśmy ich niemało i np. w grupie 15-36 Cybex Solution był naszym najgorszym zakupem).

Kwestia wpięcia do wózka, jak kto lubi, chociaż też jestem przeciwniczką tych rozwiązań, ale nie oszukujmy się, na 10-minutowe wyjście do sklepu i powrót do auta nie ma lepszego rozwiązania. Nie wiem, jak jest teraz, ale wcześniej fotelik można było wpiąć do jakiegoś modelu spacerówki Graco, z tego co pamiętam (nie korzystałam).

Tyle na temat moich spostrzeżeń fotelikowychwink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka