Dodaj do ulubionych

Pióro ze stalówką dla 1-klasisty

31.07.15, 15:49
Które z dostępnych piór polecacie dla 1-klasisty? Kupiłam kulkowe stabilo easy, ale jeśli chodzi o wieczne to nie mam pomysłu - faber castel, pelikan pelikano czy jeszcze jakieś inne?
Obserwuj wątek
    • kanna Re: Pióro ze stalówką dla 1-klasisty 31.07.15, 15:51
      Jesteś pewna, że potrzebujesz?
    • justa_lublin81 Re: Pióro ze stalówką dla 1-klasisty 31.07.15, 15:54
      Ja bym poczekała do 1 września - u mnie w szkole Syn do końca drugiej klasy używał ołówka.
      • baz12 Re: Pióro ze stalówką dla 1-klasisty 31.07.15, 16:28
        U nas to samo. Teraz idzie do trzeciej klasy, Pani jeszcze nie określiła się czym będą pisac. Pióro dla pierwszaka uważam za zbędne.
    • els.ol Re: Pióro ze stalówką dla 1-klasisty 31.07.15, 16:34
      U nas mniej więcej do półrocza pisali ołówkiem, a jak już ładnie, kształtnie pisali literki to pani pozwalała (indywidualnie) przechodzić na pisanie Frixionem 0,7 (takie kazała kupić)
      • lucyjkama Re: Pióro ze stalówką dla 1-klasisty 31.07.15, 17:37
        Pisak kulkowy (zupełnie nie rozumiem dlaczego niektórzy nazywają go piórem) to nie to samo co klasyczne pióro ze stalówką. Kiedy moja pierwszoklasista zaczęła zamiast kształtnych, zgrabnych liter bazgrać w pośpiechu kulfony ołówkiem, dałam jej pióro. Czytałam, że wyrabia ładny charakter pisma. I to chyba prawda bo natychmiast literki znowu stały się piękne niczym z drukarni smile
        Mamy takie herlitza
        allegro.pl/pioro-wieczne-tornado-leworeczne-rozowe-herlitz-i5360812747.html
        Są wersje dla prawo i lewo ręcznych w dwóch kolorach, różowy i ciemnoniebieski. Bardzo komfortowa trzyma się je w dłoni.
        Ja kupowałam w tesco na wyprzedaży i wtedy cena była bardzo atrakcyjna (nawet nie 10 zł).

Przyznam, że miałam obawy czy córka nie będzie brudziła rąk i ubrania. Ale nic takiego nie nastąpiło. Jeśli zrobi błąd to używa zmazywacza (czy jak to się tam nazywa). Niebieski atrament wywabia się z papieru praktycznie bez śladu.
        Ja widzę same zalety pióra ze stalówką.
        Starsze dziecko przez kilka lat pisało flixionami. Bazgrze jak kura pazurem. Żałuję, że tak późno odkryłam pióro.
      • amstill Re: Pióro ze stalówką dla 1-klasisty 01.08.15, 19:40
        Szok ze na kulkowe pozwolił nauczyciel. A ze kazał kupić to całkiem.
    • asia200802 Re: Pióro ze stalówką dla 1-klasisty 31.07.15, 19:11

Prawda jest taka, że każda nauczycielka klas początkowych ma swoja wizję czym dzieci będą pisać wink
      Znam pierwszaki piszące tylko ołówkiem przez całą pierwszą klasę, a moja córka pisała piórem wiecznym już
      od 2-3 tygodnia września 1 klasy.

Córka ma różowo-miętowego herlitza my.pen dla leworęcznych, z którego jest bardzo zadowolona.
      Pióro po pierwszej klasie wygląda jak nowe, pisze się nim lekko i nic się nie rozmazuje, nawet nie ma potrzeby używania tuszu dla leworęcznych.
    • slonko1335 Re: Pióro ze stalówką dla 1-klasisty 31.07.15, 20:03
      Moja pisze piórem od pierwszej klasy, syn ma mieć również w wyprawce. Sprawdził nam się my pen herlitza, nauczycielka prosiła żeby nie inwestować zbyt dużo, zwłąszcza w pierwsze w pióro i nie wydawać na nie kasy bo niewprawiona rączka często niszczy stalówkę, ale mojej z piórem przez cały rok szkolny nic się nie stało.
      • olga727 Re: Pióro ze stalówką dla 1-klasisty 01.08.15, 08:30
        U nas : starsza (praworęczna) pisała piórem od połowy I-szej kl). Kupiłam najtańsze z obawy o stalówkę -ale poradziła sobie bardzo dobrze.Pióro wytrzymało długo (aż do testowania przez koleżankę córki uncertain) kupiliśmy drugie i wytrzymało do końca III-ciej kl.) Od IV pisze piórem kulkowym z wymazywaczem,o piórze ze stalówką nie chce słyszeć.
        Młodsza (leworęczna) całą I-szą klasę pisała ołówkiem,a II klasie nie iem czym będzie pisać ? Ma w domu pióro Stabilo dla leworęcznych,ale nie wiem,czy jej pozwoli ? (chodzi o korektę błędów )
        • puellae_2007 Re: Pióro ze stalówką dla 1-klasisty 01.08.15, 10:40
          W Wyprawce znalazło się pióro kulkowe i wieczne wiec jak mniemam będzie konieczne... Nie byłam na zebraniu bo rodziłam córkę smile ale wole być przygotowana na wszystko smile wniosek taki żeby kupić my pen herlitza? A może podpowiecie jeszcze jakieś fajne piorniki i sniadaniowki? Nie bardzo mam możliwość rozejrzeć się w sklepach i zostaje mi internet, a w nim wszystko wygląda pięknie.
          • edie70 Re: Pióro ze stalówką dla 1-klasisty 02.08.15, 13:37
            u nas na liście od P.Dyrektor również znalazło się pióro smile
    • aga.tekila Re: Pióro ze stalówką dla 1-klasisty 01.08.15, 23:37
      u nas był zakaz pisania piórem do końca drugiej klasy, wszyscy musieli pisać ołówkami
    • mysiaapysia Re: Pióro ze stalówką dla 1-klasisty 02.08.15, 15:14
      Ja też uważam, że lepiej poczekać do września i wtedy zapytać wychowawczynię, czy od razu ma być pióro.
      Moje starsze dziecko do połowy drugiej klasy pisało ołówkiem, jak wszystkie dzieci w klasie. Pani tłumaczyła, że uczą się odpowiedniego nacisku na środek pisarski.
      Ołówek z trzema ściankami, HB lub B.
      Nie wiem, czemu niektórzy nauczyciele wymagają od początku pióra. Ewentualne błędy trzeba zamazywać, potem używać specjalnego pisaka. A ołówek łatwo wymazać i to wielokrotnie. Dziecko ma prawo się pomylić. Zwłaszcza jeśli samo odrabia zadania domowe i np. źle zrozumiało polecenie. Potem rodzic sprawdzając widzi błąd i trzeba wymazać całe działanie albo całe zdanie - dziecko używa gumki, znowu pisze ołówkiem i po problemie.
      A krągłość liter - no cóż... Moje starsze dziecko nigdy nie było mistrzem kaligrafii. Ale od czwartej klasy liczyło się tylko, czy pismo jest do odczytania. Pismo nie stanowiło przeszkody do uzyskiwania piątek i szóstek, również z języka polskiego.
      • lucyjkama Re: Pióro ze stalówką dla 1-klasisty 02.08.15, 16:55
        >Ale od czwartej klasy liczyło się tylko, czy pismo jest do odczytania. P
        > ismo nie stanowiło przeszkody do uzyskiwania piątek i szóstek, również z języka
        > polskiego.

No u nas jest problem. W tej chwili syn często sam siebie nie może odczytać sad
        • mysiaapysia Re: Pióro ze stalówką dla 1-klasisty 02.08.15, 18:57
          Jeśli dziecko przeszło przez etap pisania ołówkiem (dobrej jakości), potem wiecznym piórem, a rodzic oraz nauczyciele pilnowali, aby pismo było czytelne (CZYTELNE, a nie jak w konkursie kaligrafii, bo to naprawdę nie ma znaczenia w starszych klasach), to jest duża szansa, że dziecko będzie uważać jak pisze.

• lucyjkama Re: Pióro ze stalówką dla 1-klasisty 02.08.15, 21:16
            No właśnie syn piórem nie pisał tylko tym tandetnym frixionem sad Pismo pogarszało się stopniowo. W 6 klasie już było słabo. Dlatego córka dostała pióro ze stalówką i pisze przepięknie. Domagała się frixiona bo koleżanki mają ale nie uległam.
            • kornnella Re: Pióro ze stalówką dla 1-klasisty 03.08.15, 11:03
              Potwierdzam Frixion to straszny badziew. U nas to samo wziął do ręki niby super, bo można napisać i wymazać nie ma śladów jak po korektorach. Za to pismo jak po równi pochyłej z dnia na dzień gorzej sad

Na szczęście pani jest anty do tych wynalazków, jak widzi ze używają to tępi. Mam nadzieje ze pociągnie do końca III kl te zasady. W każdym razie ode mnie wkładu do Frixiona nie dostanie moje dziecko.

A i pióro od 2 tyg pierwszej klasy, pierwsze padło szybko
              • koza_w_rajtuzach Re: Pióro ze stalówką dla 1-klasisty 04.08.15, 05:49
                Przesadzacie wink.
                Moja córka w pierwszej klasie pisała zwykłym piórem, w połowie drugiej przeniosła się na Frixiona i nie zauważyłam różnicy w piśmie wink). Ma w sumie bardzo przeciętne pismo od początku edukacji - ani ładne ani brzydkie. Nic po zmianie pióra nie zmieniło się.
                • lucyjkama Re: Pióro ze stalówką dla 1-klasisty 04.08.15, 09:23
                  U nas tez początkowo różnicy nie było. Poczekaj aż córka będzie kończyła podstawówkę, wtedy zobaczysz czy to badziewie miało wpływ czy nie wink
                  • koza_w_rajtuzach Re: Pióro ze stalówką dla 1-klasisty 04.08.15, 12:33
                    Ale po czym poznam, że do brzydkiego pisma przyczyniło się pióro kulkowe? wink)) Skąd taka pewność, że brzydsze pismo ma z czymkolwiek związek? Może to być spowodowane, że w starszych klasach więcej się pisze, trzeba robić to szybko, żeby nadążyć, bo czasem nauczyciele dość szybko dyktują i po prostu takie szybkie i niestaranne pisanie czasami wchodzi w nałóg.
                    Ja mam mega szpetne pismo. Chyba dopiero w liceum stało się ono w miarę równe, literki zaczęły być podobnej wielkości, ale nigdy nie przyszłoby mi do głowy, żeby winy dopatrywać się w piórze, długopisie czy czymkolwiek innym, raczej są to pewne predyspozycje. Brzydko maluję, nie mam zdolności manualnych, więc i brzydko piszę wink. Cała klasa w pierwszej klasie miała pióro ze stalówką, potem długopis. Czy wszyscy pisali jak kura pazurem? Nie, większość miała ładne pismo, czy tam w miarę ładne.
                    • lucyjkama Re: Pióro ze stalówką dla 1-klasisty 04.08.15, 14:19
                      Wiesz mi to naprawdę rybka czym pisze Twoje dziecko.
                      Rozmawiałam z koleżanką pracującą w PPP. Pokazałam jej zeszyty syna z poszczególnych klas. Powiedziała, jest typowym przykładem efektu frixiona. Spotyka takie dzieci coraz częściej. Czyli coś na rzeczy jest.
                      Natomiast nie wątpię, że będą i takie dzieci, które będą kaligrafowały równiutkie literki mimo słabego narzędzia pisarskiego. Ja bogatsza w doświadczenia młodszemu dziecku nie kupię ani frixiona ani zwykłego długopisu. Póki będę miała wpływ na wybory córki, będzie pisała piórem.
                      Podjęłam teraz próby przestawienia syna na pióro ze stalówką. Jest ciężko sad
                      • koza_w_rajtuzach Re: Pióro ze stalówką dla 1-klasisty 04.08.15, 14:28
                        > Wiesz mi to naprawdę rybka czym pisze Twoje dziecko.

To raczej oczywiste tongue_out.
                        Moim zdaniem ważne jest, aby pisać czytelnie, niekoniecznie jakoś szczególnie ładnie.
                    • olga727 Re: Pióro ze stalówką dla 1-klasisty 04.08.15, 14:29
                      koza_w_rajtuzach napisała: Skąd taka pewność, że brzydsze pismo ma z czymkolwiek związek?

Ma wiele wspólnego z genami,po rodzicach : " Ja mam mega szpetne pismo. Chyba dopiero w liceum stało się ono w miarę równe," Tak więc nie nie dziw się skąd twoje dziecko ma brzydkie pismo. wink
                      • koza_w_rajtuzach Re: Pióro ze stalówką dla 1-klasisty 04.08.15, 14:48
                        > Tak więc
                        > nie nie dziw się skąd twoje dziecko ma brzydkie pismo. wink

To byłoby logiczne, szczególnie, że z mężem piszemy identycznie (dosłownie), ale ona akurat ma niewyróżniające się pismo, zwyczajnie przeciętne wink.
                        Teraz zaczęłam się zastanawiać czy może faktycznie ją krzywdzę tym Frixonem wink.
                        • olga727 Re: Pióro ze stalówką dla 1-klasisty 04.08.15, 14:53
                          Czy ja wiem,czy Frixion ma aż taki wpływ na pismo dziecka "obciążonego genetycznie" ? wink
                          • koza_w_rajtuzach Re: Pióro ze stalówką dla 1-klasisty 04.08.15, 15:03
                            Ona te genetyczne obciążenia zostawiła dla brata wink. Manualnie mnie już dawno przerosła wink.
    • aleksandra1977 Re: Pióro ze stalówką dla 1-klasisty 02.08.15, 20:37
      wstrzymalabym sie z zakupem piora do wrzesnia, bo moze sie okazac, ze nie bedzie potrzebne. Moja corka teraz bedzie w 3 klasie i przez ostatnie 2 lata pisala tylko olowkiem (uzywalismy Stabilo dla leworecznych). Byc moze, w 3 klasie bedzie pisala dlugopisem, ale to zostawiam decyzji nauczycielce.
      • toslawa Re: Pióro ze stalówką dla 1-klasisty 02.08.15, 23:43
        Mój w miarę ładnie pisał ołówkiem. pisanie piórem wiecznym to jakaś masakra. Kiepsko marze jak kura pazurem. Pióro po 2 mc juz drapie o kartkę. Herlitza i jakieś drugie zajechał juz. Teraz zamówiłam tanie zenith
    • sylwia7611 Polecam Parker Vector 03.08.15, 12:57
      allegro.pl/pioro-parker-vector-czarne-czerwone-niebieskie-i5427496196.html
      nie drogie i sprawuje się świetnie.
    • krotanna Re: Pióro ze stalówką dla 1-klasisty 04.08.15, 06:57
      BIC easy clic
      bardzo łatwa wymiana naboju, lekkie, dla prawo i leworęcznych, profilowane do trzymania, kolorowe i w wielu wzorach. Kosztuje od 10 do ok 20 zł więc można wymieniać do woli smile
      przykładowe tutaj:
      allegro.pl/bic-easy-click-pioro-na-naboje-dla-prawo-i-lewo-2-i5092488647.html
      allegro.pl/pioro-wieczne-bic-easy-clic-wymienne-naboje-wrocla-i4903072693.html
      ale na pewno dostępne też stacjonarnie w sklepach z artykułami szkolnymi

• 18buzka Re: Pióro ze stalówką dla 1-klasisty 04.08.15, 10:44
        w pierwszej klasie przerobilismy wiele piór, ale jedno tylko sie spradziło i piszemy nim do dzis
        www.taniaksiazka.pl/pioro-wieczne-lamy-abc-010-a-czerwone-p-478687.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=shopping&gclid=CMOC6ayEj8cCFcHbcgodUiMFNw
        nie jest tanie, ale warte swojej ceny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka